Δυο 25αρες οθονες ή μια 34αρα?

Jdl

Νέο μέλος
Πόντοι
8
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Γεια σας  

Αναρωτιεμαι τι ειναι καλυτερο για καλο workflow, δυο 25αρες οθονες αναλυσης 2560x1080 ή μια μεγαλη οθονη 34αρα με αναλυση 3440x1440.

Αυτη τη στιγμη εχω στην κατοχη μου δυο 25αρες.

Αξιζει τα extra χρηματα μια 34αρα οθονη?

Πάντα αξίζει/βοηθάει μια έξτρα οθόνη, αν έχεις χώρο και τις σηκώνει η κάρτα σου, παίξε και με τις τρεις.

Εγώ έχω 4 και αν μπορούσα να έβαζα κι άλλες.?

Εμένα για DAW με εξυπηρετούν δύο οθόνες καλύτερα. Στη μία τα events και στην άλλη μικτής και fx. 

Αλλά ο καθένας βολεύεται διαφορετικά ανάλογα και με το πόσο αραιά, στριμωγμένα, μικρά, μεγάλα θέλει να βλέπει τα πράγματα. 

Η σύντροφος για παράδειγμα προτιμά τη λύση της μιας μεγάλης οθόνης για σχεδιασμό. 

Δύο.

Εγώ σε μια δεν μπορώ να δουλέψω.

Προτιμώ δύο 16άρες, από μια 34άρα.

Βέβαια τόσο τα windows 11 όσο και οι wide screen οθόνες έχουν split screen , αλλά δεν είναι το ίδιο (για εμένα , συνήθισα 25 χρόνια με dual και triple head).

Μια και οσο μεγαλυτερη γινεται, οι 2 με μπερδευουν.

Δυο μεγάλες με καλή ανάλυση για DAW θα είχα για σοβαρή εργασία ήχου και εικόνας. 

Τώρα μου αρκεί μια. 

Το μέγεθος εξαρτάται από την απόσταση. Για audio - video editing παράλληλο κσι ultra wide είνσι ωραια. 

Δυο monitor είναι καλύτερα. 

Δυο monitor και ένα Λαπτοπ για να χαζεύεις ή και να συνεργάζεσαι με κάποιον άλλο ακόμα καλύτερα 

Αναρωτιεμαι τι ειναι καλυτερο για καλο workflow, δυο 25αρες οθονες αναλυσης 2560x1080 ή μια μεγαλη οθονη 34αρα με αναλυση 3440x1440.

Αυτη τη στιγμη εχω στην κατοχη μου δυο 25αρες.

Αξιζει τα extra χρηματα μια 34αρα οθονη?

Αν είσαι αρκετά νέος και βλέπεις πολύ καλά (έστω με γυαλιά), τότε εγώ θα επέλεγα μία οθόνη, όσο γίνεται μεγαλύτερης ανάλυσης (όχι απαραίτητα "μεγέθους") και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ με το χαρακτηριστικό HDR, το οποίο θα παίξει μεγάλη σημασία από τα Windows 12 και μετά.

Αφού την επέλεγα, θα κοίταζα το πορτοφόλι μου: φτάνουν τα χρήματα για να πάρω δύο τέτοιες; Αν ναι, θα αγόραζα και τη δεύτερη. Αλλά όχι συμβιβασμούς όταν αγοράζουμε οθόνη, ειδικά αν περνάμε πάνω από 2 ώρες την ημέρα μπροστά της.

Εδώ είμαστε ?

maxresdefault.jpg

Δύο για ένα και μόνο λόγο. Στη 1 μεγάλη οθόνη, αχρηστεύεται η λειτουργεία της μεγιστοποίησης παραθύρων. Ιδιαίτερα σε μια τόσο μεγάλη οθόνη, όταν μεγιστοπιοείς ένα παράθυρο, πρέπει κυριολεκτικά να κουνας το κεφάλι σου, ιδιαίτερα για να βλέπεις το τι συμβαίνει στις άκρες της οθόνης. Ενώ όταν έχεις 2, στη δεύτερη έχεις πάντα κάτι δευτερεύον που το κοιτάς αραιά και που, ή/και θες να είναι πάντα προσβάσιμο χωρίς να ανοιγοκλείνεις παράθυρα.

Για παράδειγμα στη μουσική παραγωγή και τα DAWs, εγώ έχω μια 27άρα και μια 24άρα δίπλα. Στη μικρή έχω μόνιμα τον μείκτη ανοιχτό, βολεύει απίστευτα. Ιδανικά θα ήθελα και μια τρίτη στα δεξιά για να έχω είτε το Piano Roll είτε Video Player του DAW όταν γράφω για εικόνα.

Στη 1 μεγάλη οθόνη, αχρηστεύεται η λειτουργεία της μεγιστοποίησης παραθύρων.

Η μεγάλη οθόνη, δεν φτιάχνεται για να ανοίγει κάποιος ένα παράθυρο σε όλη της την έκταση, αλλά ακριβώς για να μπορεί να ανοίγει τουλάχιστον δύο παράθυρα στο εμβαδόν της

Η μεγάλη οθόνη, δεν φτιάχνεται για να ανοίγει κάποιος ένα παράθυρο σε όλη της την έκταση, αλλά ακριβώς για να μπορεί να ανοίγει τουλάχιστον δύο παράθυρα στο εμβαδόν της

Προφανώς, αλλά η οργάνωση αυτών δεν είναι καθόλου εύκολη, εύχρηστη, ή γρήγορη, ιδιαίτερα αν δεν θες να έχεις κενό χώρο ή floating windows. Τα Windows έχουν πλέον τη λειτουργία οργάνωσης αλλά παραμένει περιορισμένη και πολύ συγκεκριμένη.

Αν πάλι κάποιος είναι fan των floating windows και δεν έχει αρκέσκω ως προς την οργάνωση, τότε οκ, ένα μεγάλο μόνιτορ ίσως είναι καλύτερο από άποψη χώρου, και σίγουρα χρήματος.

Τα Windows έχουν πλέον τη λειτουργία οργάνωσης αλλά παραμένει περιορισμένη και πολύ συγκεκριμένη.

Ναι, έχεις δίκηο σε αυτό. Εδώ και χρόνια (από τα Windows XP αν το θυμάμαι σωστά) χρησιμοποιώ ένα φθηνό utility που λέγεται ZMover της Basta Software, και ρυθμίζω με απόλυτη ακρίβεια ποιο παράθυρο ανοίγει που, ακόμη και με πολλά monitors.

• Συμφωνώ
Reactions: Alex Raptakis
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας 

Εδώ και 5 χρόνια περίπου έχω μια 55άρα lg τηλεόραση για μόνιτορ
Κακώς. Οι τηλεοράσεις δεν ειναι φτιαγμένες για να δουλεύουν με PC, είναι ακατάλληλες με λίγα λόγια ως pc monitors.

Εδώ και 5 χρόνια περίπου έχω μια 55άρα lg τηλεόραση για μόνιτορ, όποτε πρέπει να δουλέψω σε οτιδήποτε μικρότερο παθαίνω κρίση.

Άψογος! Κι εγώ έχω μια 42άρα από το 2010. Ανάλυση 1920x1080.

Τα βλέπεις όλα ΤΕΡΑΣΤΙΑ και ησυχάζουν τα μάτια σου.

Θεωρητικά, τα pixel δεν είναι πολύ καθαρά, το κάθετο refresh rate είναι χαμηλό, δέχεσαι μεγάλη ποσότητα φωτός στα μάτια κλπ. κλπ. κλπ.

Δεν πειράζει, τα μάτια μου βολεύονται πάρα πολύ έτσι.

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι αν πάω να δουλέψω σε μικρότερες οθόνες κουράζομαι πολύ πιο γρήγορα.

Θέλει όμως μεγάλη προσοχή η φωτεινότητα γιατί λόγω της μεγάλης επιφάνειας μπορεί να σε ζαλίσει το δυνατό φως που δέχονται τα μάτια.

Βέβαια, έχω κουρντίσει όλες μου τις δουλειές και τις κάνω άνετα σε ανάλυση 1920x1080 (λίγο δεν το λες).

Άψογος! Κι εγώ έχω μια 42άρα από το 2010. Ανάλυση 1920x1080.
Tο ένα pixel στο σαλόνι και το άλλο στην κρεβατοκάμαρα...?

Θεωρητικά, τα pixel δεν είναι πολύ καθαρά, το κάθετο refresh rate είναι χαμηλό, δέχεσαι μεγάλη ποσότητα φωτός στα μάτια κλπ. κλπ. κλπ...
Για αυτά και πολλά άλλα (κλπ κλπ) οι τηλεοράσεις δεν κάνουν για pc monitors. Θα στραβωθείτε ωρέ.

• Haha
Reactions: John Tzinieris
Tο ένα pixel στο σαλόνι και το άλλο στην κρεβατοκάμαρα...?

Για αυτά και πολλά άλλα (κλπ κλπ) οι τηλεοράσεις δεν κάνουν για pc monitors. Θα στραβωθείτε ωρέ.

Όχι, το πρόβλημα θα το είχα αν είχα μικρότερη οθόνη.

Τώρα είναι που ΔΕΝ έχω πρόβλημα. Και κοιτάω και από σχετικά κοντά.

Φυσικά για να δεις τις γωνίες κουνάς το κεφάλι κλπ. No problem. Συνηθίζεις.

Και έχω κάνει και αρκετά τεστ πάνω σε αυτό το θέμα.

Τα μάτια μου είναι μια χαρά (certified by οφθαλμίατρο).

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι το προτείνω και σε όλους τους άλλους να το κάνουν.

Αν δεν έχεις μυωπία, αστιγματισμό κλπ. ίσως καλύτερα με μικρή οθόνη. ?

Φαντάζομαι ότι και ο Πανώριος κάπως έτσι το βλέπει..

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα