Τι μελετατε αυτη την περιοδο?

stavros_d80 είπε:
Δρόμος Χιτζαζ - Hitzaz - Hijaz Scale

Τί νότες και αλλοιώσεις περιέχει ένας δρόμος χιτζάζ ?

Ο δρόμος (κλίμακα) χιτζάζ, έχει τον οπλισμό της ελάσσονας κλίμακας που βρίσκεται μια τέταρτη καθαρή προς τα πάνω. Για παράδειγμα, ο ΡΕ χιτζάζ έχει τον οπλισμό της ΣΟΛ ελάσσονας κλίμακας. Η κλίμακα ΣΟΛ ελάσσονα, γνωρίζουμε απο την θεωρία ότι έχει οπλισμό ΣΙ ύφεση και ΜΙ ύφεση και φυσικά οξυμένο τον προσαγωγέα της (δηλαδή την έβδομη [VII] βαθμίδα της, που είναι το ΦΑ#). Άρα ο ΡΕ χιτζάζ δρόμος (κλίμακα) θα έχει τις παρακάτω νότες:

ΡΕ - ΜΙ ύφεση - ΦΑ δίεση - ΣΟΛ - ΛΑ - ΣΙ ύφεση - ΝΤΟ - ΡΕ

παράδειγμα ΡΕ χιτζάζ με νότες και ταμπλατούρα για μπουζούκι:

παράδειγμα ΡΕ χιτζάζ για μπουζούκι σε τάστα:

παράδειγμα ΡΕ χιτζάζ για αρμόνιο και πιάνο:

Συμπέρασμα... Παίζουμε την ΣΟΛ ελάσσονα κλίμακα ξεκινώντας απλός απο την πρώτη νότα του χιτζάζ δρόμου. Τον ίδιο τρόπο ακολουθούμε και για τους υπόλοιπους δρόμους χιτζάζ.

1. ΝΤΟ χιτζάζ (Έχει τον οπλισμό τις ΦΑ ελάσσονας και οξυμένο τον προσαγωγέα ΜΙ αναίρεση και απλός ξεκινάμε την κλίμακα απο τη νότα ΝΤΟ)

2. ΜΙ χιτζάζ (Έχει τον οπλισμό τις ΛΑ ελάσσονας και οξυμένο τον προσαγωγέα ΣΟΛ δίεση και απλός ξεκινάμε την κλίμακα απο τη νότα ΜΙ)

3. ΦΑ χιτζάζ (Έχει τον οπλισμό τις ΣΙ ύφεση ελάσσονας και οξυμένο τον προσαγωγέα ΛΑ αναίρεση και απλός ξεκινάμε την κλίμακα απο τη νότα ΦΑ)

4. ΣΟΛ χιτζάζ (Έχει τον οπλισμό τις ΝΤΟ ελάσσονας και οξυμένο τον προσαγωγέα ΣΙ αναίρεση και απλός ξεκινάμε την κλίμακα απο τη νότα ΣΟΛ)

5. ΛΑ χιτζάζ (Έχει τον οπλισμό τις ΡΕ ελάσσονας και οξυμένο τον προσαγωγέα ΝΤΟ δίεση και απλός ξεκινάμε την κλίμακα απο τη νότα ΛΑ)

6. ΣΙ χιτζάζ (Έχει τον οπλισμό τις ΜΙ ελάσσονας και οξυμένο τον προσαγωγέα ΦΑ δίεση και απλός ξεκινάμε την κλίμακα απο τη νότα ΣΙ)

ΣΥΓΧΟΡΔΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΕ ΧΙΤΖΑΖ ΔΡΟΜΟ

Βασικές (κύριες) συγχορδίες σε ένα χιτζάζ δρόμο είναι: (1η - 2η - 4η - 7η βαθμίδες)

Για παράδειγμα στον ΡΕ χιτζάζ δρόμο είναι:

(D - Eb - Gm - Cm)

Δευτερεύουσες συγχορδίες σε ένα χιτζάζ δρόμο είναι: (1η - 3η βαθμίδες)

Για παράδειγμα στον ΡΕ χιτζάζ δρόμο είναι:

(D7 - F#dim)

Αρμονικοί κύκλοι συγχορδιών στον ΡΕ χιτζάζ δρόμο:

1. (D - F#dim - D)

2. (D - D7 - Gm - D)

3. (D - Gm - F#dim - Eb - Cm - D)

4. (D - D7 - Gm - Eb - D)

5. (D - Gm - D)

6. (D - Eb - D)

7. (D - Gm - Cm - D)

8. (D - Gm - Eb - D)

9. (D - Gm - Eb - Cm - Eb - D)

Πτωτικές συγχορδίες (φινάλε) στον ΡΕ χιτζάζ δρόμο:

1. (D - Cm - D)

2. (D - Eb - D)

