Μαμά, πότε η κιθάρα είναι... ''κουπί''?

Aνακεφαλαιώνοντας, όταν θέλουμε να συγκρίνουμε πως ένας παράγοντας επηρρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, θα πρέπει ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι παράγοντες που συμμετέχουν να είναι σταθεροί !!!

πχ.  Θέλω να δω την επίδραση της ποσότητας του καφέ στον φραπέ...

Ωραία λοιπόν !! Παίρνω δύο ολόιδια ποτήρια, τους βάζω την ίδια ποσότητα νερού, την ίδια ποσότητα ζάχαρης, την ίδια ποσότητα γάλατος και στον πρώτο βάζω 1 κουταλιά καφέ, στον δεύτερο 2 κουταλιές καφέ... ;)  Μετά μπορώ να αρχίσω να βγάζω βάσιμα συμπεράσματα...

Επομένως, όταν από την αρχή ο φίλος λέει, ρε παιδιά παίζω μια συγκεκριμένη κιθάρα, έστω μια LP Standard , και φοβάμαι ότι αν παραγγείλω μια άλλη LP Standard μπορεί να είναι διαφορετική ...... είναι τραγικό να λέμε ξανά ότι παίζει ρόλο ο παίχτης, τα χέρια, ο ενισχυτής κλπ κλπ ... Πολύ απλά, για τον λόγο ότι θα έπαιζε και την δεύτερη κιθάρα ο ίδιος, στον ίδιο ενισχυτή.... :o :o

Θεωρητικά οποιοδήποτε υλικό (ξύλα, σύρματα, βίδες κλπ κλπ ) παρουσιάζει inconsistency.. Απλά όσο αυστηρότερος και συστηματικότερος είναι ο έλεγχος ποιότητας, τόσο μικρότερες και λιγότερο αντιληπτές είναι οι διακυμάνσεις .

Θυμάμαι ότι όταν αγόρασα την strat μου, παίζαμε με 3 ολόιδιες κιθάρες, με μεγάλη όμως διαφορά στο πόσο twangy ακούγονταν... Δεν σημαίνει ότι κάποια ήταν καλύτερη από την άλλη. Εδώ μπαίνει και το θέμα του γούστου.

Πάντως, ομολογώ ότι από ένα σημείο και μετά δεν καταλαβαίνω διαφορές. Δεν μπορώ να ακούσω διαφορές στον ήχο επειδή έβαλα πχ Toshiba μπαταρία στο πετάλι μου και όχι SONY. Νομίζω ότι ο Eric Johnson μπορεί πάντως, για αυτό και είναι αυτό που είναι εξάλλου...

Γενικά, δεν μπορώ να δεχτώ, ειδικά σε ακριβά όργανα το ότι δεν παίζουν! Είναι υπερβολή..

govanmaniac είπε:
Θυμάμαι ότι όταν αγόρασα την strat μου, παίζαμε με 3 ολόιδιες κιθάρες, με μεγάλη όμως διαφορά στο πόσο twangy ακούγονταν... Δεν σημαίνει ότι κάποια ήταν καλύτερη από την άλλη. Εδώ μπαίνει και το θέμα του γούστου.
και του setup και των υπολοίπων λεπτομερειών όπως πολύ σωστά αναφέρεις...πχ την μία την έπιασαν πρίν από εσένα 50 άτομα και την άλλη 10, άρα διαφορετική επίδραση στις χορδές....την μία την έβλεπε πιό πολύ ο ήλιος από την άλλη...άρα είχε πάρει κατιτίς το μπράτσο....πόσες παραμέτρους μπορεί να σκεφτεί κανένας...για να μην έχουμε σταθερούς παράγοντες.

govanmaniac είπε:
εδώ έχεις δίκιο Marathon! To ομολογώ
και εγώ τώρα που το είπες το σκέφτηκα...Επίσης σκέφτομαι κάτι που είπε πρίν κάποιος άλλος...ότι δύσκολα μπορείς να κρίνεις ένα όργανο που δεν έχεις κάποιο καιρό μαζί σου...ακριβώς για όλους αυτούς τους παράγοντες...επίσης αναρωτιέμαι -έτσι- πόσο εύκολα θα βγάζαμε ένα καλό όργανο "κουπί"

