Τα όρια ευθύνης του καλλιτέχνη

Ο ανθρωπός εμφανίστηκε με ένα μόνο σκοπό (όπως και όλα τα άλλα είδη) να τρώει και να ''διαιωνίζεται''... Τώρα όλα τ' αλλα αγάπες, λουλούδια, τέχνη, διανόηση, κλπ... Όποιος θέλει να τα κάνει να βρει ένα βράχο στον Ψηλορείτη να πάει, γιατι μες της ''ζούγκλας'' τα στενά θα του στρίψει.. Όπως λέει και ο Σαρτρ η η ουσία(σχεδιο) της ύπαρξης του προβλέπει τα πρώτα... Τα δεύτερα προκύπτουν απο την αργοσχολία που τον ''δερνει''.. Η ανάγκη που τα διαμορφωνει είναι η κοινωνια (ο μοναδικός Θεός του ανθρώπου είναι οι άλλοι ανθρωποι).. Το ''συστημα'' κρατάει τη μάζα (ναι, εμάς με τα κουδουνάκια) προσηλωμένους στα πρώτα... Γιατι αν ασχοληθούμε με τα δεύτερα μαυρο φίδι που τους έφαγε... Γι αυτό προσώπικα δεν απαιτώ ούτε απ' τον συμπαθέστατο φασιστογεράκο τίποτα παραπάνω απ αυτο που τον προόρισε η φύση και αφήστε τον να τραγουδάει ανέμελα...

Ο εγκέφαλος μας είναι μια υπερβολή που προήλθε απ την σεξουάλικη επιλογή και την φυσική αργότερα... Το ίδιο και η ουρά στα παγώνια... Δεν ξέρω κανενα παγώνι που θα καθόταν να το φάει το αρπακτικό γιατι έπαιζε με την ουρά του...

mscmkr είπε:
@deadenmind και όλους τους άλλους πολιτικά συνειδητοποιημένους συμφορουμίτες

Θεωρείτε ότι οποιαδήποτε πολιτική θεωρία που προδιαγράφει την ανθρώπινη συμπεριφορά σε ταξικό ή άλλο επίπεδο θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμη σε οποιαδήποτε κοινωνιά του πλανήτη χωρίς να επιβληθεί δια της βίας (φυσικής ή μη);

Με άλλα λόγια, η εμπειρία του υπαρκτού σοσιαλισμού (δεν μου αρέσει ο όρος αλλά τον χρησιμοποιώ ελλείψει κάποιου περιεκτικότερου) δεν απέδειξε το "ουτοπικόν" της εφαρμογής του κομμουνισμού;
Προφανως και θα επιβληθει βια, οχι για να επιβληθει το "καθεστως" οπως το ονομαζεις (δεν μου αρεσει η ορολογια) αλλα για να "πεσει" το ηδη υπαρχον καθεστως (πες το επανασταση, εξεγερση, η και εγω δεν ξερω τι).

Οταν θα ειναι ΩΡΙΜΕΣ οι κοινωνικοπολιτικες συνθηκες, θα συμβει, αναποφευκτα. Οχι απο τους Θεωρητικους της αριστερας, ουτε απο το ΚΚΕ (φευ). Θα σημβει απο τον κοσμο του μοχθου, απο τους εργατες, τους οικοδομους, τους ανθρακορυχους και απο τις Φαβελες.. Δεν λεω οτι θα γινει σημερα, η πως θα γινει αυριο. Το πιθανοτερο ειναι πως εγω, που οραματιζομαι και "δουλευω" για εκεινη τη μερα, να μην τη ζησω ποτε.Παρ'ολα αυτα, θα εχω προχωρησει ενα βημα προς αυτην την κατευθυνση. Και εκει ερχεται η ουτοπια, με την ακαταμαχητη ομορφια της. Την κοιτας στο βαθος και προχωρας. Πας ενα βημα μπροστα, και ειναι απιαστη. Συνεχιζεις. Την εχεις παντα στα ματια σου. Παρ ολα αυτα δεν την πιανεις..

Μπορει να μην την πιασεις ποτε. Παρ ολα αυτα προχωρας μπροστα. Ξεπερνας τα κατεστημενα και κανεις βηματα μπροστα και γινεσαι καλυτερος. Και, ποιος ξερει, ισως να ερθει η μερα που θα γινεις πιο γρηγορος απο αυτην, θα τρεξεις, και θα την πιασεις..

Ωραίος! (και το εννοώ, δεν ειρωνεύομαι)

Αλλά εγώ μιλάω για τη βία της επιβολής. Γιατί για κάθε έναν ανθρακωρύχο αυτή τη στιγμή υπάρχει τουλάχιστον ένας μικροαστός (αυθαίρετο στατιστικό - συγχωρήστε με) που δεν επιθυμεί να χάσει τον πρωινό εσπρέσο, την πλάσμα και την MIC τέλε. Άρα κάποιος θα πρέπει να επιβάλει την επανάσταση και σε αυτόν.

(Υ.Γ.: Δεν μίλησα πουθενα για καθεστώς - δεν έχει σημασία, απλώς το αναφέρω)

Edit: Και - για να αναφερθώ στην ουσία του ποστ μου γιατί παρασύρθηκα - πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναγραφεί η Φάρμα των Ζώων και ότι "μερικά ζώα δεν θα είναι πιό ίσα από άλλα". (για τους μη-γνώστες http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_farm)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
deadendmind είπε:
Προφανως και θα επιβληθει βια, οχι για να επιβληθει το "καθεστως" οπως το ονομαζεις (δεν μου αρεσει η ορολογια) αλλα για να "πεσει" το ηδη υπαρχον καθεστως (πες το επανασταση, εξεγερση, η και εγω δεν ξερω τι).

Οταν θα ειναι ΩΡΙΜΕΣ οι κοινωνικοπολιτικες συνθηκες, θα συμβει, αναποφευκτα. Οχι απο τους Θεωρητικους της αριστερας, ουτε απο το ΚΚΕ (φευ). Θα σημβει απο τον κοσμο του μοχθου, απο τους εργατες, τους οικοδομους, τους ανθρακορυχους και απο τις Φαβελες.. Δεν λεω οτι θα γινει σημερα, η πως θα γινει αυριο. Το πιθανοτερο ειναι πως εγω, που οραματιζομαι και "δουλευω" για εκεινη τη μερα, να μην τη ζησω ποτε.Παρ'ολα αυτα, θα εχω προχωρησει ενα βημα προς αυτην την κατευθυνση. Και εκει ερχεται η ουτοπια, με την ακαταμαχητη ομορφια της. Την κοιτας στο βαθος και προχωρας. Πας ενα βημα μπροστα, και ειναι απιαστη. Συνεχιζεις. Την εχεις παντα στα ματια σου. Παρ ολα αυτα δεν την πιανεις..

Μπορει να μην την πιασεις ποτε. Παρ ολα αυτα προχωρας μπροστα. Ξεπερνας τα κατεστημενα και κανεις βηματα μπροστα και γινεσαι καλυτερος. Και, ποιος ξερει, ισως να ερθει η μερα που θα γινεις πιο γρηγορος απο αυτην, θα τρεξεις, και θα την πιασεις..
ως εχει η κατασταση δε θα γινει ποτε. οι τραπεζες δινουν την ψευδαισθηση της ευμαρειας οποτε μολις ζοριστει ο μικροαστουλης δανειο στην τραπεζα και ξεσπασμα στα εμπορικα κεντρα και στα σκυλαδικα.

προσωπικα εντοπιζω το προβλημα σε ολες τις επαναστατικες ιδεολογιες στον ελιτισμο αυτων που τις ακολουθουν με χειροτερο παραδειγμα (δυστηχως για μενα μια που προς τα εκει τεινω) τους αναρχικους που ελπιζουν να ξεκινησει η επανασταση απο μια χουφτα κ###ωμενων ανθρωπων.

