• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Πετροβάμβακας και προβλήματα υγείας

opengrave

Νέο μέλος
22 Ιουνίου 2003
110
0
0
5
Αθήνα/Πάτρα
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Λοιπόν παιδιά ακούστε το πρόβλημά/απορία μου.

Πριν χρόνια είχα μονώσει έναν χώρο με πετροβάμβακα. Τελικά η μόνωση ξεστήθηκε από κει και τώρα σκέφτομαι να τη βάλω μέσα από τον τοίχο σε χώρο στον οποίο θα μένω. Επειδή όμως ο πετροβάμβακας σε άμεση επαφή προκαλεί φαγούρα/εξανθήματα και λοιπά άλλα αναρωτιέμαι κατά πόσο κάτι τέτοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες για την υγεία μου.

Ξέρω ότι σε κέντρα, studios κλπ. χρησιμοποιείται ευρέως αλλά εκεί δεν είσαι 24/24 ώρες εκτεθειμένος. Επίσης υπάρχει πιθανότητα με την υγρασία, ζέστη κλπ επειδή θα είναι μέσα από τον τοίχο να έχω κάποιο πρόβλημα (π.χ. να χαλάσει το υλικό);

Αν κάποιος ξέρει κάτι ή εχει εμπειρία από τέτοιου είδους λύση ας βοηθήσει plz.

 
λοιπον! ενας φιλος μολις εστησα ενα αξιολογο στουντιο στο νησι και δουλευουμε μαζι .

αυτο που εκανε ηταν να βαλει πετροβαμβακα σε ολους τους τοιχους απο πανω μεχρι κατω.μετα&τοποθετησε με ουπα και βιδες , σιδερενιες ραγες στο ταβανι και το πατωμα,παραλληλα.

κατοπιν , εβαλε σε τακτα διαστηματα , ορθιες μπαρες ,ασ το πουμε, που ''ενωνουν'' τις &ραγες ταβανιου και πατωματος , κ α θ ε τ α.τις στερεωσε με βιδες και επειτα φορτωσε γυψοσανιδα και εφτιαξε ενα δωματιο μεσα στο δωματιο!

πανω στην γυψοσανιδα&τοποθετηθηκαν σε ακριβη σημεια ξυλινα τελαρα ,συμφωνα με ηχητικη μελετη,και μαλιστα ορισμενου πλατους&& υψους &και σε απολυτα συγκεκριμενο υψος και μηκος της καθε γυψοσανιδας.

τελος η γυψοσανιδα βαφτηκε παρα πολυ απαλα και αφου καθαριστηκε το πατωμα , μπηκε νια ωραια μπορντω μοκετα.

μιλαμε ομως για ενα recording room 40 τετραγωνικων και ενα control room 25 τετραγωνικων.

ολα αυτα συμφωνα με α κ ρ ι β ε σ τ α τ ε ς οδηγιες , και υστερα απο μελετη ενος ανθρωπου που ειναι πολυ τυχερος ο φιλος μου που τον βρηκε.κατα τυχη.αυτος λοιπον τυχαινει να ειναι ηχοληπτης , αρχιτεκτονας και μουσικος.ο τελειος συνδυασμος.

ελπιζω να βοηθησα και οσο και τρομερη δουλεια να σου φαινεται , να ξερεις οτι ειναι εγγυημενη.

α υ τ α !

 
α! επισης ο πετροβαμβακας ειναι οντως α ρ κ ε τ α επικινδυνος!δεν ξερω κι εγω τι φαγουρα περασαμε την πρωτη μερα εργασιας!

μετα ειμαστε με φορμες , μασκα γυαλια και γαντια.

 
Επισης, οταν υπαρχει μεγαλη θερμοκρασια ( μιλαμε ακομα και για 31 βαθμους..δηλαδη καλοκαιρακι:P ) και ειναι τοποθετημενος σε μικρο χωρο, χωρις καλο εξαερισμο, μυριζει πολυ.

