Με βολεύουν περισσότερο οι ελαφριές κιθάρες, αλλά το αν θα 'κάτσει' επάνω σου το όργανο έχει να κάνει πρωτίστως με την εργονομία.
Πράγματι όπως αναφέρθηκε ήδη, οι βαριές κιθάρες έχουν λίγο πιό πολύ sustain ενώ οι ελαφρές είναι πιό resonant. Τις αισθάνεσαι να δονούνται στο σώμα σου!
Εχω την τύχη να έχω δοκιμάσει δύο ίδιες κιθάρες ίδιου κατασκευαστή και ιδίου μοντέλου, με τα ίδια ξύλα, που όμως η μία ζύγιζε 3,900 και η άλλη 3,500. Ήρθαν καινούργιες και αφού έγινε το απαραίτητο setup. κούμπωσαν για να παίξουν.
Η ελαφριά ήταν λίγο πιό resonant, είχε λίγο πιό πολλά και αέρινα πρίμα, ενώ η βαριά είχε πιό ομοιογενή ήχο παντού. Από τα μπάσα έως τα super high. Στην ελαφριά παρ' ότι μου άρεσαν τα πρίμα λίγο παραπάνω, αισθανόμουν πως από χορδή σε χορδή δεν υπήρχε αυτή η ομοιογένεια (rock-solid) που είχε η άλλη... Αυτό που πρόσεξα ήταν ότι η βαριά είχε στο σώμα 2 συμμετρικά κομμάτια μαόνι, ενώ η ελαφριά είχε 3. Να επισημάνω ότι ακουστικά και οι δύο ακούγονταν το ίδιο!
Άβυσσος η κατάσταση λέμε, δεν μπορείς να διαλέξεις!!
Η πιό βαριά κιθάρα που είχα ποτέ μου ήταν μια '70s
Gibson Les Paul Custom, γύρω στα 5 kg που ποτέ δεν με βόλεψε. Καθιστός όταν έπαιζα μου έφευγε πίσω και όρθιος με normal ζώνη, μου έκοβε την κυκλοφορία στο λαιμό?...
Η πιό ελαφριά κιθάρα που έχω παίξει ήταν μια Parker Fly. Πρέπει να ήταν λίγο πάνω από 2 Kg και απίστευτα βολική και εργονομική, αλλά σου έδινε την εντύπωση ότι κρατάς παιγνίδι και αν κάνεις καμμιά περίεργη κίνηση, θα σπάσει...