οσο για την εξεγερση αν δεν υπαρξει ανοιγμα στην κοινωνια και συνειδοτοποιημενοι επαναστατες(----> εχει ξεφτυσει λιγο η λεξη ε?) δεν τη βλεπω να ερχεται ποτε.

Eδω να αναφερω πως η Τελε, το εσπρεσσο, και η πλασμα, δεν ειναι προιοντα του καπιταλισμου. Ειναι προιοντα της ανθρωπινης νοησης, οπως ο μοχλος, ο τροχος, το διοροφο σπιτι, το χαρτι, το μολυβι και τοσα αλλα που προυπηρχαν του αστισμου και του καπιταλισμου.

Ο τροπος παραγωγης αλλαζει και οι σχεσεις εξαρτησης και εκμεταλλευσης αλλαζουν.

Για να γινει η επανασταση, απαιτουνται οι "πολλοι", οπως σε καθε επανασταση στην ιστορια. Τα "μαγικα συστατικα" ειναι η πλειοψειφια, η οργη και η αγανακτηση. Δεν μπορω καν να φανταστω πως θα ειναι η κοινωνια μετα την επανασταση, γιατι πρωτον εχουμε πολυ δουλεια να κανουμε για να οδηγηθουμε εκει και, κατα βαση, ΚΑΙ εγω αστος ειμαι. Απλα προσπαθω να βρω ολες αυτες τις ριζες μεσα μου και να τις καψω.

@  shadowalker

Οπως προανεφερα, για να γινει αυτο χρειαζεται μαζικος αγωνας και μαζικη συγκρουση. Κανενα ελιτιστικο στιγμα και καμια "ιδεολογικη καθαροτητα"(βλεπε ΚΚΕ). Οσο δεν συμβαινει αυτο, δεν ειναι ουτε επανασταση για μενα, ουτε αντισταση. Ειναι "5 γκαζακηδες τα σπανε". Ειναι, για μενα παντα, λαθος διοχετευμενη οργη και επαναστατικοτητα.

@deadmind

προφανως συμφωνουμε  στους γκαζακηδες αν και πρεπει να παραδεχτεις πως οσο μη πρακτικο να μας φαινεται μια κρυφη χαρα την εχεις οταν γινεται κατι τετοιο :P

...και κατι επιπλεον.Συμφωνα με τα "θεωρητικα", ο Σοσιαλισμος οριζεται σαν το μεταβατικο σταδιο μεταξυ επαναστασης και κομμουνισμου... Το σταδιο οπου θα αποβληθουν τα μικροαστικα καταλοιπα των κοινωνιων, που θα οδηγησει στην αταξικη κοινωνια.

Shadowalker είπε:
@deadmind

προφανως συμφωνουμε  στους γκαζακηδες αν και πρεπει να παραδεχτεις πως οσο μη πρακτικο να μας φαινεται μια κρυφη χαρα την εχεις οταν γινεται κατι τετοιο :P
Εχω φαει πολυ ξυλο εξ αιτιας γκαζακιδων. Δεν εχω καμια κρυφη χαρα, αληθεια σου λεω. Και πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω πως δειχνεις αλληλεγγυη στον γαλλο μεταναστη που δολοφονηθηκε απο μπατσους βαζοντας γκαζακια στην ρενω, ουτε πως δινεις κλωτσια στα αρχιδια του καπιταλισμου βαζοντας γκαζακια στα Starbucks. Ειμαι καθετα αντιθετος εναντια στην ατομικη βια.

deadendmind είπε:
Εχω φαει πολυ ξυλο εξ αιτιας γκαζακιδων. Δεν εχω καμια κρυφη χαρα, αληθεια σου λεω. Και πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω πως δειχνεις αλληλεγγυη στον γαλλο μεταναστη που δολοφονηθηκε απο μπατσους βαζοντας γκαζακια στην ρενω, ουτε πως δινεις κλωτσια στα ***α του καπιταλισμου βαζοντας γκαζακια στα Starbucks. Ειμαι καθετα αντιθετος εναντια στην ατομικη βια.
ναι αλλα δεν ειναι σαν να λες οτι οταν επι κατοχη οι ναζι εκτελουσαν για αντιποινα επρεπε οι ελληνες να στραφουν εναντια στους ανταρτες.

