• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Ακριβές κιθάρες? Ναί γιατρέ μου, τις προτιμώ!

Status
Not open for further replies.
Μπα 23 ειμαι !!  ;D

Εννοειται οτι δεν το μετανοιωσα αλλα καμια φορα με πειραζει που οι γυρω μου κοιτανε αυτο το παθος υποτιμητικα .

"Ποτε θα παρεις καλυτερο αμαξι ? ολα τα λεφτα τα χαλας στις κωλοκιθαρες"

"Γιατι πας και παιζεις σε μαγαζια ? εχεις δωσει ενα καρο λεφτα και ουτε τις βενζινες σου δεν βγαζεις !"

" Ο Σακης και η Κουλα πανε διακοπες στην Αγγλια . Εμεις γιατι παλι καμπινγκ στις Κουκουβαουνες ? " κτλ κτλ κτλ  >:(

ZIKO είπε:
" Ο Σακης και η Κουλα πανε διακοπες στην Αγγλια . Εμεις γιατι παλι καμπινγκ στις Κουκουβαουνες ? " κτλ κτλ κτλ  >:(
;D

Απο το διδακτικό 1ο ποστ του Τόλη:

...αλλά κρατάω στην άκρη του μυαλού μου πως ούτε κάνας σπουδαίος μουσικός είμαι, και κυρίως ούτε κάνας σοβαρός ακροατής του οργάνου είμαι και άρα πραγματικά μπορεί να υπάρχουν ηχητικές ποιότητες τις οποίες δεν αντιλαμβάνομαι ή δεν μου είναι ακόμη χρήσιμες, και επομένως καλό θα είναι να μην αφορίζω κάτι το οποίο απλά δεν καταλαβαίνω (- ή δεν μπορω να ακούσω).

gdevelek είπε:
κανείς δεν θα βγει ποτέ στο φόρουμ να παραδεχθεί πως μετάνιωσε που έσκασε 2.000Ε σε μια κιθάρα...
δεν έχει σημασία γιατί αυτός θα παίζει την κιθάρα και θα στριφνιάζει με τον ήχο και όχι όλοι οι υπόλοιποι ;)

longshadow είπε:
Απο το διδακτικό 1ο ποστ του Τόλη:

...αλλά κρατάω στην άκρη του μυαλού μου πως ούτε κάνας σπουδαίος μουσικός είμαι, και κυρίως ούτε κάνας σοβαρός ακροατής του οργάνου είμαι και άρα πραγματικά μπορεί να υπάρχουν ηχητικές ποιότητες τις οποίες δεν αντιλαμβάνομαι ή δεν μου είναι ακόμη χρήσιμες, και επομένως καλό θα είναι να μην αφορίζω κάτι το οποίο απλά δεν καταλαβαίνω (- ή δεν μπορω να ακούσω).

Μου θυμίζουν θρησκεία όλα αυτά :) και δεν λεώ να αφορίσουμε, αλλά:

Γιατί να μην εμπιστευτούμε τα αυτιά μας, τα χέρια μας και τα μάτια μας; Δεν είμαστε σπουδαίοι μουσικοί αλλά δεν είμαστε και κουφοί

Το πρόβλημα δεν είναι αν επιλέγει κάποιος αυτό που βολεύει την τσέπη του.

Αυτό είναι θεμητό και είναι κυρίως θέμα των οικονομικών προτεραιοτήτων που θέτει ο καθένας μας.

Άλλοι δίνουν 2.000 ευρώ για μία καινούρια tv, άλλοι για μια κιθάρα...

Το θέμα (ειδικά εδω μέσα) είναι ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΩΣ ΓΡΑΦΙΚΟ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ Η ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΩ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΤΑΛΕΝΤΟΥ) ΕΝΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΟΡΓΑΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΣΥ ΕΠΙΛΕΞΕΙ.

Αυτή η λογική του..."εφόσον κι εγω κιθάρα παίζω όπως και ο άλλος, άρα ξέρω και αντιλαμβάνομαι ακριβώς τα ίδια με αυτόν, ανεξαρτήτως μουσικού ταλέντου και εμπειρίας"...είναι τελείως λανθασμένη..