Μαμά, πότε η κιθάρα είναι... ''κουπί''?
5074326693_7d288f5632.jpg

4030361359_3fd92b9d63.jpg

Σ’ ευχαριστώ φίλε Lord. Προσωπικά, μου είναι δύσκολο να δεχτώ την ακουστική υποκειμενικότητα ως τη μόνη εξήγηση του φαινομένου, για το οποίο συζητάμε. Βεβαίως και  υπεισέρχεται ο ψυχολογικός παράγων, δεν το αρνείται κανείς αυτό. Και πιθανότατα να είναι κυρίαρχος, στην προσπάθεια διάκρισης ηχητικών διαφορών. Αλλά δεν γίνεται να εξηγηθούν τα πάντα με το επιχείρημα της ψευδαίσθησης ή της αυθυποβολής. Πολλά ναι, αλλά όχι όλα. Υπάρχουν κανόνες της φύσης, σχετιζόμενοι με την πρώτη ύλη καθαυτή, που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Σε τελική ανάλυση, τείνω να θεωρήσω πιο λογική την εξήγηση της διαφορετικότητας των ξύλων, παρά αυτήν της επίδρασης πχ του χρώματος (χεχε, καλό Marathon) στην ηχητική  εντύπωση που δημιουργεί το κάθε όργανο, μιλώντας πάντοτε για κατασκευαστικά όμοια όργανα, ιδίου τύπου και προδιαγραφών.

Το μαόνι είναι μαόνι και το alder είναι alder. Το καθένα ηχεί ως αυτό που είναι, σωστά ; Αυτό αποτελεί σταθερά της συζήτησης, φαντάζομαι. Εάν λοιπόν συμφωνούμε όλοι στη διαφορετικότητα  του παραγομένου ήχου  εξαιτίας της χρήσης διαφορετικού είδους ξυλείας, γιατί να αποκλείσουμε την επέκταση της παραδοχής αυτής, μέχρι δηλαδή του σημείου να δεχτούμε ότι ακόμη και από δύο κομμάτια ξύλου του ιδίου είδους και πάλι  θα μπορούσαν να προκύψουν ηχητικές διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα ;

Και θα επικαλεστώ το κλασσικό παράδειγμα του «βάρους», για το οποίο συχνά γίνεται λόγος. Το βάρος όμως δεν είναι ύλη. Είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό συγκεκριμένης ύλης, εν προκειμένω του ξύλου. –Πώς γίνεται λοιπόν να παραδεχόμαστε ότι το βάρος έχει όντως επίδραση, ξέρω ΄γω,  στο resonance ή στο sustain του οργάνου και την ίδια στιγμή ν’ απαρνούμεθα τη συνεισφορά του ξύλου καθαυτού στον ήχο, λες και το βάρος είναι έννοια αποκομμένη από την ύλη την οποίαν ακριβώς χαρακτηρίζει ;  Ή μήπως και το βάρος το ίδιο, συνισταμένη πλείστων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ξύλου δεν είναι ;

Έπειτα, είναι και το άλλο : -Είθισται στις εδώ συζητήσεις να δίδεται η συμβουλή σε νεαρότερους μουσικούς που σκέπτονται ν’ αγοράσουν ακριβό όργανο και μάλιστα καινούργιο, συνήθως από το γνωστό κατάστημα του εξωτερικού, να μην το πράξουν, με το αιτιολογικό ότι «ποτέ δεν αγοράζουμε ακριβό όργανο, δίχως προηγουμένως να το δοκιμάσουμε οι ίδιοι».  Και ρωτώ τώρα εγώ, κατόπιν της παραπάνω συζήτησης, γιατί όχι ; Εάν το παιδί έχει δοκιμάσει το ίδιο ακριβώς όργανο σε ελληνικό κατάστημα και τον έχει ικανοποιήσει, γιατί να μην παραγγείλει το ίδιο ακριβώς μοντέλο από το εξωτερικό ; -Τί είναι εκείνο που  διακινδυνεύει ;  -Μήπως τυχόν κατασκευαστικά ελαττώματα του οργάνου ; -Αδιάφορον, αφού αυτά καλύπτονται από την εγγύηση. Τους το γυρίζει πίσω και τέλος. –Μήπως την πιθανότητα να έρθει το όργανο ασετάριστο ; -Σιγά το πράγμα, το σετάρει εδώ χάμω, όπως θέλει και ξεμπερδεύει. Άρα, τί είναι στην πραγματικότητα εκείνο που θα έπρεπε να τον αποτρέψει από το να αγοράσει το όργανο δίχως να το δοκιμάσει ; Ε, προφανώς είναι η πιθανότητα να μην του αρέσει ηχητικά, όταν θα το παραλάβει.

