Πως επαναφερουμε τα ΠΑΝΤΑ στο νεο μας PC?

εγω έχω μητρική που παίρνει 2 τέτοιους και μπορώ να τους προσθέσω και να εκμεταλλεύομαι ολα τα lanes με PCIe Gen 4 και υδρόψυξη, και ειδική ψύξη στα VRM και AIR FLOW και ψήκτρες στις θήκες τους και δεν τους βάζω.

Κι εγώ μπορώ να βάλω τρείς.

Δύο PCIe Gen 3 και έναν PCIe Gen 4.

Έχω έναν αυτή την στιγμή που είναι PCIe Gen 3.

Αμανείχα λ7 θα έβαζα και τους τρεις.

Παλιά, ήταν πιο ευπαθείς, τώρα ούτε πολυζεσταίνονται, ούτε έχουν ευπάθεια.

Εμπιστεύσου τους.

Κι εγώ έχω μητρική με τούμπανα VRM, και κουτί με πολύ καλό airflow, και έτσι κι αλλιώς δεν τρέχω stress tests.

Δεν εμπιστεύομαι όμως την υδρόψυξη.

Μια φορά να σου τύχει η στραβή, θα νομίζεις ότι τρύπησε ο θερμοσίφωνας.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εμπιστεύσου τους.
Not yet.

Αργότερα ίσως.

Τώρα δεν πειράζω τίποτα, έχω πολλά TB και πάει φυσέκι

Αλλά δεν τους εμπιστεύομαι ακόμα.

Ούτε τους SSD εμπιστεύομαι.

Τίποτα δεν εμπιστεύομαι.

Τα μόνα components που εμπιστεύομαι είναι ο επεξεργαστής και οι μνήμες.

Όλα τα άλλα δεν τα εμπιστεύομαι και ιδιαίτερα τους σκληρούς.

πόσο μάλλον τους SSD?

Τα μόνα components που εμπιστεύομαι είναι ο επεξεργαστής και οι μνήμες.
 Γκουχ-γκουχ, μάλλον δεν είχες ζήσει τις εποχές που οι AMD επεξεργαστές δεν είχαν κάν built-in θερμική προστασία (την ίδια εποχή που κυκλοφορούσε και ο Pentium 3 1Ghz, ο μόνος επεξεργαστης που μου κάηκε ένας Athlon 1000 αν θυμαμαι καλα) και εισαι πολύ τυχερος που δεν σου έχει βγεί και off ποτέ RAM προφανώς (Kingston, τυχαία συμπτώματα, ασυνάρτητα BSOD, ασχετα κολλήματα, κανένα pattern, μηνες troubleshooting και τελικά μερικές μέρες σερί Memtest86 μεχρι να επιβεβαιώσω οτι ένα απο τα 2 στικάκια είχε πρόβλημα και όλα αυτά αφού ειχα αλλάξει σχεδον όλα τα υπολοιπα components τουλάχιστον μια φορα, φακ ιτ)...

Τυχεράκια...✌️

Εγω ουτε τις μνημες εμπιστευομαι. Και μνημες μου εχουν σκασει, και μητρικες, και καρτες γραφικων, καλα για σκληρους δεν το συζηταω, νεκροταφειο ολοκληρο, και cd writer φυσικα, ποντικια απειρα, οθονη μου εχει σκασει και εβγαζε χρωματα σα φωτιστικο σε club, εχει κανει ιστο αραχνη μεσα σε τροφοδοτικο και μου το εσκασε ( true story ),  εχει γαμηθει το μπουτον της εναρξης στο κουτι και δεν μπορει να ξεκινησει το pc ( αν εχεις το θεο σου ), μεχρι και το πολυμπριζο σε μια φαση ειχε πεταξει εξω την προστασια που εχει για υπερταση, και ωσπου να καταλαβω οτι απλα επρεπε να πατησω το κουμπακι αυτο νομιζα οτι ειχαν καει ολα και κοντεψα να παθω καρδια.

