φίλε crabsbody δυστυχώς, όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο, όσο πιο μικρός είναι ένας χώρος τόσο πιο δύσκολο είναι να "επέμβουμε" στην ακουστική του.
Στην περίπτωση σου και κατά την άποψη μου το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις θα ήταν να εκμεταλευτείς τις 2 εσοχές που υπάρχουν στον τοίχο ακριβώς πίσω από τα τύμπανα και στον αριστερο (όπως κοιτάμε από την πόρτα προς τα τύμπανα) τοίχο, για να δημιουργήσεις 2 ηχοπαροφητικές διατάξεις ευρέως φάσματος.
Όπως είπα τα ρικοφόν και γενικά όλα τα αφρώδη ηχοαποροφητικά είναι αποτελεσματικά μόνο στο υψηλότερο συχνοτικό φάσμα (ειδικά όταν είναι λεπτά -2 με 3εκ - όπωςδηλαδή αυτά που έχεις χρησιμοποιήσει). Αντίθετα μια κατασκευή (είτε σταθερή είτε με την μορφή πάνελ) με βάση τον πετροβάμβακα και βάθος 10-20 εκ. θα έχει πολύ πιο broadband ηχοαπορόφηση και θα βοηθήσει σε ένα πιο ισοροπημένο συχνοτικά αποτέλεσμα....οι 2 λοιπόν εσοχές στους τοίχους σου δίνουν την δυνατότητα να προχωρήσεις σε τέτοιες πιο "βαριές" ηχοαποροφητικές κατασκευές, είτε σταθερές είτε με την μορφή πάνελ, χωρίς ουσιαστικά να "τρως" πολύτιμο χώρο. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γύρω από αυτές τις κατασκευές τώρα, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για ένα ξύλινο σκελετό διατομής 10-20εκ.ο οποίος συγκρατεί φύλλα πετροβάμβακα καλυμένα με ύφασμα ικανό να "αναπνέει", να το διαπερνά δηλαδή με άνεση ο αέρας.
Σε σχέση με την πυκνότητα και το πάχος του πετροβάμβακα παραθέτω από παλαιότερο τόπικ
nikodemos είπε:
....θα μπορούσες να φτιάξεις ένα πάνελ με συνολικό πάχος (διατομή) 20 εκ. με ξύλινο σκελετό και να καλύψεις το μισό (10 εκ.) με πετροβάμβακα πυκνότητας 30 κ/μ3 αφήνωντας δηλαδή και 10 εκ. διάκενο ανάμεσα στον πετροβάμβακα και στον τοίχο.....
αν κάνεις μια "βόλτα" από το
http://forum.studiotips.com και Recording studio design του John Sayers θα βρεις αρκετές ιδέες....αν και η αναφορά στον OC 703 μου λέει πως έχεις ήδη περάσει από αυτά τα μέρη
όλο το τόπικ εδώ
http://www.noiz.gr/index.php?topic=164139.0
Γενικά αν κάνεις μια έρευνα τόσο εδώ στο νόιζ αλλά και γενικά στο διαδίκτυο για "ηχοαποροφητικά πάνελ" "bass
traps" "absorbers" θα βρεις πολλές ιδέες και λύσεις σχετικά (ειδικά αν προσθέσεις και την λέξη DIY
)
Ελπίζω να ανεβάσω και εγώ κάποια σχέδια σύντομα.
Ένα άλλο βασικό πρόβλημα στον χώρο είναι η πολύ σκληρή επιφάνεια του πατώματος (πλακάκι) και το εντελώς untreated ταβάνι......αυτά τα 2 σε συνδυασμό με το μικρό σχετικά ύψος δημιουργούν ένα έντονα ανακλαστικό σύστυμα παράλληλών επιφανειών με όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα (ενισχυμένες συχνοτικές περιοχές από τις έντονες ανακλάσεις, flutter echo κλπ)
Τώρα αφού κάνεις μια τέτοια κατασκευή θα μπορούσες το ρικοφόν που "αφαιρεθηκε" αλλά και αυτό που βρίσκεται στον τοίχο που είναι τα ηλεκτρονικά τύμπανα (το οποίο δεν θα προσφέρει πλέον και πολλά καθώς θα αρκεί να υπάρχει broadband αποροφηση σε ένα από τους αντικρυστούς τοιχους) να το τοποθετήσεις στο ταβάνι....αυτό σε συνδυασμό με κάποια παχιά μοκέτα η οποία θα καλύψει το σκληρό και ιδιαίτερα ανακλαστικό πλακάκι θα βοηθήσει στην εξασθένηση των ανακλάσεων (και πιθανότατα flutter echo) ανάμεσα στο πάτωμα και στο ταβάνι.
Εναλακτικά και για να μην γίνει πολύ μουντό και boomy το δωμάτιο θα μπορούσες να φτιάξεις στο ταβάνι ένα είδος κατευθυντικού ανακλαστήρα (όπως αυτός που φαίνεται στην τελευταία φωτό του, ουσιαστικά ένα κυρτωμένο φύλλο κόντρα πλακέ αλλά και με πολλούς άλλους τρόπους πχ να δώσεις μια κλίση στην οροφή μέσω ψευδοροφής - γυψοσανίδας και πολλά άλλα)