Tonelab SE vs. Stompboxes - blind test

12AX7

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Με αφορμή το 75σέλιδο thread για την tonelab είπα να κάνω ένα τεστάκι, συγκρίνοντας διάφορα εφέ που έχω σε καλά πεταλάκια (δεν είναι όλα αναλογικά ;D) σε σχέση με τα αντίστοιχα εφέ της tonelab. Θεωρώ ότι είναι μία ευκαιρία αφενός να γίνει σύγκριση δίπλα - δίπλα κάποιων προϊόντων για να σχηματίσουν άποψη υποψήφιοι αγοραστές και αφετέρου να εκφραστούν οι φανατικοί υποστηρικτές της μιας ή της άλλης λύσης επί συγκεκριμένου δείγματος και όχι στον αέρα ("η tonelab είναι το όγδοο θαύμα του κόσμου" ή "η tonelab δεν πιάνει μία μπροστά στα καλά αναλογικά πετάλια")

Η διαδικασία του τεστ έχει ως εξής :

- ηχογραφήθηκαν κάποια κλιπάκια direct στην κάρτα ήχου και μετά ξαναηχογραφήθηκαν (reamping), μία φορά περνώντας μέσα από την tonelab και μία μέσα από stompboxes. Αυτό έγινε για να είναι τα παιξίματα πανομοιότυπα και να μην επηρεάσουν οι δυναμικές την κρίση για την ποιότητα των εφέ.

- τα εφέ έχουν χωριστεί κατα ζεύγη και βέβαια η σειρά tonelab - stompboxes είναι τυχαία σε κάθε ζεύγος

- σε κάθε ζεύγος ακούγεται μόνο ένα εφέ, για να γίνεται η σύγκριση πιο εύκολη

- δεν εξετάστηκαν προσομοιώσεις της tonelab, πολύ απλά γιατί δεν έχω προσομοιώσεις σε πετάλια

- τα ζεύγη έχουν περίπου ίδιο rms, ώστε να μην  επηρεάζει την κρίση η αίσθηση του loudness

- οι ρυθμίσεις στα εφέ έγιναν κατά τρόπο, ώστε να είναι ηχητικά όσο πιο κοντά γίνεται τα συγκρινόμενα εφέ

Εσείς καλείστε να πείτε ποιο εφέ προτιμάτε σε κάθε ζεύγος (1 ή 2), χωρίς βέβαια να γνωρίζετε ποιό είναι ποιό, αλλιώς δε θα ήταν blind test.

Eννοείται πως είναι ευπρόσδεκτες οι όποιες παρατηρήσεις - ενστάσεις για τα τεχνικά ζητήματα του τεστ. Καμμία παρατήρηση που να αφορά στα παιξίματα δεν είναι ευπρόσδεκτη  ;D

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Κατ' αρχήν ας είμαι ο πρώτος που θα σε ευχαριστήσει για τον κόπο σου...  :)

Κατά δεύτερον, νομίζω (αν κάνω λάθος διόρθωσέ με) ότι δεν χρησιμοποίησες πουθενά μικρόφωνο, και το σημαντικότερο από όλα, λαμπάτο ενισχυτή. Τα πετάλια αυτά είναι φτιαγμένα ("voiced" αγγλιστί) ως επί το πλείστον  για να λειτουργούν παρέα με κιθαριστικούς ενισχυτές συγκεκριμένης και περιορισμένης συχνοτικής απόκρισης, και από ότι αντιλαμβάνομαι και η Ακατανόμαστη δείχνει τον καλύτερό της εαυτό όταν την βάλεις να συνεργάζεται με λαμπάτο ενισχυτή.

Γενικά (και μη το πάρεις προσωπικά) τέτοιες συγκρίσεις και A/B test είναι πάντα πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν σωστά, λόγω των πολλών παραμέτρων που πρέπει να παραμείνουν ελεγχόμενες ή ίδιες για να βγει ένα κάποιο συμπέρασμα.

