Ωραίος, σωστός.Γιατί οι 300 γυρίστηκαν σε μια εποχή που δεν υπήρχαν woke αφηγήματα, ποσοστώσεις αναφορικά με τις συμμετοχές ηθοποιών συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων,κ.λ.π.
Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δικαίωμα να παρέμβουν στην ιστορία αυτή καθώς επρόκειτο για την κληρονομιά τους, ήταν ιδιοκτήτες πως να το κάνουμε, δεν συγκρίνονται με σύγχρονες παρεμβάσεις. Οι Αμερικάνοι δεν έχουν το ελεύθερο από εμένα να επέμβουν και να επαναπροσδιορίσουν την Οδύσσεια όπως και η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει αυτό το δικαίωμα ακμή λιγότερο από τους Αμερικάνους.O Nolan έχει εξηγήσει ότι δεν αποσκοπεί στην πιστή απόδοση του Ομηρικού έργου αλλά στη δημιουργία ενός δικού του Τρωικού Universe.
Έχει δικαίωμα να το κάνει; Ας μην ξεχνάμε ότι:
- Ο Όμηρος δόμησε και ανέπτυξε ένα δικό του σύμπαν βασισμένος στην προφορική παράδοση του Τρωικού πολέμου.
- Στον μύθο του Ομήρου κάποιοι άλλοι μεταγενέστεροι πήραν από μόνοι τους την πρωτοβουλία και συνέχισαν να προσθέτουν ερμηνευτικά κομμάτια (ολόκληρα spin offs) μέχρι την προκλασική Αθήνα κατά την οποία σταθεροποιήθηκε o όλος μύθος.
- Η ίδια η αττική τραγωδία λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό ως μηχανή ερμηνευτικής επεξεργασίας παλαιότερου μυθικού υλικού, δίνοντας ψυχολογικό βάθος, ηθικά διλήμματα και δραματική δομή που το έπος απλώς δεν είχε ανάγκη να παρέχει. Πριν τον Αισχύλο δεν υπήρχε ο ρόλος της Κλυταιμνήστρας και του Ορέστη, ακόμη και του Αγαμέμνωνα όπως τους θεωρούμε δεδομένους σήμερα. Πρίν τον Ευρυπίδη δεν υπήρχε ο ρόλος της Ιφιγένειας. Μιλάμε για ολόκληρη αναπροσαρμογή των κεντρικών χαρακτήρων από τη βάση.
Όσον αφορά το εμφανισιακό κομμάτι: και στην Ιλιάδα και στην Οδύσσεια ο Όμηρος αποφεύγει περιγραφές εξωτερικών χαρακτηριστικών (έχει ελαχιστότατες) αλλά εμμένει πολύ συχνά στην εντύπωση που προκαλούν τα χαρακτηριστικά των ηρώων του. Μην ξεχνάμε ότι το ξανθό και λευκό είχε στην αρχαιότητα ταξική και όχι φυλετική ταυτότητα - οι αριστοκράτισες από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι τον 20ο αιώνα έμεναν στο σπίτι και ήταν λευκόχειρες, δεν τις έβλεπε ο ήλιος - μέχρι που η Σανέλ το έκανε μόδα
Επίσης μαύροι στον Τρωικό πόλεμο υπήρχαν: ο Μέμνων, γιος της Ηούς και του Τιθωνού (Τρώα πρίγκιπα, αδελφού του Πριάμου) — άρα εξαρχής συνδεδεμένος γενεαλογικά με την τρωική βασιλική οικογένεια συμφωνα με τον επικό κύκλο που είχε δημιουργηθεί στην αρχαία Ελλάδα, όπως εξήγησα. Μάλιστα ένα από τα σημαντικότερα αρχαία spin offs της Ιλιάδας είναι η Αιθιοπίδα (χαμένο σήμερα).