(φυσικα φιλικα παντα)

μου λες οτι εχεις φαει ξυλο πολλες φορες εξαιτιας των γκαζακηδων, προφανως απο την αστυνομια εννοεις, και σου λεω πως ειναι κατι αντιστοιχο οπως στη γερμανικη κατοχη τα αντιποινα των γερμανων δε στρεφοντουσαν εναντιον μονο των ανταρτων αλλα οποιουδηποτε μπορουσαν να φτασουν ετσι και τωρα στρεφονται σε σενα που μπορουν αγγιξουν.

και προσθετω οτι τοτε κανεις(εκτος των δοσιλογων) δε στρεφοταν εναντιον των ανταρτων κι ας εδιναν την αφορμη για αντιποινα αλλα εναντιον των κατατακτητων.

καταλαβαινεις το σκεπτικο μου τωρα?

Ωραία κουβέντα και μακάρι να κυλήσει σε κατανοητά πλαίσια.

Η άποψή μου είναι πως τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα είναι μέρος ενός συνεχούς κύκλου ζωής όπου το ένα σύστημα επαναστατεί για να ρίξει το άλλο πιστεύοντας ότι αυτό είναι το τέλειο και η κάθαρση της κοινωνίας.

Δυστηχώς όμως δεν περνάει πολύς χρόνος μέχρι να αποκαλυφθούν τα μειονεκτήματα του επόμενου συστήματος και αρχίζει η σταδιακή φθορά του μέχρι να επαναστατήσουν οι επόμενοι "σωτήρες" μας.

Οι λόγοι που αποτυγχάνουν όλοι πιστεύω ότι κρύβονται στο συγκεντρωτισμό της εξουσίας, στην αδηφάγα φύση του ανθρώπου και στην έλλειψη ικανότητας των εκάστοτε ηγεσιών να καταλάβουν τις ανάγκες και τις ανοχές της κοινωνίας που ζούν, ώστε να ηγηθούν αποτελεσματικά.

Απλώς είναι τρομερά δύσκολο να βρεθεί μία ομάδα ανθρώπων (ένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα πιστεύω) που να είναι άνθρωποι ευφυείς, με κατανόηση των προβλημάτων του παρόντος τους και βαθιά γνώση της κοινωνικής ιστορίας και των προτερημάτων ΟΛΩΝ των πολιτικών συστημάτων της ανθρώπινης ιστορίας.

Αν βρεθούν τέτοιοι άνθρωποι πιστεύω ότι οι κοινωνίες μας θα κάνουν άλματα αντί για μικρά βηματάκια.

haryy είπε:
Η άποψή μου είναι πως τα διαφορετικά πολιτικά συστήματα είναι μέρος ενός συνεχούς κύκλου ζωής όπου το ένα σύστημα επαναστατεί για να ρίξει το άλλο πιστεύοντας ότι αυτό είναι το τέλειο και η κάθαρση της κοινωνίας.
ισως να φανω οτι κανω προπαγανδα υπερ του αντιεξουσιαστικου χωρου αλλα στην ουσια ειναι αυτο που λες. αντιθετα με αυτο που βγαινει προς τα εξω η θεωρια του αναρχισμου δε λεει καντε τα ολα που$$&α επειδη δεν υπαρχει αρχη αλλα μια κοινωνια που θα στηριζεται στην αυτοργανωση και στη συμμετοχη του καθενος πραγμα που προυποθετει οτι το καθε μελος της δεχεται καποιες αρχες φυσικα. κατι που ευαγγελιζεται και ο κουμμουνισμος αλλα στο απωτερο μελλον εφοσον εδραιωθει η δικτατορια του προλεταριατου.

κλασσικα γυρναμε οπως παντα στο θεμα της παιδειας του ατομου.

Ωραία κουβέντα και μακάρι να κυλήσει σε κατανοητά πλαίσια.
πραγματικα :) να προσθεσω και επικοδομοιτικα

bloody_sunday είπε:
Kάποιοι στην αρχή του θρεντ μιλούσαν για τα... όρια ευθύνης του καλλιτέχνη.
Να πω και εγώ τη γνώμη μου: είναι μάλλον απλή.

