Εικόνα : ΦΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ 4 ΑΡΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ
_
Καλησπέρα κι από εμένα!
Καταρχάς, συγχαρητήρια στο Νίκο για όλον τον κόπο που έκανε να μας μάθει 3-4 πράγματα από τα πολλά που φαίνεται ότι ξέρει!
Πιστεύω με την παρακάτω σύντομη ανάλυση να βοηθήσω κι εγώ στην κατανόηση κάποιων φαινομένων σχετικών με τα mp3 και τις διαθέσιμες συχνότητές τους...
ΞΕΚΙΝΑΜΕ !
Αν πατήσετε στον παραπάνω σύνδεσμο θα σας "ανοίξει" ένα παράθυρο
(πατήστε και zoom αν χρειαστεί!) όπου εμφανίζονται οι φασματικές αναλύσεις για τα 4 αρχεία του τεστ mp3 που ανέβασε ο Νίκος.
Να διευκρινίσω ότι έκανα τη σχετική ανάλυση ΑΦΟΥ έστειλα τις απαντήσεις μου επιλέγοντας "με το αυτί και μόνο" (είπαμε : όχι ζαβολιές!)
Αν κοιτάξετε προσεκτικά το αρχείο εικόνας που ανοίγει θα παρατηρήσετε τα παρακάτω :
1. Η εφαρμογή είναι το Cubase SX2 για Windows.
2. Υπάρχουν 4 παράθυρα με Spectrum Analysis. Ανάλογα με το όνομά του, κάθε παράθυρο αντιστοιχεί στη φασματική ανάλυση των 4 αρχείων του τεστ του Νίκου. Για να υπάρχει πιο φυσική απεικόνιση, "πείραξα" λίγο τις παραμέτρους απεικόνισης.
3. Στον οριζόντιο άξονα έχουμε τα Hz του ήχου και στον κάθετο άξονα τα σχετικά db του κομματιού σε κάθε συχνότητα.
4. Παρατηρήστε ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τι συμβαίνει σε κάθε παράθυρο στη συχνότητα των 16 KiloHerz.
- Στο wav (παράθυρο 2) έχουμε μια ΟΜΑΛΟΤΑΤΗ μετάβαση μέχρι τα 22 Khz.
- Στο mp3 των 320 kbps (παράθυρο 1) έχουμε μια σχετικά καμπή στα 16khz αλλά υπάρχει μια σχετικά καλούτσικη συνέχεια μέχρι τα 22 Khz.
- Στο mp3 του VBR (παράθυρο 3) έχουμε μια αρκετά σημαντική καμπή στα 16khz και μετά οι συχνότητες έχουν υποστεί μεγάλη αλλοίωση.
- Στο mp3 των 128 kbps (παράθυρο 4) έχουμε μια σημαντικότατη "βουτιά" λίγο πριν τα 16khz και μετά οι συχνότητες έχουν μεγάλη αλλοίωση.
5. Θυμηθείτε ότι - δυστυχώς - όσο μεγαλώνουμε ακούμε όλο και χειρότερα. Στην ηλικία των 45 (βλέπε John Tzinieris!) ακούμε περίπου μέχρι τα 15-16 khz.
Μια προσεκτική μελέτη των 4 σχημάτων θα μας φανερώσει και μαθηματικά γιατί είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε μεταξύ αρχικού wav και 320 kbps, γιατί είναι μικρή η διαφορά μέχρι το VBR, αλλά και γιατί όλοι μπορέσαμε λίγο-πολύ να καταλάβουμε το mp3 στα 128kbps.
Μια τελευταία σημείωση : οι παραπάνω φασματικές αναλύσεις αντιστοιχούν στα αρχεία που έχει ήδη κάνει upload ο ίδιος ο Νίκος στη σελίδα [8] του ίδιου θέματος [αυτά με το κόκκινο χρώμα], απλά, εδώ είναι ίσως πιο εύκολο να αποκρυπτογραφηθούν τα δεδομένα των διαφόρων συχνοτήτων ανά αρχείο...