"Η λέξη «έργον» συντιθέμενη με ένα συνθετικό αποδίδει ιδιότητα δημιουργώντας την κατάληξη «-ουργός». Και εδώ έρχεται το μεγαλείο τής Ελληνικής, η οποία προστάζει: Εάν το έργο είναι για το καλό των ανθρώπων, τότε η λέξη τονίζεται στην λήγουσα, και παίρνει οξεία, όπως "μελισσουργός", "σιδηρουργός", "χειρουργός", "μουσουργός", "ιερουργός", κ.λπ.Γιατί ναι μεν χειρουργός, απο το γεωργός, στιχουργός, αλλά και χειρούργος, απο το πανούργος, κακούργος.
"Η λέξη «έργον» συντιθέμενη με ένα συνθετικό αποδίδει ιδιότητα δημιουργώντας την κατάληξη «-ουργός». Και εδώ έρχεται το μεγαλείο τής Ελληνικής, η οποία προστάζει: Εάν το έργο είναι για το καλό των ανθρώπων, τότε η λέξη τονίζεται στην λήγουσα, και παίρνει οξεία, όπως "μελισσουργός", "σιδηρουργός", "χειρουργός", "μουσουργός", "ιερουργός", κ.λπ.
Όταν όμως το έργο ήταν προς βλάβη τού ανθρώπου, τότε σιγά σιγά ο τόνος μετεφέρθη από την λήγουσα στην παραλήγουσα, και από οξεία έγινε περισπωμένη. Π.χ. "κακούργος", "πανούργος", "ραδιούργος" [ραδιούργον μηχανάς κατασκευάζοντα (Σχολιαστής Σοφοκλέους)].
Γι' αυτό τον λόγο π.χ. δεν πρέπει να αποκαλούμε ανεξέλεγκτα έναν γιατρό «χειρούργο» αλλά «χειρουργό»! Διότι «χειρουργός» είναι ο καλός γιατρός, ο οποίος κάνει το καλό έργο, την καλή εγχείρηση επ' ωφελεία τού ασθενούς, ενώ «χειρούργος» είναι ο γιατρός που δεν προσέχει πάντοτε, αυτός που σε κάποιες περιπτώσεις ο θυμόσοφος λαός μας αποκαλεί «χασάπη»!"
Αμα ρωτήσεις φιλόλογο θα σου πει ποια τονίζονται πως και γιατί. Εγω πάντως και στο χώρο της υγείας ακούω και λέω και τα δύο.Εξαρτάται το γιατρό.
Γιατί ναι μεν χειρουργός, απο το γεωργός, στιχουργός, αλλά και χειρούργος, απο το πανούργος, κακούργος.
Αφού λύσαμε τα του Montage Μ, καιρός να ασχοληθούμε και λίγο με τη γλώσσα μας που της έχουν γ@^%%$i τα πρέκια.? Ντιπ αγράμματα βγαίνουν τα παιδιά απ'το Δημοτικό, τελειώνουν πανεπιστήμιο και γράφουν το "Σπίτι" με "ει".?@Waterfall-K εγώ για πλάκα το είπα, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, αλλά μέσα έπεσα.
Οι νεότερες γενιές έχουν αυτοκτονήσει όσον αφορά αυτό το ζήτημα, με έναν απλό, σίγουρο, αποτελεσματικό, διαχρονικά ισχύοντα τρόπο: δεν διαβάζουν, μερικοί είναι υπερήφανοι για το ότι δεν διάβασαν τίποτε και ποτέ.Ντιπ αγράμματα βγαίνουν τα παιδιά απ'το Δημοτικό, τελειώνουν πανεπιστήμιο και γράφουν το "Σπίτι" με "ει".
Έχει γράψει ο φίλος μου άρθρο γι αυτό να το παρέθετα γιατί δεν θυμάμαι τι εξήγηση δίνουν αυτή τη στιγμή, αλλά δεν το ποσταρω μην του κάνω διαφήμιση χαχαχαχα ??Εγώ αποχωρώ από τη στόχευση για Montage M. Οι τιμές είναι λογικές, αλλά αυτά τα περί Ινδονησίας, ανεμιστήρων, VST που θα βγει αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει και ποιος θα μπορεί να το έχει, έφτιαξαν τελικά την κρίσιμη μάζα αντι-κινήτρου.