Ο καλλιτέχνης προσφέρει κάποια υπηρεσία, όπως και άλλοι πολίτες. Σε δύσκολα χρόνια (όπως αυτά που πέρασαν λαοί που φάγανε στη μάπα ναζιστικά ή κομμουνιστικά κτήνη), δεν αναμένεται από αυτόν ότι θα σταματήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, αρκεί να τις προσφέρει στο κόσμο. Αν τις προσφέρει στους μηχανισμούς εξουσίας, και μάλιστα αν το κάνει με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνει το κύρος τους, τότε (σε δύσκολα χρόνια, είπαμε) διαπράττει προδοσία και πρέπει κάποτε να κριθεί γι' αυτό. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά.

Επίσης, πιστεύω ότι είναι χρέος του (καλλιτέχνη) να διατηρεί ζωντανό ένα όραμα ελευθερίας και καλύτερων ημερών για το κοινό του. Η προσφορά του εαυτού του στους μηχανισμούς εξουσίας, σκοτώνει αυτό το όραμα και πρέπει επίσης να κριθεί.

@ deadendmind

Μια και αποδείχτηκες "ζηλωτής", επίτρεψέ μου να σου πω τη γνώμη μου γι' αυτά που λες. Θα το κάνω δημόσια και όχι με π.μ. διότι και εσύ δημόσια επέλεξες να κάνεις τη κομματική σου προπαγάνδα. Σε αντίθεση με τον SF, εγώ δεν είμαι ενθουσιασμένος με το ότι έχεις διαβάσει πολλά βιβλία, διότι ένας κομμουνιστής είναι ικανός να βρίσκει κομμουνιστικά μηνύματα ακόμη και στον Τσελεμεντέ.

Λοιπόν, συνοπτικά θα σου πω ότι αυτά που λες μου φαίνονται αστεία. Το ξαναγράφω: αστεία!

Είσαι ένα παιδί είκοσι ετών, ίσως με μηδενική εργασιακή εμπειρία, με το πρόθυμο μυαλό σου ποτισμένο από ιδέες που δεν είχες την ευκαιρία να ελέγξεις στη πράξη την ορθότητά τους. Έμεινα κατάπληκτος εκεί που είπες ότι η τηλεόραση πλάσματος (κλπ) δεν είναι προϊόντα του καπιταλισμού, αλλά της ανθρώπινης νόησης. Και ξέχασες να πεις ότι η ανθρώπινη νόηση μπορεί να εκδηλωθεί μόνο σε καθεστώς πλέριας οικονομικής και κοινωνικής και πολιτικής ελευθερίας - αυτός είναι ο λόγος που οι τεχνολογίες της πρώην ΕΣΣΔ είναι σκατά (πρόσεξε πριν μιλήσεις διότι ξέρω πολύ καλά τι λέω σε αυτό το θέμα), ενώ οι αμερικάνοι φτιάξανε τα Mac (άντε, τα Windows).

Ελπίζω ότι δε θα επιτρέψεις στους καθυστερημένους που σε έχουνε μπάσει σε αυτές τις ιδέες να σου στερήσουν τη δυνατότητα να αναπτύξεις εσύ την ανθρώπινη διάννοιά σου και ελπίζω ότι θα καταλάβεις εγκαίρως ότι όλα αυτά είναι ψέμματα.

Και μη σου κακοφαίνεται για το ότι κρίνουμε τον κομμουνισμό επί της βάσεως της αθλιότητας των εκπροσώπων του: σου θυμίζω ότι και εσύ με τον ίδιο τρόπο κρίνεις τους παπάδες (π.χ.) ή τους ταξιτζήδες. Τα πράγματα δεν υπάρχουν με κάποια ιδεατή και αφηρημένη έννοια, αλλά μόνο με την ποιότητα που τα εκπροσωπούν οι ανθρώπινοι κομιστές τους. Και είναι ακριβώς αυτοί οι κομιστές που μας ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα.

