Bullying-Ένα κοινωνικό φαινόμενο σε έξαρση

Πριν 8-9 χρόνια που τέλειωσα το λύκειο δεν υπήρχε bullying. Υπάρχαν οι συνηθισμένες μανούρες με συμμαθητές, τα βρισίδια, ίσως 1-2 φάπες και οι κλασσικές κοκκορομαχίες (εφηβία). Αυτό στην Ελλάδα το ονομάζουμε bullying πλέον καθότι αγγλομαθείς και δυτικολάτρεις... Από ότι ξέρω στην Αμερική βέβαια το bullying σημαίνει "σε δέρνω για να σου πάρω το laptop-μπουφάν-κινητό", "σε κάνω ρόμπα μπροστά σε όλο το σχολείο αφού σου κατεβάζω τα βρακιά", "σε βάζω να μου κάνεις τις εργασίες γιατί αλλιώς θα σε σπάσω στο ξύλο", "σε κοροϊδεύω και σε σνομπάρω επειδή δεν είσαι στην ομάδα football αλλά στην ομάδα science" κλπ, κλπ, κλπ...

Αν αυτά συμβαίνουν στα σχολεία σήμερα θα ήταν ένα καλό βήμα ίσως γιατί θα σήμαινε πως:

α) τα παιδιά έχουν laptop και τα χρησιμοποιούν για τα μαθήματα κι όχι μόνο για το fb

β) τα παιδιά κάνουν εργασίες για το σχολείο και δεν διαβάζουν μόνο 5 σελίδες παπαγαλία για τις πανελλήνιες

γ) υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες και δυνατότητες δραστηριοτήτων στο σχολείο πέραν του αράζω στο προαύλιο να πιω καφέ...

Σόρρυ που γίνομαι κυνικός αλλά έχουμε κάνει την τρίχα τριχιά...

ΥΓ: Και πριν αρχίσετε τα ότι δεν ξέρω γιατί δεν έχω επαφή με τα σχολεία κλπ, πέρασα 1 χρόνο στη Σιβιτανίδειο κάνοντας την πρακτική μου στην 1η και στην 3η Λυκείου κι άλλον 1 χρόνο ως βοηθός εργαστηρίου στο 1ο έτος της ΑΣΠΑΙΤΕ. Επίσης είμαι εκπαιδευτικός (άσχετα αν η άτιμη η ανεργία μας έριξε αλλού για αλλού) και κάνω εθελοντικά μαθήματα ως βοηθός στο εργαστήριο της ΑΣΠΑΙΤΕ και φέτος...

Ενδιαφέρον θέμα.

Ομολογώ οτι το σχολικό bullying δε με είχε απασχολήσει ποτέ, καθώς (ευτυχώς) δεν είχα ποτέ αντίστοιχες εμπειρίες.

Γκουγκλαροντας το, βρίσκω χιλιάδες αναφορές σε αυτο, anti-bullying οδηγίες, anti-bullying οργανισμούς, κτλ.

Οι απόψεις και οι προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής του συγκλίνουν (και ΔΕΝ περιλαμβάνουν τη βία ως αντίδοτο στη βία) όμως το φαινόμενο παραμένει ισχυρό και συχνό.

Η αρχική μου προσέγγιση ήταν οτι τα παιδιά ειναι πολυ σκληρά και χωρίς έλεος για τους αδύναμους, παρά τις οποίες νουθεσιες των γονιών και των δασκάλων.

Αλλα προφανώς σφάλλω.

Το ίδιο δεν ισχύει και με πολλούς μεγάλους?

Δεν έχουμε δει bullying στο noiz? (μουρα, κύκλος κτλ)? γιατί την βρίσκουμε χώνοντάς τα στους αδύναμους ή στους διαφορετικούς?

Δεν ξέρω...

Το φορουμ υπαρχει αρκετο καιρο και πλεον, κατα τη γνωμη μου, εχει αναπτυχθει ενας κωδικας επικοινωνιας και συννενοησης αναμεσα σε μελη που συναντιουνται σχεδον καθημερινα σε αυτο.

Δεν ειναι ψεμα πως εχει υπαρξει επιθετικη αντιμετωπιση σε νεα ή παλαιοτερα μελη που θα φερουν αποψεις ή συμπεριφορα που δεν ανηκουν ή δεν συμφωνουν με αυτον τον κωδικα (δεν αναφερομαι σε περιπτωσεις που υπαρχει παραβαση στους κανονες του φορουμ).

Προσωπικα το εχω δει απο τη θεση τριτου/αναγνωστη τετοιων συζητησεων.