-Πώς ; -Μα υπάρχει τέτοια πιθανότητα ; -Είναι ποτέ δυνατόν η κιθάρα που κατέφθασε από το εξωτερικό να έχει αντιληπτές ηχητικές διαφορές με το ακριβώς ίδιο όργανο που δοκίμασα πριν μια βδομάδα στην Αθήνα ; Μιλάμε για το ίδιο κι απαράλλαχτο όργανο, μέχρι και το χρώμα, μέχρι και  την τελευταία βίδα, μέχρι  και την κόλλα που χρησιμοποιήθηκε για να κολληθεί η βελούδινη επένδυση στο εσωτερικό της θήκης. Δίπλα να τα βάλεις τα όργανα, δεν θα τα ξεχωρίσεις, παρεξόν από το s/n, εάν το προσέξεις. Άρα, με βάση τη θεωρία της μη επίδρασης των ξύλων στο ηχητικό αποτέλεσμα, εάν τις βάλω τώρα δα και τις δύο κιθάρες στον ενισχυτή, τη μία πίσω από την άλλη, το ίδιο πράγμα θ’ ακούσω, σωστά ;

Άρα, ξαναρωτώ, ποιός ο λόγος να μην αγοράσει το τάδε παιδί αδοκίμαστο όργανο απ’ όξω, εκτός δηλαδή από λόγους εθνικούς κι  ένεκα η κατάστασις η αλγεινή, της χώρας ; 

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να επισημάνω ότι ο γράφων δεν είναι αυτό που λέμε «το αυτί». Κάθε άλλο μάλιστα. Κατά πάσα πιθανότητα, αδυνατώ να διακρίνω διαφορές που ο μέσος όρος των μουσικών θα διέκρινε. Ενδεχομένως να είμαι και ο Σουφλιάς, αυτοπροσώπως. Εξάλλου, ποτέ δεν ξέρεις με ποιόν συνομιλείς στο διαδίκτυο. Όμως, το ότι δεν τις ακούω εγώ τις διαφορές, δεν σημαίνει και ότι δεν υφίστανται. Διότι οι ηχητικές διαφορές είναι όπως οι εξωγήϊνοι : -Υπάρχουν στο σύμπαν, μέχρι κι ανάμεσά μας, ακόμη κι αν δεν τους βλέπουμε.

ΥΓ : Βλέπω τώρα την κιθάρα που βαστάει αυτός ο ψηλός στη φωτό παραπάνω και σκέπτομαι ότι κιθάρα double neck έχει τύχει να δω, κιθάρα double body όμως, ουδέποτε.

Vkbob είπε:
Το μαόνι είναι μαόνι και το alder είναι alder. Το καθένα ηχεί ως αυτό που είναι, σωστά ;  Αυτό αποτελεί σταθερά της συζήτησης, φαντάζομαι.
είπαμε...όχι

-Ομως ναι,ενα alder με ενα μαονι ή και αλλα ειδη,μπορει να εχουν την ιδια συχνοτικη αποκριση,με ιδια,ή ΚΑΙ με διαφορα στη μαζα.

Αυτο οφειλεται σε αλλους παραγοντες,οπως ελαια,αλκαλικα και μεταλλα που περιεχουν τα ξυλα εκτος την ιδια τους (τη..."ζωντανη"!) σαρκα...

