Ένας χρόνος χωρίς τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Δε ξέρεις τι χάνεις. Έχουν μέτριους μουσικούς που είναι καλοί για αλλά ειδη που είναι κακά σε σχέση με ένα καλύτερο είδος, καλούς μουσικούς που είναι μέτριοι για τη τζαζ που έχει καλύτερους από ένα είδος που είναι χειρότερο κ κακούς μουσικούς που είναι μετριοτεροι από κακούς μουσικούς που δεν μπορούν να παίξουν καλύτερα 
Τζαζ=πολύ φαμφαρα για το τίποτα. 

Ενώ μπορείς να έχεις πολυρυθμίες χωρίς να το καταλαβαίνει κανένας.

13 λεπτά πριν, Κβαντική Διεμπλοκή είπε

Τζαζ=πολύ φαμφαρα για το τίποτα. 

Ενώ μπορείς να έχεις πολυρυθμίες χωρίς να το καταλαβαίνει κανένας.

Ναι ρε φίλε είναι. 

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Η οποία είναι;
Δημοτική μουσική,Θρακιώτικα,Κρητική,Νησιώτικα,Λαϊκά και φυσικά ρεμπέτικα.Θα έβαζα και την σύγχρονη έντεχνη μουσική ας το πούμε έτσι που βέβαια δεν είναι αμιγώς παραδοσιακή μουσική αλλά έχει στοιχεία της.

Δημοτική μουσική,Θρακιώτικα,Κρητική,Νησιώτικα,Λαϊκά και φυσικά ρεμπέτικα.Θα έβαζα και την σύγχρονη έντεχνη μουσική ας το πούμε έτσι που βέβαια δεν είναι αμιγώς παραδοσιακή μουσική αλλά έχει στοιχεία της.
Φυσικά και ξέρεις ότι υπάρχουν αυτά σε όλους τους λαούς. Τι κάνει τα δικά μας ανώτερα εγώ δεν κατάλαβα.

Φυσικά και ξέρεις ότι υπάρχουν αυτά σε όλους τους λαούς. Τι κάνει τα δικά μας ανώτερα εγώ δεν κατάλαβα.
Μίλησα σε σχέση με την δυτική μουσική δηλαδή όλη την μουσική που έρχεται κυρίως από Αγγλία Αμερική. Ροκ μπλουζ τζαζ ποπ ελέκτρο κτλ.Δηλαδη πάνω κάτω την μουσική που παίζουμε σχεδόν όλοι εδώ μέσα.

Κβαντική διεμπλοκη ρε κέρατα είμαι 13χρονια εδώ μέσα κ ενώ φημίζομαι ότι είμαι καλός φυσιογνωμιστης δεν έχω καταλάβει ακόμα αν τρολαρεις ή αν τα λες σοβαρά... Μπράβο ρε μπαγάσα.... 

Κβαντική διεμπλοκη ρε κέρατα είμαι 13χρονια εδώ μέσα κ ενώ φημίζομαι ότι είμαι καλός φυσιογνωμιστης δεν έχω καταλάβει ακόμα αν τρολαρεις ή αν τα λες σοβαρά... Μπράβο ρε μπαγάσα.... 
ολες οι δημοσκοπικές στα σκουπίδια

Στον δυτικό κόσμο ο Μότσαρτ θεωρείται σπουδαίος. Είναι όντως σπουδαίος για την μέτρια μουσική τους.
Αν εχεις πει το παραπανω δεν μπορεις να λες μετα αυτο

Μίλησα σε σχέση με την δυτική μουσική δηλαδή όλη την μουσική που έρχεται κυρίως από Αγγλία Αμερική. Ροκ μπλουζ τζαζ ποπ ελέκτρο κτλ.Δηλαδη πάνω κάτω την μουσική που παίζουμε σχεδόν όλοι εδώ μέσα.
Γιατι πολυ απλα δε μιλαγες μονο για τζαζ, ροκ, μπλουζ, ελεκτρο αλλα κ για κατι πολυ χοντροτερο

Κβαντικη αν δε σ'αρεσει το κατακορυφο στοιχειο στη μουσικη ξεκινα λιγο πιο Δυτικα απο εμας κ φτασε μεχρι Ινδια. Θα βρεις πολυ μελωδικο κ ρυθμικο πλουτο, θα βρεις "εξωτικες" κλιμακες να'φαν κ οι κοτες, θα βρεις κ μορια θα βρεις κ πολλα κ διαφορετικα τσαλιμακια στις ερμηνειες της μελωδιας απ'οτι συνηθιζεται στη Δυτικη μουσικη. Ωλ γκουντ. Αλλη προσεγγιση. Ολοι γουσταρουμε κ αυτον τον κοσμο

Αν δεν εχεις καταλαβει οτι αυτο που λες Δυση εχει 500 χρονια παρει αλλη πορεια κ εξελιχθηκε με αλλο ζητουμενο  κ το πηγε αλλου, θα συνεχισεις να κανεις ακυρες συγκρισεις. 

