Γιάννη ειλικρινά ξαναγράφω, μόνο και μόνο, γιατί ίσως εγώ να μην ήμουν σαφής.
Ο Καθένας μπορεί , το λέω για χιλιοστή φορά, να παίξει ό,τι είδος μουσικής γουστάρει. Είπα εγώ πουθενά το αντίθετο;
Μπορεί ακόμα να το κάνει και πολύ καλά...έως άριστα.
Αυτό από μόνο του , λέω εγώ, δεν τον κάνει blues man (δανείζομαι αυτό το παράδειγμα).
Ναι ετυμολογικά , σε ένα λεξικό, bluesman είναι αυτός που παίζει/ τραγουδάει τα Blues.
Σαν λέξη όμως, έχει καθιερωθεί να περιγράφει, πέραν της μουσικής, ένα συγκεκριμένο modus vivendi, ένα modus operandi επίσης, το οποίο ναι, έχει και φυλετικά χαρακτηριστικά. (χωρίς να είναι ρατσιστικό).
Όταν λοιπόν , επί παραδείγματι, μέρος των Blues αφορούν την καταπίεση της έγχρωμης φυλής από τους λευκούς, αυτό δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε καταπιεσμένος .....είναι bluesman.
Του λείπει αυτό το ποιοτικό (φυλετικό) στοιχείο του ορισμού.
Μπορεί να παίζει καλλίτερα από τον καθένα τις κλίμακες των Blues, μπορεί να τον καταπιέζει και πιο πολύ από τον οποιονδήποτε "λευκό" π.χ η γυναίκα του........αλλά bluesman δεν είναι.(όσο και να βαυκαλίζεται).
Αυτό , για τελευταία φορά, ΔΕΝ του αφαιρεί το δικαίωμα να παίξει τα blues αν θέλει, απλά, in my book , θα είναι μια κόπια.....όπως οι Πυραμιδος...που μια χαρά το παίζουν το μελαχρινάκι......απλά ΔΕΝ διανοούμαι ότι από στόμα Ιάπωνα...βγαίνει η λέξη "μελαχρινάκι" για τους ίδιους φυλετικούς (μη ρατσιστικούς) λόγους που ανωτέρω ανέπτυξα.