Ελληνική Έντεχνη Μουσική

Εμ γι'αυτό απόρησε ο odis13 έτσι  ;)

Don't worry συμβαίνει στο γραπτό λόγο στα φόρα συχνά, απλά λίγη προσοχή στη διατύπωση και είσαι οκ  8)

ninja είπε:
Το hip hop λοιπόν είναι ένα είδος ποίησης πάνω σε μια επαναλαμβανόμενη ρυθμική αγωγή, χωρίς καμία εμφάνιση μελωδικής γραμμής.
εγώ συμφωνώ μαζί σου. αλλά έχω μια απορία. βλέπεις οτι το hip-hop/rap (όπως θες πες το) είναι εδώ και κάποια χρόνια το μουσικό (?) προϊόν που πουλάει. γιατι γίνεται αυτό? θέλω να πω, αφού δεν έχει μελωδική γραμμή και είναι ένα είδος ποίησης που δε το καταλαβαίνει σχεδόν κανείς*

-γιατί δε γεννηθήκαμε στο Μπρονξ

-δεν περάσαμε αυτά που πέρασαν οι μαύροι στα γκέτο

-δε καταλαβαίνουμε γρι ρε αδερφέ απο ghetto/slang language με ρυθμό πολυβόλου

τι μας αρέσει σε αυτό το πράγμα?  ???

*μιλάω για τους μη αμερικανούς/αγγλόφωνους

ρε παιδες, η κουβέντα ξεκίνησε απο το "έντεχνο" και πήγε στον Δάντη, το χιπ χοπ και την Αρετούλα Κετιμέ  ;D Και καλα, ο όρος έντεχνο δεν λέει και πολλά, μάλλον μια μαλακιούλα του Διφώνου και του Μελωδία είναι -πιστέψτε με, ξέρω ;). Αλλά οι καλλιτέχνες που ανήκουν στο είδος δεν πιστεύω πως ευθύνονται για τις κατηγοριοποιήσεις που τους αποδίδονται. Εχω την αίσθηση πως εμείς οι ίδιοι, οργισμένοι από πολλά κακά και στραβά που έχουμε φάει τόσα χρόνια, τα χώνουμε στους καλλιτέχνες, δικαίους και αδίκους. Δηλαδή, δεν αξίζει τίποτα από Μάλαμα, Αλκίνοο, Πορτοκάλογλου, Δεληβοριά, Σαββόπουλο (και μιλάω μόνο για τραγουδοποιούς και όχι τραγουδιστές που δεν έχουν σχέση, παρά μόνο μακρινή, με την μουσική δημιουργία) κτλ? Δεν σας έχει συγκινήσει κανένας στίχος, καμία μουσική τους? Νομίζω πως σε κάθε περίπτωση οι γενικεύσεις και οι απορρίψεις ολόκληρου μουσικού έργου αδικούς και 'μας και κείνους. Kάποτε κόλλαγα και 'γω με αυτά, αλλά αποφάσισα να ξεχάσω τον ηλίθιο τίτλο "έντεχνο" -που αφορά ΜΟΝΟ σε κλασσικούς σπουδασμένους συνθέτες κτλ αλλά όχι σε signers songwriters- και απλά χαρώ τη μουσική

http://www.tragoudopoios.gr/

Έντεχνο ξέντεχνο, εμένα μου αρέσει και σαν πρωτοβουλία αλλά και σαν μουσική  8) .

Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι εξόριστοι της ελληνικής δισκογραφίας -ναι, και της "έντεχνης"- και σηκώσαν το δικό τους μπαϊράκι.

Στηρίξτε τους όπως μπορείτε.

Να την χαρείς τη μουσική φίλε yannis...εννοείται...στο έπακρον...γιατί πρέπει να την χαρούμε όλοι μαζι ομως? αυτο είναι που δεν καταλαβαίνω....

ω, δεν είπα πως όλοι πρέπει να χαρούμε τα ίδια πράγματα. Αλλά ό,τι μπορούμε να χαρούμε, από οποιοδήποτε είδος, καλό είναι, διαφωνείς?

yannis είπε:
ω, δεν είπα πως όλοι πρέπει να χαρούμε τα ίδια πράγματα. Αλλά ό,τι μπορούμε να χαρούμε, από οποιοδήποτε είδος, καλό είναι, διαφωνείς?
μπορεί άνθρωπος να διαφωνήσει σε αυτό?