 
συμφωνω απολυτα freemind! αυτος ακριβως ο λογος και επισης για τα ....τσιγαρα των μουσικων,ωθησε στο να καταναλωθουν 6.000 ευρω μονο για τον κλιματισμο - εξαερισμο.

 
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις παδιά.

Έχω δουλέψει με πετροβάμβακα στο παρελθόν, είχα στήσει κάτι σαν αυτό που λέει ο spimav_z, στο πολύ ερασιτεχνικό βέβαια. Ξέρω από πρώτο χέρι τη φαγούρα που προκαλεί :( είμαι και ψιλοαλλεργικός σε κάτι τέτοια άσ'τα να πάνε.

Τώρα σκέφτομαι να βάλω πετροβάμβακα μέσα από τον τοίχο. Δηλαδή σε οικοδομή που ακόμα δεν έχει τελειώσει, μαζί με τα τούβλα. Εκεί δεν ξέρω τί να περιμένω..... αν και απ'ότι λέει ο freemindgr μάλλον δεν είναι καλά τα πράγματα. Το δωμάτιο με τον πετροβάμβακα σημειώστε ότι θα είναι 12 τετραγωνικά, με παράθυρο.

Όποια άλλη άποψη/εμπειρία επιθυμητή......

 
γνωμη μου ειναι να μην βαλεις πετροβαμβακα αναμεσα στους τοιχους αλλα κατι αλλο.δεν μπορω να σε βοηθησω ομως τι....δεν θυμαμαι......

 
Παιδιά τελικά βρήκα λύση στο θέμα και την παραθέτω σε περίπτωση που ενδιαφέρεται κάποιος άλλος.

Τελικά ο πετροβάμβακας αποτελεί πολύ καλή λύση για μόνωση στους τοίχους. Την άκρη τη βρήκα στο site της greenpeace όπου τον πετροβάμβακα τον έχει ως 2η καλύτερη επιλογή.

Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτω και το link:

http://www.greenpeace.org/greece/137368/137396/138760

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδιά...

 
Διαβάστε για να καταλάβετε:

1) Δεν υπάρχει καλύτερο ηχομωνοτικό / ηχοαποροφητικό υλικό από τον πετροβάμβακα. Το Ricofon μπορστά του είναι "χαρτί".

2) Οταν χρησιμοποιούμε τον πετροβάμβακα εξωτερικά, τον ντύνουμε με ύφασμα/μοκέτα/λινάτσα, για να μην έχουμε προβλήματα.

3) Δεν έχει σημασία για την ηχομόνωση εαν τον χρησιμοποιήσουμε εσωτερικά (πίσω από τοίχο/γυψοσανίδα) ή εξωτερικά. Την ίδια δουλειά κάνει.

4) Εχει όμως σημασία για την ηχοαπορόφηση! Αν τον χρησιμοποιήσουμε εξωτερικά, ταυτόχρονα μας "στεγνώνει" και το δωμάτιο.

5) Το καλύτερο είναι να τον έχουμε εσωτερικά και έξω από τον τοίχο μας να ξαναβάλουμε πετροβάμβακα ντυμένο, για ηχοαπορόφηση στο δωμάτιο. Εξωτερικά ντύνουμε περίπου το 50-60 % του χώρου μας (σε τετραγωνικά) για να επιτύχουμε την ηχοαπορόφηση. Το δωμάτιο δεν πρέπει να είναι εντλώς ντυμένο. Χρειάζεται και στοιχειώδης αντανάκλαση/διάχυση εκτός εαν κατασκευάζουμε dead room.

 
Διαβάστε για να καταλάβετε:1) Δεν υπάρχει καλύτερο ηχομωνοτικό / ηχοαποροφητικό υλικό από τον πετροβάμβακα. Το Ricofon μπορστά του είναι "χαρτί".

