• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Κατασκευή Project Studio

djven_om

Νέο μέλος
16 Οκτωβρίου 2007
60
0
0
Να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο ΓΕΙΑ  ;) σε όλους και να σας ευχαριστήσω  :D για την όποια βοήθεια μου προσφέρεται μέσω των συμβουλών σας για την υλοποίηση του ονείρου μου που μεταφράζεται στο studio που βρίσκεται προς το παρών στα σκαριά. Λοιπών έχουμε και λέμε, βρήκα χώρο για το μελλοντικό μου studio στο υπόγειο μιας νέας οικοδομής. Προς το παρών υπάρχουν μόνο το μπετόν και ο σοβάς (το δάπεδο είναι ακόμη μόνο με το μπετόν). Οι διαστάσεις όπως θα δείτε και στην παρακάτω εικόνα είναι 4,4 x 4,6 (2,5 ύψος). Θα ήθελα εάν είναι δυνατόν να το χωρίσω σε booth και control room. Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα...θα ήθελα λοιπών να με διαφωτίσετε ως προς το πως πιστεύετε ότι πρέπει να το χωρίσω, τι να βάλω για πάτωμα (σκέφτομαι τσιμέντο με πολύ παχιά μοκέτα), τι να βάλω για τους τοίχους και το ταβάνι (σκέφτομαι γυψοσανίδα με πετροβάμβακα ανάμεσα), πως να κάνω το χώρισμα (σκέφτομαι ALFA-BLOCK διπλό με πετροβάμβακα ανάμεσα, και διπλό τζάμι με κλίση), τι είδους υλικά και σε τι διάταξη πρέπει να βάλω και στα 2 μέρη του studio για ακουστική (διάβασα στο forum και κάτι diy εφαρμογές που προτείνετε  - πετροβάμβακα με υαλοβαμβακα κτλ.), που να βάλω πόρτες (μπορώ να έχω και στις δύο μεριές), τι να κανω για εξαερισμό (διάβασα για κάτι κατασκευές με ανεμιστηράκια υπολογιστή) , και επίσης ότι άλλο εσείς προτείνετε.

studiosj5.jpg

Να επισημάνω ότι το studio θα είναι για προσωπική χρήση, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλω κάτι ερασιτεχνικό.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Last edited by a moderator:
nikodemos είπε:
το σχέδιο το έφτιαξα λίγο βιαστικά...μόλις βρώ λίγο χρόνο θα επανέλθω ;D
με αυτό το σχέδιο θα έχω αρκετά μεγάλο χώρο για το control room και σχεδον καθόλου για το booth. Χρειάζεται τόσος πολύς χώρος για το control room?

προσωπικη μου άποψη είναι πως δε σε παίρνει να έχεις ξεχωριστό booth για φωνητικά.είναι μικρός ο χώρος οπότε κάντο ενιαίο και πάρε κανα τέτοιο

http://www.thomann.de/gr/se_electronics_reflexion_filter.htm
Το θέμα δεν είναι μόνο τα φωνητικά και προσωπικά πιστέυω ότι ο χώρος δεν είναι και τόσο μικρός. Μπορεί βέβαια να έχεις και δίκιο. Κανείς άλλος για καμιά γνώμη

?

Ο χώρος (όπως πολύ σωστά λένε οι JohnyK & jmone) είναι πάρα πολύ μικρός....για την ακρίβεια είναι υπερβολικά μικρός και για control room(ιδίως αν σκεφτείς και το πολύ μικρό ύψος)....ΑΛΛΑ οι αρχικές διαστάσεις (4,4 χ 4,6) είναι τελείως ακατάληλες για την ακουστική συμπεριφορά ενός χώρου ακρόασης και ηχογράφησης.....δηλαδή τα room modes που θα δημιουργηθούν σε έναν, τετράγωνο ουσιαστικά χώρο θα είναι πολύ δύσκολο ή μάλλον αδύνατο να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων. Η πρόταση μου θα περιελάμβανε την δημιουργία ενός κυρίως χώρου με διαστάσεις κοντά σε κάποιο από τα αποδεκτά room ratios (μην ξεχνάτε οτι η μια διάσταση-ύψος, έιναι ήδη περιοριστική και αδύνατο να μεγαλώσει) και ενός μικροσκοπικού booth χρήσιμου μόνο για voice over και ίσως σαν amp room. Όπως έγραπσα το σχέδιο είναι πολύ πρόχειρο, δεν εξέτασα δηλαδή αν οι αναλογίες είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές και ιδίως αν είναι εφικτές ;D

