Τι τρώτε σήμερα/τώρα?

Αφτα, αν ήμουν αμοναχός μπορεί να τα δοκίμαζα. Αλλά υπάρχει κι η σύζυγος.
Σέρνεται ένας τέτοιος συντηρητισμός στο φαΐ και από 'δω μεριά.

Εγώ είμαι πιο fusion, η σύζυγος όχι και τόσο.

Πάντως, όποτε παίζουν τέτοια παραδοσιακά οσπριοπιάτα, βάνω δύο παχιές φέτες ψωμί στην τοστιέρα και μόλις φρυγανιστούν αρκετά τις εμπλουτίζω με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ρίγανη και γίνεται η δουλειά.

Αν υπάρχει και κανένα ελαφρύ ημίγλυκο ακόμα καλύτερα.

 
βάνω δύο παχιές φέτες ψωμί στην τοστιέρα και μόλις φρυγανιστούν αρκετά τις εμπλουτίζω με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και ρίγανη και γίνεται η δουλειά.
Αφτό εγώ το θεωρώ γεύμα και μόνο του, ματημπαναγία. Μπύρα και ψωμί φρυγανισμένο. Ψωμί εις το τετράγωνο δηλαδή. Θα μπορούσα και μόνο με ψωμί να ζω.

 
Θα μπορούσα και μόνο με ψωμί να ζω.
Αμανείναι καλοφουρνισμένο και μερακλήδικο...

Θέλει και το κατιτίς του σε αλμυρογλυκόξινο, αναλόγως τη διάθεση, να το συνοδεύει.

 
Το πάθος για το σωστό ψωμί είναι αρχέγονο και για αρχόντους!

Στις πρώτες δύο ένα σημερινό προζυμένιο με αλεύρι τύπου Μ από τη Χαιρώνεια (πολύ σοβαρό αλεύρι αν και το πιο δύσκολο στη χρήση του), λίγο σκληρό καναδέζικο και 5% καλαμποκιού.

Στις 3 επόμενες ένα πειραματικό με σκληρό από Θεσπιές και ένα μείγμα απο Harina morada(Αλεύρι από μωβ καλαμπόκι από το Περού) και κανέλα. Πλάκα είχε αλλά πολλή παραπάνω δουλειά για αισθητικούς λόγους.

IMG_20221230_231712.jpg

IMG_20221230_231707.jpg

IMG_20230316_141100.jpg

IMG_20230316_141028.jpg

IMG_20230317_173321.jpg

Εννοείται ότι οι παραδοσιακές πρακτικές διατηρούνται...

IMG_20230103_174707.jpg

 
Το πάθος για το σωστό ψωμί είναι αρχέγονο και για αρχόντους!

Στις πρώτες δύο ένα σημερινό προζυμένιο με αλεύρι τύπου Μ από τη Χαιρώνεια (πολύ σοβαρό αλεύρι αν και το πιο δύσκολο στη χρήση του), λίγο σκληρό καναδέζικο και 5% καλαμποκιού.

Στις 3 επόμενες ένα πειραματικό με σκληρό από Θεσπιές και ένα μείγμα απο Harina morada(Αλεύρι από μωβ καλαμπόκι από το Περού) και κανέλα. Πλάκα είχε αλλά πολλή παραπάνω δουλειά για αισθητικούς λόγους.


Τι έκανες βρε Αργύρηηηηη.

Βάλτε του ένα χαλινάρι κάποιος βρεεεε.

Θα φωνάξω τους μοντς να καθαρίσουν το νήμα.

Ψυχούλα έχουμε κι εμείς βρε.

Δεν κάνει να τα δείχνεις αυτά έτσι φόρα παρτίδα.

Ζηλεύουμε.

Έχουμε και BAS (bread acquisition syndrome).

EDIT: Ξέχασα να πω, συγχαρητήρια.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τι έκανες βρε Αργύρηηηηη.

Βάλτε του ένα χαλινάρι κάποιος βρεεεε.

Θα φωνάξω τους μοντς να καθαρίσουν το νήμα.

Ψυχούλα έχουμε κι εμείς βρε.

Δεν κάνει να τα δείχνεις αυτά έτσι φόρα παρτίδα.

Ζηλεύουμε.

Έχουμε και BAS (bread acquisition syndrome).

EDIT: Ξέχασα να πω, συγχαρητήρια.
Muchas Gracias amigo

Η μαγειρική είναι ωραίο σπορ αλλά η αρτοποιεία το τελειότερο (και μακράν το πιο δύσκολο. Ακόμα πιο δύσκολο και απο τη ζαχαροπλαστική).

Παρε και ένα για τόστ μιας και πήρα την περασμένη εβδομάδα ειδική φόρμα με καπάκι και δεν εχω πια ανάγκη τις φούσκες και τα σφουγγάρια που πουλάνε οι βιομηχανίες.

IMG_20230830_155522.jpg

 
κόψτο να δούμε πως είναι μέσα
Αυτό έχει και 20% ολικής άλεσης. Επειδή μου αρέσουν τα πιο βαριά ψωμιά, που έχουν και γευστικό όγκο αλλά και δημιουργούν αίσθηση κορεσμού. Αν όμως θέλει κανείς να το κάνει πιο αέρινο, δεν έχει παρά να χρησιμοποιήσει αλεύρι πολυτελείας (αυτό που οι μυλωνάδες λένε φαρίνα) που είναι μόνο η ψύχα από το σιτάρι.

Πάντως σου εγγυομαι ότι τρως τοστ και "σε πιάνει"!!!

IMG_20230905_195331.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Το πάθος για το σωστό ψωμί είναι αρχέγονο και για αρχόντους!

Στις πρώτες δύο ένα σημερινό προζυμένιο με αλεύρι τύπου Μ από τη Χαιρώνεια (πολύ σοβαρό αλεύρι αν και το πιο δύσκολο στη χρήση του), λίγο σκληρό καναδέζικο και 5% καλαμποκιού.

Στις 3 επόμενες ένα πειραματικό με σκληρό από Θεσπιές και ένα μείγμα απο Harina morada(Αλεύρι από μωβ καλαμπόκι από το Περού) και κανέλα. Πλάκα είχε αλλά πολλή παραπάνω δουλειά για αισθητικούς λόγους.

Προβολή συνημμένου 38336


μόλις είδε η Σοφία τα καμώματά σου και η πρώτη της αντίδραση ήταν "- που μένει;"

κανόνισε ορέ να μου κλείσεις του σπιτ'... ?

 
@npap Το ψωμί είναι για να το μοιραζόμαστε! (Άσε που νομίζω ότι είμαστε και ψιλογειτονες). Χωρίς πλάκα ήδη δίνω πολλά και μέσα στην πολυκατοικία γιατί άμα τα τρως μόνος σου όλα αυτά την έκατσες....

Πάντως χωρίς πλάκα, μου πήρε πολλες αποτυχίες και διάβασμα, αλλά αποζημιώνει και το αποτέλεσμα όπου ακόμα και ένα τοστ ή ένα μικρό σάντουιτς πάει ΠΟΛΛΑ level παραπάνω με σωστό ψωμί, αλλά και διαπίστωσα ότι για μένα τουλάχιστον η διαδικασία της αρτοποιείας λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά.

Υ.γ ετοιμάζω άλλο ένα για τοστ λευκό αλλά θα το ποσταρω αύριο γιατί θα είναι έτοιμο για κόψιμο αρκετά αργά σήμερα.

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
olé...??

 
Ετοιμάζω άλλο ένα για τοστ λευκό αλλά θα το ποσταρω αύριο γιατί θα είναι έτοιμο για κόψιμο αρκετά αργά σήμερα.


Καλημέρες!

Έτοιμο και το λευκό. Πιο μαλακό (όχι φούσκα ωστόσο) αλλά με λιγότερο γεμάτο γευστικό προφίλ από το άλλο που είχε και λίγο ολικής αλέσεως.

Γενικά τα άλευρα ολικής άλεσης (που είναι και το κανονικό αλεύρι) είναι πολύ πιο γευστικά. Αλλά η γεύση του σύγχρονου ανθρώπου δεν τα έχει συνηθίσει σκέτα. Επίσης είναι πολύ πιο δύσκολα στο χειρισμό καθώς έχουν πολλή μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε νερό και θέλει πολύ καλή τεχνική για να τα φέρεις σε θέση να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να γίνει ελαστική η ζύμη. Αυτός είναι και ο λόγος που συνήθως στα αρτοπαρασκευάσματα των φούρνων είναι σε μικρά ποσοστά μαζι με λευκό αλεύρι για να βοηθάει την υφή, αλλά και στα δήθεν ολικής άλεσης του λιανικού εμπορίου όπου το πραγματικό ποσοστό ολικής αλεσης είναι με το ζόρι 20%.

IMG_20230905_223125.jpg

IMG_20230906_080542.jpg

IMG_20230906_080631.jpg

IMG_20230906_080945.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top