Φιλικά (αλλά και κάπως πατρικά, διότι είσαι μπέμπης ακόμη).

Παναγιώτης

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Superfunk είπε:
το προβλημα ειναι οτι ελαχιστοι ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ιστορια ωστε να βλεπουν τα πραγματα αντικειμενικα...
Telemaster μου, εμένα μου φαίνεται ότι αυτό που λες έχει και μια σημαντική πτυχή:

ότι πολλοί διαβάζουν επιλεκτικά ιστορία ή/και μόνο από "εγκεκριμένες" πηγές...

Superfunk είπε:
και ο Superfunk κατόρθωσε να το γυρίσει στο ότι ο κομμουνισμός - σταλινισμός ( να μη πω "κουμουνισμός" όπως χονδροειδώς του αρέσει πολλές φορές να τον λέει ο ίδιος) είχε περισσότερα θύματα από το ναζισμό.
Δε θα χαρακτηρίσω πως λέγεται αυτό, καθένας μπορεί να το ονομάσει όπως θέλει. Υπάρχει όμως συγκεκριμένη ονομασία.
δεν καταλαβαινω τι υποννοεις,ουτε και με νοιαζει να μαθω...

παντως αυτο που ΕΣΥ κανεις μπορω να το κατονομασω ..ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΤΑΤΑ.... ::)

ΔΙΑΣΤΕΒΛΩΣΗ των γραφομενων μου λεγεται...

τιποτα δεν "γυρισα"..κουβεντα κανουμε για τα ορια των καλλιτεχνων κατω απο φασιστικα και απολυταρχικα καθεστωτα και ο "κουμουνισμος" ΕΙΝΑΙ 100% φασιστικο & απολυταρχικο καθεστως

τωρα αν σε ενοχλει που ιστορικα αποδειχτηκε το ιδιο ή και περισσοτερο..αιμοσταγες και παρανοικο απο το φασισμο...προβλημα σου,η ιστορια το εχει περιτρανα αποδειξει..
Πρώτον δε διαστρέβλωσα τίποτα από όσα είπες. Αυτό πρέπει να το ανακαλέσεις. Έβγαλα το συμπέρασμά μου για την τροπή που πήρε η κουβέντα μετά από το δικό σου ποστ. Δεύτερη σελίδα, έβδομο ποστ. Έως τότε όλοι όσοι είχαν μιλήσει, είχαν αναφερθεί και μόνο στο ναζισμό, στο θέμα δηλαδή του thread.

Δεύτερον, δε με ενοχλεί τίποτα από όσα υποθέτεις. Είμαι πολύ αντισταλινικότερος από όσο νομίζεις.

Τρίτο και βασικότερο, η καλύτερη αβάντα που μπορεί να κάνει κανείς στο ναζισμό είναι να τον εξισώνει με τον σταλινισμό. Εκτός του ότι ο ναζισμός είχε ολοκαυτώματα, κρεματόρια, σε πάρα πολλές χώρες η προπαγάνδα του και δικαίως ακόμα και σήμερα θεωρείται εκτός νόμου.

Ο κίνδυνος της αναβίωσης των ναζιστικών ιδεών είναι δυστυχώς πάντα επίκαιρος. Και σήμερα ίσως πιο πολύ από κάθε άλλη φορά. Όταν συγκρίνεις λοιπόν το ναζισμό με τον ψόφιο σήμερα κομμουνισμό, απλά αποπροσανατολίζεις από το πρόβλημα. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι η έξαρση των ναζιστικών ιδεών που προβληματίζει, και όχι ο σταλινισμός. Με αυτόν ξωφλήσαμε για κάποιες δεκαετίες θέλω να πιστεύω...

Επί του θέματος:

Γενικά μιλώντας το ένστικτό μου λέει (γιατί δεν είναι κάτι που έχω αφιερώσει σχεδόν καθόλου σκέψη) ότι ένας καλλιτέχνης ακολουθεί αυτό που τον προστάζει η καρδιά του. Μιλάω για συναισθήματα όπως ο έρωτας, ο φόβος, η αγάπη, το μίσος, ο θυμός, η περηφάνεια, η ζήλεια, ο εγωισμός... Εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο.