Μία και θίχτηκε, η λέξη "ορθοπαιδικός" είναι γελοία: δεν υπάρχει ορθό παιδί, ούτε λανθασμένο παιδί. Το "ορθοπεδικός" έχοντας κοινή ρίζα με την "πέδηση" είναι προφανώς ο μόνος σωστός τρόπος για να αναφερθεί κανείς στον εν' λόγω ιατρικό κλάδο, παρ' ότι φαίνεται πως όλοι οι επίσημοι διαφωνούν (βλ εδώ: https://ksarantos.gr/orthopaidikos-vs-orthopedikos/), και μάλιστα με πολύ σοβαρά "επιχειρήματα", αλλά τι να κάνουμε... "άλλοι ακούνε Τζάστιν Μπήμπερ" που λέει και ένας φίλος.
Οι νεότερες γενιές έχουν αυτοκτονήσει όσον αφορά αυτό το ζήτημα, με έναν απλό, σίγουρο, αποτελεσματικό, διαχρονικά ισχύοντα τρόπο: δεν διαβάζουν, μερικοί είναι υπερήφανοι για το ότι δεν διάβασαν τίποτε και ποτέ.
Έχει γράψει ο φίλος μου άρθρο γι αυτό να το παρέθετα γιατί δεν θυμάμαι τι εξήγηση δίνουν αυτή τη στιγμή, αλλά δεν το ποσταρω μην του κάνω διαφήμιση χαχαχαχα ??
ΑΥΤΟ ισχύει κι ασ'τους να λένε (μεγάλωσα ξέροντας προτού πάω σχολείο, μητέρα φιλόλογος κλπ)Το "ορθοπεδικός" έχοντας κοινή ρίζα με την "πέδηση" είναι προφανώς ο μόνος σωστός τρόπος για να αναφερθεί κανείς στον εν' λόγω ιατρικό κλάδο
Όχι, λέω. Απλά για να παρέθετα την εξήγηση του ακαδημαϊκά. Είμαι ξερόλας αλλα όχι φιλολογος. Χαχαχαχα.Κώστα, δεν το έγραψα για 'σένα. Έχω μεγάλα νοσοκομεία που το γράφουν με ΑΙ. Μην με παρεξηγείς.
Αυτό που περιγράφει ως ιστορικόν θέσφατον το συγκεκριμένο άρθρο, έχει βασιστεί στην αδυναμία (στο λάθος) ενός γάλλου γιατρού να αποδώσει τα ελληνικά στα γαλλικά και παράλληλα κατηγορεί του έλληνες γιατρούς για λάθος όταν εκείνοι το απέδωσαν σωστά.. είναι για γέλια. Και παραλλήλως για κλάματα, αν σκεφτεί κανείς οτι το έχει αναρτήσει γιατρός στην ιστοσελίδα του.. Ερώτηση: Αυτός είναι ο γιατρός που δε τον πειράζει να δώσει 4 χιλιάρικα για το Montage?φαίνεται πως όλοι οι επίσημοι διαφωνούν (βλ εδώ: https://ksarantos.gr/orthopaidikos-vs-orthopedikos/), και μάλιστα με πολύ σοβαρά "επιχειρήματα", αλλά τι να κάνουμε...
Η συντριπτική πλειονότητα των ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών προϊόντων σ'αυτόν τον πλανήτη φτιάχνονται στην Κινα, Ινδονησία, Ταϊβάν, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες κ.α. Και τι έγινε? Το "Made In Japan" ταμπελάκι δεν λέει απολύτως τίποτα εδώ και πολλά χρόνια, το μόνο που (μας) λέει είναι ότι θα βάλουμε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν το δούμε. Συναρμολόγηση προϊόντων γίνεται στην ουσία σ'αυτές τις χώρες, προϊόντα τα οποία αποτελούνται από εξαρτήματα που με τη σειρά τους φτιάχνονται σε 500 άσχετες χώρες.Εγώ αποχωρώ από τη στόχευση για Montage M. Οι τιμές είναι λογικές, αλλά αυτά τα περί Ινδονησίας, ανεμιστήρων, VST που θα βγει αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει και ποιος θα μπορεί να το έχει, έφτιαξαν τελικά την κρίσιμη μάζα αντι-κινήτρου.
Κάτι έχει πάρει τ'αυτί μας...Επρεπε να ζείτε πισω στα 60ς οπου το made in japan ηταν συνωνυμο της φτηναδουρας
Ημισελήνιο τσουρέκι?Είχατε προλάβει εσείς οι νέοι την ελληνική εκδοχή του ΚΡΟΥΑΣΑΝ;
Ήταν ένα τσουρεκάκι σαν παλάμη μεγάλο, που ΕΣΤΑΖΕ σιρόπια και ήταν γεμάτο με καρύδια κυρίως σε πολτό, που έτρωγες μία μπουκιά και έπεφτες κατευθείαν σε χειμερία νάρκη.
Άρα, μας λαμήσανε τις λέξεις, τους λαμήσαμε την κουζίνα (που να δείς ελληνικό "σουφλέ").