Ευχαριστώ αγαπητέ Marathon, καλώς σας βρήκα, ήδη βέβαια τυγχάνων αναγνώστης σας, προ πολλού.
Θα διαφωνήσω όμως, στα περί πλήρους και απόλυτου διαχωρισμού ακουστικών και ηλεκτρικών οργάνων. Απλώς, στα καθαρά ακουστικά όργανα, η συνεισφορά των ξύλων στο ηχητικό αποτέλεσμα είναι τόσο προφανής, που είναι εντελώς αδιαμφισβήτητη. Επέλεξα λοιπόν το παραπάνω παράδειγμα, προκειμένου να επισημάνω, με τη σειρά μου, τον εν γένει αστάθμητο χαρακτήρα του ξύλου ως πρώτης ύλης, στην οργανοποιϊα. Διότι είτε για ακουστικά μιλάμε, είτε για ηλεκτροακουστικά είτε για ηλεκτρικά όργανα μιλάμε, πάντως για ξύλινα όργανα μιλάμε, σε κάθε περίπτωση. Όργανα ξύλινα, άρα απρόβλεπτα, τόσο, όσο και η βασική ύλη τους. Νομίζω ότι αυτός είναι ο πυρήνας του προβληματισμού του Lord Goumis : -Πώς δηλαδή εξηγείται, δύο ηλεκτρικά όργανα παρόμοιου τύπου και προδιαγραφών να διαφοροποιούνται ηχητικά μεταξύ τους, σε βαθμό μάλιστα ορισμένα εξ αυτών να κρίνονται ως «κουπιά». Παρότι προσπαθούμε να αποφύγουμε την αναδρομή σε συζητήσεις περί ξύλων, εκεί ακριβώς οδηγείται η συζήτηση, μοιραία.
Αγαπητέ Superfunk, όλα τα ανωτέρω σωστά, αλλά δε νομίζω ότι είναι το θέμα μας η επίδραση που θα έχουν επί του ήχου οι επιγενόμενες τροποποιήσεις-βελτιώσεις, όπως η αλλαγή μαγνητών, ηλεκτρικών, γέφυρας κλπ, που αναφέρεις. Προφανώς θα έχουν μεγάλη επίδραση, το καθένα απ’ αυτά και όλ’ αυτά μαζί, ακόμη περισσότερο.
Αλλά, εάν κατάλαβα σωστά, εν προκειμένω ο Lord Goumis αναφέρεται στις ήδη υφιστάμενες διαφορές δύο πανομοιότυπων, συγχρόνως κατασκευασμένων οργάνων, με τις ακριβώς ίδιες προδιαγραφές, τη στιγμή ακριβώς που εξέρχονται της εργοστασιακής γραμμής.
Ίδιες κιθάρες, ίδιοι μαγνήτες, ίδια ηλεκτρικά, ίδια γέφυρα, ίδιο nut, ίδια τάστα, ίδιες χορδές, ίδιο (όσο το δυνατόν, εν πάση περιπτώσει) setup, ίδιος ενισχυτής, ίδιο καλώδιο, ίδιος κιθαρίστας, ίδια πένα, ίδια ώρα, και όμως, η διαφορά είναι εκεί, την ακούς ολοκάθαρα. Εκεί έγκειται, νομίζω, ο προβληματισμός του Lord. –Γιατί να συμβαίνει αυτό ; -Έλα μου ντε, γιατί ;
Πάντως, οφείλω να ομολογήσω ότι υπάρχουν όντως στη φύση κάποια συγκεκριμένα ξύλινα πράγματα, που ακούγονται ακριβώς τα ίδια, υφ’ οιεσδήποτε συνθήκες : Οι γλώσσες των πολιτικών. Άλλη εξαίρεση εγώ δεν βλέπω.