Είχα την εντύπωση ότι το Ricofon είναι ηχοδιορθωτικό και όχι ηχομονωτικό.

 
Ηχοδιορθωτικό δεν υπάρχει σαν υλικό. Εννοείς "διαχυτές" ή "αποροφητές" που αποροφούν ή διασπούν ή αντανακλούν περιοχές συχνοτήτων για να ισοροπήσουν ηχητικά το περιβάλλον. Το ricofon είναι υλικό απορόφησης (για να μην έχει "εκο" ή βάθος ένα άδειο δωμάτιο). Χρησιμοποιείται όμως για ελαφρές ηχομονώσεις, πχ (φωνές, φουρφούρια, πατήματα, κτλ).

 
πιστεύω ότι μια καλή λύση είναι να βάλεις το υλικό σου μέσα σε νάϊλον υλικό σαν αυτά που χρησιμοποιούνε στις οικοδομές, έτσι ο πετροβάμβακας

θα ΄παραμείνει και σε καλή κατάσταση, φρόντισε να μην υπάρχουν κενά γενικά όσο πιο αεροσταγής είναι οι κατασκευή σου στην τοποθέτηση τόσο καλύτερα.

Αν σε παίρνει οικονομικά καλό θα ήταν για λόγους υγείας ο εξαερισμός.

*υπάρχουν παλιά post που αν τα ψάξεις θα βρείς καλές πληροφορίες για την ηχομόνωση.

* opengrave

(Είχα την εντύπωση ότι το Ricofon είναι ηχοδιορθωτικό και όχι ηχομονωτικό.)

σωστός ο opengrave

*audiobox (Διαβάστε για να καταλάβετε)

αν ψάξεις παλιά post για μόνωση θα δεις ότι υπάρχουν

πολύ αναλυτικότερες προσεγγίσεις, αν και το θέμα μας

ήταν ΠΕΤΡΟΒΑΜΒΑΚΑΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

 
Η λυση ναϋλον ειναι μεγαλο λαθος...Ο σκοπος του πετροβαμβακα ειναι να "απορροφαει" τα ηχητικα κυματα που λαμβανει ( βασικα, δεν τα αφηνει, λογω της πορωδους επιφανειας του, να "αναπηδησουν" και να αντανακλαστουν με συντονισμο, ομως θα μπλεξουμε με βαρια θεματα φυσικης.. ). Οταν εσυ τοποθετεις, ενα υλικο το οποιο ειναι "μοριακα" λειο ( οπως το ναϋλον" ), τοτε εξουδετερωνεις την φυσικη ιδιοτητα της απορροφησης του ηχου. Ειναι σαν να ηχογραφεις σχεδον μπροστα σε λειο τζαμι!!

 
freemindgr έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες σίγουρα δεν είναι για το

εξωτερικό σημείο μέσα στον χώρο της ηχογράφησης, αυτό που λέω εγώ και αν κατάλαβα καλά αυτό που ζητάει ο φίλος είναι μέσα από τον τοίχο, είναι πολύ σημαντικό να να μην διαφεύγει αέρας άρα και ήχος

μιλάμε για εσωτερικό σάντουϊτσ :P (μέσα στο χώρο της ηχογράφησης ) σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποίηση διαφορετικά υλικά που θα του προσφέρουν μεγαλύτερη ευεληξία στην ηχογράφηση, εκτός αν θέλει dead room.

(δεν είμαι ειδικός κάποιες σκέψεις λέω που μπορεί να πέφτω και έξω)

*στο παρελθόν έχει βοηθήσει αρκετά σε αυτά τα θέματα ο userpj

ο οποίος έχει δημοσιεύσει αρκετά σοβαρά άρθρα στο soundmaker και μπράβω για την δουλειά που έχει κάνει.

* PJ αν τυχόν και βολτάρεις ακόμα στο noiz δημοσίευσε κανα άρθρο σου.

φιλικά

brain

 

Trending...

Νέα θέματα