Τα ποσοστα περιεκτικοτητας αυτων,ειναι ενας παραγων της συχνοτικης αποκρισης ενος κομματιου ξυλου
http://www.noiz.gr/index.php?topic=179223.70

Bρές άλλη σταθερά! ;D ;D

Vkbob είπε:
Και θα επικαλεστώ το κλασσικό παράδειγμα του «βάρους», για το οποίο συχνά γίνεται λόγος. Το βάρος όμως δεν είναι ύλη.
Η λέξη βάρος είναι λάθος...βάλε μάζα να συμφωνούμε

Άρα, με βάση τη θεωρία της μη επίδρασης των ξύλων στο ηχητικό αποτέλεσμα, εάν τις βάλω τώρα δα και τις δύο κιθάρες στον ενισχυτή, τη μία πίσω από την άλλη, το ίδιο πράγμα θ’ ακούσω, σωστά ;
Νομίζω ότι εάν διαβάσεις προσεκτικά τις προηγούμενες σελίδες, θα πάρεις κάποιες απαντήσεις. Μην τα ξαναγράφουμε...

Άρα, ξαναρωτώ, ποιός ο λόγος να μην αγοράσει το τάδε παιδί αδοκίμαστο όργανο απ’ όξω, εκτός δηλαδή από λόγους εθνικούς κι  ένεκα η κατάστασις η αλγεινή, της χώρας ;  
Εάν κάνεις ένα search στο forum τα τελευταία χρόνια, θα δείς ότι το 90% έχει πάρει αδοκίμαστο όργανο...και έχει γίνει πλούσιος ο Θωμάς.

Εάν  αγαπητέ Marathon καταργήσουμε κι αυτή σταθερά, τότε στο τέλος θα πρέπει να δεχτούμε ότι η επιλογή διαφορετικής ξυλείας σε διαφορετικούς τύπους οργάνων γίνεται είτε με καθαρά … αισθητικό κριτήριο είτε εντελώς τυχαία. Βρίσκω μπροστά μου ένα κομμάτι ash, βάζω ash, διότι έτσι έλαχε και σε τελική ανάλυση  το ηχητικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ελπίζω να μην ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο, διότι σε τέτοια περίπτωση εισάγεις τη θεωρία του χάους στην οργανοποιϊα.

Επίσης, παραβλέπεις τη λέξη-κλειδί στην παραπάνω παράθεσή σου : -Τη λέξη «ζωντανή», σχετικά με τη σάρκα του ξύλου. Ακριβώς εκεί είναι το ζήτημα, στη ζωντάνια του ξύλου, που το καθιστά απρόβλεπτο ως πρώτη ύλη.

-Ώστε η "μάζα" του ξύλου έχει επίδραση στον ήχο, ενώ το ξύλο όχι ; -Δεν το αντιλαμβάνομαι.

Τέλος, το γεγονός ότι τελικά οι περισσότεροι αγοράζουν αδοκίμαστο όργανο, δεν απαντά στο ερώτημα : -Γιατί όχι ;  

Vkbob είπε:
Εάν  αγαπητέ Marathon καταργήσουμε κι αυτή σταθερά, τότε στο τέλος θα πρέπει να δεχτούμε ότι η επιλογή διαφορετικής ξυλείας σε διαφορετικούς τύπους οργάνων γίνεται είτε με καθαρά … αισθητικό κριτήριο είτε εντελώς τυχαία
Πλέον για λόγους παράδοσης γίνεται στα ηλεκτρικά όργανα, παλιότερα όντως γινόταν τυχαία.

Vkbob είπε:
Επίσης, παραβλέπεις τη λέξη-κλειδί στην παραπάνω παράθεσή σου : -Τη λέξη «ζωντανή», σχετικά με τη σάρκα του ξύλου. Ακριβώς εκεί είναι το ζήτημα, στη ζωντάνια του ξύλου, που το καθιστά απρόβλεπτο ως πρώτη ύλη.
Εάν είσουν λίγο πιό παλιός θα ήξερες ότι είμαι οπαδός των "ψόφιων" υλικών...πχ γραφίτης, fiber... και σε βεβαιώνω ότι μία χαρά σώματα και μπράτσα βγάζουν χωρίς τις παραπάνω απορίες και είναι και πολύ προβλέψιμα και πολύ ποιοτικά.

