335 κατασκευές

argytar είπε:
Δεν είναι προστατευτικό είναι το binding  και το χρησιμοποιούσαν στην αρχή πάνω από την ένωση καπακιού πλαϊνών για ομορφιά και για να 'κρατάει'/ Στην ηλεκτρική είναι κυρίως για ομορφιά ,(αν και έχουν σημειωθεί και εδώ περιπτώσεις που ήταν ανάμεσα στο καπάκι και το σώμα μάλλον για να μη φαίνεται η ένωση) . Αυτό που λες ότι φαίνονται τα νερά είναι κόλπο που κάνει η prs για να μην ξοδεύει χρόνο και χρήμα για binding οπότε απλά βάζει μια ταινία όταν βάφει και το μέρος εκείνο πριν το βερνίκωμα μένει άβαφο και έχει αυτή τη μορφή. Έξυπνη ιδέα θα έλεγα..
Σε ευχαριστώ Αργύρη  :D. Εγώ πιστεύα - φανταζόμουν  πως έβαζαν κάτι σαν διαφανές πλαστικό και πως έπαιρνε τ ανάλογο χρώμα από τ νερά του ξύλου  8)  8)  !!! 

συνεχίζουμε με το μαρκάρισμα του καπακιού και κόψιμο αφήνοντας 1-2cm περιμετρικά για τη κακή στιγμή ;D

Ορίζουμε πιά θα είναι η μέσα και πιά η έξω πλευρά του καπακιού κυρίως απο τα νερά του ξύλου που τα βλέπουμε στο κάθετο κόψιμο.

Ισιώνουμε προσεκτικά την μέσα πλευρά που θα πατήσει στα πλαινά να πατάει ομοιόμορφα.

Γυρίζουμε ανάποδα απο την έξω μεριά και μαρκάρουμε 2-3 cm μέσα απο την περίμετρο της κιθάρας ειναι το σημείο οπου το καπάκι ειναι περίπου κάθετο στα πλαινά και ρουτάρουμε προσεχτικά.

Dont try this at home !!!

Ενα τέτοιο στήσιμο του ρούτερ ειναι λίγο risky , κανονικά χρειάζεται το εργαλείο του stewmac που μπαίνει σε δράπανο  και είναι πιό φαρδύ ότι πρέπει για τέτοιες δουλειές.

Ξεκινάμε με κόψιμο σε βάθος 4-5 mm σταδιακά έως να μείνει περιμετρικά 5 mm πάχος καπακιου

DSC_9943.JPG

DSC_9944.JPG

DSC_9946.JPG

DSC_9947.JPG

Συνεχίζουμε κόβοντας  σταδιακά και φτάνουμε στο επιθυμητό 5mm πάχος καπακιού περιμετρικά.

Μαρκάρουμε το  κεντρικό ψηλότερο σημείο σύμφωνα με το καλούπι , στερεώνουμε το καπάκι και η μάχη αρχίζει ;D

Αρχικά με ροκάνι και αργότερα με σκαρπέλα φέρνουμε την καμπύλη στο καπάκι σύμφωνα με το καλουπι προσέχοντας τις στραβοκοψιές , διαδικασία αρκετά επίπονη και δύσκολη  λόγω της σκληρότητας του συγκεκριμένου ξύλου,αλλά το τελικό αποτέλεσμα μας δικαιώνει, τώρα μοιάζει σαν κιθάρα :D

Σειρά έχει το προσεχτικό ξύσιμο  και γιαλοχαρτάρισμα σε επόμενη φάση.

DSC_9948.JPG

DSC_9949.JPG

DSC_9950.JPG

DSC_9951.JPG

Περιμένω με αγωνία. Άντε Νάσο, να φτιάξεις την καλύτερη 335! :)

fusiongtr είπε:
Περιμένω με αγωνία. Άντε Νάσο, να φτιάξεις την καλύτερη 335! :)
Ευχαριστώ!

Πολύ δουλειά Στράτο , πήρε και τρείς ώρες να σκάψω το ένα καπάκι απο τη μία πλευρά ;D

Ετσι, σκαφτό κελεμπέκι το κάνει η Heritage δεν έχει τύχει να παίξω καμμία, έχει διαφορετικό ήχο απο τις αντίστοιχες Gibson?

nasokosm είπε:
Ετσι, σκαφτό κελεμπέκι το κάνει η Heritage δεν έχει τύχει να παίξω καμμία, έχει διαφορετικό ήχο απο τις αντίστοιχες Gibson?
Ούτε εγώ έχω παίξει Heritage, αλλά δεν νομίζω να παίζει μεγάλο ρόλο στον ήχο αυτό. Πιο πολύ στην ποιότητα και την άποψη κατασκευής της κιθάρας παίζει ρόλο.

Και ναι, είσαι μερακλής.

Το κόλλημά μου είναι μια 335 με solid spruce καπάκι, και solid quilted maple πίσω.

Νασο συνεχισε να μας φτιανεις!

Φαινεται εξαιρετικη δουλεια.

fusiongtr είπε:
Και ναι, είσαι μερακλής.
Kαλα τα  λεει ο ψηλος.

Εννοείται πως παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτο το thread, και σε ενημερώνω προκαταβολικά ότι όταν την τελειώσεις θα έχεις απο εμένα μια κοινωνική επίσκεψη! ;D (Αθήνα δεν είσαι?)

fusiongtr είπε:
Ούτε εγώ έχω παίξει Heritage, αλλά δεν νομίζω να παίζει μεγάλο ρόλο στον ήχο αυτό. Πιο πολύ στην ποιότητα και την άποψη κατασκευής της κιθάρας παίζει ρόλο.

Και ναι, είσαι μερακλής.

Το κόλλημά μου είναι μια 335 με solid spruce καπάκι, και solid quilted maple πίσω.
Η παλιά μου ειναι όπως τα λες (δεν έχει quilted maple!) την έχω φωτο στο πρώτο ποστ και αρχικά σκέφτηκα για αυτήν να την κάνω με καπάκι solid κέδρο που έχω , αλλά ξέρεις μικροφωνίζουν λίγο σε υψηλές εντάσεις για αυτό πήγα στο κελεμπέκι που είναι βράχος :D

nasokosm είπε:
αρχικά σκέφτηκα για αυτήν να την κάνω με καπάκι solid κέδρο που έχω
Ακόμα καλύτερος ο κέδρος από τον έλατο. ;)

Παναγία μου, αν κάποτε έχω χρήματα, μπορεί να σου παραγγείλω μία ακριβώς έτσι (με solid cedar top).

gvour είπε:
Νασο συνεχισε να μας φτιανεις!

Φαινεται εξαιρετικη δουλεια.Kαλα τα  λεει ο ψηλος.
Φχαριστώ Γιώργο!

ρε σεις λύστε μου μια απορία και στο δικό σου αλλά και στου Στράτου το τετραγωνάκι που δείχνει συνδεδεμένος/αποσυνδεμένος έχει μια ουρίτσα σάν ποτήρι μπύρας μοιάζει, τι είναι?  :o

fusiongtr είπε:
Ακόμα καλύτερος ο κέδρος από τον έλατο. ;)

Παναγία μου, αν κάποτε έχω χρήματα, μπορεί να σου παραγγείλω μία ακριβώς έτσι (με solid cedar top).
Καλή καρδιά χρειάζεται τίποτε άλλο!

nasokosm είπε:
Καλή καρδιά χρειάζεται τίποτε άλλο!
Με κολάζεις βρε! ;)

Θεά θα είναι. Και με πολύ jazzy, deep, αλλά και σκαστό ήχο. 8)

Και σίγουρα δεν φτάνει απλώς η "καλή καρδιά"!

shelter είπε:
Εννοείται πως παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτο το thread, και σε ενημερώνω προκαταβολικά ότι όταν την τελειώσεις θα έχεις απο εμένα μια κοινωνική επίσκεψη! ;D (Αθήνα δεν είσαι?)
Ευχαριστώ,Αθήνα είμαι.

nasokosm είπε:
Φχαριστώ Γιώργο!

ρε σεις λύστε μου μια απορία και στο δικό σου αλλά και στου Στράτου το τετραγωνάκι που δείχνει συνδεδεμένος/αποσυνδεμένος έχει μια ουρίτσα σάν ποτήρι μπύρας μοιάζει, τι είναι?  :o
Mηπως βρε Νασο ειναι ποτηρι μπυρας? ;D

Ο Στρατ θα μας πει που ξερει απ αυτα.

Μετά απο αρκετό καιρό συνέχισα με το καπάκι για τη 335 απο κελεμπέκι και φινιρίστηκε με ξύσιμο απο την έξω πλευρά και σκάψιμο με σκαρπέλα και ξύστρα και λιγο dremel υποβοήθηση απο τη  μέσα πλευρά, στο κέντρο δεν σκάφτηκε γιατί θα κολήσει στο center block.

Επιτέλους μετά απο καιρό αυτό το κομμάτι ξύλο απόκτησε κάποια μουσικότητα, οταν το κτυπάς ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος της chambered κιθάρας  :D

DSC_0006.JPG

DSC_0008.JPG

nasokosm είπε:
στο κέντρο δεν σκάφτηκε γιατί θα κολήσει στο center block.
Απλά η γνώμη μου. Είναι μια υπέροχη archtop, αν κολλήσεις τη μέση του καπακιού (δεν το σκάψεις από την ανάποδη) στο center block, θα είναι ακριβώς αυτό που είπες, chambered.

Κρίμα δεν είναι να χάσεις μέρος του ακουστικού ήχου και του αέρα που βγαίνει από τις f-holes?

Εκτός και το πας το πράγμα για τέτοιο (chambered) ήχο.

Δηλώνω άσχετος και αυτές είναι μόνο απορίες.

fusiongtr είπε:
Απλά η γνώμη μου. Είναι μια υπέροχη archtop, αν κολλήσεις τη μέση του καπακιού (δεν το σκάψεις από την ανάποδη) στο center block, θα είναι ακριβώς αυτό που είπες, chambered.

Κρίμα δεν είναι να χάσεις μέρος του ακουστικού ήχου και του αέρα που βγαίνει από τις f-holes?

Εκτός και το πας το πράγμα για τέτοιο (chambered) ήχο.

Δηλώνω άσχετος και αυτές είναι μόνο απορίες.
Στράτο ίσως δεν το εξήγησα καλά, αυτό είναι ένα απο τα δύο καπάκια που θα έχει η κιθάρα, ένα απο τα δύο θα έχει φυσικά f-holes ανοίγματα , δέν θα είναι όπως η Lucile .

Εχω σκοπό να φτιάξω παραπάνω απο μία τέτοια κιθάρα αλλά με διαφορετική διαμόρφωση στο σημείο σύνδεσης στο center block γιατί θέλω λίγο παραπάνω ακουστικό ήχο :D

nasokosm είπε:
Εχω σκοπό να φτιάξω παραπάνω απο μία τέτοια κιθάρα αλλά με διαφορετική διαμόρφωση στο σημείο σύνδεσης στο center block γιατί θέλω λίγο παραπάνω ακουστικό ήχο :D
Μ' έσκισες! :D

Νασο εισαι ωραιος, μου θυμιζεις τα παλια καλα σκαψιματα  ;D . θελω να προσθεσω οτι με το να κολληθει στο center block δεν γινεται chambered. ετσι γινεται η κατασκευη της. υπαρχει μια ακομα "προταση" που απλα το center block δεν φτανει μεχρι το πισω μερος (μετα τη γεφυρα και μεχρι το strap button ειναι κουφια)

Trending...

Νέα θέματα

Back