Και μην αρχισουμε τα software horror stories γιατι δεν τελειωνουμε ποτε.

Οποτε το εχω παρει αποφαση, καποια στιγμη ολα πεθαινουν, οποτε φτιαχνω ενα pc οσο καλυτερο μπορω απο αποψη ποιοτικων εξαρτηματων, και οσο παει, αν πεθανει παμε για το επομενο, ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι θα συμβει, δεν μπορεις να το αποφυγεις.

Εγώ, και μιλάω σοβαρά, στενοχώρια μεγάλη αν χαλούσε κάτι.

Μετά τον σεισμό στην Τουρκία,μου γύρισε το μυαλό

. Δεν πάνε να χαλάσουν τα κομπιούτερ....

Γκουχ-γκουχ, μάλλον δεν είχες ζήσει τις εποχές που οι AMD επεξεργαστές δεν είχαν κάν built-in θερμική προστασία (την ίδια εποχή που κυκλοφορούσε και ο Pentium 3 1Ghz, ο μόνος επεξεργαστης που μου κάηκε ένας Athlon 1000 αν θυμαμαι καλα) και εισαι πολύ τυχερος που δεν σου έχει βγεί και off ποτέ RAM προφανώς (Kingston, τυχαία συμπτώματα, κανένα pattern, μηνες troubleshooting και μερικές μέρες σερί Memtest86)...

Τυχεράκια...✌️
Έχω ζήσει με όλες τις πλατφόρμες.

Ram δεν μου έχει βγει ποτέ off

μόνο ασυμβατότητες μου έχουν τύχει με μητρική και με mixing ram

Για διάστημα μεγάλο έχω δουλέψει στο παρελθόν στην επισκευή, συντήρηση, αναβάθμιση κλπ υπολογιστών.

Όλα μου έχουν τύχει με όλα.

Και η αποτελεσματικότητά μου ? είναι αποτέλεσμα μελέτης και πειραματισμού και έχω θα έλεγα αρκετή πρακτική εμπειρία γι αυτό λέω και μια γνώμη

Οι σύγχρονοι επεξεργαστές 15 ετίας τουλάχιστο  και οι μνήμες δεν πεθαίνουν εύκολα.

Είναι τα μόνα components που εμπιστεύομαι πιο πολύ από όλα like I said.

Και μια φορά μου έχει καεί μητρική από κεραυνό και τα άλλα ευτυχώς δεν έπαθαν τιποτα.

Μια asus crosshair IV formula

και μου την άλλαξαν γιατι ήταν στην εγγύηση σχαχαχαχχαχαχαχα?

Κοιτα, απο τοτε που βαζω μνημες σε φαση στην ασφαλτο ο κουρσαρος με καραβι τη μοτοσυκλετα, δηλαδη τα τελευταια ξερω γω 15 χρονια, δεν την εχω πατησει απο ram δοξα τον υψιστο. Πιο παλια ομως που εβαζα οτι σκατα εβρισκα, πηγαινε η μπλε οθονη του θανατου μαρουλι. Για αυτο λεω, ποιοτικα εξαρτηματα, κανε και σωστη μελετη για την κυκλοφορια του αερα, εχουν βελτιωθει και οι επιδοσεις και δε ζοριζονται οπως παλια που δουλευαν συνεχεια στο φουλ, και αν δεν πεσεις στην περίπτωση θα σε βγαλει και δεκαετια.

Τωρα οι κεραυνοι αστο, εχει σκασει μεσα στο σαλονι μου λαμψη απο την κεραια της τηλεορασης και εγω εκει η την ωρα αλλαζα dvd, πολλα χρονια πριν, και εσκασε ο κεραυνος διπλα μου στο σαλονι, και η τηλεοραση πηρε φωτια, ουτε στο "βλεπω το θανατο σου" δε γινονται αυτα ρε πστ μου ?

