The Genius Loci είπε:
Κώστα, ο,τιδήποτε αντιγράφεται άμεσα... αντιγράφεται άμεσα. Και όχι απαραίτητα με "κακό σκοπό", αλλά από DIYers όπως ο alderbody παραπάνω. Κάποια δεν συμφέρει, απλά, να τα αντιγράψεις. Και άλλα, δεν συμφέρει να τα αντιγράψεις, αλλά συμφέρει να πάρεις ένα κινέζικο κλώνο και να κάνεις ίσως μια-δυο μόντες.
Το ερώτημά μου πάντως παραμένει: τι μπορεί να προσφέρει ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ένα "μέσο" μπουτίκ πετάλι, σε σχέση με ένα ανάλογο του εμπορίου (μαζικής παραγωγής), στην παραγωγή ΜΟΥΣΙΚΗΣ, και πάντα μέσα σε ένα performance concept: δεν με ενδιαφέρει αν είναι μπάντα 12 ατόμων ή αν παίζεις μόνος σου on stage με λούπες, αλλά δεν εννοώ με τίποτα αυτόν που παίζει στο σαλόνι του και ακούει μόνο την κιθάρα του στον ενισχυτή του.
Δεν έχω γνώση της μπουτικάδικης υποκουλτούρας (με την κυριολεκτική έννοια, δεν χρησιμοποιώ τον όρο υποτιμητικά!), γι'αυτό η απορία μου είναι απόλυτα ειλικρινής. Για να γίνω πιο σαφής, μη-μπουτίκ πετάλια μαζικής παραγωγής που πραγματικά θεωρώ ότι προσφέρουν δημιουργικές βάσεις αναφοράς, ΕΧΩ στο μυαλό μου, και τα ανέφερα ήδη: Source Audio.
Το αντιγράψεις κάτι είναι τόσο απλό ή δύσκολο όσο το να το "αποκωδικοποιήσεις" ή το να βρείς σήμερα στο εμπόριο τα κύρια στοιχεία του, ή το να έχεις το αυτί σε ορισμένα πιο ευαίσθητα κυκλώματα για να κάνεις το fine tuning που χρειάζεται. Ανέφερα το παράδειγμα του Klon που είναι ένα overdrive που έκαναν 20 χρόνια να το αντιγράψουν. Ο David Main κατασκευάζει fuzzes όπως και πολλοί άλλοι αλλά τα δικά του φαίνεται να έχουν το extra something στο tuning. To να βρείς Mullard OC81D ή PAnasonic MN3005 είναι ακριβό σπόρ.
Τι μπορεί να προσφέρει ένα μπουτικ πετάλι; Στην περίπτωση για την οποία ανοίχτηκε αυτο το thread μονο ένα διαφορετικό κουτάκι. Αν είναι κάτι που δεν υπάρχει σε αντίστοιχη φθηνότερη έκδοση από πλευράς ποιότητας ή είδους τότε εξαρτάται από άπειρους παράγοντες. Μπορεί και την ίδια την εμπνευση να γράψεις κάτι...
Η Strymon όπως και η Eventide θεωρούνται κάργα μπουτικ άσχετα αν βγάζουν ψηφιακά προϊόντα μαζικής παραγωγής. Έχει να κάνει κυρίως κυρίως με την ποιότητα ο χαρακτηρισμός δεν συνεπάγεται ότι τα φτιάχνουν όλα τύποι απομονωμένοι σε σπηλιές...Boutique μπορεί να θεωρούνται ακόμη και το παλιό Deluxe Memory Man, το Non Deluxe Electric Mistress, το Boss VB-2, το POG v1, το Whammy v1 κ.λ.π
Επίσης εγώ συμμετέχω σε τρείς μπάντες, παρόλα αυτά γράφω άνα χρόνο/διετία, παίζω πέντε/έξι live τη χρονιά στην Aθήνα κι αν κάτσει κάτι παραέξω και το 80% του χρόνου μου μάλλον πάιζω στο σαλόνι μου, όπως υποθέτω και οι περισσότεροι. Ποιός είπε ότι μόνο αν είσαι παγκόσμια γνωστός με περιοδείες και δισκογραφίες έχεις δικαίωμα στον καλό ήχο;
Η δημιουργία από την άλλη, ΙΜΗΟ δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το τι πιέζει η σόλα του παπουτσιού μας.
Κατανοείς ότι υπάρχουν μουσικά είδη πέρα από classic rock και τα blues και ότι δεν παίζουμε όλοι καρφί στον ενισχυτή ή άντε με ένα
tubescreamer έτσι; To ότι δεν έχεις εμπειρία από τέτοιου επιπέδου εξοπλισμό ήταν πασιφανές από τα προηγούμενα post σου και λυπάμαι που δεν μπόρεσες να καταλάβεις το ύφος των ερωτήσεών μου.
Δεν θέλω να σε προσβάλλω, άλλωστε υπήρξε μια αντιπαράθεση απόψεων σε πολύ καλό επίπεδο όλο αυτό αλλά δεν μπορώ να μην σε παραπέμψω στα μπιζέλια ξανά. Δεν μπορείς να έχεις άποψη γι αυτό που δεν ξέρεις. Δεν μπορείς να κατακρίνεις κάτι βλέποντας μόνο την τιμή του. Επίσης μπορώ να σου βρώ αν θέλεις στο συγκεκριμένο thread αρκετά σημεία που δικαιολογούν την άποψή μου πέρι αφοριστικής λογικής.
ΥΓ. Κάτι ακόμα που έρχεται σαν συνέχεια από το προηγούμενο post μου.
Tubescreamer clones αν ψάξω θα σου βρώ με λιγότερα από 80 ευρώ αρα δεν εμπίπτουν καν στην κατηγορία που αναφέρεις αλλά μάλλον στο δικό μου παράδειγμα με τον Ross. Ακόμα και το Timmy του Paul Cochran που θεωρείται μακράν πιο boutique και advanced $130 έχει.