nikodemos είπε:
Ο χώρος (όπως πολύ σωστά λένε οι JohnyK & jmone) είναι πάρα πολύ μικρός....για την ακρίβεια είναι υπερβολικά μικρός και για control room(ιδίως αν σκεφτείς και το πολύ μικρό ύψος)....ΑΛΛΑ οι αρχικές διαστάσεις (4,4 χ 4,6) είναι τελείως ακατάληλες για την ακουστική συμπεριφορά ενός χώρου ακρόασης και ηχογράφησης.....δηλαδή τα room modes που θα δημιουργηθούν σε έναν, τετράγωνο ουσιαστικά χώρο θα είναι πολύ δύσκολο ή μάλλον αδύνατο να αντιμετωπιστούν εκ των υστέρων. Η πρόταση μου θα περιελάμβανε την δημιουργία ενός κυρίως χώρου με διαστάσεις κοντά σε κάποιο από τα αποδεκτά room ratios (μην ξεχνάτε οτι η μια διάσταση-ύψος, έιναι ήδη περιοριστική και αδύνατο να μεγαλώσει) και ενός μικροσκοπικού booth χρήσιμου μόνο για voice over και ίσως σαν amp room. Όπως έγραπσα το σχέδιο είναι πολύ πρόχειρο, δεν εξέτασα δηλαδή αν οι αναλογίες είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικές και ιδίως αν είναι εφικτές ;D
I see... τα αποδεκτά room ratio που μπορώ να τα βρώ??

Μια πραγματικά πολύ καλή αρχή...και πηγή γνώσης στο αντικείμενο είναι το forum στο www.johnlsayers.com , (John Sayers= Αυστραλός σχεδιαστής recording studio) . Μπορείς να το βρείς και στο link που παρέθεσε ο jmone

Λοιπόν, έχω και καλά νέα, αλλά και κακά...

Ποιά θες να ακούσεις πρώτα;.... ::)

ΟΚ, τα καλά:

1. Έχεις ένα νέο χώρο που μπορείς να διαθέσεις για να πραγματοποιήσεις το όνειρό σου (όπως και το δικό μας, αν και πολλοί από εμάς δεν έχουν ακόμα αυτήν την πολυτέλεια :'()

2. Εαν έχεις χρόνο (αν δεν έχεις αυτό βέβαια πάει στα κακά νέα...) μπορείς να ψαχτείς πάρα πολύ στο ιντερνετ και σε άλλα forums και να βρείς πάρα πολλές πληροφορίες, και με την ησυχία σου να το φτιάξεις σωστά.(εαν θές μπορώ να παραθέσω αρκετά Links από σελιδοδείκτες μου που θεωρώ χρήσιμα)

3. Έχεις λεφτά; ΝΑΙ: καλά νέα, ΛΙΓΑ: κάτι θα γίνει, ΟΧΙ: "μαύρη 'νει η νύχτα στα βουνά..."

Τα κακά:

1. Εαν έχεις 8 ιντσα ηχεία, θα πρέπει απαραιτήτως το control room να είναι πιο μεγάλο από αυτό το χώρο, γιατί οι χαμηλότερες συχνότητες χρειάζονται μεγαλύτερη απόσταση να διανύσουν, μιας και το μήκος κύμματός τους είναι μεγαλύτερο.

Εάν δεν έχεις, πιστεύω πως τα 5ιντσα θα σου κάνουν δουλειά.

2. Επειδή ο χώρος σου είναι κανονικός κύβος με σχεδόν ίδιες τις τρείς διαστάσεις, και όχι παραλληλόγραμο, ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο acoustic treatment, σε περίπτωση που δεν ακολουθήσεις το σχέδιο του control room που post-αρε ο φίλος nikodemos.

Αλλά, είπαμε...αφού μπήκες στην διαδικασία να φτιάξεις τον χώρο σου όπως εσύ θές, ε, έχεις ήδη καταφέρει τα μισα ;) ;)

Φιλικά!