απλά καποιος άνοιξε το θρέντ και ζήτησε απόψεις γιά το "έντεχνο"...και ο καθείς εκφράζει την άποψή του κατά το δοκούν...εγώ ας πουμε δεν μπορώ να ακούσω 2 κομμάτια "έντεχνου" στο καπάκι...άλλος την καταβρίσκει...so what?

Wow! είπε:
Έχοντας ως δεδομένη τη σοβαρότητά σου, επίτρεψέ μου μερικές διορθώσεις:

α) Το έντεχνο είναι το κατ' εξοχήν μουσικό είδος που προωθήθηκε με λύσσα από τις ελληνικές δισκογραφικές εταιρείες καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 70 και του 80. Αυτή η προσπάθεια προώθησης έχει ατονήσει κάπως στις μέρες μας, διότι απλούστατα έχουν βρει ΚΑΙ άλλα πράγματα για να πασάρουν, όχι διότι το "έντεχνο" δεν προσφέρεται.

β) Ο Jarre είναι ελαφρά και ποπίζουσα ηλεκτρονική μουσική και μάλιστα ίσως δεν είναι καν αυτό, ειδικά στις μέρες μας που όλοι παίζουν με synths. Η σοβαρή ηλεκτρονική μουσική, όπως νοείται από τους κορυφαίους πειραματιστές του είδους περιλαμβάνει και κόρνες, και ηλεκτρικά μίξερ, και δε μπορείς να φανταστείς τι άλλο.

γ) Η "ποίηση πάνω σε επαναλαμβανόμενη ρυθμική αγωγή" είναι ο ορισμός του τραγουδιού, σε όλο το πλανήτη. Είναι λοιπόν σίγουρα μουσική, καίτοι είναι σεβαστή η πεποίθησή (σου και μου) ότι είναι κακή μουσική στην πλειοψηφία της.

Φιλικά
συμφωνω απολυτα σε ολα.  :)

κ εγω γενικα απορριπτω τη ραπ στην πλειοψηφια της, αλλα δεν μπορω να μην υποκλιθω σε καποια διαμαντια του ειδους, που ετσι κ αλλιως ισως ξεπερνανε τα στενα ορια που φανταζεται οτι καθενας για το τι ειναι ραπ μουσικη (dj dhadow, roots, buckshot lefonque κλπ)

blues power είπε:
μπορεί άνθρωπος να διαφωνήσει σε αυτό?

απλά καποιος άνοιξε το θρέντ και ζήτησε απόψεις γιά το "έντεχνο"...και ο καθείς εκφράζει την άποψή του κατά το δοκούν...εγώ ας πουμε δεν μπορώ να ακούσω 2 κομμάτια "έντεχνου" στο καπάκι...άλλος την καταβρίσκει...so what?
Απορώ γιατί κάποιοι χρειαζονται την συγκατάθεση-συγκατάβαση κάποιων αλλων,τους οποίους ούτε καν γνωρίζουν,γιά να ακούνε απενεχοποιημένα την μουσική που γουστάρουν

Μήπως είμαστε λίγο ενοχικοί κατά βαθος η λίγο ανασφαλείς?

Δλδ αν εσύ γράψεις καπου οτι η τζαζ,κατά την γνώμη σου,είναι τελείως δήθεν,άτεχνη και γιά τα μπάζα,εγώ πρέπει να αλλάξω μουσικά γουστα η οφείλω να σε πείσω για να συνεχίσω να την απολαμβάνω?

Αλλο πράγμα η γνώμη μου γιά το "έντεχνο" λοιπόν και άλλο αν εσύ την βρίσκεις...

Τι σχέση μπορεί να έχει το ένα θέμα με το άλλο?

ninja είπε:
..Σήμερα hip hop θεωρείτε ο Ν.Βουρλιώτης, με συγχωρείς καλέ μου φίλε αλλά δεν τον θεωρώ μουσικό αυτόν ούτε τραγουδιστή...
Και ποιος το θεωρει αραγε..?.

Σημερα hip-hop ομως θεωρουνται κ οι Ροδες..Γιατι να τους βαζουμε στο ιδιο τσουβαλι ολους?

Και στη δεκαετία του '60 τα παπούδια έλεγαν για τους Beatles ότι "δεν είναι μουσική" αλλά βαβούρα, άναρθρες κραυγές, μαλλιάδες κλπ. Δικαίωμά τους ήταν να το πουν. Αυτό όμως αποτελεί μία ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ αποψη σύμφωνα με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τη μουσική. Και φυσικά καθόλου δεν επηρεάζει την εξέλιξη του εκάστοτε μουσικού είδους. Προσωπικά δεν μου αρέσει ούτε το hip-hop ούτε και το έντεχνο αλλά δεν μου πάει να πω ότι "δεν είναι μουσική"

MuddyPete είπε:
Και ποιος το θεωρει αραγε..?.

Σημερα hip-hop ομως θεωρουνται κ οι Ροδες..Γιατι να τους βαζουμε στο ιδιο τσουβαλι ολους?
Ανώτερος είναι ο Βουρλιώτης από τις Ρόδες...η εμπειρία που είχα όταν τους είδα φέτος το καλοκαίρι ήταν η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ(αν λάβουμε υπ όψιν ότι ήταν και καλεσμένοι πανεπιστημιακού ιδρύματος)...δεν θα περιγράψω τι ακριβώς έγινε γιατί μιλάμε για ρεζιλίκια και ντροπές...

mediumswing είπε:
Και στη δεκαετία του '60 τα παπούδια έλεγαν για τους Beatles ότι "δεν είναι μουσική" αλλά βαβούρα, άναρθρες κραυγές, μαλλιάδες κλπ. Δικαίωμά τους ήταν να το πουν. Αυτό όμως αποτελεί μία ΕΝΤΕΛΩΣ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ αποψη σύμφωνα με το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τη μουσική. Και φυσικά καθόλου δεν επηρεάζει την εξέλιξη του εκάστοτε μουσικού είδους. Προσωπικά δεν μου αρέσει ούτε το hip-hop ούτε και το έντεχνο αλλά δεν μου πάει να πω ότι "δεν είναι μουσική"
οκ με αυτό αλλά 8α κάνω μια ερώτηση : είναι η εντύπωση μου μόνο,ότι στο 90 % των κομματιών hip hop  η φωνή που τραγουδάει δεν έχει καμία μελωδία??? μοιάζει περισσότερο με ρυ8μική αφήγηση 8α έλεγα...

Ο ΝίΒο ρε λάκηδες είναι πολύ σκληρό αγόρι και τον θέλουνε όλες.

Μακάρι να'χατε τις τρομερές επιτυχίες του.

REGARDS - 667bpm

bluesbreaker είπε:
Ανώτερος είναι ο Βουρλιώτης από τις Ρόδες...η εμπειρία που είχα όταν τους είδα φέτος το καλοκαίρι ήταν η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ(αν λάβουμε υπ όψιν ότι ήταν και καλεσμένοι πανεπιστημιακού ιδρύματος)...δεν θα περιγράψω τι ακριβώς έγινε γιατί μιλάμε για ρεζιλίκια και ντροπές...
ειχα κι εγω την ιδια εμπειρια φετος σε φεστιβαλ στον βολο. Ηταν θλιβεροι οι τυποι...

Αλήθεια τι το τόσο καλό είχαμε ακούσει από δαύτους και τους περιμέναμε καλούς;

Παντως μιας που το τοπικ ειναι για το εντεχνο να προτείνω την Νατάσα Μποφίλιου που προσωπικά και παρόλο που δεν ακουω δα τέτοια με άφησε ανατριχιασμένο σε 2-3 κομμάτια και γενικώς ειναι απο τα καλύτερα που ακουσα εδώ και χρόνια στο είδος..

Δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας έντεχνο, αλλά υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις από τη γενικότερη μετριότητα του είδους.

Ενδεικτικά θα αναφέρω τον Νίκο Ζούδιαρη, κατ' εμέ πολυ αξιόλογο συνθέτη, που δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα (μάλλον δε θα το επιδιώκει ο άνθρωπος), αν και έχει γράψει από τα ωραιότερα τραγούδια της Αρβανιτάκη, Τσαλιγοπούλου κ.α.

[flash=200,200]http://www.youtube.com/watch?v=80s2z87j3Gc&feature=related

[flash=200,200]http://www.youtube.com/watch?v=eRB3mrtzriY&feature=related

Ακούστε και τον Διαβάτη στο : http://www.myspace.com/nikoszoudiaris

Επίσης η τρομερή φωνή - Γιώτα Νέγκα - να ερμηνεύει Παναγιώτη Καλατζόπουλο "Με τα μάτια κλειστά" και Οδυσσέα Τσάκαλο "Τι να του συμβαίνει"

http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=350502441

Γενικά θεωρώ πως βγαίνουν κάποια αξιόλογα πράγματα κατά καιρούς, είναι όμως λίγα και χάνονται στη γενικότερη μιζέρια και μετριότητα του χώρου

Trending...

Νέα θέματα

Back