Αν δε σου αρεσει κατι, κανεις δε σε υποχρεωνει να τ'ακους. 

Αν δε το καταλαβαινεις ομως μην το ...βαφτιζεις μετριο θα μας βγαλεις τα ματια

Επισης το να βαζεις τη τζαζ μεταξυ ροκ κ ελεκτρο δειχνει πως μαλλον δεν καταλαβαινεις πως κ εκει αλλο ειναι το ζητουμενο. Οχημα ειναι κ το Κορολα, οχημα κ το Hilux. Μη παρεις το πρωτο ν'ανεβεις στο δασος στο βουνο να το φορτωσεις κουτσουρα κριμα ειναι

@Waterfall-K, mk2 Δε μπορείς να λες πως κάποιος με Όσκαρ είχε ανύπαρκτη μουσική καριέρα, όπως κ να το δεις.
Δεν είπα ότι κάποιος με Όσκαρ (Χατζιδάκις) είχε ανύπαρκτη μουσική καριέρα, είπα ότι είχε ανύπαρκτη Διεθνή καριέρα. Το ότι κάποιος πήρε ένα Όσκαρ στην ΧΨ χώρα δεν σημαίνει αυτόματα ότι κάνει και διεθνή καριέρα. Έξω απ'την Ελλάδα τα ονόματα Χατζιδάκις και Θεοδωράκης είναι παντελώς άγνωστα, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τον δεύτερο άντε να τον ξέρουν και στην Κούβα, για ευνόητους λόγους, κι όσο για τον πρώτο, το τραγούδι του "Τα Παιδιά του Πειραιά" που κέρδισε Όσκαρ το 1961 (σιγά τα ωά δηλαδή) είναι κάπως γνωστό στους τουρίστες, όπως είναι γνωστό και το θέμα του Ζορμπά του Θεοδωράκη. Τα ονόματα τους παραμένουν άγνωστα στους ακροατές του εξωτερικού και παρά τις σχεδόν μυθικές διαστάσεις που έχουν αποκτήσει στη χώρα μας. 
Το ακριβώς αντίθετο γίνεται με τον Παπαθανασίου, το όνομα Vangelis είναι πασίγνωστο σε όλο τον πλανήτη, ενώ στην Ελλάδα οι μόνοι που έχουν ακούσει λίγο πιο διεξοδικά τα έργα του είναι αυτοί που ασχολούνται ή παίζουν με τα synths. Για τους υπόλοιπους, η γνώση τους για το έργο του Παπ. αρχίζει και τελειώνει στο πρώτο track του "Crariots Of Fire", άντε και το "End Titles" του Blade Runner. Πέραν αυτών, μαύρη άγνοια.,

Τα πάντα εκτός από τζαζ.
In my book, κάποιος που απαντάει "τα πάντα" στην ερώτηση "τι μουσική ακούς"  κατατάσσεται αυτόματα στην κατηγορία "Άσχετοι".

Στην ίδια λίστα μπαίνουν και αυτοί που αρχίζουν την πρόταση με το "Χατζιδάκι & Θεοδωράκη".?

In my book, κάποιος που απαντάει "τα πάντα" στην ερώτηση "τι μουσική ακούς"  κατατάσσεται αυτόματα στην κατηγορία "Άσχετοι".

Στην ίδια λίστα μπαίνουν και αυτοί που αρχίζουν την πρόταση με το "Χατζιδάκι & Θεοδωράκη".?
Και μόνο που θεωρείς ότι ο Vaggelis είναι πιο αναγνωρίσιμος στον κόσμο από τον Θεοδωράκη μου φτάνει. 

Σαμη Παραγκα είπε:
Εγώ σε ήπια, θα βρεις το μπελά σου με τον Βαγγέλα, δεν με άκουσες.

1ον, δεν έπαιξε ποτέ Τζαζ...
Νομίζεις....?

Για τον Σκαρίμπα, να σου πω ότι ήμουν στην κηδεία του σαν πιτσιρικάς, μια και το σπίτι μου απέχει κάποια μέτρα από το κάστρο της Χαλκίδας, έξω απ'το οποίο βρίσκεται ο τάφος του. Θυμάμαι δε χαρακτηριστικά ότι όταν κατέβασαν το φέρετρο στον τάφο, κάποιος του αφαίρεσε τον σταυρό που ήταν κολλημένος στο καπάκι.