Η διαφορα κατα τη γνωμη μου ειναι, οτι δεν εχει κανεις την υποχρεωσει να παρισταται εδω αν δεν συναινει με τους κανονες και τους αποδεκτους τροπους συμπεριφορας.

gregg είπε:
Το φορουμ υπαρχει αρκετο καιρο και πλεον, κατα τη γνωμη μου, εχει αναπτυχθει ενας κωδικας επικοινωνιας και συννενοησης αναμεσα σε μελη που συναντιουνται σχεδον καθημερινα σε αυτο.

Δεν ειναι ψεμα πως εχει υπαρξει επιθετικη αντιμετωπιση σε νεα ή παλαιοτερα μελη που θα φερουν αποψεις ή συμπεριφορα που δεν ανηκουν ή δεν συμφωνουν με αυτον τον κωδικα (δεν αναφερομαι σε περιπτωσεις που υπαρχει παραβαση στους κανονες του φορουμ).

Προσωπικα το εχω δει απο τη θεση τριτου/αναγνωστη τετοιων συζητησεων.

Η διαφορα οτι δεν εχει κανεις την υποχρεωσει να παρισταται εδω αν δεν συναινει με τους κανονες και τους αποδεκτους τροπους συμπεριφορας.
Σωστό

Δεν εχω αρνητικές απόψεις για το noiz. Εξάλλου συμμετέχω, όσο μπορω, και γουστάρω πολυ, εδώ και έναν χρονο τώρα.

Επίσης, δεν κρίνω συμφορουμιτες. Απλως εχω δει και περιπτώσεις bullying εδώ μέσα (ορισμένες απο τις οποίες και εχω ευχαριστηθεί).

Το μόνο που ήθελα να πω ειναι οτι το bullying δεν ειναι μόνον σχολικό φαινόμενο. Υπάρχει, μαλλον, σε όλες τις "κλειστές" κοινωνίες...

audiokostas είπε:
Για σένα και δεκτόν αλλά όχι απαραίτητα για όλους.....
Ασφαλώς..

Υπάρχουν και κάποιοι που χάνουν τα παιδιά τους από το σπίτι μέχρι τα αγγλικά, και μετά κλαίγονται επτά χρόνια στην τηλεόραση. Επίσης, κάποιοι που αφήνουν μόνο τους το κοριτσάκι τους σε δωμάτιο ξενοδοχείου για να πάνε να φάνε και μετά απασχολούν άλλα τόσα χρόνια όλη την υφήλιο.

Συμφωνώ ότι όσοι έχουν τέτοιους στόχους, μπορούν να αγνοήσουν / διαφωνήσουν (με) την άποψή μου. Οι υπόλοιποι... ξέρουν ούτως ή άλλως (και σίγουρα εσύ σε αυτούς ανήκεις, αυτούς που ξέρουν).

Εγώ, Πάνο, βρίσκω ότι όσο και να θέλουμε να είμαστε πίσω απ'τα παιδιά μας αυτό μετά από ένα σημείο παύει να είναι δυνατό! Δεν είναι ότι δε μας θέλουν ή ότι άλλο. Είναι, ότι μεγαλώνουν αρκετά για να πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Τώρα, αν αυτό θα γίνει στα τρία (παρατάω την μικρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και μετά κλαίει όλη η υδρόγειος μαζί μου) ή στα 15 (που, ντάξει... μπορεί το παιδί να μείνει ένα βράδυ μόνο του στο σπίτι. Δε θα πεθάνει κι όλας), αυτό έχει να κάνει με το παιδί, τους γονείς, τη κοινωνία σε κάθε περίπτωση, και τελικά... στη κοινή λογική.

Πάντως, εγώ πιστεύω ότι αν είναι τα παιδιά μας να είναι εντάξει στο μέλλον (όπως είπα και πιο πριν) πρέπει να τα μάθουμε από ΤΩΡΑ το τι πρέπει, τι δε πρέπει, τι μπορεί, τι δε μπορεί, κλπ. Δε θα είμαστε για πάντα δίπλα τους. Αν κάνουμε ΤΩΡΑ καλά τη δουλειά μας, μετά δε θα μας χρειάζονται (πρώτα ο Τουτατής τέλος πάντων, έτσι; )

Nikolas είπε:
Εγώ, Πάνο, βρίσκω ότι όσο και να θέλουμε να είμαστε πίσω απ'τα παιδιά μας αυτό μετά από ένα σημείο παύει να είναι δυνατό! Δεν είναι ότι δε μας θέλουν ή ότι άλλο. Είναι, ότι μεγαλώνουν αρκετά για να πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους!

Τώρα, αν αυτό θα γίνει στα τρία (παρατάω την μικρή στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και μετά κλαίει όλη η υδρόγειος μαζί μου) ή στα 15 (που, ντάξει... μπορεί το παιδί να μείνει ένα βράδυ μόνο του στο σπίτι. Δε θα πεθάνει κι όλας), αυτό έχει να κάνει με το παιδί, τους γονείς, τη κοινωνία σε κάθε περίπτωση, και τελικά... στη κοινή λογική.