τότε στο τέλος θα πρέπει να δεχτούμε ότι η επιλογή διαφορετικής ξυλείας σε διαφορετικούς τύπους οργάνων γίνεται είτε με καθαρά … αισθητικό κριτήριο είτε εντελώς τυχαία. Βρίσκω μπροστά μου ένα κομμάτι ash, βάζω ash, διότι έτσι έλαχε και σε τελική ανάλυση  το ηχητικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Ελπίζω να μην ισχυρίζεσαι κάτι τέτοιο, διότι σε τέτοια περίπτωση εισάγεις τη θεωρία του χάους στην οργανοποιϊα.
Εγώ πάλι λέω ότι τα όργανα γίνονται από "συνήθεια" και έχουν κανόνες. Πχ όταν ο Leo έφτιαξε τη Τele με alder, maple...δεν βλέπω εάν θέλω το ίδιο αποτέλεσμα, γιατί πρέπει να χαλάσω τη συνταγή. Εκτός εάν υπονοείς ότι ο Leo ήξερε ΤΙ alder έβαζε...πάλι θα σε παραπέμψω σε παλιά γραπτά του forum που όλα αυτά έχουν συζητηθεί. Το χάος στην "οργανοποιεία" το έκανε ο Leo, όχι εγώ ;D ;D

Άλλος κανόνας...μαόνι, set neck, νίτρο, διπλοί...σου θυμίζει κάτι? :D

Από εκεί και πέρα, κάθε αυτοσχεδιασμός, δεκτός.

Και τέλος...όσο και να σου ακουστεί περίεργο, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η κατασκευή ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ οργάνων, δεν έχει καμμία σχέση με οργανοποιεία... ;)

Δια του λόγου το αληθές, δές από κοντά μία Telecaster ;)

Τέλος, το γεγονός ότι τελικά οι περισσότεροι αγοράζουν αδοκίμαστο όργανο, δεν απαντά στο ερώτημα : -Γιατί όχι ;  
Oι αγορές του συγκεκριμένου forum αλλά και τα νούμερα του Θωμά από την υπόλοιπη Ευρώπη, λένε όμως ναί.

marathon είπε:
Και τέλος...όσο και να σου ακουστεί περίεργο, η προσωπική μου άποψη είναι ότι η κατασκευή ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ οργάνων, δεν έχει καμμία σχέση με οργανοποιεία... ;)

Δια του λόγου το αληθές, δές από κοντά μία Telecaster ;)
Μα δεν είναι άποψη αλλά γεγονός, στις δημοφιλέστερες ηλεκρικές ο ένας ''πατέρας'' ήταν

ηλεκτρονικός ενώ ο άλλος μουσικός και αποκλείεται εκείνη την εποχή να ήξεραν από

οργανοποιεία, πόσο μάλλον από ξύλα...

bihlas87 είπε:
Μα δεν είναι άποψη αλλά γεγονός, στις δημοφιλέστερες ηλεκρικές ο ένας ''πατέρας'' ήταν

ηλεκτρονικός ενώ ο άλλος μουσικός και αποκλείεται εκείνη την εποχή να ήξεραν από

Μιλάω για τη βάση εκκίνησης..στο site μου, έχω ξεκινήσει μία κατηγορία με Customshoπατζήδες...εκτός από τη Manzer και τον Syskof  που παρουσιάζονται πρώτοι (τιμής ένεκεν και κατόπιν προσωπικού θαυμασμού), έχω ξεκινήσει να παρουσιάζω κάποιους luthiers που με έχουν εντυπωσιάσει και όντως ξεπερνάνε αυτό το επίπεδο εκκίνησης.

Οι σημερινοί ξέρουν περισσότερα...αλλά και πάλι ο κόσμος....Telecaster αγοράζει ;D ;D

Δεν συμφωνώ, η κατασκευή οποιουδήποτε οργάνου,  είναι επιστήμη, πόσο μάλλον εγχόρδου. Και η Telecaster, στην απλότητά της, ιδιοφυής σύλληψη είναι, πιθανόν μάλιστα ακριβώς εξαιτίας της απλότητάς της, ακόμη πιο ιδιοφυής. 