Δεν ξέρω...Φαντάζομαι τον μουστακαλή γενειοφόρο που έπαιζε την Ωραία Ελένη στο Αρχαίο θέατρο και ξαφνικά η Λουπίτα μου φαίνεται έτη φωτός πιο κοντινή στον ορίτζιναλ μύθο.Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δικαίωμα να παρέμβουν στην ιστορία αυτή καθώς επρόκειτο για την κληρονομιά τους, ήταν ιδιοκτήτες πως να το κάνουμε, δεν συγκρίνονται με σύγχρονες παρεμβάσεις. Οι Αμερικάνοι δεν έχουν το ελεύθερο από εμένα να επέμβουν και να επαναπροσδιορίσουν την Οδύσσεια όπως και η σύγχρονη Ελλάδα δεν έχει αυτό το δικαίωμα ακμή λιγότερο από τους Αμερικάνους.
Αν θέλεις να είσαι έντιμος προς έναν αρχαίο πολιτισμό που οι ιδέες του έχουν διαμορφώσει το σύγχρονο κόσμο όσο κανένας άλλος, πρέπει να αντιμετωπίζεις τα μνημεία του με σεβασμό. Να βάλεις την προσωπικότητα σου στην Οδύσσεια, ΝΑΙ, όσο σου επιτρέπουν οι εικασίες που πρέπει να γίνουν για να μετατραπεί ένα γραπτό σε κινούμενη εικόνα. Όταν δεν λαμβάνεις υπόψη σου το αρχικό έργο και έρχεσαι και σε διένεξη μαζί του προκειμένου να περάσεις δικά σου μηνύματα (πολύ εφήμερα και της μόδας, σε απολυτή αντίθεση με το διαχρονικό έργο που καταπιάνεσαι) είσαι λάθος, φαουλάρα για εμένα
Κοίτα όλα αυτά που λες ισχύουν. Δεν είναι θέμα συνωμοσίας, είναι ξεκάθαρες πολιτικές που υιοθετούνται ανοιχτά. Τα στοιχεία είναι δημόσια για όποιον θέλει να τα βρει. Και δεν νομίζω ότι το αρνείται κανένας, απλά κάποιοι είναι υπέρ και προσπαθούν να το δικαιολογήσουν.@tubarao Για να μην επαναλαμβάνομαι, έχω γράψει ότι ο Nolan έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει,
όπως και εγώ να κρίνω το έργο του, από το casting,μέχρι και τους τίτλους τέλους.
Οι αντιδράσεις που βλέπεις, δεν ξεκινούν από την Οδύσσεια του Νόλαν.
Αυτή για παράδειγμα είναι η παραγωγή του BBC για τον Αχιλλέα.
Προβολή συνημμένου 54015
Προανέφερα τη Χιονάτη και υπάρχουν και ένα σωρό άλλα παραδείγματα.
Δεν είναι καμιά θεωρία συνομωσίας, μιας και η επιλογή χαρακτήρων μιλάει από μόνη της.
Και υπάρχει το ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο, που θεωρώ ότι οι μόνοι που δεν το αντιλαμβάνονται, είναι όσοι διακατέχονται από ιδεοληψίες που τους αποτρέπουν να έχουν κριτική σκέψη.
Ο λόγος που ασχολούμαι με το θέμα, δεν είναι γιατί μου πρόσβαλλαν την Ωραία Ελένη..
Αλλά γιατί όλες αυτές οι επαναλαμβανόμενες "μοντερνιές", μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και πολύ μετριοπαθή κόσμο, σε πολύ περίεργα μονοπάτια, όπως και να ρίξουν νερό στο μύλο των ακραίων..
Και αυτό δεν το χρειάζεται κανείς..
θα ρισκάρω χωρίς να το εχω δεί και θα πώ,οτί θα είναι για πίτσα,pop corn και coca cola.