Πάντως, εγώ πιστεύω ότι αν είναι τα παιδιά μας να είναι εντάξει στο μέλλον (όπως είπα και πιο πριν) πρέπει να τα μάθουμε από ΤΩΡΑ το τι πρέπει, τι δε πρέπει, τι μπορεί, τι δε μπορεί, κλπ. Δε θα είμαστε για πάντα δίπλα τους. Αν κάνουμε ΤΩΡΑ καλά τη δουλειά μας, μετά δε θα μας χρειάζονται (πρώτα ο Τουτατής τέλος πάντων, έτσι; )
Ναι βρε, έτσι είναι όλα αυτά, ΑΛΛΑ μέχρι να τύχει η στραβή (όπως δυστυχώς μαθαίνουν επώδυνα κάποιοι άνθρωποι). Επίσης, άλλο τριών ετών, άλλο δεκαπέντε, άλλο είμαι στο κήπο, άλλο πήγα να φάω, άλλο είμαι άρρωστος, άλλο είμαι κόπανος.

Ο νόμος (επαναλαμβάνω) είναι σαφής. Μπορούμε να τον γειώσουμε αν θέλουμε (και το κάνουμε), αλλά ΜΕΧΡΙ να γίνει η στραβή.

Double post γιατί ΠΡΕΠΕΙ.

Ρε παιδιά... Πήγα στο yahoo, όπου λέει ότι η Ρωσία θέλει 11,000,000,000 ευρώ από την Ουκρανία. Για φόρους που Δε πλήρωσαν όταν η Κριμέα ήταν μέρος της Ουκρανίας (από πετρέλαια, κλπ) και τώρα δεν είναι.

Και λέω μέσα μου... Κάτσε ρε φούστη μου. Εδώ κοτζάμ χώρες κάνουν bullying σε άλλες χώρες και μάλιστα τόσο απροκάληπτα και οι μπαμπάδες (Ευρώπη, Αμερική) παίρνουν τα παπάρια τους σε πιάτο από τον Puttin.

Δεν ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι;

Γιατί αν είναι, προσωπικά δε βλέπω κανένα λόγο να είμαστε στην Ευρώπη πλέον. Το νόμισα ίσως, αλλά για προστασία, κλπ... μπούρδες!...

χμμμ...

ΕΔΙΤ: Πάνο, αν γίνει η στραβή στο παιδί σου (ΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΕΙ... ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ) όποτε και να γίνει... την πάτησες. Και ΔΕ θα είσαι εκεί. Και εκεί να είσαι ΠΑΛΙ δε θα μπορείς να βοηθήσεις τελικά. Εδώ στη παραλία είσαι και το παιδί πατάει αχινό, τον τσιμπάει τσούχτρα ή μέλισσα. Δεν τον προλλαβαινεις. Τόσο απλά!

Nikolas είπε:
Και λέω μέσα μου... Κάτσε ρε φούστη μου. Εδώ κοτζάμ χώρες κάνουν bullying σε άλλες χώρες και μάλιστα τόσο απροκάληπτα και οι μπαμπάδες (Ευρώπη, Αμερική) παίρνουν τα παπάρια τους σε πιάτο από τον Puttin.

Δεν ειναι ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι;
Όχι, δεν είναι.

Αλλά αυτά.. στην καφεμυρωδάτη ενότητα του παρόντος ΠΟΡΤΑΛ.

Double Post γιατί ΠΡΕΠΕΙ

Το νέο μου άλμπουμ θα λέγεται:

ΑΧΙΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝ BULLYING ΣΤΟΝ ΓΙΟΚΑ ΜΟΥ.

Πάνκ, φυσικά.

Dinosp είπε:
... Απλως εχω δει και περιπτώσεις bullying εδώ μέσα (ορισμένες απο τις οποίες και εχω ευχαριστηθεί).

...
Dinosp, μπερδεύεις τις λέξεις και οδηγείσαι σε λογικές πλάνες. Το αν παρατηρούνται ενορχηστρωμένες επιθέσεις σε νέα (ή διαφορετικά) μέλη είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει αρκετά και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι έχουν ληφθεί σχετικά μέτρα ώστε να αποφεύγεται.

Εν προκειμένω, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα έκανε αυτό που συνέβη (την ταυτόχρονη κριτική σε μια άποψη που πάσχει) να είναι bullying θα ήταν αν κάποιος έμπαινε στη διαδικασία να προσβάλει το "θύμα" μόνο και μόνο για να γίνει αποδεκτός από την κοινότητα. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν το είχαμε, όπως δεν είχαμε και κάποιον ανυπεράσπιστο ή σε μειονεκτική θέση.  