Περί της παράδοσης, στην οποίαν αναφέρεσαι, ουδείς αντιλέγει. Κλασσικό παράδειγμα η επιλογή κυπαρισσιού για ράχη και πλαϊνά στις flamenco blancas. Ξεκίνησε ως επιλογή επιβεβλημένη από τις συνθήκες (φθηνό και άφθονο τότε το κυπαρίσσι), αλλά εν τέλει όρισε τις προδιαγραφές του οργάνου. –Τι σημασία έχει, πώς ξεκίνησε  ; 

Αλλά δε νομίζω ότι το θέμα μας είναι ο λόγος της επιλογής συγκεκριμένης ξυλείας σε συγκεκριμένες κιθάρες.  Με δεδομένο την επιλογή συγκεκριμένης ξυλείας σε συγκεκριμένες κιθάρες, μιλάμε για τις εντεύθεν ηχητικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν. Έτσι νομίζω, τουλάχιστον.

Πιατευω πως εδω (στο noiz, ισως και σε αλλα ελληνικα forum) γινεται επαναλαμβανομενα ενα λαθος.

Βλεπω συχνα να παραθετετε links απο προηγουμενες συζητησεις προβαλλοντας το επιχειρημα οτι "εχει συζητηθει".

Και;

Λεω "και;" διοτι η τραγικη πλειοψηφεια τεχνικων & κατασκευαστων οργανων, δεν συμμετεχει σε συζητησεις τετοιες.

Οποτε, απο που και ως που να παρω την κουβεντα καποιου με μικρη εως ελαχιστη εμπειρια ως δεδομενο;

Προσωπικα ειχα την τυχη να συνομιλησω στο Messe, με εναν απο τους κατασκευαστες κιθαρων στην Santa Cruz ο οποιος παλαιοτερα δουλευε για λογαριασμο της Gibson στο CS.

Ετυχε να κανουμε μια κουβεντα, οπου αν ο ιδιος ανθρωπος διαβαζε "συμπερασματα" εδω, θα γελαγε τουλαχιστον και δευτερον αν ελεγε αυτα που ξερει και πως δουλευει-κατασκευαζει, χωρις να αναφερει ιδιοτητα, θα αντιμετωπιζοταν ως παραφρων...

Με αυτη τη λογικη που συχνα εχει τυχει να βλεπω εδω, στις ηλεκτροακουστικες κιθαρες, δεν παιζει επισης ρολο το ξυλο, καθως η ενισχυση γινεται μεσω αλλου συστηματος...

Εφαρμοζωντας αυτη τη λογικη γενικως και σε αλλα οργανα, πιανα, πνευστα, resonator κιθαρες κλπ, δεν εξαρτωνται απο το τι ξυλο θα μπει, καθως ο μηχανισμος εσωτερικα ειναι αλλος. Σωστα;

bihlas87 είπε:
αποκλείεται εκείνη την εποχή να ήξεραν από

Εισαι σιγουρος γι'αυτο που λες;

Γνωριζεις απο ποτε κατασκευαζονταν κιθαρες;

Γνωριζεις πως τις ιδιες συνταγες εν μερει, μετεφεραν αργοτερα και στις ηλεκτρικες;

Το γιατι χρησιμοποιουνται μεχρι σημερα ειναι και για αλλους λογους.

Ναι μεν οι πρωταρχικοι μπορει να ηταν τυχαιοι, απο τη στιγμη ομως που αυτοι οι τυχαιοι παραγοντες δημιουργησαν μια σταθερα, ακολουθηθηκε αυτη η συνταγη...

Vkbob είπε:
Δεν συμφωνώ, η κατασκευή οποιουδήποτε οργάνου,  είναι επιστήμη, πόσο μάλλον εγχόρδου. Και η Telecaster, στην απλότητά της, ιδιοφυής σύλληψη είναι, πιθανόν μάλιστα ακριβώς εξαιτίας της απλότητάς της, ακόμη πιο ιδιοφυής.  
Συμφωνούμε ότι η Telecaster είναι ιδιοφυής...βεβαίως και δεν είναι καμμία επιστήμη και φαίνεται.