@cos_dr Κωστή παραδέξου το, είσαι τυχεράκιας, that's all...μην ανησυχείς και εμείς ΙΤ είμαστε, προτιμώ να βγάλει πρόβλημα οτιδήποτε αλλο (ολοκληρη mobo, mem slot, PCI/PCIe slot, δισκοι, καρτες γραφικων, cpu, controllers κοκ) παρά RAM γιατί αν δεν έχει πεθάνει τελείως "ηλεκτρικα" τα συμπτωματα ειναι τόσο χαοτικά και το troubleshooting απελπισία...τουλαχιστον επαθα και εμαθα, οταν τα συμπτώματα ειναι χαοτικά, χωρίς pattern (και εφοσον εχει εξαιρεθει οτιδηποτε εχει σχέση με software) τεστάρω κατευθείαν τις μνήμες. Το συμβάν btw έλαβε τόπο το 2015 οπότε δεν μιλάμε για αρχαίες εποχές...shit happens, απλά είσαι τυχερακιας, παραδέξου το να τελειώνουμε...?

Απο εκει και πέρα ότι έγραψε ο Μάνος.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχω "χάσει", μια CPU, δύο mobos, δύο κάρτες γραφικών (η μία μάλλον απο στατικό ηλεκτρισμό, η άλλη από κεραυνό), ενα στικ RAM, αμετρητους εσωτερικούς και εξωτερικούς δίσκους (ΟΚ, 1-2 απο πτώση, δικιά μου λακαμία), αρκετα πληκτρολόγια (καθαρά απο χρήση, ειπαμε, coding) και άλλα τόσα ποντίκια (αναλωσιμα), ένα audio interface (κεραυνος μαζι με την προαναφερθήσα καρτα γραφικών), δυο τροφοδοτικά (εχω δει και τροφοδοτικό να πιάνει φωτιά), ένα floppy disk (και αυτό καπνισε), ουκ ολίγα CD/DVD readers/writers, κανα δύο controllers κοκ...από την άλλη μιλάμε για καμιά 15αρια συστήματα και μιλάω για τα δικά μου, όχι φιλων, γνωστών ή εταιρειών.

Come to think of it, ακόμα δεν μου έχει φύγει monitor αλλά εδω και πολλά χρονια χρησιμοποιώ τηλεοράσεις αντι για μονιτορς οπότε...

Και κάπου εδώ με όλα αυτά τα σημεία και τέρατα που διαβάζει τις τελευταίες μέρες, θα φρικάρει ο @Superfunk και θα ξεκινήσει να σκέφτεται να αγοράσει/φτιαξει δύο ακριβως ίδια τουμπανα PC για το υπερτατο redundancy. Και τελικά σε μια εβδομάδα θα ανοίξει νεο thread για να παρουσιάσει το νέο του PC, ένα Dell σερβερ με dual Xeon, RAID 5 hot swap και ισοβεια εγγυηση same-business-day και με τεχνικό της Dell στο σπίτι του και έξτρα ασφάλεια για απώλεια hardware/software/δεδομένων από την ΝΝ. ?

οποτε φτιαχνω ενα pc οσο καλυτερο μπορω απο αποψη ποιοτικων εξαρτηματων, και οσο παει, αν πεθανει παμε για το επομενο, ειναι μαθηματικα βεβαιο οτι θα συμβει, δεν μπορεις να το αποφυγεις.
Κι εγώ αυτό κάνω, αλλά όπως πάει το πράγμα έχω σκεφτεί να φτιάχνω μια μπουρούχα κάθε χρόνο, αλλά δε μου πάει το χέρι με τίποτα. Και αναγκάζομαι πάντα να παίρνω κάποιο τούμπανο στην 8ετία, να δίνω κάπου στο 1200άρι πλην οθονών κτπ..

Κι έχω και ένα άλλο χάρισμα, πάντα φτιάχνω υπολογιστή που στην επόμενη γενιά η αντίπαλη εταιρία βγάζει κάτι που σπέρνει. Παλιά που είχα intel, κάνανε πάρτι οι athlon, όταν έφτιαξα phenom οι intel σπέρνανε, τώρα είχα φτιάξει 6700k και μετά βγήκανε οι ryzen. Στο τέλος θα πάω να πάρω κανα μακ και την επόμενη χρονιά θα γράφουνε MADI 64κανάλια σε νόκια κινητό. Οπότε αν θέλετε να πάρετε υπολογιστή καινούργιο, ρωτήστε με, και πάρτε το αντίθετο.

@cos_dr Κωστή παραδέξου το, είσαι τυχεράκιας, that's all...μην ανησυχείς και εμείς ΙΤ είμαστε, προτιμώ να βγάλει πρόβλημα οτιδήποτε αλλο (ολοκληρη mobo, mem slot, PCI/PCIe slot, δισκοι, καρτες γραφικων, cpu, controllers κοκ) παρά RAM γιατί αν δεν έχει πεθάνει τελείως "ηλεκτρικα" τα συμπτωματα ειναι τόσο χαοτικά και το troubleshooting απελπισία...τουλαχιστον επαθα και εμαθα, οταν τα συμπτώματα ειναι χαοτικά, χωρίς pattern (και εφοσον εχει εξαιρεθει οτιδηποτε εχει σχέση με software) τεστάρω κατευθείαν τις μνήμες. Το συμβάν btw έλαβε τόπο το 2015 οπότε δεν μιλάμε για αρχαίες εποχές...shit happens, απλά είσαι τυχερακιας, παραδέξου το να τελειώνουμε...?

Απο εκει και πέρα ότι έγραψε ο Μάνος.

Τα τελευταία 25 χρόνια έχω "χάσει", μια CPU, δύο mobos, δύο κάρτες γραφικών (η μία μάλλον απο στατικό ηλεκτρισμό, η άλλη από κεραυνό), ενα στικ RAM, αμετρητους εσωτερικούς και εξωτερικούς δίσκους (ΟΚ, 1-2 απο πτώση, δικιά μου λακαμία), αρκετα πληκτρολόγια (καθαρά απο χρήση, ειπαμε, coding) και άλλα τόσα ποντίκια (αναλωσιμα), ένα audio interface (κεραυνος μαζι με την προαναφερθήσα καρτα γραφικών), δυο τροφοδοτικά (εχω δει και τροφοδοτικό να πιάνει φωτιά), ένα floppy disk (και αυτό καπνισε), ουκ ολίγα CD/DVD readers/writers, κανα δύο controllers κοκ...από την άλλη μιλάμε για καμιά 15αρια συστήματα και μιλάω για τα δικά μου, όχι φιλων, γνωστών ή εταιρειών.

Come to think of it, ακόμα δεν μου έχει φύγει monitor αλλά εδω και πολλά χρονια χρησιμοποιώ τηλεοράσεις αντι για μονιτορς οπότε...

Και κάπου εδώ με όλα αυτά τα σημεία και τέρατα που διαβάζει τις τελευταίες μέρες, θα φρικάρει ο @Superfunk και θα ξεκινήσει να σκέφτεται να αγοράσει/φτιαξει δύο ακριβως ίδια τουμπανα PC για το υπερτατο redundancy. Και τελικά σε μια εβδομάδα θα ανοίξει νεο thread για να παρουσιάσει το νέο του PC, ένα Dell σερβερ με dual Xeon, RAID 5 hot swap και ισοβεια εγγυηση same-business-day και με τεχνικό της Dell στο σπίτι του και έξτρα ασφάλεια για απώλεια hardware/software/δεδομένων από την ΝΝ. ?
Εχω πάθει ανάλογο θέμα με ασυμβατότητα με μητρική για ram. Δούλευε αλλα δεν δούλευε σωστά, το κατάλαβα από τα log του event viewer κσι τις άλλαξα. 

Δεν μπορώ να παραδεχτώ κάτι άλλο?. Αυτό που σου συνέβη συνέβη. Μετά τις ddr3 και τα νεότερα chipset είναι πια πάρα πολύ σπάνιο. 

Και αναλόγως το profile τους, καμια φορά τα chipset, τα firmware. Μπορεί κάτι να τύχει σλλα με τα bios και driver update νσ λυθεί. 

Σε πιστεύω πως σε τσάκισε το θέμα. Εδω ενσ pin να μην έχει κάτσει καλά η να έχει πέσει ακόμη η να πάρει ι μια ψυχρή κόλληση ή και αστοχία και μπορεί νσ ψάχνεσαι και να τρελαίνεσαι ιδιαίτερα αν δεν έχεις σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία. 

@cos_dr 

ευχέλαιο....

"Οι επεξεργαστές και οι μνήμες είναι οι πρωτοπόροι της μέρας. "

cos_dr

Είδα που λέτε για φωτιές και τέτοια... Όταν λείπετε για 1 ώρα π.χ. από το σπίτι, κάνετε shut down?

Εν έτη 2023 και με αυτές τις τιμές του ρευματος δεν νομίζω οτι υπάρχει κάποιος λόγος ότι δεν χρειάζεται να λειτουργεί να ειναι on.

To ΝUC που "καίει" 10-14W idle μένει ανοιχτό για ημέρες, εχει και χρέη κατεβαστηριού. Το desktop όταν δεν είμαι στο σαλόνι δεν έχει λόγο να είναι ανοιχτό.

Shutdown σπανια χρησιμοποιώ, όπως και Sleep, εδω και μερικά χρόνια εκτιμώ και χρησιμοποιώ πολύ το Hibernation mode (και όχι, δεν με ενδιαφέρουν τα extra writes για να γραψει ότι υπάρχει στην RAM στον SSD).

Στην περίπτωση μου οι "φωτιές" ήταν 20+ χρόνια πίσω με άθλια components (τροφοδοτικά "καψούλα" κοκ). Τότε είχα δει και live σε PC φίλου να φωτοβολεί το τροφοδοτικό με το που το έβαλε μπρος, να βγαινουν καπνοι, μόνο οι Scorpions δεν βγήκαν να παίξουν. Ο απολογισμός, πρώτη φορά είδα στην ζωή μου να έχει λιώσει η πλακέτα μηχανικού δίσκου...αλλά μιλάμε για άθλια μηχανήματα, no-name τροφοδοτικά που ηταν out of specs με το που τα έβγαζες απο το κουτι (αλλου νταλλου τα 12V, 5V και 3,3V rails, ψευτικες ποδιαγραφές για το Wattage  κοκ).

Δεν το σταματάμε εδώ γιατί βλέπω ο @Superfunk να ψαχνει να βρει κουτί που να παίρνει δυο τροφοδοτικα (τα αρχαια χρόνια το κάναμε και αυτο με ρελεδάκα από οτι θυάμαι), να τσιμπησει και δύο επώνυμα 1500αρια Platinum και κανα δύο πυροσβεστήρες για να κοιμαται ήσυχος.. ?

Jokes aside, οτι εχει γραφτει τις τελευταίες 2 ημέρες και στο διπλανο θρεντ είναι οι εξαιρέσεις, όχι η κανονικότητα. Ας μην τρελλαινομαστε λοιπον. Προσεκτική επιλογή των components με εμφαση εκει που πρεπει και αναλογα με την χρήση που προοριζεται και αναλογα με το max budget που μπορει να διαθέσει ο καθένας και πάπαλα.

Μετά θα μιλήσουν οι εγγυησεις αν ή οταν ερθει η ωρα,  το λεγομνενο Disaster Plan τουα καθενς μεσα στα οποια ενα και το να εχεις backups των δεδομενων και να έχεις προνοήσει το πως θα τα κανει resrore.

Στις μεγαλες εραιρειες πάντα (πρεπει) να υπαρχει disaster plan, απο το να φυγει ένας ολοκλκηρος σερβερ παραγωγής (οπότε σε dt θα πρεπει να υπρχουν αλλα μηχανηματα ετοιμα να το αντικαταστησουν) έως φυσική κσταστροφη του κτηριου (άλλοι servers 100% omoioi με τους primary, τοποθετημένοι δε αλλα κτηρια κοκ)

Samsung / Intel (από τις ακριβές σειρές, αν δε θέλεις να ταλαιπωρηθείς εις το μέλλον, η αλλιώς από τις φθηνές με το θεώρημα του LK).
 Αυτή που κάνει 40.90 ή αυτήν στα 43.30;

Screenshot_20230221_071717_Samsung Internet.jpg

Τα πιο φθηνά πάρε και κανε backup πρώτα. Κσι δες αν η μητρική σου μπορεί να Μπουτάρης? από nvme. Και τις ρυθμίσεις στο bios. Συγνώμη δεν έχω δει όλο το thread γιατί αυτές τις μέρες παίρνω ψυχοφαρμακα και είμαι άρρωστος και διαβαζω επιλεκτικά και δεν θυμάμαι κιόλας τι διαβάζω πάντως δες λίγο το manual της μητρικής και αν κάνεις migrate το λειτουργικό πρόσεχε τις ρυθμίσεις στο bios, δες κάναν οδηγό γιατί δεν θα μοιθταρει και θα κάνεις καιρό να γράψεις κομμάτια ???

Άνοιξε σήμερα το market pass.

Κάμε αίτηση και χώσε όλον τον παρά σε σκλΕρούς δίσκους λέμε.
Το market pass το δικαιούνται οι φτωχοί σΝ εμένα. Για τους υπόλοιπους μόνο φόρους και κυνήγι από την ΑΑΔΕ και τα FUNDS έχει. Θα χαρακτηρισουν δάση και θα απαλλοτριωσουν μέχρι και τους κήπους σας ???

γιατί δεν θα μοιθταρει και θα κάνεις καιρό να γράψεις κομμάτια ???

ΜΠΑ...εγω ειμαι ΛΑΚΕΣ του ΜΗ-ΤΣΟ-ΤΑ-ΚΗ και εχω ΠΟΛΛΑ ΛΕΥΤΑ

Θα φωνακΣω κανα ΞΕΒΡΑΚΩΤΟ κουμμουνιστοσυριζαιο που ΠΕΙΝΑΕΙ να μου το φτιακσΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

του μαγειρεΒο ι κανα ΛΑΔΕΡΟ να λιγΔωσει το αντερακι του και ετοιμος ο ΠιΣις ,αντε μπορει σε καμμια κριση ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑΣ να του δωκω και κανα 5ευρω  ΝΑ ΔΕΙ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ

?

ΜΠΑ...εγω ειμαι ΛΑΚΕΣ του ΜΗ-ΤΣΟ-ΤΑ-ΚΗ και εχω ΠΟΛΛΑ ΛΕΥΤΑ

Θα φωνακΣω κανα ΞΕΒΡΑΚΩΤΟ κουμμουνιστοσυριζαιο που ΠΕΙΝΑΕΙ να μου το φτιακσΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

του μαγειρεΒο ι κανα ΛΑΔΕΡΟ να λιγΔωσει το αντερακι του και ετοιμος ο ΠιΣις ,αντε μπορει σε καμμια κριση ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΙΑΣ να του δωκω και κανα 5ευρω  ΝΑ ΔΕΙ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ

?
Για εσένα ότι θες.

Για εσενα τσάμπα αφεντικό. Χαλί να με πατήσεις γίνομαι και το ξέρεις. Και στο συγκρότημα αν θέλετε καφέδες θα πεταχτώ να πάω να σας τα φέρω και να φύγω. ❤️❤️❤️

Trending...

Νέα θέματα

Back