Δηλαδή η Έμιλυ Γουίλσον περιγράφει την ωραία Ελένη σαν αφρικάνα;
"Wilson translates directly from the ancient Greek rather than consulting other translated versions"
Που να συμβουλευόταν και άλλες μεταφράσεις, θα έκανε τον Αγαμέμνονα Ινδιάνο...
Δεν ξέρω που σκοπεύει η τάση των τελευταίων χρόνων να γίνονται τέτοιες "εικαστικές παρεμβάσεις".
Θα έλεγα ίσως για την πρόκληση και τον ντόρο,αλλά μεγέθη όπως ο Νόλαν δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.
Οπότε πιο πιθανό για την γνωστή ατζέντα..
Όταν το BBC έκανε ντοκιμαντέρ για τον Αχιλλέα, είχε για Αχιλλέα αυτόν τον ηθοποιό
Προβολή συνημμένου 53116
Τις προάλλες γυρισαν τη Χιονάτη(που λέγεται Χιονάτη γιατί το δέρμα της ήταν λευκό σαν το χιόνι) με μη λευκή ηθοποιό.
Πραγματικά δεν ξέρω γιατί θέλουν να δίνουν αφορμές για να εγείρουν τα πλήθη.
Βλέπω όμως ότι τέτοιες καλλιτεχνίες γίνονται αποκλειστικά σε οτιδήποτε ευρωπαϊκό,λευκό, τον Ιησού,κ.ο.κ.
Ας πάνε να γυρίσουν ταινία για το Σάκα Ζούλου και να βάλουν για γυναίκα του μια λευκή να δούμε τι θα γίνει.
Ας βάλουν τον Τον Χανκς να παίξει τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να δούμε αν μείνει κολυμπιθρόξυλο όρθιο..
Καλά για Μωχάμετ ούτε καν,εκεί κάνει τσιζ...
Τέσπα, θα το δω γιατί έχω δει όλες του Νόλαν και όταν σκάσει στην οθόνη η ωραία Ελένη θα προσπαθήσω να μην σκάσω στα γέλια...
Η εμιλι γουιλσον παιρνει αρκετες ελευθεριες ωστε να δειξει μια συγχρονη οπτικη των χαρακτηρων μπλαμπλαμπλαμπλαμπλα. Με λιγα λογια, πολλα στην μεταφραση της βγαινουν απο το κεφαλι της, το οποιο ειναι αρκετα μορφωμενο και αναγνωρισμενο ακαδημαικα κλπκλπ αλλα οπωσδηποτε δεν ειναι το κεφαλι του ομηρου.
Εδω, για μενα, υπαρχουν δυο διαφορετικα θεματα: α. κατα ποσο ο καλλιτεχνης μπορει να αποκλινει απο το οριτζιναλ οταν κανει μια διασκευη και β. αν υπαρχει η ατζεντα που αναφερεις που αλλαζει συγκεκριμενες ιστοριες μονο με συγκεκριμενα στοιχεια μονο για να εξυπηρετησει ενα συγκεκριμενο αφηγηξκμα κλπ.
Για το α θεωρω οτι μπορει ο καθενας να κανει ο τι νομιζει οτι υπηρετει το καλλιτεχνικο του οραμα ή και τον διευκολυνει πρακτικα (και να κριθει για αυτο εννοειται). Πχ μια νιγηριανη παραγωγη που εχει μαυρους ολους τους κατοικους της τροιας προφανως δεν ενοχλει, μαγκια τους που το εκαναν. Μια ελληνικη παραγωγη της θειας κωμωδιας πχ που εχει μονο ελληνες ηθοποιους επισης μαγκια τους που το εκαναν.
Εδω βεβαια θεωρω πως οι αμερικανικες παραγωγες κρινονται με λιγο διαφορετικα κριτηρια γιατι 1. εχουν προσβαση σε, πρακτικα, οποιονδηποτε να κανουν καστ και 2. κατα καποιο τροπο ειναι η στανταρ βιομηχανια θεαματος του πλανητη γη σημερα λογω του reach που εχει.
Απο την αλλη, δεν θυμαμαι τιποτα τρομερες αντιδρασεις οταν ειδαμε βραζιλιανο ξερξη και γαλλιδα αρτεμισια, αντιθετως. Βεβαια εκει οι ταινιες δεν εκρυβαν οτι ειναι βασισμενες μεν σε ενα ιστορικο γεγονος, αλλα οτι ειχαν παρει τις ελευθεριες τους με την ιστορια. Μεχρι τωρα, αντιθετως, η οδυσσεια του νολαν παρουσιαζεται σαν "η οδυσσεια" στη μεγαλη οθονη.
Το οποιο μας φερνει στο δευτερο θεμα. Δεν ξερω αν υπαρχει καποια συντονισμενη προσπαθεια να ξαναγραφτει η ιστορια (δλδ δεν μπορω να το αποδειξω), αλλα η αληθεια ειναι οτι τα τελευταια χρονια εχουν αλλοιωθει εως καταστραφει διαφορα staples της pop culture απο τo star wars μεχρι την galadriel. Αν υπαρχει παντως, να εισαι σιγουρος οτι η γουιλσον ειναι κοματι αυτης της προσπαθειας, οποτε απλα αναφερω σε ποιο κειμενο βασιζεται ο νολαν για να ξερουμε τί να περιμενουμε.
