Πόσο σημαντικό είναι το βάρος της κιθάρας για εσάς;

Έκτορας

Ενεργό μέλος
Πόντοι
463
Παίρνω την αφορμή από το νήμα για τις διαφορές και προτιμήσεις μεταξύ μοντέρνων και vintage οργάνων, και ανοίγω αυτό εδώ, που νομίζω «σηκώνει» την δική του συζήτηση.

Λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για εσάς το βάρος της κιθάρας; Πόσο μεγάλο ρόλο στην απόφαση εάν θα προβείτε στην αγορά του ή θα προσπεράσετε; Θα ήταν καλό να προσθέσει κάποιος στην απάντηση του κατά πόσο παίζει live / αρκετές ώρες όρθιος.

Επανέρχομαι με την δική μου οπτική στο θέμα…

Ξεκινώντας με το γεγονός ότι αφενός είμαι χομπίστας και παίζω σπίτι μου, αφετέρου έχω βίτσιο και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, προτιμώ να παίζω όρθιος ( μην τύχει αύριο να βγω σε περιοδεία και είμαι ανέτοιμος, ξέρω ‘γώ) , θα γράψω την άποψη μου.

Τα πρώτα χρόνια ενασχόλησης, δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία στο βάρος του οργάνου, άσε που είχα ακούσει και την διαβόητη (υποτιθέμενη) συσχέτιση βάρους και sustain, νόμιζα ότι είναι καλοδεχούμενα τα έξτρα κιλά. Στο πέρασμα των χρόνων και ιδιαίτερα αφού μου έβγαλε ένα πρόβλημα κάποιων μηνών η μέση, ξεκίνησα να αποκτώ άποψη στο θέμα. Αυτή την στιγμή, έχω καταλήξει ότι (για εμένα, έτσι; ) το να είναι ελαφρύ ένα όργανο είναι πρωταρχικής σημασίας και εντελώς καθοριστικός παράγοντας στην αγορά του. Απολαμβάνω απίστευτα πολύ να σηκώνω πανάλαφρες κιθάρες ( πχ η Gibson SG και η δύο Ibanez που έχω -ιδιαίτερα η RGA από ash, είναι χαρά Θεού). Επίσης φαίνεται ότι υπάρχει ένα είδος «κόκκινης γραμμής» στο βάρος που απολαμβάνω, αν και ποτέ δεν έκατσα να μετρήσω σε ζυγαριά τις κιθάρες μου. Για παράδειγμα, η G&L Strat μου είναι λίγο πιο βαριά από όσο θέλω και ενώ είναι ένα πολύ αξιοπρεπές όργανο, το βάρος της και μόνο με κάνει να θέλω να την βγάλω προς πώληση.

Για να συνοψίσω, θεωρώ το βάρος καθοριστικό για το αν θα κρατήσω ή αν θα αγοράσω (εφόσον δεν αγοράσω online) μια κιθάρα. Πράγματα που διορθώνονται / αναβαθμίζονται σε μια κιθάρα, δεν είναι καθοριστικά για εμένα. Αλλά το βάρος, μιας και δεν μπορεί να αλλάξει, σίγουρα είναι.

Λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για εσάς το βάρος της κιθάρας;
Πολύ σημαντικό και ιδιαίτερα η απουσία του.

Πόσο μεγάλο ρόλο στην απόφαση εάν θα προβείτε στην αγορά του ή θα προσπεράσετε;
Ταχύτατη προσπέραση...

Για μένα είναι σημαντικό, και λόγω άνεσης (παίζω όρθιος, όχι πολύ αλλά κανα 2-3 ώρες τη βδομάδα σε πρόβα πχ) αλλά κυρίως λόγο ήχου. 9 στις 10 φορές ο ήχος που μου αρέσει βγαίνει απο όργανα ελαφριά. Είναι αυτό το resonance, το σκάσιμο που απο μπαμπάτσικο όργανο δεν βγαίνει εύκολα, και 9 στις 10 θα κυνηγήσω το πιο ελαφρύ όργανο. 'Ενας απο τους βασικούς λόγους που πήρα την Framus μου ήταν το βάρος της, όταν έστηνα την tele μου είχα αυστηρό όριο στο βάρος του σώματος (αν και τελευταία έχω κακομάθει με thinline) και προτιμώ SG αντι LP εν μέρει λόγω βάρους πάλι.

Αλλά! Υπάρχου και κάποιοι ήχοι που βγαίνουν μόνο απο άγκυρες, τι να κάνουμε. Και για μια κιθάρα γκαρνταρόμπας, ή για μια κιθάρα που προορίζεται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα, αν αυτό συνεπάγεται βάρος άγκυρας θα το δεχτώ ευχαρίστως, ως βασικό συστατικό αυτού του ήχου που ψάχνω.

Αυτά τα late 70s μπάσα πχ, ναι είναι 4μιση κιλά αλλά έχουν έναν ήχο που βγαίνει εν μέρει επειδή είναι και 4μιση κιλα, no? Μπορεί να μην είναι η πρώτη μου επιλογή ή ο αγαπημένος μου ήχος για τα πάντα, αλλά αν είχα πχ ήδη ένα p bass που με καλυπτε πιο γενικά, η μοκα-σκατουλί άγκυρα δε θα έτρωγε Χ λογω βάρους, τουναντίον. 'Η αυτές τις 70s Les Pauls (που τόσο λατρεύει ο kpeyos :LOL:) - δε θα ήταν η πρώτη μου επιλογή αλλά κάνουν κάτι χαρακτηριστικό, και αν αυτό το κάτι το θέλω θα κάνω ευχαρίστως γαργάρα τα κιλά παρά να ψάχνω -μάταια- ένα ελαφρύ όργανο που να μου δίνει τον ίδιο ήχο.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια telecaster του '72 που είχα παίξει κάποτε και ζύγιζε χωρίς καμία υπερβολή γύρω στα 5,5 κιλά, ήταν αστείο πραγματικά. Είχε και αλλαγμένο τον bridge με έναν κόκκινο Duncan stack. 'Ε αυτο τον ήχο το θυμάμαι ακόμα, δεν έχω ξανακούσει τέτοιο πράμα απο άλλη τέλε, και με τον ίδιο μαγνήτη ακόμα. Θα τον προτιμούσα απο τον ήχο της δικιάς μου? 9 στις 10 φορές όχι. Αλλά ήταν κάτι διαφορετικό.

Η αγαπημένη μου κιθάρα είναι hollowbody και πανάλαφρη. Αλλά δεν νομίζω να με πείραζε αν ήταν πιο βαριά

Δεν παίζω live και δεν παίζω γενικά όρθιος οπότε στην πράξη δεν με ενοχλεί το βάρος. Λένε ότι οι βαριές κιθάρες έχουν περισσότερο Sustain, δεν έχω αντιπαραβάλει πολλές αλλά η strat μου είναι βαριά και κρατάει πολύ Sustain κάτι που που αρέσει πάρα πολύ, οπότε είναι αυτό. Θα μου πεις αν η strat σου ήταν ελαφριά και είχε λιγότερο Sustain θα είχες την ίδια άποψη; Ενδεχομένως όχι, ανάλογα πόσο Sustain θα είχε...

Υπάρχου και κάποιοι ήχοι που βγαίνουν μόνο απο άγκυρες, τι να κάνουμε.
Είναι αυτά που χαρακτηρίζω ως τα "καθιστά όργανα". Τα έχεις μόνο για να γράφεις... καθιστός 😉 αλλά μέχρι εκεί...

Καλησπέρα σας! Αρκετά σημαντικό το βάρος, αλλά όχι τόσο ώστε να είναι ο κύριος λόγος για να αποτρέψει την αγορά μιας κιθάρας. Στις πρόβες συνήθως χρησιμοποιώ κάποιο σχετικά μετρίου βάρους όργανο, ενώ στα live δεν έχω πρόβλημα. Προσπαθώ να του δίνω να "καταλαβαίνει"!!! Βέβαια πρέπει να πω ότι είμαι χομπίστας, και οι πρόβες είναι μια φορά την εβδομάδα ενώ τα lives 7-8 το χρόνο. Γενικά όμως επειδή "music is my airplane" , και με τρία παιδιά και αρκετού φόρτου εργασίας οι μπάντες που παίζω είναι πολυτέλεια, με νοιάζει πρωτίστως ο ήχος, η κλίση του μπράτσου, π.χ thin U και το αισθητικό κομμάτι πολύ!! Δηλαδή να το ζω και να το ευχαριστιέμαι!!!Καλές μουσικές σε όλους!!!