Εγώ πάλι βλέπω σ'ένα thread πολλών σελίδων, πως προσπαθούμε να "δικαιολογήσουμε" τις φθηνές ή ακριβές μας κιθάρες βάσει αυτιών, ταλέντου, επαγγελματικού/ερασιτεχνικού παιξίματος κι ένα σωρό άλλα ωραία, και στην τελική καταπιανόμαστε τόσο πολύ με το τι είναι η κιθάρα μας και τι γράφει πάνω και πόσο καλύτερα/χειρότερα μπορεί ν'ακούγεται από κάποια άλλη (κ.α.), παρά με το ίδιο το παίξιμο και την ευχαρίστηση που μπορούμε κι έχουμε την ευκαιρία/άνεση/πολυτέλεια/whatever και το παίζουμε το ρημάδι.

Φθηνές, ακριβές, tele, strat, warlock, 7χορδες, 10χορδες, μαύρες, κίτρινες, hollow, solid body... ότι γουστάρει ο καθένας κι ότι σηκώνει η τσέπη του. Τη στιγμή που θα (κατα)κρίνω κάποιον επειδή επιλέγει φθηνή ή ακριβή κιθάρα το'χω χάσει το παιχνίδι.

X-minor είπε:
Εγώ πάλι βλέπω σ'ένα thread πολλών σελίδων, πως προσπαθούμε να "δικαιολογήσουμε" τις φθηνές ή ακριβές μας κιθάρες βάσει αυτιών, ταλέντου, επαγγελματικού/ερασιτεχνικού παιξίματος κι ένα σωρό άλλα ωραία, και στην τελική καταπιανόμαστε τόσο πολύ με το τι είναι η κιθάρα μας και τι γράφει πάνω και πόσο καλύτερα/χειρότερα μπορεί ν'ακούγεται από κάποια άλλη (κ.α.), παρά με το ίδιο το παίξιμο και την ευχαρίστηση που μπορούμε κι έχουμε την ευκαιρία/άνεση/πολυτέλεια/whatever και το παίζουμε το ρημάδι.

Φθηνές, ακριβές, tele, strat, warlock, 7χορδες, 10χορδες, μαύρες, κίτρινες, hollow, solid body... ότι γουστάρει ο καθένας κι ότι σηκώνει η τσέπη του. Τη στιγμή που θα (κατα)κρίνω κάποιον επειδή επιλέγει φθηνή ή ακριβή κιθάρα το'χω χάσει το παιχνίδι.
Η πρώτη παράγραφος σου βρίσκω οτι είναι κάπως εκτός θέματος, μας παραπέμπει να ασχοληθούμε μόνο με το παίξιμο (αν ήταν έτσι δεν θα πόσταρε κανένας τίποτα εδω μέσα... ;D)

Εξάλλου η συμμετοχή μας εδω υφίσταται επειδή ασχολιόμαστε με το να παίζουμε, αλλιώς δεν θα γραφόμασταν καν... ;)

Δεν μπορούμε όμως να παίζουμε συνεχώς.Θα ασχοληθούμε και λίγο με θέματα εξοπλισμού...

Με την δεύτερη παράγραφο συμφωνώ απόλυτα.

Παρεξήγησες longshadow. Δεν εννοούσα ν'ασχολούμαστε αποκλειστικά και μόνο με το παίξιμο. Σαφώς και το να ασχολείσαι με την κιθάρα σαν όργανο, δυνατότητες, πιθανά mods κλπ. κλπ. κλπ. είναι (κατ'εμέ) απαραίτητο για κάθε κιθαρίστα που θέλει να κάνει κάποια διαφορά. Αυτό που βλέπω στο συγκεκριμένο thread όμως, δεν είναι θέμα κιθάρας γενικώς ή και ειδικώς, είναι θέμα headstock και τιμής, και το αρχικό post ακόμα ήταν ουσιαστικά ένα κείμενο που αιτιολογούσε την προτίμηση του φίλτατου Silot στις ακριβές κιθάρες.

