Ένας χρόνος χωρίς τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

(που το ξέρεις, επι τη ευκαιρία;)
Έχω κάποιες πηγές πολύ κοντινές του. Αλλά δεν έχει σημασία, το θέμα είναι ότι κληρονομιά δεν υπάρχει. Ίσως την είχε αφήσει για αργότερα, τι να πω? Ο θάνατος του ήταν ξαφνικός, με την έννοια ότι δεν έπασχε από κάτι χρόνιο που το ήξερε και δεν έκανε τα "κουμάντα" του. "Τζάμπα" πήγε για να το πούμε έτσι απλά, και αν πρόσεχε λίγο τον εαυτό του σήμερα θα ζούσε.

αυτό το θεματάκι είναι από τα πολύ αγαπημένα μου, που ο Ντέκαρντ είδε τη Ρέιτσελ για πρώτη φορά.

Όποιο θέμα και να έφτιαχνε, το πιο απλό ας το πούμε, η επιλογή των ήχων και το progression αλλά και το timing ήταν απαράμιλλα, έδιναν την απόλυτη αίσθηση του μεγαλείου πασπαλισμένου με μπόλικη μαγεία και έμπνευση.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!!

Σαμη Παραγκα είπε:
Ο ''πρώην? ''  ιδιοκτήτης του φόρουμ μετέφερε σε άνθρωπο που παίζω μαζί του μουσική και είναι μέλος του φόρουμ, πως στο παρελθόν-προ διαγραφής μου- απείλησα πως θα τον κάψω ?

Παναγία μου κάνε να επιστρέψουνε τα ΑΞΙΑ άτομα στο φόρουμ. (όπως σου είπα, απάντηση δε θα λάβεις).

Εγω που κατατασσομαι? Στους άξιους ή στους ανάξιους? 

Χαχαχαχαχαχαχα ?

Δηλ τώρα ψηφίζεις Κ…
Πάνω από ολα ΣΤΑΘΕΡΌΤΗΤΑ. 

Μετά θα έρθουν και τα άλλα. Το αφηγημα του ήταν το πιο λογικό, ρεαλιστικό και κοστολογημενο. Και εφόσον και εγω μιλάω και μάχομαι για το καλό του λαού............... Νομίζω πως είναι ΞΕΚΆΘΑΡΟ. ???

Για τον Κουτσούμπα μιλάς?
Λοιπόν, μιλάμε για τον Παπαθανασίου.

Αφήστε τα αυτά?, ο λαός αποφάσισε!

Εδώ μοιρολογάμε για να τιμήσουμε τον μεγάλο αυτόν αθάνατο καλλιτέχνη και τη μουσική του που προκάλεσε δέος και συγκίνηση σε δισεκατομμύρια ανθρώπους, μουσική με ένα ηχόχρωμα μοναδικό και απαράμιλλο που τον καθιέρωσε στις καρδιές μας ως επίσης μοναδικό καλλιτέχνη.

Ας μην το χαλάμε με σαχλά ? πολιτικά σχόλια.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΥΟ!

Η μουσική του Παπαθανασίου είναι κατά βάση αυτοσχεδιαστική, άσχετα αν αυτό συνήθως δεν φαίνεται. Η πλειονότητα των έργων του, ιδιαίτερα της digital περιόδου του, είναι ηχογραφημένα one take, με ελάχιστα ως καθόλου overdubs. Το πως το έκανε αυτό είναι μια άλλη ιστορία που έχει ξανασυζητηθεί στο ΝΟΙΖ πριν κάποια χρόνια. Η τεχνική που είχε αναπτύξει με την πάροδο των δεκαετιών και του επέτρεπε να συνθέτει, ενορχηστρώνει, παίζει και ηχογραφεί ταυτόχρονα είναι εντελώς μοναδική και δεν θα την συναντήσετε αλλού. Ο Παπ. ήταν πραγματική ιδιοφυία και τεράστιος performer, στα δε λιγοστά lives του δεν υπήρχε ποτέ κάποιο συγκεκριμένο setlist, πλην των περιπτώσεων που τα lives ήταν για συγκεκριμένους σκοπούς και απαιτούσαν την εκτέλεση συγκεκριμένων συνθέσεων. Έτσι ο θεατής αυτών των συναυλιών μπορούσε να ακούσει κυριολεκτικά οτιδήποτε, από γνωστά του έργα μέχρι διασκευές έργων τρίτων και από διαφορετικά μουσικά είδη. Μετά το Spiral πχ μπορούσες να ακούσεις το "Singing In The Rain" (παρεμπιπτόντως, ψάξτε το να το ακούσετε live από τον ίδιο στο youtube).

Παρακάτω δύο βίντεο (ήχος μόνο) από τις πρόβες που έκανε ο Παπαθανασίου το 1990 στο Καλλιμάρμαρο για τη συναυλία του "Song For Athens" που θα γινόταν στα πλαίσια της προώθησης της Ελληνικής υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Το ότι ο Παπ. δεν πήρε δραχμή τσακιστή και αυτή τη φορά είναι δεδομένο, αφού οτιδήποτε έκανε στην Ελλάδα και για αυτήν ήταν πάντα δωρεάν (πολύ συχνά δε έχωνε το χέρι στην τσέπη του, και μάλιστα αρκετά βαθιά).

Οι παρακάτω ηχογραφήσεις έγιναν βράδυ με κάποιο κασετόφωνο από έναν φίλο που ήταν έξω από το Καλλιμάρμαρο και άκουγε τις πρόβες. Πριν κάνα τρίμηνο ξεδιάλεξα κάποιες από αυτές και τις ανέβασα στο κανάλι μου στο youtube. Μην περιμένετε λοιπόν κάποιον σοβαρό ήχο, τις ανέβασα για καθαρά ιστορικούς λόγους. 

Το ότι ο Παπ. δεν πήρε δραχμή τσακιστή και αυτή τη φορά είναι δεδομένο, αφού οτιδήποτε έκανε στην Ελλάδα και για αυτήν ήταν πάντα δωρεάν (πολύ συχνά δε έχωνε το χέρι στην τσέπη του, και μάλιστα αρκετά βαθιά).
Αυτή είναι μια τεράστια αλήθεια. Γι' αυτό και δεν "αγαπήθηκε" όμως από μια συγκεκριμένη μερίδα "καλλιτεχνών του έθνους". Χαλούσε την πιάτσα...  

Trending...

Νέα θέματα

Back