'Αλλο σκηνικό που θυμήθηκα τώρα - ήμουν στο μαγαζί φίλου στα Γιάννενα, και έτυχε εκείνη την ώρα να είναι μέσα ενας κιθαρίστας που δούλευε πανηγύρια και είχε φέρει την κιθάρα του (προφανώς 335ειδές) για σερβις. Πίασαμε κουβέντα τέλος πάντων, και θυμάμαι να λέει πως είναι η αγαπημένη του και δεν την αλλάζει με τίποτα ούτε με Gibson ούτε με τίποτα γιατί μπροστά της καμία δε μπιστάει. 'Ηταν κάποια γιαπωνέζικη 70s κόπια 335, δε θυμάμαι ακριβώς τι.

Παιδιά δεν έχω ξαναπίασει τέτοιο πράγμα, ούτε μπάσο, ούτε ακρυλικο Ampeg ούτε τίποτα, ζύγιζε 3 τόνους. Λέω να δεις που θα εριξε κανα τσιμέντο μεσα στα f holes για να μη σφυρίζει στα δυνατά, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να ζυγίζει τόσο μια 335. Ε και -οποία έκπληξις- είχε ένα ήχο κομπρεσσαρισμένο μέχρι αηδίας που πρέπει να έσκιζε τα κλαρίνα σα βούτυρο, παίζουν και καθιστοί αυτοί, μια χαρά...

Δεν δίνω ιδιαίτερη σημασία στο βάρος.

Εντάξει δεν ειπαμε να ειναι και μασίφ μακασάρ... αλλά εκει γύρω στα 3.5-4 κιλά είναι καλά. Και λιγο παραπάνω δεν εχω πρόβλημα. Ωστόσο έχω εμπειρικά καταλήξει ότι οι πιο ελαφριές solid body δεν μου ακούγονται καλά. Και σε αυτο βάζω και μια tele που έχω που ειναι 2.5 κιλα...

Οι semi hollow και hollow είναι εντελώς άλλη περιπτωση και εκει ειναι και άλλα πραγματα που παιζουν ρόλο. Όπως και ακουστικές-κλάσσικές.

Κοινώς δεν αποτελεί ανασταλτικο παράγοντας το βάρος για μένα αλλά η εμφάνιση κυρίως, δευτερευόντως ο ήχος και τα υλικά.

Πλέον παίζω πολύ λίγα λαιβ, αλλά παλαιότερα έπαιζα αρκετά τακτικα (4-5 τη βδομάδα) και λιγότερο στούντιο. Κυριως strat-tele και λιγότερο ακουστική-κλασσική.

Βέβαια όρθιος παίζω μόνο στο λαιβ, άντε και τις τελικές πρόβες. Σπίτι & στούντιο καθιστός και με υποπόδιο για να ειναι όρθιος ο κορμός.

Παίζει ρόλο βέβαια και οτι δεν εχω προβλημα με τη μέση, αν αποκτήσω θα το δουμε απο την αρχη.

Πλέον, δίδω πολλή σημασία στο βάρος, σε συνάρτηση με το πόσο solid είναι η αίσθηση στο χέρι. Θέλω το κάθε όργανο να έχει το βαρος που "πρέπει", για να το αισθάνομαι όπως πρέπει στα χέρια μου, αλλά και για να δώσει στον ήχο το κάτι παραπάνω σε resonance ή sustain. Πχ μου αρέσει πολύ μια ελαφριά semihollow, ή ελαφριά fender. Μου αρέσει πολύ είναι superlight η headless, διότι έτσι πρέπει να είναι. Δεν αντέχω, από την άλλη, les paul με βάρος κάτω από 3800-3900γρ. Εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι η revstar, παρότι έχει πολύ λεπτό chambered σώμα, πλησιάζει τα 3800. Super solid όργανο, γεγονός που επηρρεάζει τον ήχο θετικά.

Υπάρχουν και περιπτώσεις που το όργανο μπορεί να είναι σχετικά βαρύ, αλλά να μην έχει solid αίσθηση. Είναι θέμα ξύλων και κατασκευής, και το συναντώ σε κάποια όργανα κάτω των 500 ευρώ (πχ squier).

Το βάρος μιας κιθάρας για μένα είναι deal breaker και μάλλον το πρώτο που ρωτάω να μάθω αν δεν αναφέρεται σε κάποια αγγελία που μ' ενδιαφέρει. Απο τα 35 μου περίπου απέκτησα πρόβλημα μέσης και τούτο σε συνδυασμό με τα χρόνια μου και τα πολλά ταξίδια/συναυλίες (τουλάχιστον κάποτε) ανέδειξαν την συγκεκριμμένη παράμετρο σε καθοριστική.
Θέλω όμως να δώσω στην κουβέντα και μια μεταφυσική ίσως διάσταση, λέγοντας πως υπάρχει - αν μη τι άλλο το έχω νοιώσει έντονα σε κάποιες περιπτώσεις - το φαινόμενο feels lighter.
Δεν ξέρω αν οφείλεται σε κάποιου είδους "ζύγισμα" και κατανομή του βάρους στο όργανο, δεν έχω διαπιστώσει κάτι τέτοιο πάντως. Η LP που έχω ζυγίζει με το ζόρι 3.6 κιλά (solid) που είναι λίγο πάνω απο το "όριο" μου στα 3.5 κιλά αλλά ποτέ δεν το νοιώθω τόσο, αλλάζοντας ας πούμε με την στρατ μου που βρίσκεται γύρω στα 3.2 δεν αντιλαμβάνομαι το έξτρα βάρος.
Αντίστοιχα, έχω βιώσει την αίσθηση πως ένα όργανο είναι αρκετά βαρύ όταν η ζυγαριά έδειξε 3.1 κιλά.
Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το ζύγισμα (neck diving) στις πανάλαφρες Τέλε που έχουν περάσει απο τα χέρια μου, σε μερικές Gibson όμως ήταν εμφανές.

Καταρχάς πιστεύω ότι ακόμα και όργανα τα οποία είναι γνωστά για το παραπάνω βάρος τους, κατασκευαζονται πλέον ώστε να μην είναι υπερβολικά βαριά οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Έχω πιάσει παλιές LP, 335 αλλά ακόμα και 70s Fender μπάσο (όπως αναφέρεται σε άλλο τρέχον thread) τα οποία ήταν υπερβολικά βαριά και δεν κάνουν για να παίζεις όρθιος, τουλάχιστον όχι συχνά αν δεν θες προβλήματα στην μέση, αλλά τα σύγχρονα όργανα δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα πλέον.

Πρόσφατα πήρα σε gig την LP μου και όταν την φόρεσα είπα ένα... "Ώπα!". Δεν είναι και τόσο βαριά για LP (σε σχέση με τις vintage άγκυρες) απλά είχα συνηθίσει σε gigs να χρησιμοποιώ strat, sg, prs και V οπότε μου κακοφανηκε λίγο αρχικά, αλλά με μια πιο κατάλληλη ζώνη, όλα καλά. Από την άλλη δεν θα ήθελα ποτέ την LP μου super ελαφριά, με ultra chambered body κτλ. Μπορεί να είναι κιθαρακλες, δεν ξέρω, αλλά μου φαίνεται "κάπως" να είναι ελαφριά μια LP.

Συμφωνώ απόλυτα με τα προηγούμενα ποστ των @gkourmoul1 και @ez. Το νούμερο στην ζυγαριά δεν λέει κάτι από μόνο του. Είναι και θέμα πώς σου κάθεται το όργανο. Μιλάμε πάντα για νορμάλ πλαίσια και όχι για vintage και μη άγκυρες όπως ανέφερα παραπάνω

Η PRS SE Singlecut μου (mik) είναι στα 3,1 κιλά και με μια φαρδιά ζώνη τη νιώθω τουλάχιστον 1 κιλό ελαφρύτερη...

Έχει και φοβερό sustain (πιστεύω παίζει ρόλο και η τρομερά άνετη γέφυρα wraparound).
Δεν παίζω live, αλλά προσπαθώ να παίζω όρθιος την περισσότερη ώρα...

Last edited:
Εγω οταν ειχε βγει η fender jaguar kurt cobain ετρεξα να την αγορασω μονο και μονο για να διαπιστώσω οτι είναι τόσο βαριά που δεν μπορώ να βγάλω πρόβα( την δοκίμασα καθιστος δυστυχώς) απο τότε μόνο κατω απο 3.5 κιλα

Εγω οταν ειχε βγει η fender jaguar kurt cobain ετρεξα να την αγορασω μονο και μονο για να διαπιστώσω οτι είναι τόσο βαριά που δεν μπορώ να βγάλω πρόβα( την δοκίμασα καθιστος δυστυχώς) απο τότε μόνο κατω απο 3.5 κιλα
Και εγώ τη strat μου την αγόρασα χωρίς να σκεφτώ καθόλου το βάρος της (3.9 κιλά) καθότι πιτσιρικάς και άσχετος τότε. Δεν έκανα το συνειρμό ότι οι επαγγελματίες τις κρεμάνε αυτές για ώρες πάνω τους. Αγόρασα καθαρά την πιο ωραία strat που υπήρχε στα μαγαζιά του κέντρου χωρίς να λάβω τίποτα άλλο υπόψη, Ακόμα και η μοντέρνα γέφυρα της μου άρεσε εμφανισιακά (έτσι τετραγωνισμένα που είναι τα βαγονάκια) σε σύγκριση με τις vintage που είχα δει αλλού, αλλά εκεί έπεσα μέσα και στη λειτουργικότητα. Το βάρος με έκαναν να το σκεφτώ εδώ στο φόρουμ επαγγελματίες και άνθρωποι του χώρου που το έθεταν σαν βασικό χαρακτηριστικό, αλλιώς ακόμα δεν θα είχα παρατηρήσει ότι έχω βαριά κιθάρα

οταν ξεκινησω τις περιοδειες στην Αμερικη και θα πρεπει να παιζω ωρες ορθιος ισως λαβω υπ οψην το βαρος της κιθαρας. Προς το παρον, η ανεση στο παιξιμο και τα καλα ηλεκτρικα ειναι οι μοναδικοι 2 παραγοντες που κοιταζω.

Αξιότιμα μέλη, εγώ θα το πάω και λίγο παρακάτω: Δεν είναι μόνο το βάρος της κιθάρας, είναι το βάρος του gear που θα πρέπει να κουβαλήσουμε συνολικά όταν πάμε να παίξουμε κάπου.

Όσο πιο ελαφριά τα πάντα, τόσο πιο καλά...

ΥΓ: Και όπως έλεγε φίλος πληκτράς που είχε φάει τα σκυλάδικα της επαρχίας με το κουτάλι: Το set up σου πρέπει να κουβαλιέται εύκολα όταν θα πρέπει να την κοπανήσεις εκτάκτως 😄

Το βάρος δεν είναι σημαντικό μόνο για live και πρόβες αλλά και για την μεταφορά του. Έχω καταντήσει νομας συν ότι πάω δύο φορές την εβδομάδα στο ωδείο μια για πρόβα μια μάθημα. Δυστυχώς το αγαπημένο μου μπάσο είναι και το βαρύτερο, γυρω στα 4 κιλά, και στις μετακινήσεις με μέτρο και περπάτημα με ενοχλεί περισσότερο απ' τις δυο ώρες που παίζω όρθιος στην πρόβα με φαρδιά padded ζώνη.
Ακόμα και η πεταλιερα μου με ενοχλεί στις μετακινήσεις και παίρνω μόνο ότι χρειάζομαι και τα δουλεύω με απλό ανταπτορα κι όχι isolated τροφοδοτικό.

Trending...

Νέα θέματα

Back