Σε ευχαριστώ για τα καλά και για τα κακά νέα :(  ;D

Λεφτά έχω αλλά όχι και και πάρα πολλά.

Θα πάω ξανά να μετρήσω μπάς και έχω κάνει κάποιο λάθος.

Σε 2,5 ύψος και την μια πλευρά 4.4 (πράγμα που δεν αλλάζει) τι προτείνετε σαν τρίτη διάσταση?

Ηχεία έχω: 1 ζευγάρι GENELEC 1030 μαζί με το subwoofer τους και 1 ζευγάρι GENELEC 1029 επίσης μαζί με το subwoofer τους.

στο λίνκ http://www.saecollege.de/reference_material/index.html

για να κάνεις το THE GARAGE STUDIO 2 τι διαστάσεις πρέπει να έχεις?

Πάει το όνειρο  :-[ :-[ :'(  ;D ;D

Αν χρειάζεσαι οποσδήπωτε χώρο για recording (πέρα από το control room) αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει περισσότερο από ένα μουσικό την φορά, ή αν σκέφτεσαι να ηχογραφήσεις τύμπανα κλπ κλπ τότε πολύ απλά στον συγκεκριμένο χώρο δεν γίνεται :(....το παράδειγμα της SAE που αναφέρεις (που είναι σχέδιο του John Sayers ;)) θα χρειαζόταν ένα χώρο περίπου 50 τμ δηλαδή περίπου 3 φορές όσο ο δικός σου.....

Αν πάλι μπορείς να αρκεστείς σε ένα μικρό κοντρόλ και ένα μικροσκοπικό voice over booth ( ή amp booth) κάτι γίνεται......μην ξεχνάς την εσωτερική ακουστική διαμόρφωση η οποία θα "φάει" αρκετό χώρο - όσο πιο μικρός ο χώρος τόσο πιο δύσκολο να τον "δαμάσεις". Μια τρίτη επιλογή θα ήταν ένα "all-in-one room" ......

anyway αν θέλεις θα σου ετοιμάσω 2 σχεδιάκια (control+booth & all-in-one) να τα έχεις σαν ξεκίνημα ;) 

control room+tiny booth σε εκδοχές με προοπτική για να δουλέψει ελεύθερα η φαντασία ;D ;D ;D ;D

Ελπίζω η επιλογή παρκέ και μοκέτας να μην ενοχλήσει ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

το εξωτερικό "γκρι" κέλυφος είναι η κατασκευή με γυψοσανίδα και το εσωτερικό "κόκκινο" είναι το εσωτερικό acoustical treatment (πχ πετροβαμβακας σε ξυλινο σκελετο και με κάλυψη ύφασμα ή συνδυασμός broadband absorbers & diffusers ή...ή....ή....αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση ;D ;D ;D ;D)

αν θέλει να γράψει τύμπανα δεν μπορεί να κάνει δουλειά σε έναν τόσο μικρό χώρο

αυτό είναι καλό για vocals αν και αρκετά καταθλιπτικό

αν και απ τη στιγμή που θα χρησιμοποιηθεί το control room για μίξεις αυτό που

δείχνεις είναι το καλύτερο

αυτό που μπορεί να γίνει είναι να κάνεις μερικές εκπτώσεις

λίγο μικρότερο control και λίγο μεγαλύτερο booth

nikodemos είπε:
Αν χρειάζεσαι οποσδήπωτε χώρο για recording (πέρα από το control room) αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει περισσότερο από ένα μουσικό την φορά, ή αν σκέφτεσαι να ηχογραφήσεις τύμπανα κλπ κλπ τότε πολύ απλά στον συγκεκριμένο χώρο δεν γίνεται :(....
....συμφωνώ για τα τύμπανα...αν και δε νομίζω ότι θα γινόταν κάτι καλύτερο με μεγαλύτερο booth ενώ αντίθετα το κοντρόλ αν μικρύνει και άλλο θα είναι ....σαν βαν εξωτερικών μεταδόσεων εποχής ΥΕΝΕΔ ;D ;D ;D ;D

..στην τελική υπαρχει και το BFD ;)

...ΝemOOO  άντε να διαβάσεις...δίνεις εξετάσεις και άσε το Internet και το Noiz.

Trending...

Νέα θέματα