Να σ' ευχαριστήσω κι εγώ για τον κόπο σου, αλλά συμφωνώ με τον bloody_sunday. Τα blind test γίνονται υπό ιδανικές συνθήκες αν θέλουμε να έχουμε άμεση σύγκριση.

όλα τα κλιπάκια περάσαν από τον vox ac-15 hhtv και ηχογραφήθηκαν με SM-57.

προσπάθησα επίσης οι ρυθμίσεις των εφέ να φέρνουν όσο πιο κοντά γίνεται.

Προσπαθώ να ανεβάσω τέσσερα ακόμα κλιπάκια, αλλά δεν με αφήνει, γιατί;;;

> Delay: Δεν μπόρεσα να επιλέξω γιατί το 2ο είχε πιο δυνατό delay από το 1ο (μίξη wet/dry & feedback) και δεν ήταν πολύ αντιπροσωπευτική η σύγκριση. Αν είναι να δώσω μια απάντηση με το "ζόρι", θα πω το 1ο.

> Drive: το 2ο κλιπ

> Tremolo: μου άρεσαν το ίδιο (αν και μάλλον το 1ο είναι stompbox γιατί έχει λίγο παραπάνω θόρυβο)

> Univibe: Μου αρέσει το 2ο κλιπ

ΥΓ: Παλιά που είχα κάνει αντίστοιχο "blind" τεστ με το Boss SD1 και την αντίστοιχη εξομοίωση της TL, είχαμε καταλήξει/καταντήσει να μαλλιοτραβιόμαστε (λες και παίρνουμε ποσοστά από τις αντίστοιχες εταιρείες)...

Εύχομαι αυτή τη φορά να πούμε κάτι πιο ουσιαστικό από βρισιές και κραξίματα...

Πάντως η όλη σου διαδικασία στα χαρτιά είναι πολύ καλή και οφείλω να το ομολογήσω. Πρέπει να δώσω στα κλιπάκια τη δέουσα προσοχή! Αλλά είμαι στη δουλειά οπότε λέιτερ.

Σε τι ένταση ήταν ο ενισχυτής; Σε τέτοια που να κερδίζουν οι λάμπες το "παντεσπάνι" τους ή σε δωματίου; Παίζει κι αυτό ρόλο... Βέβαια θα βρεθεί κόσμος που θα πει "δεν έχεις καλά πετάλια", "δεν τη σέταρες καλά την πεταλιέρα", "δεν έβαλες extreme settings για να δούμε τι μπορεί να κάνει το καθένα" κι άλλα τέτοια.

bloody_sunday είπε:
Σε τι ένταση ήταν ο ενισχυτής; Σε τέτοια που να κερδίζουν οι λάμπες το "παντεσπάνι" τους ή σε δωματίου;
Hταν σε ένταση που ίσα-ίσα να "σπάει" η λάμπα

Ωραία κλιπάκια και κατάλληλα παιξίματα για κάθε ήχο! Μπράβο! :)

Εμένα μου άρεσε σε όλα τα κλιπάκια το πρώτο version( Μιλάω για τα 4 πρώτα κλιπάκια) Ίσως όμως αυτό να είναι ψυχολογικό γιατί αυτό έσκαγε πρώτο  ???

μπραβο για το χρονο σου...

λοιπον, δεν θα μπω στην διαδικασια να προβλεψω τι ειναι τι, απλα θα πω τι μου αρεσε.

σε ολα τα κλιπακια μου αρεσε το πρωτο. δεν ξερω αν ειναι ψυχολογικο αλλα...

- το πρωτο τρεμολο μου φανηκε καλυτερα ρυθμισμενο για αυτο που επαιξες

- το πρωτο drive μου αρεσε που εσβηνε πιο αργα και πιο ομαλα...

- για το univibe δεν το εχω χρησιμοποιησει αλλα το πρωτο μου αρεσε σαν ηχος...δεν ξερω πιο ειναι πιο οριτζιναλ

- για το ντιλευ συμφωνω με τον elavd

- το φειζερ παλι το πρωτο (εχω την ενυτπωση οτι τα πιο διαστημικα ειναι απο πεταλιερες με εξτρα ρυθμισεις -σε σχεση με τα πεταλακια- γιαυτο και βγαινουν ετσι)

- τα βιντατζ ντραιβσ ηταν και τα 2 σουπερ...

αυτα

και παλι μπραβο...και περιμενω τα αποτελεσματα με αγωνια

Συγχαρητήρια και από εμένα για το τεστ και για το παίξιμο σου ;)!η προσωπική μου άποψη:

1ο tremolo               

2ο drive                       

2ο delay                     

1ο univibe                   

1ο phaser                   

1ο reverb                     

2ο vintage-drive 

Γενικά όμως σε όλα μου άρεσε η ποιότητα του ήχου ;)!   

Λεω ποια μου αρεσαν:

tremolo : 1ο

drive : 2ο (εχει κ λιγο παραπανω θορυβο το 1ο,αρα υποθετω ειναι το πεταλι)

delay : 2o

univibe: δεν μ'αρεσει το univibe γενικα,αλλα υποθετω οτι το 2ο ειναι TL

phaser:2o

reverb:μου αρεσουν το ιδιο και τα δυο

vintage drive: ομοίως.

Ακολουθει συνοπτική φιλοσοφία:Τα ακουσα απο ενα micro hifi των 100€,δεν βγαζω συμπερασματα για το τι ειναι καταλληλότερο να χρησιμοποιεί κανείς,βρίσκω όμως τη διαδικασια της συγκρισης αρκούντως αντικειμενική.

Το σημαντικό είναι οτι ολα τα κλιπς κ οι ηχοι ειναι αξιόλογοι

btw πολυ καταλληλα τα κομμάτια για τους αντιστοιχους ήχους,μπράβο!

ΥΓ.εχει καποιος πρόχειρο εκείνο το σχεδιάγραμμα που αντιστοιχίζει τα πεταλια της TL με τα αντιστοιχα πραγματικά?Θελω να βρω (αν υπαρχει) τη θεση Ι του boss DS-2.

ΥΓ.εχει καποιος πρόχειρο εκείνο το σχεδιάγραμμα που αντιστοιχίζει τα πεταλια της TL με τα αντιστοιχα πραγματικά?Θελω να βρω (αν υπαρχει) τη θεση Ι του boss DS-2.
Yπάρχει τέτοιο σχεδιάγραμμα??το θέλω και εγώ ;D!

Μπράβο για το τεστ!

Το σημαντικό είναι ότι δεν άκουσα κανέναν κακό ήχο. Ως γνήσιος κουφός πάντως, στα drive ΔΕΝ ξεχωρίζω διαφορά.  ;D ::)

Tremolo=2o

Drive=2o

Delay=1o

Univibe=2o

Phase=2o

Rev=2o

Vintage drive=1o

Ωραιο τεστ φιλε μου, ετσι η αλλιως παντως αποδεικνυει οτι η TL ειναι Α' ποιοτης και τα παιζει τα πεταλακια στα ισια (αλλα αυτο δεν χρειαζοταν να σας το πω εγω)  ;D

Σε ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα, το χρόνο και τον χρόνο που αφιέρωσες. Τα γούστα μου:

1ο tremolo             

2ο drive                     

2ο delay                     

2ο univibe                   

1ο phaser                   

1ο reverb                   

1ο vintage-drive

Χωρίς να θέλω να μειώσω στο παραμικρό την προσφορά σου και τον κόπο σου, νομίζω πως το σημαντικότερο συμπέρασμα που μπορεί να βγει από το συγκεκριμένο test είναι αυτό που είπε ο playloud:

playloud είπε:
Ωραιο τεστ φιλε μου, ετσι η αλλιως παντως αποδεικνυει οτι η TL ειναι Α' ποιοτης και τα παιζει τα πεταλακια στα ισια

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back