W
Waterfall-K
Guest
Αν δεν τους ενδιαφερει, να μην αυτοσυστηνονται σαν μουσικοι, αλλα σαν DJ. Δεν ειναι κακο, μια χαρα επαγγελμα ειναι το DJλικι.infectme247 είπε:Δεν νομίζω -στην συντριπτική πλειοψηφία τους- να τους ενδιαφέρει και καθόλου.
Σαν αυτο το παιδακι ειναι οι περισσοτεροι σημερινοι DJ. Δυστυχως.δεν εννοώ το παιδάκι, φυσικά, που παρέθεσες για να μας πείσεις...
Ενταξει, υπαρχουν και μερικοι που εχουν το "γνωθι σαυτον".Και φυσικά, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα από DJs που γράφουν *δικιά* τους μουσική, αλλά δεν αυτοαποκαλούνται μουσικοί, αυτοαποκαλούνται παραγωγοί...επειδή ακριβώς δεν θεωρούν εαυτούς μουσικούς
Αυτο τι σχεση εχει με το αν οι DJs ειναι ή δεν ειναι μουσικοι?Βέβαια, ξέχασα, μουσική είναι μόνο αυτό που ακούω εγώ, και αν δεν περιέχει το όργανο που παίζω εγώ, τότε δεν είναι!
Και πολυ καλα κανεις. Το 99% απο αυτους που ακουνε "νταπα-ντουπα" οπως στο παραπανω βιντεο, δεν μπορουν να ξεχωρισουν ενα ορθιο πιανο απο μια ντουλαπα. ;DΤα δε σχόλια για κάτι άσχετους από κάτω που τους έχουν για θεούς, τα προσπερνώ...
Για το πρωτο δεν ξερω, για το δευτερο ειμαι σιγουρος. 8)Disclaimer: δεν είμαι ούτε DJ, ούτε μουσικός.
Ειναι ακριβη για την τσεπη σου Trolley.... ;DΠροσλαμβάνεται...
Κι εγω απο πειρα μιλαω. Ειναι piece of cake που λενε και στο χωριο μου. Το ποσο ευκολο ειναι το βλεπεις καθε μερα, η παραγωγη κομματιων/"τραγουδιων" απο μη-μουσικους κοντευει να ξεπερασει_αν δεν το εχει κανει ηδη_την παραγωγη τραγουδιων απο πραγματικους μουσικους. Μιλαμε για μια υπερ-παραγωγη/προσφορα σπουπιδιων απο "παραγωγους"/DJs καθε χρονο. Ατιμη φτηνη τεχνολογια...Το να φτιαχνεις καινουργια κομματια απο sample μονο ευκολο δεν ειναι. Δεν το λεω θεωρητικα αυτο, απο πειρα μιλαω
Ε τι "αλλα"? Τι αλλο πια θες για να καταλαβεις οτι οι-τυποι-δεν-ειναι-μουσικοι?Εν τελει, μπορει να λειπει η αυθεντικοτητα στη συνθεση και στην οργανοπαιξια (ολα ειναι ηδη υπαρχοντα απο πριν), αλλα....
Σαν τους μαγειρες μπορει να ειναι, μουσικοι σιγουρα δεν ειναι. Επειδη ανακατευεις διαφορα ζαρζαβατικα και κρεατικα μεσα σε μια κατσαρολα και τα μαγειρευεις δεν σημαινει οτι εισαι και γεωργος/κτηνοτροφος/χασαπης κτλ. Εισαι απλα μαγειρας. "Παιζεις" με τις πρωτες υλες, δεν τις δημιουργεις. Γι αυτο και εισαι μονο μαγειρας. Αν παψουν να υπαρχουν οι γεωργοι, οι κτηνοτροφοι και τοσοι αλλοι που παραγουν τις πρωτες υλες, το επαγγελμα σου θα παψει να υφισταται. Εκτος κι αν αρχισεις να μαγειρευεις τις σολες σου σαν τον Σεραφινο. ;DΓενικοτερα, οι DJ ειναι σαν τους μαγειρες. Λιγο απο δω, λιγο απο κει, βαλε κι αυτο, βαλε κι εκεινο. Αυτο που δημιουργουν ομως, εχει δικη του ταυτοτητα...
Ετσι και με τους DJ/"παραγωγους", αν οι μουσικοι σταματησουν να γραφουν και να παιζουν μουσικη, "παπαλα" οι DJ/"παραγωγοι". No Music, No Sampling. No Sampling, No new music tracks from DJs/Producers.
Να τους δω μετα στην_φανταστικη_περιπτωση που δεν θα υπαρχει τιποτα μουσικο στον πλανητη για να σαμπλαρουν/παιξουν, τι σοι "μουσικοι" ειναι και πως θα φτιαξουν νεα tracks χωρις το απειρο ηχογραφημενο υλικο τοσων δεκαετιων. Εκει θα καταλαβουν την διαφορα του μουσικου απ'τον DJ.
Δεκτο μεν, αλλα...Οι DJ, με την "ακαδημαικη" εννοια δεν θα θεωρηθουν ποτε ΚΑΝΟΝΙΚΟΙ μουσικοι, οσες αλλαγες, μιξεις, παντρεματα κτλ. και να κανουν με την δισκοθηκη τους. Δεν παιζουν οργανα, δεν συνθετουν με τον παραδοσιακο τροπο δεν,δεν,δεν. Δεκτο.
...εσυ το τυρι κουμπαρε. Μανια να βαφτισεις μουσικους τους DJs. Προσπαθησε να καταλαβεις οτι οποιος "οργανωνει" ή/και παραγει ηχους δεν ειναι απαραιτητα και μουσικος. Αυτο μπορει να το κανει ο καθενας, τα samplers και τα synths εκει ειναι γι αυτο τον λογο, και μπορει να τα χρησιμοποιησει ο καθενας, μουσικος ή μη.Αλλα στο επαγγελμα, μουσικοι ειναι.
Ειναι πραγματικα απιστευτο να καθομαι να γραφω το παραπανω "σεντονι" για κατι που θα επρεπε να ειναι καρα-αυτονοητο σε ενα φορουμ με μουσικους, δηλαδη το ποιος ειναι μουσικος και ποιος οχι.
Τεσπα, ακουσε το παρακατω track, ειναι ενα χιουμοριστικο track που ειχα φτιαξει για εναν Αγγλο φιλο μου πριν μερικα χρονια. Το θεμα βασιστηκε και φτιαχτηκε πανω σε ενα demo track απ'το FL Studio, με samples απο Mike Oldfield και ατακες απο τις ταινιες του Austin Powers. Οτι ακουγεται ειναι φτιαγμενο σε 1 ωρα max με το FL Studio, το Audacity και διαφορα samples απο τις ταινιες του Austin Powers και τη δισκοθηκη μου. Δεν χρειαστηκε να πατησω ουτε μια νοτα στα synths, ακομα δηλαδη και να μην ηξερα να παιζω πληκτρα, το αποτελεσμα θα ηταν το ιδιο. Ενα track το οποιο ο καθενας μπορει να φτιαξει, μουσικος ή μη, αρκει να μαθει να χειριζεται τα δυο παραπανω προγραμματα. Σιγα την πυρηνικη φυσικη δηλαδη. 8)