• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Πνευματική ιδιοκτησία στους ήχους;

MaNoS-4-

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Χαιρεται.. :D Σας εχει τυχει να εχετε φτιαξει καποιον ηχο σε ενα οργανο και να τον ακουσετε σε δισκογραφια η Live απο καποιον διασημο...και να λεει οτι ειναι δικος του?Εγω προσωπικα εχει τυχει να ανεβω σε μεγαλο παταρι και να παιζει με ηχο μου ενας πολυ γνωστος ελληνας λαικους και οχι μονο πληκτρας και οταν του ειπα "ωραιος ηχος" μου απαντησε "μια βδομαδα μου πηρε να τον κανω.." Φρικαρα :evil: 8) Περιμενω να ακουσω γνωμες :D

Pou leees....min to pareis kai proswpika alla den to polupisteuw auto pou les...an eixe ginei kati tetoio 8a ta'xa parei apisteuta (oxi oti 8a vriska to dikio mou gamw tin AEPI mou mesa) alla toulaxiston 8a prospa8ousa na plisiasw ton kai kala dimiourgo tou kai 8a ton rwtaga para polles leptomeries gia ti sun8esi....

An isxuei to story sou, kai einai kai gnwstos laikos o kallitexnis, min perimeneis na vreis kai to dikio sou..:P

that's all 8)

Χαιρεται.. :D Σας εχει τυχει να εχετε φτιαξει καποιον ηχο σε ενα οργανο και να τον ακουσετε σε δισκογραφια η Live απο καποιον διασημο...και να λεει οτι ειναι δικος του?
Κατ αρχήν τι εννοείς

«να εχετε φτιαξει καποιον ηχο σε ενα οργανο»

Τα αναλογικά σύνθ πχ έχουν κάποιες γεννήτριες φίλτρα κλπ' date='

μεταξύ των οποίων μπορούν να γίνουν κάποιοι συνδυασμοί

με αποτέλεσμα έναν τεράστιο, [b']αλλά πεπερασμένο αριθμό [/b]ήχων.

Όταν αγοράζεις ένα σύνθ,

ουσιαστικά αγοράζεις το δικαίωμα όλων αυτών των ήχων.

Ομοίως και με τα Ψηφιακά ή τα sample playback.

Αν δηλαδή (υποθετικά και θεωρητικά μιλάω)

πάρεις ένα σύνθ που μπορεί να παράγει 1 εκατομμύριο ήχους,

το οποίο το έχουν αγοράσει 1000 άτομα

και έχουν φτιάξει 1000 ήχους ο καθένας τους,

εσύ μετά τι θα φτιάξεις; :wink:

Με το Σαμπλερ τα πράγματα είναι διαφορετικά, :!:

γιατί υπάρχουν «δείγματα» τα οποία υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία. :wink:

Η πλάκα με τα πνευματικά δικαιώματα είναι ότι όλοι νομίζουν ότι ξέρουν τι είναι - ενώ δεν ξέρουν. Νομίζουν ότι είναι κάποιο είδος "νομικίστικου" υποκατάστατου για το φιλότιμο. :) :) :)

Τι είναι λοιπόν; Είναι ένας νομικός όρος που μπορεί κανείς να τον επικαλείται μόνο όταν έχει τη δυνατότητα να αποδείξει ότι έχει έννομο (και θιγόμενο ) συμφέρον από τη παράτυπη ή καταχρηστική χρήση μίας ιδέας (ή του αποτελέσματος μίας ιδέας) της οποίας η πατρότητα του ανήκει.

Στο παράδειγμα του (ρομαντικού) Μάνου, δεν τίθεται κανένα ζήτημα πνευματικών δικαιωμάτων εκτός αν ο Μάνος έχει μία επιχείρηση η οποία παράγει και πουλά ήχους για όργανα, οπότε θα πρέπει (αν μπορεί) να αποδείξει ότι ο άλλος της έχει κλέψει τον ήχο. Εφ' όσον δεν συμβαίνει το πρώτο, δεν τίθεται κανένα ζήτημα.

Τίθεται βέβαια ζήτημα φιλότιμου από την πλευρά του κλέφτη αλλά αυτά να μη τα θυμόμαστε μόνο όταν θιγόμαστε η ίδιοι (και απ' την άλλη να τη λέμε στον eye κάθε φορά που λέει να μη χρησιμοποιούμε κλεψιμέϊκα προγράμματα).

Αφού το φτάσαμε ως εκεί το θέμα, τότε όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι τίθεται θέμα "αδικαιολόγητου πλουτισμού".