Σαφώς. Τα μεγάλα στούντιο είδαν την απίστευτη επιτυχία της Lucasfilm πχ και αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να λείψουν από το πάρτι. Τόσο πολύ, μάλιστα, που δεν τα ενοχλεί ούτε το ρίσκο να χαρακτηριστούν πολιτικά, έστω και άθελά τους.Εννοείται. Οι στρατηγικές casting μεγάλων στούντιο καθοδηγούνται σε τεράστιο βαθμό από data-driven λογική αγοράς: παγκόσμια κοινά, αλγοριθμική βελτιστοποίηση engagement, ανάγκη προσέλκυσης δημογραφικών που πληρώνουν κλπ. Το αποτέλεσμα μπορεί να μοιάζει ταυτόσημο με "ιδεολογική πολιτική", αλλά η αιτία είναι καθαρά εμπορική.
Σιγα μη έδιναν 250 εκατομμύρια στον Νόλαν να γυρίσει το Χουλιγουντιανό αντίστοιχο του Κώστα Δούκα.
Τα μεγάλα στούντιο είδαν την απίστευτη επιτυχία της Lucasfilm πχ και αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να λείψουν από το πάρτι.
Αυτό έγινε χοντρικά από το 2015-2026. Είναι σε εξέλιξη δηλαδή. Δεν θα το έλεγα 40-50 χρόνια αλλά αν θέλεις πέστο, ο χρόνος είναι σχετικός (το έχω δει σε ταινία του Νόλαν).Πριν σαράντα-πενήντα χρόνια δεν έγινε αυτό;
Αυτό έγινε χοντρικά από το 2015-2026. Είναι σε εξέλιξη δηλαδή. Δεν θα το έλεγα 40-50 χρόνια αλλά αν θέλεις πέστο, ο χρόνος είναι σχετικός (το έχω δει σε ταινία του Νόλαν).
Δεν θέλω να πω κάτι κακό για το τζέμινι. Αλλά ή θέλει να σε κρατήσει στο σκοτάδι ή το ρωτάς λάθος πράγματα.Τα ορόσημα της εποχής
(από το Gemini, αλλά ρώτησα και τον πατέρα μου καλού-κακού)...
- 1973: Ο George Lucas ιδρύει τη Lucasfilm Ltd.
- 1977: Η κυκλοφορία του Star Wars αλλάζει τα δεδομένα στο box office, στα ειδικά εφέ (μέσω της Industrial Light & Magic που στήθηκε ειδικά για την ταινία) και στο merchandising.
- 1979: Η χρονιά βρίσκει τη Lucasfilm να ιδρύει το τμήμα THX (αρχικά για τον κινηματογραφικό ήχο του Return of the Jedi, σε συνεργασία με τον Tom Holman) και να θέτει τις βάσεις για την Pixar (ως The Graphics Group τότε, κάτω από την ομπρέλα της Lucasfilm).
Δεν θέλω να πω κάτι για το τζέμινι. Αλλά ή θέλει να σε κρατήσει στο σκοτάδι ή το ρωτάς λάθος πράγματα.
Οκ οπότε η lucasfilm δεν έβγαλε καμία ταινία, καμία σειρά, καμια δεν ακύρωσε, καμία δεν φλόπαρε την περίοδο 15-26.Actually, απλώς του έκανα paste το προηγούμενο ποστ σου. Οπότε, η θέλει να μας κρατήσει στο σκοτάδι, ή το ρωτάω λάθος πράγματα, ή ο χρόνος είναι σχετικός, ή όλα τα παραπάνω μαζί, ή τίποτε από τα παραπάνω, ή η Lucasfilm είναι ομώνυμη εταιρεία από το Λιανοκλάδι, ή ο Νόλαν είναι το Τζέμινι, ή τελικά προτιμάς το Jaws.
![]()
![]()
![]()
Είχα δηλώσει στο παραλθόν fan του Ludwig Göransson που γνώρισα από τη συνεργασία του με τον NOLAN από το εξαιρετικό soundtrack του TENET
Ανυπομονώ για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο σίγουρα θα με καλύψει μουσικά. Το μεγάλο στοίχημα είναι να δω πώς θα λειτουργήσει μέσα στην ταινία και αν το θέμα θα καταφέρει να παντρέψει αρμονικά τα παραδοσιακά όργανα με τη σύγχρονη δυτική μουσική και ίσως να υπάρχει και πινελιά ηλεκτρονικών στοιχείων, γιατί όχι.