Τι μου θύμισες ωρέ κουζουλέ...?

Και μόνο που θεωρείς ότι ο Vaggelis είναι πιο αναγνωρίσιμος στον κόσμο από τον Θεοδωράκη μου φτάνει. 
Ενώ δεν, ε?....?

Σαμη Παραγκα είπε:
2ον δεν έπαιξε ποτέ με moooooooog

3ον δεν ξεύρει ντέφι
Όι δα....? image.png

@Waterfall-K, mk2

Συγχαρητήρια για το πολύ ωραίο φωτογραφικό αφιέρωμα στον τεράστιο Βαγγέλη. Είναι όντως περίεργο πώς ένας πραγματικά οικουμενικός καλλιτέχνης δεν προβάλλεται τόσο στη χώρα του, σίγουρα η μουσική του δεν ταίριαζε στο κλίμα της μεταπολίτευσης και η αγάπη του για την Αρχαία Ελλάδα έκανε πολλούς από το καλλιτεχνικό κατεστημένο να βγάζουν καντήλες. 

Θα διαφωνήσω κάθετα, όμως, σχετικά με Χατζιδάκι - Θεοδωράκη. Θεωρώ πως εκ των πραγμάτων ο κύριος όγκος της μουσικής τους απευθύνεται σε ελληνόφωνο κοινό (μιας και ο στίχος των Γκατσου, Ελύτη, Ρίτσου κλπ είναι εξίσου σημαντικός με τη μουσικη). Όχι όμως ότι ήταν και "πουθενάδες" διεθνώς. Πέρα από το Όσκαρ του Χ/δακι που δεν είναι καθόλου αμελητέο κατόρθωμα και το Ζορμπά που τον ξέρει όλος ο κόσμος ξεχνάς το αριστουργηματικό Χαμόγελο της Τζοκόντας (παραγωγή Quincy Jones), to soundtrack του America America του Καζαν, το Reflections, καθώς και ότι εκτός του ότι ο Θεοδωράκης είναι πασίγνωστος στις σοσιαλιστικές χώρες για ευνόητους λόγους, έχει κερδίσει BAFTA για το Ζ, έχει γράψει την καταπληκτική μουσική για την ταινία Serpico και τον έχουν τραγουδήσει Beatles και Edith Piaf..

Screenshot-2022-05-19-at-17.55.03.jpg

Θα διαφωνήσω κάθετα, όμως, σχετικά με Χατζιδάκι - Θεοδωράκη.
Δεν είναι θέμα διαφωνίας, είναι θέμα πραγματικότητας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν κρίνουμε εδώ την αξία του έργου των Χατζιδάκι/Θεοδωράκη αλλά την διεθνή τους αναγνωρισιμότητα. Και ότι κι αν πιστεύουν μερικοί, τους κύριους αυτούς δεν τους ξέρει κανείς στο εξωτερικό, τι να κάνουμε τώρα? Γνωστά αυτά που γράφεις, αλλά δεν στοιχειοθετούν "παγκόσμια καριέρα". Τα ονόματα Ελλήνων που είναι πραγματικά γνωστά στο εξωτερικό είναι μετρημένα στα δάχτυλα, και οι παραπάνω κύριοι δεν ανήκουν σ'αυτή τη λίστα. 

Η Μούσχουρη είναι παγκοσμίως γνωστή, ο Ρούσσος επίσης, ο Ξενάκης το ίδιο, ο Yanni, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, ο Γαβράς, η Κάλλας κ.α., αυτοί έκαναν πραγματικά διεθνή καριέρα, οι Χατζιδάκις/Θεοδωράκης όχι.

Σαμη Παραγκα είπε:
ξεχνάς τους βαθύ μωβ τελευταία και ανησυχώ
Αυτοί δεν ξεχνιούνται, βρίσκονται στο DNA μου, όπως εσένα οι The Fall. image.gif

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν κρίνουμε εδώ την αξία του έργου των Χατζιδάκι/Θεοδωράκη αλλά την διεθνή τους αναγνωρισιμότητα.

Χαίρομαι που το διαχωρίζεις. Πάντως τα λίγα που ανέφερα θεωρώ ότι ξεκάθαρα συνιστούν διεθνή αναγνωρισιμότητα. Διεθνή καριέρα δεν έκαναν γιατί ασχολήθηκαν κυρίως με το ελληνικό τραγούδι. Και ο Βαγγέλης με την τεράστια καριέρα δεν είναι και household name στο εξωτερικό (όχι ότι το επιδίωξε βέβαια). 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back