Λοιπόν, παραθέτω και μία προσπάθεια για πλήρη απάντηση ώστε να κάνουμε και τίποτε άλλο στη ζωή μας:
Διαβάζοντας το τίτλο "Πνευματική Ιδιοκτησία και Τεχνολογικές Εξελίξεις" και γνωρίζοντας τις τάσεις για καταπάτηση των δικαιωμάτων που απορρέουν απο τη πνευματική ιδιοκτησία, ήξερα από τη πρώτη στιγμή πόσο μακρυά θα πάει η βαλίτσα.
Στη πραγματικότητα, ο τίτλος μπορεί να αναγνωσθεί και εντελώς διαφορετικά π.χ. "
Πως θα μπορούσαν μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις να σταματήσουν τη καταπάτηση δικαιωμάτων που απορρέουν από τη πνευματική ιδιοκτησία;". Αλλά ο νους των περισσότερων συμμετεχόντων δεν πάει εκεί εύκολα (ούτε ο δικός μου βέβαια).
Τι έχουμε λοιπόν; Έχουμε την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η πειρατεία οφείλεται στις τεχνολογικές εξελίξεις (παρ' ότι αρκετοί υπογράμμισαν ότι ως φαινόμενο προϋπάρχει αυτών των εξελίξεων).
Ακούστε λοιπόν ένα παράδειγμα: μέχρι πρότινος τα καρτοκινητά ήταν ανώνυμα, σωστά; Διάφοροι άνθρωποι αγόραζαν καρτοκινητά ειδικώς για να τα χρησιμοποιήσουν σε ημι-παράνομες δραστηριότητες όπως π.χ. να βρίσουν τη μάνα του εκφωνητή στο ραδιόφωνο που είπε κάτι κακό για την ομάδα τους, με ένα SMS.
Από την 1η Αυγούστου όμως τα καρτοκινητά είναι "επώνυμα", δηλ. κάθε φορά που τα χρησιμοποιούμε είναι ιδιαίτερα εύκολο να εντοπισθούμε ως χειριστές τους με το όνομά μας (και τη διεύθυνσή μας κλπ κλπ).
Περιέργως, χθες το πρωί που έβλεπα SKY (στις 6 π.μ.) κάποιος χαζός έστελνε βρισίδια στους δύο παρουσιαστές επειδή είχαν σχολιάσει αυτούς που έμπλεξαν με τον Μπάγεβιτς.. μία.. δύο.. τελικά ο παρουσιαστής τους το είπε στον αέρα "ρε παιδιά, το θυμόσαστε ότι τα καρτοκινητά είναι πλέον επώνυμα;"
Επί τόπου, τα μηνύματα κόπηκαν. Ήταν πολύ διασκεδαστικό παράδειγμα του πως μία εδραιωμένη νοοτροπία, δεν ξεπερνιέται με τίποτε, ακόμη και όταν έχουν καταργηθεί οι συνθήκες που τη δημιούργησαν.
Πιστεύω λοιπόν, ότι όλη αυτή η ιστορία με την πειρατεία θα σταματήσει με κάποιο ΤΟΣΟ απλό κόλπο: θα σταματήσει να υπάρχει πειρατεία επειδή ακριβώς αυτές οι τεχνολογίες μας είναι απαραίτητες για τη καθημερινή μας διαδρομή και θα συνεχίσουμε να τις χρειαζόμαστε ακόμη και όταν π.χ. κάποιος σε βάζει να υπογράψεις ότι ποτέ δε θα χρησιμοποιείς τη γραμμή σου (τη τηλεφωνική ντε) για το "κατέβασμα" παράνομου υλικού. Και θα υπογράψουμε (εγώ σίγουρα) αγαπητοί μου.
Το έξυπνο, θα ήταν να ΜΗ κατεβάζουμε παράνομο υλικό, να ΜΗ εξαρτηθούμε από αυτές τις συνήθειες, να αφήσουμε ΧΩΡΟ για να πούμε "όχι" όταν μας ζητηθούν περισσότερες προσβάσεις στα ιδιωτικά μας στοιχεία προκειμένου να έχουμε μία τεχνολογική παροχή, αλλά αυτά - ως γνωστόν - τα λέω μόνο εγώ
Είμαι εντός θέματος θείο;