- Πόντοι
- 18
Καλησπέρα, ξεκινάω αυτό το θέμα με αφορμή ένα παλιότερο άρθρο που βρήκα εδώ σχετικά με τα mp3 (http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=380)
Το άρθρο αναφέρει τα εξής:
Ποιά είναι τα στοιχεία δηλαδή που δεν γίνονται αντιληπτά θεωρητικά από ένα wav αρχείο και τα οποία τελικά εμείς αφαιρούμε κατά τη μετατροπή;
Πρώτη μου σκέψη είναι οι συχνότητες εκτός της 20 Hz - 20Khz, αλλά αρκεί ένα απλό high/low pass να μικρύνει το αρχείο τόσο πολύ; Η μιλάμε για κάτι άλλο;
Thanx προκαταβολικά.
Το άρθρο αναφέρει τα εξής:
Η ερώτησή μου είναι η εξής: τι ακριβώς αφαιρείται από τον αρχικό ήχο του wav?Τι είναι επιτέλους αυτό το MP3;Κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής με λειτουργικό Windows χρησιμοποιεί σαν βασικό αρχείο αποθήκευσης ήχου το Wave (.wav). Το MP3 (.mp3) δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά μια συμπιεσμένη μορφή του. Παράγεται μέσω software το οποίο χρησιμοποιεί έναν απωλεστικό αλγόριθμο συμπίεσης (σημ. ο απωλεστικός αλγόριθμος κατά τη διαδικασία της συμπίεσης χάνει για πάντα κάποιο μέρος της πληροφορίας το οποίο δεν μπορεί πλέον με κανένα τρόπο ν’ ανακτηθεί). Ο εν λόγω λοιπόν, για να μειώσει το μέγεθος του αρχικού ασυμπίεστου αρχείου εκμεταλλεύεται μια ιδιαιτερότητα της ανθρώπινης ακοής που ονομάζεται ακουστική σκίαση. Με απλά λόγια, ανιχνεύει τα στοιχεία εκείνα από την αρχική μουσική πληροφορία που δεν θα είναι σε θέση (θεωρητικά) το ανθρώπινο αυτί να διακρίνει και τ’ αφαιρεί.
Ποιά είναι τα στοιχεία δηλαδή που δεν γίνονται αντιληπτά θεωρητικά από ένα wav αρχείο και τα οποία τελικά εμείς αφαιρούμε κατά τη μετατροπή;
Πρώτη μου σκέψη είναι οι συχνότητες εκτός της 20 Hz - 20Khz, αλλά αρκεί ένα απλό high/low pass να μικρύνει το αρχείο τόσο πολύ; Η μιλάμε για κάτι άλλο;
Thanx προκαταβολικά.