Με δεδομένο την επιλογή συγκεκριμένης ξυλείας σε συγκεκριμένες κιθάρες, μιλάμε για τις εντεύθεν ηχητικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν. Έτσι νομίζω, τουλάχιστον.
Ξαναλέω...διάβασε παραδίπλα. Έγραψα για τη fiber και τις ομοιότητες με την Ibanez που φοράγανε τους ίδιους μαγνήτες...και δεν ήταν δική μου παρατήρηση αλλά του ιδιοκτήτη της Ibanez

http://www.customshop.gr/?btp_work=the-fiber-guitar

Πιατευω πως εδω (στο noiz, ισως και σε αλλα ελληνικα forum) γινεται επαναλαμβανομενα ενα λαθος.

Βλεπω συχνα να παραθετετε links απο προηγουμενες συζητησεις προβαλλοντας το επιχειρημα οτι "εχει συζητηθει".

Και;

Λεω "και;" διοτι η τραγικη πλειοψηφεια τεχνικων & κατασκευαστων οργανων, δεν συμμετεχει σε συζητησεις τετοιες.
Ένα search πάντως δεν έβλαψε κανέναν....

Αύριο πάλι guys...σήμερα έχει σαχλοφωνίες με το Νέστορα ;D

10000 posts.... 8) Superfunk...σούρχομαι!!!!!!

marathon είπε:
Oι αγορές του συγκεκριμένου forum αλλά και τα νούμερα του Θωμά από την υπόλοιπη Ευρώπη, λένε όμως ναί.
Σύμφωνοι. Το θέμα είναι εσύ τί λες. -Θα συμβούλευες κάποιον να αγοράσει καινούργιο όργανο από το εξωτερικό, έχοντας απλώς δοκιμάσει το "δίδύμό" του στην Ελλάδα ;

Και εάν όχι, εάν δηλαδή θα τον απέτρεπες, γιατί θα τον απέτρεπες, εάν όντως ισχύουν τα όσα υποστηρίζεις, περί μη επίδρασης των ξύλων σε κάθε μεμονωμένο όργανο ;

AndyC είπε:
Εισαι σιγουρος γι'αυτο που λες;

Γνωριζεις απο ποτε κατασκευαζονταν κιθαρες;

Γνωριζεις πως τις ιδιες συνταγες εν μερει, μετεφεραν αργοτερα και στις ηλεκτρικες;
Στον Leo και τον Leslie αναφέρθηκα, σχεδίασαν κάτι καινούριο. Δεν πέρασαν σταδιακά απο

hollow σε semi και στη συνέχεια σε solid ώστε να κρατήσουν παραδοσιακές τεχνικές, έτσι

δεν είναι?

10000 posts.... 8) Superfunk...σούρχομαι!!!!!!
Ευτυχώς που δεν υπάρχει η λέξη 'ξύλο' στο 10000ό post σου :D

Καταρχην ο πρωτος που εβαλε τον ορο του ηλεκτρισμου ηταν ο Rickenbacker, αρχικα σε hollow body (τη δεκαετια του 1920), πηρε την ιδεα ο Les Paul που την "εξελιξε" εν μερει, σε hollow με αλλο σχημα και μαγνητες και μετεπειτα σε solid.

Την ιδια εποχη-δεκαετια, αλλα λιγο αργοτερα, ηρθε ο Fender.

Αν εννοεις απο θεμα σχηματος, ναι, περισσοτερο καινοτομο θα ελεγα τον Fender.

Το θεμα του ηλεκτρικου οργανου ομως, εφαρμοζοταν απο το 1920-κατι σε αλλες ισως οχι τοσο συμβατικες κιθαρες, lapsteel, hawaiian και resonators, καθως ο Rickenbacker εγινε αργοτερα συμβουλος ή συνιδιοκτητης της National, αν δεν κανω λαθος.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back