Καταλαβαίνω εν μέρει την ανάγκη κάποιου (οποιουδήποτε, δεν μιλώ συγκεκριμένα και δεν επιτίθεμαι σε κανέναν) να αιτιολογήσει και να "δηλώσει" τις προτιμήσεις του σε ακριβά ή φθηνά όργανα, αλλά γνώμη μου είναι πως το έχουμε παρακάνει με το headstock loving ώστε αρκετές φορές να παρασυρόμαστε απ'αυτά και να βλέπουμε ποιότητα και value for money εκεί που δεν υπάρχει - και σαφώς και το αντίθετο. Τεράστια δηλαδή values σε πολύ φθηνά όργανα, που αντικειμενικά δεν είναι και top of the pops.

Εννοείται πως δεν έχω κανένα πρόβλημα με το τι αγοράζει ο καθένας και τι βολεύει τον καθένα μας, απλά το μόνο που θέλω να περάσω είναι να μην ασχολούμαστε τόσο τραγικά πια με το τι λέει το headstock και το price tag, και λίγο περισσότερο με το όργανο καθ'αυτό.

Φιλικά.  :)

Το ιδανικο θα ηταν να μην κατακρινουμε ουτε αυτον που γουσταρει να διαθεσει ενα σεβαστο ποσο για μια κιθαρα (ακομα και αν ειναι κουλαδι bedroom player - κ γω κουλαδι ειμαι, δεν θελω να μειωσω καποιον) αλλα ουτε και αυτον που προτιμα να τα διαθεσει αλλου και τη βγαζει με κινεζες και τσεχες  :)

Τεσπα.. εγω λεω, αγοραστε κιθαρες για να κινηθει το χρημα.. ειμαστε και εν μεσω οικονομικης κρισης  8) :P

Δυστυχώς για όλους μας το price tag λέει αρκετά για ένα όργανο...

Δεν μιλάω βέβαια για υπερβολές μοντέλων που έχουν κυρίως συλλεκτικό χαρακτήρα (limited runs κλπ..) γιατί δεν είμαι συλλέκτης αλλά παίχτης, αλλά σε γενικές γραμμές η τιμή είναι μια ένδειξη για το τί όργανο έχουμε μπροστά μας.

Ούτε είμαι λάτρης κάποιου συγκεκριμένου headstock, θα μπορούσα άνετα αντί για gibson να αγόραζα πχ μια collings city limits αν διαπίστωνα οτι μου "κάθεται καλύτερα"..

...Ή αν ήθελα μια μοντέρνα strat να επέλεγα πχ μια james tyler, ακόμα κι αν έπρεπε να ζω κάθε μέρα με αυτό το headstock... ;D ;D

280283392189-7.jpg

Έχω πάντως και μεξικάνα tele η οποία παίζει.....σαν μια καλή μεξικάνα tele!!

Δεν έχω παραπάνω προσδοκίες απο αυτήν όμως, ξέρω τί πήρα...

ωραιο αρθρο κ αρκετα ενδιαφερον ειδικα για σχετικα νεους κι8αριστες σαν κ μενα!!

σοφά λόγια... βγαλμένα μέσα από χρόνια και χρόνια στη σκηνή, με τριβή με ποικιλία ειδών μουσικής και μουσικών...

Ωραίο άρθρο..

Το ρεζουμέ του είναι οτι τελικά...

"I realized  that it had nothing at all to do with the guitar. It had everything to do with the guy playing the guitar."

...ή Ελληνιστί:

Ο παίχτης κάνει την κιθάρα κι όχι η κιθάρα τον παίχτη!

Αυτό φυσικά και είναι μια μεγάλη αλήθεια...

Έχει όμως μεγάλη σχέση με αυτό που προσπαθώ να πω εδω και τόσα ποστς.

Ο καταρτισμένος ταλαντούχος κιθαρίστας μπορεί να κάνει μια σχετικά φθηνή,μέτρια κιθάρα να ακούγεται καλά...

