Δυο 25αρες οθονες ή μια 34αρα?

Και έχω κάνει αρκετά τεστ πάνω σε αυτό το θέμα.

Τα μάτια μου είναι μια χαρά (certified by οφθαλμίατρο).
Πιο πολλά από μένα, το αποκλείω...?

Κοίτα, δεν είναι τόσο θέμα ματιών όσο το ότι βλέπεις τα πάντα χάλια, και ιδιαίτερα όταν μιλάμε για 42ρες και πάνω με τόσο χαμηλή ανάλυση. Είναι πραγματικα κρίμα να τα βλέπεις έτσι. Δεν μιλάω καν για το ενδεχόμενο να παίξεις κάποιο παιχνίδι, εκτός κι αν είναι επιπέδου pacman.?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
  • Like
Reactions: John Tzinieris
Γιατί;
Οι τηλεοράσεις είναι σχεδιασμένες για θέαση από απόσταση και για να βλέπουμε σε αυτές κυρίως τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες, σειρές κλπ, γι αυτό έχουν κακούς χρόνους απόκρισης, μεγάλο input lag και πολύ μικρή ανάλυση σε σχέση με το μέγεθος τους. Άλλο να βλέπεις 4Κ σε μια 65ρα οθόνη και άλλο 4Κ σε μια 32ρα. Στην 65ρα θα δεις ωραιότατα μια ταινία από απόσταση μερικών μέτρων, αν κολλήσεις τη μούρη σου μπροστά της και πας να κάνεις χρήση PC προγραμμάτων σύντομα θα την πετάξεις απ'το παράθυρο.

Θέλει και λίγο πυθαγόρειο μέσα….

Μια 25ρα σε 16:9 αναλογία έχει επιφάνεια περίπου 267.2 τετραγωνικές ίντσες, ενώ 

μια 34ρα σε 21:9 αναλογία έχει περίπου 417,96

Οποτε έχουμε 534,4 vs 417,96

actually, 50= 25+25+25+25 ? (διαγώνιο μετράμε). 
Βασικά για τη δικιά μας τη δουλειά πόση πληροφορία χωράει μετράμε και εργονομία με τα παράθυρα.

• Like
Reactions: LK
Οι τηλεοράσεις είναι σχεδιασμένες για θέαση από απόσταση και για να βλέπουμε σε αυτές κυρίως τηλεοπτικά προγράμματα, ταινίες, σειρές κλπ, γι αυτό έχουν κακούς χρόνους απόκρισης, μεγάλο input lag και πολύ μικρή ανάλυση σε σχέση με το μέγεθος τους. Άλλο να βλέπεις 4Κ σε μια 65ρα οθόνη και άλλο 4Κ σε μια 32ρα. Στην 65ρα θα δεις ωραιότατα μια ταινία από απόσταση μερικών μέτρων, αν κολλήσεις τη μούρη σου μπροστά της και πας να κάνεις χρήση PC προγραμμάτων σύντομα θα την πετάξεις απ'το παράθυρο.
Κάθε ζευγάρι μάτια είναι διαφορετικά και σίγουρα άλλη χρήση Κάνει ο καθένας αλλά,

Η απόσταση που προτείνουν οι κατασκευαστές για την ιδανική εμπειρία είναι 1.4 μέτρα για 55 ίντσες (4k).

Προσωπικά πίξελ δε βλέπω ούτε από την απόσταση των 1.2 μέτρων που συνήθως δουλεύω, αλλά είμαι και μεγάλος άνθρωπος. 

Input lag, είναι αλήθεια οτι, out of the box , οι τηλεοράσεις έχουν ρυθμίσεις που καθυστερούν, γι αυτό και υπάρχει η ρύθμιση gaming που είναι για να μπορούμε να παίζουμε και με τις κονσόλες ή τα pc μας. Η διαφορά με ένα pro pc monitor πάντα θα υπάρχει αλλά προσωπικά δεν είμαι ο pro gamer που με απασχολεί.

Χρώμα, εδώ τα πράγματα είναι λίγο δυσκολότερα για τις τηλεοράσεις. Αν κάποιος θέλει σωστό χρώμα, για επαγγελματικές εφαρμογές, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσει κάποιες ρυθμίσεις στην τηλεόρασή του και να χρησιμοποιήσει έναν calibrator (monitor colorimeter) για να είναι σίγουρος, του λόγου μου που πλέον το 90% της δουλειάς μου είναι σε sRGB, το βρίσκω σε κάθε τηλεόραση από τα βάθη της Κίνας με έναν απλό calibrator.

• Like
Reactions: John Tzinieris
Κάθε ζευγάρι μάτια είναι διαφορετικά και σίγουρα άλλη χρήση Κάνει ο καθένας αλλά,

Η απόσταση που προτείνουν οι κατασκευαστές για την ιδανική εμπειρία είναι 1.4 μέτρα για 55 ίντσες (4k).

Προσωπικά πίξελ δε βλέπω ούτε από την απόσταση των 1.2 μέτρων που συνήθως δουλεύω, αλλά είμαι και μεγάλος άνθρωπος. 

Input lag, είναι αλήθεια οτι, out of the box , οι τηλεοράσεις έχουν ρυθμίσεις που καθυστερούν, γι αυτό και υπάρχει η ρύθμιση gaming που είναι για να μπορούμε να παίζουμε και με τις κονσόλες ή τα pc μας. Η διαφορά με ένα pro pc monitor πάντα θα υπάρχει αλλά προσωπικά δεν είμαι ο pro gamer που με απασχολεί.

