vasmar: Ποιούς "εμάς"; ;D
Όχι ακριβώς. Στη "κλασσική" μουσική (ο όρος καλύπτει τεράστιο όγκο, το καταλαβαίνω), μπορώ να πω ότι δε συμβαίνει αυτό. Πολύ συχνά τυχαίνει να ΠΡΕΠΕΙ να γράψει κάποιος κάτι... Έτσι απλά... για οικονομικούς λόγους, ή άλλους.
Εύη: Το ερώτημα παραμένει όμως: Μπορούμε να προσάξουμε αξία στα χαμένα έργα του Κάφκα; Ή αντίστοιχα στο αριστούργημα που ποτέ κανείς δε θα ακούσει, κανείς δε θα παίξει, κανείς δε θα γνωρίζει την ύπαρξη του (copy paste...)
Να είμαι ξεκάθαρος, δεν είμαι οπαδός του ότι ο καλιτέχνης είναι δούλος του κοινού του (όπως συνέβαινε στην USSR κάποια εποχή), αλλά όχι και το αντίθετο (Avant Garde).
samy paraga: Πλάκα, πλάκα δύσκολο ερώτημα θέτεις. Υπάρχουν μάλλον ιστορικοί λόγοι, πολιτικοί (!) λόγοι, και καλιτεχνική λόγοι γιατί η 9η είναι απ'τα υπέρτατα έργα τέχνης. Τώρα το γεγονός ότι είναι ένα έργο μουσικής, που εκτελείτε από άλλους, μία συμφωνία, και εκφράζεται μέσω αισθητικών "δογμάτων", μάλλον αυταπόδικτα το κάνει έργο τέχνης, αλλά εκεί είναι που αρχίζει και να θολώνει το τοπίο!