Έννοιες όπως "ναζισμός", "κομμουνισμός", "καπιταλισμός", "tele-ισμός" ( :P) είναι αρκετά μακριά από τον καλλιτέχνη και την ουσία του. Θα έλεγα ότι κάποιος άνθρωπος που ντύνει την τέχνη του υπό κάποιον τέτοιο μανδύα δεν είναι καλλιτέχνης αλλά μισθοφόρος.

Βέβαια, δεν σημαίνει αυτό ότι το έργο ενός τέτοιου "καλλιτέχνη" παύει να έχει καλλιτεχνική αξία. Υπάρχουν πολλά τέτοια έργα (μουσικά, οπτικοακουστικά, γραπτά) τα οποία καταφέρνουν και αγγίζουν τα συναισθήματα κόσμου που δεν έχει σχέση με τον "αγώνα" ή την "παράταξη" του "καλλιτέχνη", καθώς προσπερνούν το εξώφυλλο και βρίσκουν ουσία (όταν αυτή υπάρχει).

Για τον συγκεκριμένο κύριο του θέματος, τι να πω εγώ; Δεν ήμουν ζωντανός την περίοδο εκείνη. Μέχρι τώρα δεν έχω βρει τις φοβερά αξιόπιστες πηγές για την εποχή εκεινη. Εδώ που τα λέμε, δεν έχω ψάξει και πολύ φανατικά. Οι γνώσεις μου περιορίζονται στις εμπειρίες των προγόνων μου και τις διάφορες εκδοχές που έχουν τύχει να περάσουν απ'τα χέρια μου. Στην τελική, αν έχει τοποθετηθεί ο ίδιος επί του θέματος, θα ήθελα να τον ακούσω πρωτού εκφέρω άποψη. Δεν έχει όμως και μεγάλη σημασία γιατί και αλλιώς να ήταν τα πράματα δεν νομίζω ότι θα ασχολούμουν με την πάρτη του γενικά όποιο και να ήταν το παρελθόν του.

Περνώντας σε off-topic μονοπάτια:

Μου έκανε εντύπωση ότι το θέμα δεν εκτροχιάστηκε/κλειδώθηκε. Ακόμα;

Επίσης μου έκαναν εντύπωση τα γραφόμενα του deadendmind. Βιάστηκες να δηλώσεις δις ότι δεν συμμετέχεις στη συζήτηση αλλά να σου κάθε τρεις και λίγο. Όσον αφορά την άποψή σου, μήπως είσαι λίγο απόλυτος και αδιάλλακτος; Φιλικά πάντα για να μην παρεξηγούμαστε. Στο κάτω κάτω δεν κρίνω κανέναν για τις απόψεις του. Οι πράξεις είναι αυτές που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα.

Έχοντας εμπειρία από τις Η.Π.Α. (περισσότερο), την Γερμανία, την Ρωσία (apres le σφυροδρέπανο) και μερικές χώρες της πρωην U.S.S.R. (αρκετά λιγότερο), είναι ηλίου φαεινότερο για μένα τι πάει να πει ευημερία, ποιότητα ζωής, ελευθερία επιλογών και ελευθερία δημιουργίας. Πραγματικά, έχοντας δει με τα μάτια μου μερικά πράγματα, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να κατανοήσω/εμπεδώσω την ανέχεια, τον φόβο, την καταπίεση και τη δυστυχία που έχουν περάσει ορισμένοι λαοί στο παρελθόν χωρίς να βιώσω και γω ο ίδιος κάτι αντίστοιχο.

Κλείνω με ένα όχι και τόσο off-topic σχόλιο:

Δεν θα ήταν περισσότερο ενδιαφέρον να συζητηθούν τα όρια της ευθύνης Ελλήνων καλλιτεχνών για κάποιες "ευαίσθητες" και μη περιόδους;

Trending...

Νέα θέματα

Back