Το γεγονός όμως οτι η κιθάρα είναι μέτρια παραμένει γιατί αν ο ίδιος παίξει με μιά ανώτερη κιθάρα, μην έχετε καμμία αμφιβολία, θα ακουστεί ακόμα καλύτερα.

Ένας όχι και τόσο ταλαντούχος ή σχετικά άπειρος μουσικός θα κάνει και τις 2 κιθάρες να ακουστούν ακριβώς το ίδιο...κακά, γιατί απλούστατα δεν τό'χει (ή δεν τό'χει ακόμα λόγω απειρίας)...

Είναι λοιπόν πρέπον ένας μουσικός, οποιουδήποτε επιπέδου, να χαρακτηρίζει "συναδέλφους" του ως headstock junkies επειδή υποστηρίζουν οτι μια high end κιθάρα τους κάνει να ακούγονται καλύτερα??

Όλα αυτα τα αναφέρω γιατί έχω την αίσθηση οτι ο silot ένιωσε την ανάγκη να κάνει αυτήν την εξομολόγηση διαβάζοντας κάποια θέματα στα οποία υπάρχει τελευταία μια γενική απαξίωση (χωρίς λόγο κατά τη γνώμη μου) για τα ακριβά όργανα και όσους τα προτιμούν..

longshadow είπε:
Όλα αυτα τα αναφέρω γιατί έχω την αίσθηση οτι ο silot ένιωσε την ανάγκη να κάνει αυτήν την εξομολόγηση διαβάζοντας κάποια θέματα στα οποία υπάρχει τελευταία μια γενική απαξίωση (χωρίς λόγο κατά τη γνώμη μου) για τα ακριβά όργανα και όσους τα προτιμούν..
+1.

+2

Και για μένα αυτό ακριβώς είναι το νόημα, για όποιον μπορεί να το καταλάβει.

Και για να το κάνω και λίγο πιο... προκλητικό, δεν πρόκειται μόνο για απαξίωση, αλλά πολλές φορές και για... κουτοπονηριά.  ;)

Και κάτι άλλο: Σε φιλικές συζητήσεις, όταν άρχισε όλο αυτό το σήριαλ της οικονομικής κρίσης, έλεγα ότι ήλπιζα ο Έλληνας θα καταλάβαινε πλέον ότι το γνωμικό "η φτήνια τρώει τον παρά", εμπεριέχει μεγάλη αλήθεια και ουσία.

Τα τελευταία 5-6 χρόνια, με την ποικιλία και τις τιμές από τα (γερμανικά κυρίως) online shops, και την "σιγουριά" της πιστωτικής κάρτας  ::) σχεδόν όλοι οι ερασιτέχνες μουσικοί που ξέρω έπεσαν στην παγίδα του να βρεθούν με... 11 φτηνές κιθάρες, 5 φτηνούς ενισχυτές και... 256 φτηνά πεταλάκια.  ::)

Σε αντίθεση, σχεδόν κανείς από τους επαγγελματίες ή, τουλάχιστον, πιο "σοβαρούς" στο άθλημα μουσικούς που γνωρίζω δεν το έκανε...

Ο ορισμός "ακριβή κιθάρα" πρέπει κατά τη γνώμη μου να μπαίνει σε εισαγωγικά, μιας και δεν υπάρχει σχετιικό αντικειμενικό κριτήριο. Προσωπικά, και αφού την έχω πατήσει και εγώ στο παρελθόν, θα συμβούλευα ακόμα και κιθαρίστες που αισθάνονται ότι δεν βρίσκονται σε κάποιο "υψηλό" επίπεδο, να αποκτήσουν την πιο "ακριβή" κιθάρα που μπορούν να αντέξουν οικονομικά... και να αποκτήσουν ΜΙΑ αντί με τα ίδια λεφτά να πάρουν τρεις, και μετά να ακουμπήσουν άλλα τόσα σε μαγνήτες, γέφυρες, κλειδιά κλπ.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
longshadow είπε:
Ωραίο άρθρο..

Το ρεζουμέ του είναι οτι τελικά...

"I realized  that it had nothing at all to do with the guitar. It had everything to do with the guy playing the guitar."