Χρώμα, εδώ τα πράγματα είναι λίγο δυσκολότερα για τις τηλεοράσεις. Αν κάποιος θέλει σωστό χρώμα, για επαγγελματικές εφαρμογές, θα χρειαστεί να απενεργοποιήσει κάποιες ρυθμίσεις στην τηλεόρασή του και να χρησιμοποιήσει έναν calibrator (monitor colorimeter) για να είναι σίγουρος, του λόγου μου που πλέον το 90% της δουλειάς μου είναι σε sRGB, το βρίσκω σε κάθε τηλεόραση από τα βάθη της Κίνας με έναν απλό calibrator.
Ας μείνουμε στο δεδομένο ότι οι τηλεοράσεις δεν είναι κατάλληλες για εφαρμογές και δουλειές υπολογιστή. Το ότι κάποιες εφαρμογές φαίνονται οκ σε μια tv δεν λέει τίποτα. ο σκοπός της tv δεν είναι να συνδέεται με υπολογιστή, άσχετα αν μπορεί, κατασκευαστικά δεν είναι κατάλληλη για σύνδεση με υπολογιστή. Η βιομηχανία pc monitors υπάρχει για κάποιον λόγο, αλλιώς όλοι μας μια tv θα είχαμε συνδεδεμένη στο pc και θα κάναμε τη δουλειά μας μια χαρά. Αλλά δεν...

Μιας και πιάσαμε τα μόνιτορζ.

Τα curved τα δούλεψε κανείς;

Λένε τίποτα;

Δεν μιλάω για gaming.

Μιας και πιάσαμε τα μόνιτορζ.

Τα curved τα δούλεψε κανείς;

Λένε τίποτα;

Δεν μιλάω για gaming.
Δεν είχα ποτέ, αλλά θα γούσταρα ένα ultra wide curved monitor. Η τριπλή βάση που έχω βέβαια δίνει μια curved αίσθηση μια και οι οθόνες δημιουργούν μια κυρτότητα λόγω τοποθέτησης πάνω της, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Πάρε τον απίθανο παρακάτω τι έχει κάνει?

image.png

image.png

Δεν είχα ποτέ, αλλά θα γούσταρα ένα ultra wide curved monitor. Η τριπλή βάση που έχω βέβαια δίνει μια curved αίσθηση μια και οι οθόνες δημιουργούν μια κυρτότητα λόγω τοποθέτησης πάνω της, αλλά δεν είναι το ίδιο.

Πάρε τον απίθανο παρακάτω τι έχει κάνει?

Προβολή συνημμένου 44063

Προβολή συνημμένου 44064
Καλά αυτός έκανε περίπτερο.?

Δεν ξέρω αν έχει νόημα για εμένα βέβαια η curved, μιας και κυρίως για φωτογραφία , Video τη θέλω, άρα μάλλον μπέρδεμα θα είναι.

Αλλά είμαι περίεργος.

Καλά αυτός έκανε περίπτερο.?

Δεν ξέρω αν έχει νόημα για εμένα βέβαια η curved, μιας και κυρίως για φωτογραφία , Video τη θέλω, άρα μάλλον μπέρδεμα θα είναι.

Αλλά είμαι περίεργος.
Αν ειναι ultrawide, το να είναι curved είναι απαιτούμενο για καθαρά πρακτικούς λόγους.

Αν ειναι ultrawide, το να είναι curved είναι απαιτούμενο για καθαρά πρακτικούς λόγους.
Έχω μια 25 αρα ultrawide, την LG 25UM58

Δεν θα πήγαινα σε curved ultrawide.

Οι 25 ίντσες είναι λίγες για να πεις ότι καταλαβαίνεις διαφορά με το ultrawide. Αν πας στη διάσταση που είναι οι περισσότερες ultrawide, δηλαδή 34 ίντσες και πάνω, τότε αλλάζει η εμπειρία. Και εκεί έχει νόημα και το curved κομμάτι.

Οι 25 ίντσες είναι λίγες για να πεις ότι καταλαβαίνεις διαφορά με το ultrawide. Αν πας στη διάσταση που είναι οι περισσότερες ultrawide, δηλαδή 34 ίντσες και πάνω, τότε αλλάζει η εμπειρία. Και εκεί έχει νόημα και το curved κομμάτι.
ΟΚ, αλλά εκτός gaming , έχει κάποιο νόημα αυτό ρωτάω.

Δεν θα ονόμαζα ultrawide μια τέτοια οθόνη και σε αυτό το μέγεθος. Η 4η οθόνη μου είναι παρόμοια με τη δική σου, LG κι αυτή, 29ρα και στην ίδια ανάλυση (2560x1080). Σε τέτοιο μέγεθος δεν έχει νόημα να είναι curved, στην παρακάτω οθόνη όμως επιβάλλεται να είναι λόγω μεγέθους.

image.png

• Like
Reactions: LK
ΟΚ, αλλά εκτός gaming , έχει κάποιο νόημα αυτό ρωτάω.
Έχω δουλέψει μόνο λίγο σε μια ultrawide 34άρα και curved οθόνη, όχι gaming και τέτοια, και δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν μια ultrawide αν δεν ήταν curved. Νομίζω ότι θα ήταν αδύνατον να δουλέψεις και να δεις σωστά τις γωνίες.

Edit: Μιλάμε πάντα να κάθεσαι σχετικά κοντά στην οθόνη και να πρέπει να στρίβεις κάπως το κεφάλι για να δεις από τη μια άκρη στην άλλη. Αν κάθεσαι μακριά μετριάζεται το πρόβλημα αλλά για μένα εκεί χάνει το νόημα το ultrawide και είναι καλύτερο το 16:9 κάδρο.

• Like
Reactions: LK and Waterfall-K

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα