Terry RoscoeBeck5 είπε:
Έλα τώρα μην γίνεσαι σκληρό αγόρι ;D Όχι είναι από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και νομίζω ότι έχει τα δικά της στατιστικά εργαλεία- αλλά κρατάω και μια επιφύλαξη. Λες να τους παραμυθιάσαμε και εκεί;
Πάντως κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, πλέον κάνω δύο δημοσιογραφικές δουλειές και πάω για τρίτη. Όχι γιατί έχω κάποιο βίτσιο με την ενημέρωση, αλλά εδώ και κάποιο καιρό με την μια δεν γινόταν προκοπή καθώς έφαγα τα «ψαλίδια της αρκούδας»... :'(
Εκεί το βλέπω my friend. Σίγουρα υπάρχει αρκετός κόσμος που πασχίζει να τα βγάλει πέρα. Απλά η δικιά μου εμπειρία λέει τα εξής:
1. τα τελευταία 20 χρόνια είναι στάνταρ να αφήνουμε τις χειρωνακτικές δουλειές σε μετανάστες χωρίς άδειες εργασίας (βλ. βενζινάδικα, οικοδομή). Αυτοί δουλεύουν "μαύρα".
2. Μαγαζιά τύπου "καφετέριας" δουλεύουν τα ελληνόπαιδα αδήλωτα οπότε και από κει μαύρα.
3. Ο μέσος όρος της ηλικίας που οι νέοι μας μπαίνουν επίσημα στην εργασία είναι γύρω στα 26-27. Ενας μεσος όρος της πλειοψηφίας αγόρια+κορίτσια, εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο, 5+ χρόνια για το πτυχίο ελέω καταλήψεων και απεργιών, μεταπτυχιακό και θητεία για τα μπόιζ - ευτυχώς κατεβαίνει σιγά σιγά κι αυτό). Είμαστε τουλάχιστον 4 χρόνια πάνω απ'τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
4. Βάλε οτι σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους τον έχουμε ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ (τον δημόσιο τομέα) και οτι έβγαιναν πολύ γρήγορα στη σύνταξη συν τις απίστευτες υπερωρίες και οδοιπορικά που χρέωναν.
5. Τυπικά οι περισσότερες 2ες και 3ες εργασίες είναι "μαύρες", βλέπε delivery, σερβιτόρος, τηλεφωνητής, κτλ. Αυτός που αναγκάζεται να κάνει πολλές δουλειές προτιμά να παίρνει στο χέρι περισσότερα λεφτά και η επιχείρηση του δίνει χαμηλότερο μισθό.
τότε σίγουρα οι στατιστικές δείχνουν οτι είμαστε ΘΕΟΙ μιας και η σύγκριση δεν γίνεται επι ισοις όροις. Εμείς έχουμε πήξει στη "μαύρη" εργασία που ουσιαστικά είναι σαν να μην υπάρχει και δεν λαμβάνεται υπόψη, ο συνολικός χρόνος εργασίας είναι τουλάχιστον 10 χρόνια λιγότερος από τους έξω και ο δημόσιος τομέας μας καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της στατιστικής πίτας. Όλοι έξω δουλεύουν πιο νωρίς, περισσότερα χρόνια, βγαίνουν στη σύνταξη πιο μετά, δεν αποφεύγουν να δηλώσουν τους νεους εργαζόμενους και έχουν και 35-ωρο υποχρεωτικά ανα βδομάδα.