Πριν λοιπόν κατηγορήσεις τη διαχείριση για στουθοκαμηλισμό (άλλη μια ατυχής λέξη) και για να έχεις πιο πλήρη εικόνα του τι σημαίνει επιθετικότητα σου αφιερώνω το PM που μου έστειλε ένα από τα θύματα αυτού που εσύ θα μπορούσες να θεωρήσεις bullying (χωρίς να του έχω απευθύνει το λόγο).

Είναι κρίμα να χαλάμε ένα ενδιαφέρον θέμα για να γκρινιάξουμε για το savoir vivre της δικτυακής αντιπαράθεσης στο noiz.

bullying_victim.png

Βρε Χάρι μου, δεν τα εχω με τη διαχείριση... Δεν θα ήμουν εδώ αν τα είχα...

Απλώς θεωρώ στρουθοκαμηλισμό

(Α) το να θελουμε να λυθεί το θέμα του bullying με παρέμβαση του κράτους, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, των δασκάλων, των... οταν αυτή η προσέγγιση ΥΠΑΡΧΕΙ και σε μας τους μεγάλους και ώριμους (?) που δίνουμε συμβουλές, και το οτι

(Β) είχαμε τις προηγούμενες μέρες θεματα με μέλη που δεν τους άρεσαν προσεγγίσεις άλλων... αλλα τα ξεχάσαμε γρήγορα  

Θα ξαναδιαβάσω τι ακριβώς ειναι bullying, γιατί προφανώς μπερδεύω τις λέξεις. Και οντως προηγούμενά μου ποστ, ας πούμε... οτι δεν ήταν επαρκώς προσεκτικά.

Τέλος, οταν σχολιάζω ποστ σου, δε σχολιάζω τη διαχείριση... Σχολιάζω αυτα που έγραψε ο Χάρυ...

Σε φιλώ

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το πρόγκημα του ξερόλα, ο απόρριψη του cpt. malax, η σφαλιάρα στον Τζεβελέκο ή στο παιδικό κωλαράκι που το παράκανε ή η αθώα καζούρα της παρέας κλπ μπορεί να είναι εν μέρει μεμπτά αλλά είναι πραγματικά, μέσα στην ανθρώπινη φύση και επ' ουδενί δεν χαρακτηρίζονται ως μπούλινγκ και μη το ξεφτιλίζουμε από τη μία άκρη στην άλλη.

Αν μη τι άλλο, ο άνθρωπος πρέπει (σε μία μη ιδεατή όπως η δική μας κοινωνία) να μαθαίνει από μικρός ότι τίποτα δεν χαρίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις (κοινωνικές, ερωτικές, επαγγελματικές) και η θέση μας σε αυτές δεν είναι δεδομένη και προκαθορισμένη (αν δεν ανήκεις σε συγκεκριμένες κάστες) αλλά συνεχώς διεκδικήσιμη.

Προσωπικά, επειδή ελάχιστα πράγματα μου χαρίστηκαν, έτσι πορεύομαι.

audiokostas είπε:
η σφαλιάρα στον Τζεβελέκο
παρντόν;

εγώ ειμαι αυτός αρχηγέ;

αν ναι, πότε σου φάνηκε πως μου έδωσε κάποιος "σφαλιάρα";

gdevelek είπε:
πότε σου φάνηκε πως μου έδωσε κάποιος "σφαλιάρα";
Τουλαχιστον σε 50 ταινιες.
punish_3.gif
Αλλα φαινεται οτι απ'την πολυ σφαλιαρα αρχισες να τα χανς και να μη θυμασαι. :P

audiokostas είπε:
η σφαλιάρα στον Τζεβελέκο
παρντόν;

εγώ ειμαι αυτός αρχηγέ;

αν ναι, πότε σου φάνηκε πως μου έδωσε κάποιος "σφαλιάρα";
Λίγο εγωκεντρικό σε βρίσκω....  ;) :P

Καλά, αν έχεις πνευματικά δικαιώματα, κάντο "Τζανετάκος" να νοιώσεις καλύτερα.

Όπως πάντα τσαμπουκαλεμένος και με τα καρφάκια σου έτοιμα, το ότι το  όνομα  που έγραψες είχε "παρεξήγηση" γραμμένο πάνω του με τεράστια γράμματα ήταν προφανές, άλλη φορά  λάβε το υπόψη σου και απόφυγέ την, δεν θα ήταν δύσκολο ούτε θα σου έπεφτε ο τουπές, έτσι κάνουν οι πολιτισμένοι άνθρωποι τουλάχιστον.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back