Εκτός αν έχει κάποιος αστείο μέγεθος Data, δεν είναι ακόμα η εποχή να παραμερισει τους μηχανικούς, 8Τb HDD γρήγορο (@7200rpms αναλόγως με το τι κάνεις και τι μεταφέρεις χτυπάει και 180-200+ ΜΒ/s) αξιοπιστο και με 5 χρονια εγγυηση παίρνεις με 230 ευρώ σήμερα (αν έχεις Data της τάξης των 6Gb παραδειγμα, καλή ωρα). Και αν θέλεις να είσαι και σωστός θα πρεπει να παρεις και άλλον έναν ή 2 για backup. Τζαμι, 690 συνολικά για ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ online και backup hdds, όχι τρίχες κατσαρές.
Για 8Tb για SSD είσαι ήδη στα 800 ευρώ και ξαναγυρνάς πάλι σε SATA3 2.5" με τις κλασσικες επιδόσεις που προφανώς κάνουν saturate άνετα το SATA3 protocol (κατω απο 600ΜΒ/s sequential, αλλα δεν μας ενδιαφέρουν αυτά πες, αρχαίες επιδόσεις σε Random Write IOPS), 2400 ευρώ και για άλλους 2?
Οχι θα μου πείς έχω 4 θέσεις για NVMe, θα καρφώσω 2 των 4Tb για Data, ΟΚ, πάλι στο 600άρι είσαι για τα 8Τb, για έναν χρήστη που ΔΕΝ τον ενδιαφέρει και ΔΕΝ έχει ανάγκη την υπερταχυτατη προσπέλαση στα data του είναι η πεμπτουσία του overkill. Κάτι σαν να στήνεις συστημα με 13900Κ ή 7950Χ για browsing, office και να βλέπεις καμιά ταινία...
Για έναν επαγγελμάτια που πραγματικά θα του γλιτώσει χρόνο (αρα και χρήμα) και άρα θα βγάλει απο αυτό και θα κάνει απόσβεση, πάσο και αναλόγως και πάλι...
Ειδικά για όποιον δεν έχει πορτοφόλι χωρίς πάτο, το θέμα θέλει ρεαλισμό. Σε μερικά χρόνια αν και όταν θα πέσουν οι τιμές των SSD στο μισο και θα διπλασιαστούν οι χωρητικότητες ανάλογα το ξανασυζητάμε.
ΥΓ: η δική μου πολιτική εδω και χρονια ειναι να παίρνω τον μεγαλύτερο SSD της προκοπής μεσα στο budget μου και εκει να μπαινουν OS, applications και να υπαρχει χώρος και για εφαρμογές που είναι disk intensive (VSTs, plugins, video editing, rendering κοκ). Δουλευεις τα projects σου εκει, οταν τελειωσουν τα μεταφερεις στον μηχανικο (και backup). Οταν θελεις να το ξαναδουλεψεις, πισω στον SSD, κανεις την δουλεια σου κοκ.
ΥΓ2: πάντα παίρνω τον μεγαλυτερο σε χωρητικότητα που μπορώ. Σημερα σου φαίνονται πολλά, αύριο θα δείς οτι δεν θα είναι...ξεκινήσαμε απο 60Gb κάποτε, τα λειτουργικά "μεγάλωσαν", τα progs "παχυναν" κοκ...στο φινάλε αν καποια στιγμή ξεπεραστει αυτος που αγορασες, τον βάζεις σε μια θηκουλα της προκοπης και έχεις τουμπανο μέσο για να κάνεις μεταφορες (βλεπε ενας αρχαίος 240Gb Samsung SSD που μου έχει ξεμείνει εδω και πολλά χρόνια, αχρηστος ΔΕΝ πήγε, έχει μια χαρά ρόλο μέχρι και να πεθάνει).