Για τα αλλα που λες για μοχαμετ παιζεις στα ορια του επικινδυνου
Για το bbc μην το παιρνεις και πολυ στα σοβαρα ειναι σχεδον επισημα πλεον εργαλειο προπαγανδας. Ο τι σχεση εχει το RT ή το al jazeera με την αληθεια εχει και το bbc. Δυστυχως.
Από το Tenet και μετά, η σεναριακή γραφή και το story-telling του, είναι σε ελεύθερη πτώση, όσο επιεικής και αν ήμουν προσωπικά μαζί του με το Oppenheimer (που δεν ήταν κακό, μου άρεσε). Και οι πληροφορίες για την Οδύσσεια ( ο Θεός να την κάνει ) δεν δείχνουν ότι το γυρίζει το πράγμα. Ο άνθρωπος στο παρελθόν μας έχει δώσει ανεκτίμητης αξίας διαμάντια, που ποτέ δεν θα γεράσουν καλλιτεχνικά και θα μνημονεύονται για πάρα πολλά χρόνια ακόμα ως σταθμοί της 7ης τέχνης. Πραγματικά ανεπανάληπτα. Και μάλιστα, σε επίπεδο σεναριακό, μιλάμε για ταινίες «πολλαπλής ανάγνωσης» και με πολύ βαθιά νοήματα. Πόσοι κατανόησαν ότι το inception π.χ. έχει επίσης μεταφυσική ανάγνωση…?
Επιστρέφοντας στην Οδύσσεια, εάν τέλος πάντων ήθελε να κατανοήσει βαθιά το έργο και να το διαχειριστεί με σεβασμό, θα μπορούσε να στραφεί σε ακαδημαϊκούς και να κάνει την μελέτη του. Αλλά επέλεξε άλλους δρόμους…
Ίσως ο Villeneuve , μιας και αναφέραμε το Dune, να ήταν πιο κατάλληλος να ασχοληθεί με κάτι σαν την Οδύσσεια. Έχει δείξει τεράστιο σεβασμό στο οτιδήποτε έχει αναλάβει μέχρι στιγμής, και έχει καταφέρει να διαχειριστεί εξαιρετικά την πολιτιστική κληρονομιά και του Dune ( που, εντάξει, είναι μικρή) αλλά και του Blade Runner (που είναι τεράστια). Για εμένα το Blade Runner του Villeneuve είναι ακόμα καλύτερο και από το αυθεντικό, το οποίο, οκ, I never saw that coming, ειλικρινά. Μου αρέσουν όλες οι δουλειές του και κάποια στιγμή, αν το βρω, πρέπει να ξαναδώ και το Arrival, τώρα που το έφερε η κουβέντα.
Κατ αρχην ολες οι ταινιες του νολαν ειναι πολυ καλα φτιαγμενες ομορφες κλπκλπ εννοειται οτι ο τυπος ειναι generational κινηματογραφιστης.
Το inception το θεωρω υποδειγμα κακης ιστοριας. Γιατι για να λειτουργησει ολη η ιστορια πρεπει να εμφανιζεται η μαριον κοτιγιαρντ καθε τρεις και λιγο και να ξαναξεκιναει την ιστορια σαν απο μηχανης θεος (ξερω δεν ειναι ακριβως απο μηχανης θεος).
Το ιντερστελαρ ειναι απλα ενα παραμυθι που παρουσιαζεται ομως σαν επιστημονικη φαντασια. Καμμια σχεση, καταριπτει τις αρχες του κοσμου στον οποιο βρισκεται.
Το οπενχαιμερ ειναι απο τις μεγαλυτερες απογοητευσεις μου τελευταια (αλλα ισως φταιω και εγω σε αυτο) γιατι απο εκει που περιμενα να παω να δω πολιτικο/πολεμικο/κατασκοπικο/επιστημονικο θριλερ κατεληξα να βλεπω μεσημεριαναδικο ποιος γουσταρε ποια και ω τι κακος ο τρουμαν δειτε πως μιλησε στον οπι μας. Επισης θεωρω οτι αυτη η ιστορια ειναι το σημαντικοτερο γεγονος που διαμορφωσε τον μοντερνο κοσμο και χρειαζεται αρκετη προσοχη στο πώς την προσεγγιζουμε, που ο νολαν δεν εδειξε.
Για την οδυσσεια παντως που λες, στραφηκε σε ακαδημαικους. Η εμιλι γουιλσον ειναι ακαδημαικος ειδικη στις κλασσικες σπουδες.
Για τον βιλνεβ συμφωνω απολυτα μαζι σου. Το dune, διαφωνω οτι εχει μικρη πολιτιστικη κληρονομια, ειναι μεχρι τωρα εξαιρετικο και το blade runner που εφτιαξε οντως και εγω το θεωρω πολυ καλο, αντιστοιχα καλο με το πρωτο (οχι καλυτερο ομως).