Αύριο Νιαβεντ....
Σε βρίσκω Σουπερ

Α ρε πενιά που που χει να πέσει  :) :) :) :)

THEOD είπε:
Κανένας αλλος δε μελετάει ? :o
Λάθος forum. Λίγοι μελετούν έδω, οι υπόλοιποι απλά γρατζουνάμε και σκεφτόμαστε

τι θα αγοράσουμε ή τι θα φτιάξουμε ;D

Eίμαστε οπαδοί του δόγματος Keith Richards.
Το οποίο πρεσβεύει την εξής αντιμετώπιση της μελέτης:

1. Όταν μαθαίνεις το όργανο, αναβάλεις τη μελέτη για το μέλλον: "έχουμε καιρό"

2. Όταν τελειώσεις το στάδιο της εκπαίδευσης, δε μελετάς γιατί τα μελέτησες όλα όταν ήσουν στο στάδιο της εκπαίδευσης και "δε χρειάζεται άλλο".

3. GOTO 1

Όχι απ'τ ον κατάλογο του noiz images είναι, δικιά μου φωτο δεν μπορούσα να ανεβάσω μετά το hack...

Dick Dale and His Del Tones - Miserlou (Pulp Fiction Soundtrack 1994)

Αυτό είναι Hijaz το ξέρατε?... χο χο

Ο δρόμος (κλίμακα) χιτζάζ, έχει τον οπλισμό της ελάσσονας κλίμακας που βρίσκεται μια τέταρτη καθαρή προς τα πάνω. Για παράδειγμα, ο ΡΕ χιτζάζ έχει τον οπλισμό της ΣΟΛ ελάσσονας κλίμακας. Η κλίμακα ΣΟΛ ελάσσονα, γνωρίζουμε απο την θεωρία ότι έχει οπλισμό ΣΙ ύφεση και ΜΙ ύφεση και φυσικά οξυμένο τον προσαγωγέα της (δηλαδή την έβδομη [VII] βαθμίδα της, που είναι το ΦΑ#). Άρα ο ΡΕ χιτζάζ δρόμος (κλίμακα) θα έχει τις παρακάτω νότες:ΡΕ - ΜΙ ύφεση - ΦΑ δίεση - ΣΟΛ - ΛΑ - ΣΙ ύφεση - ΝΤΟ - ΡΕ
δηλαδή σολ ελάσσωνα αρμονική.

Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά η χιτζάζ είναι ο πέμπτος τρόπος της μινόρε αρμονικής no; Mixolydian b9 b13 δηλαδή.

Δέν μελετάω. Κάνω διακοπές  ;D

Σκαλίζω λίγο blues στην κιθάρα, για τα χειμωνιάτικα Jam nights  ;)

Μεχρι τωρα μελετουσα Signal Processing, Telecommunications, Control Theory και αλλα χαριτωμενα ;D ;D ;D

Τωρα που τα τελειωσα θα ασχοληθω και με τη μουσικη...προς το παρων δε κανω τιποτα, εχω ομως για προγραμμα του καλοκαιριου:

Μερικους ακομα "δρομους" και λοιπα ανατολιτικα, θελω να προσθεσω και μερικα "περιεργα" chord voicings στο παιξιμο μου αλλα το κυριοτερο ειναι ΛΙΩΣΙΜΟ στο sight-reading...

Γρήγορo alterning picking μέσα από τα τραγούδια των At the gates, αλλά θέλω δουλειά ακόμα.

Διαχειριση χαρτοφυλακιου και παραγωγα.  :-X :'(

Ρυθμικα και the flight of the bumblebee για να μη σκουριασουμε  :P

Miles Davis - Solar

Bill Evans - Gary's Waltz

B. Evans - Dolphin

(πιάνο)

Jaco Pastorius(...)

80s

Charles Mingus(...)

(μπάσο)

;D ;D

Αυτά για την ώρα...

rocka-vic είπε:
Miles Davis - Solar

Bill Evans - Gary's Waltz

B. Evans - Dolphin

(πιάνο)

Jaco Pastorius(...)

80s

Charles Mingus(...)

(μπάσο)

;D ;D

Γουαου

Γουατ ε γκουντ μποι

Μρ Χ μαστ μπει α σπλαινντιτ τιτσερ  8)

ιμ ιμπρεστντ

Αυτά για την ώρα...

Πως το ξερα οτι θά 'γραφες κάτι ;D

Αν και δεν θα το έλεγα μελέτη... Ούτε και ο ίδιος το λέει μελέτη. ;)

Άσχετη απορία, όταν λέτε μελετάτε δρόμους... οκ ξέρω τι είναι οι δρόμοι, ξέρω πως ακούγονται αρκετοί. Μπορώ να παίξω κάποιο δρόμο σε όποια τονικότητα...

Έχω την εντύπωση όμως ότι εννοείτε κάτι παραπάνω όταν λέτε μελετάτε δρόμους. Για πέστε να καταλάβω.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back