Δλδ αν ο Μάνος καταφέρει να αποδείξει ότι τον ήχο τον κατασκέυασε αυτός, ο "μεγάλος" του έκλεψε τη συνταγή, και τον χρησιμοποιεί για να τα κονομάει, τότε δικαιούται και αυτός μερίδιο. Ψύλλοι στ΄άχυρα δηλαδή... :lol:

Αφού το φτάσαμε ως εκεί το θέμα' date=' τότε όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι τίθεται θέμα "αδικαιολόγητου πλουτισμού". [/quote']

Θα πρέπει λοιπόν ο Μάνος να αποδείξει ότι ο άλλος θα έβγαζε λιγότερα χρήματα αν ΔΕΝ χρησιμοποιούσε τον ήχο του Μάνου, όχι ότι ο ήχος είναι όντως δικός του, διότι αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν εφ΄όσον δεν υπάρχει θιγόμενο έννομο συμφέρον.

Αφού το φτάσαμε ως εκεί το θέμα' date=' τότε όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι τίθεται θέμα "αδικαιολόγητου πλουτισμού". [/quote']

Θα πρέπει λοιπόν ο Μάνος να αποδείξει ότι ο άλλος θα έβγαζε λιγότερα χρήματα αν ΔΕΝ χρησιμοποιούσε τον ήχο του Μάνου, όχι ότι ο ήχος είναι όντως δικός του, διότι αυτό δεν ενδιαφέρει κανέναν εφ΄όσον δεν υπάρχει θιγόμενο έννομο συμφέρον.
Αν και έχω την εντύπωση ότι το ψειρίζουμε πολύ, θα μπορούσα να γράφω ώρες γι αυτό, αλλά δεν ξέρω αν θα ωφελούσε σε αυτό το site, αλλά όχι, δεν είναι έτσι, το γεγονός ότι έχει οικονομικό όφελος χρησιμοποιώντας κάτι που έχει υποκλέψει ενεργώντας δόλια αρκεί.

Χαιρεται.. :D Σας εχει τυχει να εχετε φτιαξει καποιον ηχο σε ενα οργανο και να τον ακουσετε σε δισκογραφια η Live απο καποιον διασημο...και να λεει οτι ειναι δικος του?Εγω προσωπικα εχει τυχει να ανεβω σε μεγαλο παταρι και να παιζει με ηχο μου ενας πολυ γνωστος ελληνας λαικους και οχι μονο πληκτρας και οταν του ειπα "ωραιος ηχος" μου απαντησε "μια βδομαδα μου πηρε να τον κανω.." Φρικαρα :evil: 8) Περιμενω να ακουσω γνωμες :D
Εγω δεν μπορώ να καταλάβω το πως εφτασε στα χέρια του ή μάλλον στο οργανό του αυτός ο ήχος. Σου κλέψανε πχ κάποια δισκέτα????

Καταρχας συγνωμη που δεν απαντησα νωριτερα...και το θεμα πηγε αλλου.

Εγω δεν εκανα θεμα ουτε για χρηματα ουτε για καποιου ειδους νομικη διαδικασια..αποζημιωση κτλ.Το θεμα το εβαλα για το "γαμωτο" της υποθεσης...(εξου και τα "...") και για τον τροπο που λειτουργουν αυτοι οι διασημοι τυποι..Ο ηχος ειναι δικος μου..καθως δεν εκανε τον κοπο να αλλαξει καν το ονομα. Επισης υποψιαζομαι οτι διερευσε ο ηχος οταν εστειλα το οργανο για καποιο service σε γνωστη αντιπροσωπεια.Για να πω την αληθεια δεν ειναι και τπτ σπουδαιο αυτο το θεμα του ηχου αλλα αυτο που με διαολιαζει πραγματικα ειναι οτι αυτοι οι μαγκες μαζευουν ηχους ανα την ελλαδα και στη συνεχεια αν εσυ απευθυνθεις σε αυτους για να σου δωσουν κατι καλο ειτε δε δινουν καθως προφασιζονται την σκληρη τους δουλεια στο programming..ειτε πανε να στους πουλησουν.Αυτα ηθελα να πω πανω κατω με αυτο το θεμα..αν το βρισκεται ανουσιο..παμε παρακατω :D

Δεν άλλαξε ούτε το όνομα ;

Παιδιά και εγώ θα τα ψιλοέπαιρνα :?

Αυτο λεω :evil: τελος παντων...ο ηχος ειχε το ονομα της κοπελιας μου..παλι καλα που δεν μου ειπε οτι ηταν και μαζι της... 8)

έρε γλέντια, χεχε :twisted: :twisted: πάρε το synth σου, στήστο ακριβώς απέναντι, σύνδεσέ το, βάλτο (εννοείται) τέρμα και πες του ότι έψαχνες δυο βδομάδες αλλά τελικά έφτιαξες τον ήχο που ονειρευόσουν τόσο καιρό...

θες να το ακούσεις μεγάλε?

ανάλογα με τον τρόπο αντίδρασης του, αντιδράς και συ ανάλογα...

Αυτο λεω :evil: τελος παντων...ο ηχος ειχε το ονομα της κοπελιας μου..παλι καλα που δεν μου ειπε οτι ηταν και μαζι της... 8)
"Που τον βρήκες αυτό τον ήχο ρε μεγάλε;"

"Μου τον έδωσε ένα γκομενάκι..."

:lol: :lol: :lol: :lol:

Οκ, μωρέ αυτά συμβαίνουν. :?

Θα μπορούσες να το δεχθείς ήρεμα και χαλαρά και να του πεις ότι τον ήχο τον έχεις φτιάξει εσύ και να μας έλεγες μετά τη σχήμα πήρε η φάτσα του... :lol:

γιατί δεν ανεβάζεις εδώ στο forum τον ήχο σου και ένα στιμιότυπο από το τραγούδι που έχει τον ήχο σου και με το όνομα του "καλλιτέχνη" για απλή ενημέρωση στον κόσμο,

οπως και το όνομα τις αντιπροσωπείας που κάνει τόσο ωραία πράγματα :twisted: :twisted: :twisted:

Καταρχας συγνωμη που δεν απαντησα νωριτερα...και το θεμα πηγε αλλου.Εγω δεν εκανα θεμα ουτε για χρηματα ουτε για καποιου ειδους νομικη διαδικασια..αποζημιωση κτλ.Το θεμα το εβαλα για το "γαμωτο" της υποθεσης...(εξου και τα "...") και για τον τροπο που λειτουργουν αυτοι οι διασημοι τυποι..Ο ηχος ειναι δικος μου..καθως δεν εκανε τον κοπο να αλλαξει καν το ονομα. Επισης υποψιαζομαι οτι διερευσε ο ηχος οταν εστειλα το οργανο για καποιο service σε γνωστη αντιπροσωπεια.Για να πω την αληθεια δεν ειναι και τπτ σπουδαιο αυτο το θεμα του ηχου αλλα αυτο που με διαολιαζει πραγματικα ειναι οτι αυτοι οι μαγκες μαζευουν ηχους ανα την ελλαδα και στη συνεχεια αν εσυ απευθυνθεις σε αυτους για να σου δωσουν κατι καλο ειτε δε δινουν καθως προφασιζονται την σκληρη τους δουλεια στο programming..ειτε πανε να στους πουλησουν.Αυτα ηθελα να πω πανω κατω με αυτο το θεμα..αν το βρισκεται ανουσιο..παμε παρακατω :D
Λοιπόν, δεν έχει να κάνει με την πνευματική ιδιοκτησία του ήχου, όπως καλά είπες δεν σε ενδιαφέρει κι'όλας. Το θέμα είναι σοβαρότατο, εφόσον πιστεύεις ότι ο ήχος σου διέρρευσε από την αντιπροσωπεία.

Είναι σα να πας τον υπολογιστή σου για service και στη συνέχεια να βρεις τα αρχεία σου δεξιά-αριστερά.

Τώρα: όλοι είμαστε περίεργοι να μάθουμε λεπτομέρειες για το ποιός είναι ο "καλλιτέχνης", ποιά είναι η αντιπροσωπεία κλπ, αλλά κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει, γιατί κάλιστα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι απλά συκοφαντείς την αντιπροσωπεία και τον "καλλιτέχνη".

Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να επισυνάψεις τον ήχο σου σε μία επιστολή διαμαρτυρίας προς την αντιπροσωπεία, καθώς και το κομμάτι του "καλλιτέχνη" στο οποίο αντιγράφεται ο ήχος σου. Βέβαια, δεν πρόκειται να βρεις άκρη, αλλά τουλάχιστον θα τους κάνεις ρόμπες. Θα σου πρότεινα να μην το αφήσεις, να βρεις κάποιον φίλο σου δικηγόρο και να συντάξεις την επιστολή.

Επίσης, αν και εφόσον σε ενδιαφέρει να κάνεις κάποια κίνηση, θα σου πρότεινα να κρατήσεις ερμητικά κλειστά τα χαρτιά σου μέχρι να βγάλεις άκρη.

Γεράσιμος

Γεια σας και παλι...ειδα τις απαντησεις επειδη ελειπα σημερα μαζεμενες. Λοιπον το θεμα ειναι οτι μεσα στο κομματι ο ηχος παιζει σε combi mode και ειναι απο trinity plus.Δε με νοιαζει ουτε να κυνηγισω την εταιρια ουτε να συκοφαντισω τον καλλητεχνη γιατι δε φταει ο ανθρωπος..απλα ετυχε την ωρα που επαιζε το κομματι να παω απο περιεργεια να δω αν ειναι αυτος ο ηχος...ο αλλος πληκτρας επαιζε το ιδιο μερος με brass και αυτος που ανεβηκα επαιζε με το δικο μου.Και παιζω με ηχους αλλων οπως ειναι φυσικο αλλα δεν καυχιεμαι κιολας για κατι που δεν εχω κανει.Τελος παντων αυτο που θελω να πω ειναι οτι ειναι ασχημο να οικιοποιουμαστε τον κοπο ενος αλλου οσο σημαντικος η ασημαντος (οπως στην προκειμενη περιπτωση) κι αν ειναι...και εδω σταματαω το θεμα... :D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα