Παρακολουθώ με πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Συγχαρητήρια στον SF που το άνοιξε αλλά και στους συμμετέχοντες, όχι για να ευλογούμε τα γένια μας, ούτε γιατί απαραίτητα συμφωνώ με όλα όσα λέγονται, αλλά κυρίως γιατί φαίνεται ότι μας καίει η κατάσταση.
Απο την μεριά μου (για να πω και εγώ την εξυπνάδα μου - όπως ανάφερε και ένας φίλος) θέλω να επισημάνω κάποια (τετριμμένα ίσως) πραγματάκια.
1. Φταίμε όλοι μας. Το ΚΑΚΟ δεν προκαλείται μόνο απο αυτόν που το πράττει, αλλά κυρίως απο αυτούς που τον παρακολουθούν και δεν αντιδρούν.
2. Η έννοια αντίδραση μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες. Συνηθίζουμε να υιοθετούμε (όποτε γίνεται αυτό) τις πιο ακραίες, τις πιο "εντυπωσιακές", τις πιο ανούσιες, τις πιο καταστροφικές κτλ κτλ μορφές αντίδρασης, αλλά ΣΧΕΔΟΝ ΠΟΤΕ δεν αναζητούμε την επίλυση, την δημιουργία...είμαστε χουλιγκάνοι: κλαιγόμαστε, χτυπιόμαστε, φωνάζουμε, πουλάμε τσαμπουκάδες και στο τέλος μπορεί να αρχίσουμε να "επιλύουμε" τα προβλήματα μας καταστρέφοντας άψυχα αντικείμενα.
3. Φαντάζομαι (γιατί δεν έχω απαντήσεις, τις αναζητώ), συμπεριφερόμαστε έτσι γιατί δεν ενδιαφερόμαστε/ασχολούμαστε με κάποια πράγματα, παρα μόνο στο "παρά πέντε". Και εκείνη την ώρα δεν μπορούμε να σκεφτούμε/λειτουργήσουμε ψύχραιμα αλλά παραδιδώμενοι στους συναισθηματισμούς μας συμβάλλουμε -συλλογικά- σε καταστάσεις που συν το καιρό φτάνουν να μας φρίττουν και πάλι απο την αρχή...
4. ...και ποιά είναι τελικά η αρχή του όλου θέματος? Μήπως δεν είναι τα πανεπιστήμια με τα άθλια "μαγαζιά/κόμματα", τους φτηνούς "μαγαζάτορες/μελλοντικούς συνδικαλιστές-πολιτικούς" και τους λοιπούς "πελάτες? Μήπως τα προβλήματα μας ξεκινάνε απο τα σχολεία, όπου μου έμαθαν πως είναι δικαίωμα μου να τα καταλαμβάνω με επιχειρήματα του στυλ "δεν θέλω στρόγγυλες τυρόπιτες, γιατί δε ξέρω από ποιά γωνία να αρχίσω να τρώω"...μήπως το πρόβλημα πάει πιο πίσω? Σε γονείς που με αντιμετωπίζουν ως βιτρίνα στην κοινωνία τους και το Α και Ω του ρόλου τους είναι να μου αφήνουν φράγκα να παραγγέλνω πίτσες και να τρέχουν να μου πάρουν ότι τους γκρινιάξω? Και εκείνο το κενό που λέγεται διαπαιδαγώγηση ποιός το αναλαμβάνει? το χαζοκούτι?
...θα το τραβήξω πολύ αν πάρω φόρα, αλλά φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε που το πάω (σε αυτό που έχει γίνει "καραμέλα")... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ! Όλα τα άλλα έπονται...
ζητώ συγγνώμη για τον όγκο...