...ή Ελληνιστί:

Ο παίχτης κάνει την κιθάρα κι όχι η κιθάρα τον παίχτη!

Αυτό φυσικά και είναι μια μεγάλη αλήθεια...

Έχει όμως μεγάλη σχέση με αυτό που προσπαθώ να πω εδω και τόσα ποστς.

Ο καταρτισμένος ταλαντούχος κιθαρίστας μπορεί να κάνει μια σχετικά φθηνή,μέτρια κιθάρα να ακούγεται καλά...

Το γεγονός όμως οτι η κιθάρα είναι μέτρια παραμένει γιατί αν ο ίδιος παίξει με μιά ανώτερη κιθάρα, μην έχετε καμμία αμφιβολία, θα ακουστεί ακόμα καλύτερα.

Ένας όχι και τόσο ταλαντούχος ή σχετικά άπειρος μουσικός θα κάνει και τις 2 κιθάρες να ακουστούν ακριβώς το ίδιο...κακά, γιατί απλούστατα δεν τό'χει (ή δεν τό'χει ακόμα λόγω απειρίας)...

Είναι λοιπόν πρέπον ένας μουσικός, οποιουδήποτε επιπέδου, να χαρακτηρίζει "συναδέλφους" του ως headstock junkies επειδή υποστηρίζουν οτι μια high end κιθάρα τους κάνει να ακούγονται καλύτερα??

Νομίζω θα συμφωνούσε 100% ο συγγραφέας του άρθρου, και φυσικά δεν το έστειλα για να "την πω" στους ακριβοκίθαρους :)

Και ο Tuck Andress που έγραψε το άρθρο όπως λέει στο ίδιο σάιτ παίζει με δύο L-5 (του 1949 και του 1953), που όλοι ξέρουμε πόσο κάνουν  ;)

Μαλλον τελικα μονο σε μενα φανηκε το αρθρο ολιγον ισοπεδωτικο  :-[

αυτο το κομματι εννοω

At this time I was playing a very nice old Telecaster through a Fender Twin with JBL speakers. But I soon bought the same guitar (Gibson ES-175) and amp (Acoustic) that Odell used, and copied his knob settings, strings and pick choices. I just loved his sound, as well as his playing. Guess what! I still sounded just like me

Να με συγχωρατε, ομως αλλαξε κιθαρα (και μαλιστα πηρε κιθαρα εντελως αλλου τυπου), ενισχυτη, χορδες, πενες και το σχολιο που ειχε να κανει ειναι I still sounded like me; Eνταξει, προφανως δεν θα ακουστει σαν καποιον αλλο κιθαριστα, αλλα still sounded just like me? No difference amigo? Ετσι στεγνα; Εδω την τελε αφηνω και παιζω με Λεσπολ στον ιδιο ενισχυτη κ πεταλια και ακουγομαι διαφορετικα και βλεπω χιλιες διαφορες στον ηχο, και αλλαξε τα παντα και still sounded like him?  ???

Και ο Keith Richards ειχε πει "δωσμου οποιαδηποτε κιθαρα και θα στην κανω να ακουγεται το ιδιο σε 5 λεπτα" αλλα μην τρελαθουμε: το οτι δεν ακουγεσαι σαν καποιον τριτο κιθαριστα (πχ επειδη χτυπας αλλιως τις χορδες), δε σημαινει οτι ακουγεσαι "το ιδιο" με οποια κιθαρα και ο,τι ενισχυτη και ο,τι ρυθμισεις και να παιξεις.

ΙΜΟ παντα.  :)

"I still sounded just like me."....αναφέρει στο άρθρο

Άλλο αυτό και άλλο να έλεγε..."I still sounded exactly the same."

Εννοεί οτι ακόμη και όταν πήγε και αγόρασε ολόκληρο τον εξοπλισμό του κιθαρίστα που είχε σαν πρότυπο δεν κατάφερε να ακουστεί σαν κι αυτόν, άρα..."I still sounded just like me."....

Status
Not open for further replies.

Trending...

Νέα θέματα

Back