• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Τσιγάρο-ποτά-άλλες ουσίες και επίδραση στη φωνή

Laikos91

Νέο μέλος
Πόντοι
8
Καταρχάς δεν ξέρω αν υπάρχει ήδη κάποιο θέμα με παρόμοια συζήτηση (αν υπάρχει, διαγράψτε το αυτό ελεύθερα) αλλά νιώθω την ανάγκη να απομυθοποιήσω επιτέλους αυτή μου την απορία.

Έχω δει πολλούς τραγουδιστές (λαϊκούς-ελαφρολαϊκούς-ρεμπέτες-έντεχνους) τα τελευταία κάτι χρόνια που πηγαίνω σε live.

Άλλοι/ες κάπνιζαν ή και έπιναν πριν/κατά τη διάρκεια όσο τραγουδούσαν, άλλοι/ες όχι.

Έχω διαβάσει άπειρες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με αυτό στο Quora (ιστοσελίδα που ρωτάς και απαντάς ερωτήσεις σε κάθε θέμα) και το 85% θα έλεγα τείνει προς την γενικά καθιερωμένη πεποίθηση ότι "ναι, το τσιγάρο και το αλκοόλ κάνουν κακό στη φωνή" όμως ένα 15% διαφωνούσε και το αιτιολογούσε λέγοντας πως ο τάδε ή ο άλλος τραγουδιστής/ρια και κάπνιζε και έπινε και είχε/έχει φωνάρα παρόλα αυτά.

Φρανκ Σινάτρα π.χ. , κάπνιζε πούρα νομίζω και έπινε και είχε αυτή τη φωνή.

Καζαντζίδης, το ίδιο.

Νατάσσα Θεοδωρίδου, το ίδιο.

Βασίλης Καρράς, το ίδιο.

Νότης Σφακιανάκης, το ίδιο.

Οι περισσότεροι παλιοί ρεμπέτες αλλά και λαϊκοί των '50s - '60s, το ίδιο.

Γενικά πάρα πολλά παραδείγματα πετυχημένων τραγουδιστών που σε κάνουν να αναρωτιέσαι "όντως το τσιγάρο κάνει κακό στη φωνή ή αναλόγως;"

Παίζει ρόλο το είδος μουσικής;

Π.χ. στα 'βαριά' λαϊκά αυτό το γρέζι που προκαλεί στη φωνή το τσιγάρο και το αλκοόλ, δρουν θετικά, κάνοντας την φωνή κάποιου/ας να ακούγεται πιο "ψημένη" , πιο "βασανισμένη" ας το πω;

Παίζει ρόλο κυρίως το DNA και γενικά το εσωτερικό του σώματος κάποιου/ας (διάφραγμα, λάρυγγας π.χ) και ανεξαιρέτως τι πίνεις ή τι καπνίζεις μπορείς να έχεις καλή φωνή;

Από προσωπική εμπειρία, πιστεύω πως παίζει μέχρι ένα σημείο ρόλο.

Π.χ. παλιά κάπνιζα πούρα Κούβας. Έκαναν την φωνή μου να ακούγεται αρκετά πιο μπάσα, τύπου Βασίλης Καρράς. Το αποτέλεσμα διαρκούσε καμία ώρα και μετά σιγά σιγά διαλυόταν αλλά σε αυτό το διάστημα υπήρχε αρκετή αλλοίωση, σαν φυσικό distortion και reverb ήταν.

Τα τσιγάρα που πλέον καπνίζω (Καρέλια μπλε κασετίνα) είναι αρκετά πιο ελαφριά από τα πούρα αλλά και από άλλα τσιγάρα (και κάθε μάρκα έχει άλλη ένταση, π.χ. τα Marlboro Red είναι πιο βαριά από τα Marlboro Gold) και δεν μου βγάζουν το ίδιο γράζι με τα πούρα ακόμα και 5 να καπνίσω μέσα σε 1 ώρα.

Το δε αλκοόλ νομίζω παίζει σημαντικό ρόλο, μπορεί όχι άμεσα στην χροιά της φωνής (εκτός άμα πιεις μεγάλη ποσότητα υψηλή σε % αλκοόλ, καμία σχέση π.χ. να πιεις 1 μπύρα και να τραγουδήσεις με 5% αλκοόλ με το να πιεις 2 ποτήρια ουίσκο με 40% αλκοόλ) αλλά σίγουρα στο συναίσθημα, νομίζω πως επειδή χαλαρώνεις βγαίνει κάπως πιο φυσικά, λιγότερο επιτηδευμένα, ίσως απλά να χαλαρώνεις και να μη δίνεις τόση σημασία στα μικρολαθάκια που κάνεις και βγάζεις πιο πολύ τον εσωτερικό σου πόνο. (τώρα που το γράφω αυτό μου ήρθε στο μυαλό η φωνή των Τσιγγάνων που μεταδίδουν υπέροχα το συναίσθημα με αυτούς τους "λαρυγγισμούς" τύπου Γονίδη, Μελά, κτλπ)

Για τις "άλλες ουσίες" δεν έχω άποψη επειδή δεν έχω καταναλώσει ποτέ όμως έχει τύχει να πάω σε γνωστό μαγαζί με πρωταγωνιστή μία μεγάλη λαϊκή φυσιογνωμία η οποία μύριζε έντονα (βρισκόμουν πρώτο τραπέζι εκείνη την μέρα) κάτι πιο έντονο από απλό τσιγάρο. Δεν ξέρω αν επηρεάστηκε από αυτό η φωνή του όμως ήταν εξαιρετικός στα τραγούδια που είπε.

Ποια είναι οι απόψεις σας επί του θέματος;

τώρα που το γράφω αυτό μου ήρθε στο μυαλό η φωνή των Τσιγγάνων που μεταδίδουν υπέροχα το συναίσθημα με αυτούς τους "λαρυγγισμούς" τύπου Γονίδη, Μελά, κτλπ)
(Επίσης Μάκης Χριστοδουλόπουλος, τον καλύτερο ξέχασα!)

Εννοώ (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων) πως τραγουδάνε σαν να μην νοιάζονται τόσο για το πόσο "σωστά" λένε κάτι, όσο το να το πουν, σαν τους Σμυρνεϊκους αμανέδες π.χ. που είναι σαν ο άλλος να είχε μέσα του καημό πολλά χρόνια και επιτέλους το λέει και απελευθερώνεται, αυτό το στυλ. Η σύγκριση Τσιγγάνων με αλκοόλ έγινε επειδή όταν πιεις αρκετά πιστεύω κάπως έτσι σου βγαίνει να τραγουδήσεις, με περισσότερη έμφαση στο να το πεις όπως το νιώθεις παρά σώνει και καλά να είναι σωστή η συχνοτική δυναμική/εμβέλεια, ο ρυθμός, το βάθος, η χροιά, η ένταση, κτλπ.

Δεν ξέρω αν τα πούρα βάζουν reverb στη φωνή άλλα αν δεν είσαι εξαρτημένος από την νικοτίνη σου προτείνω να πορεύεσαι με ότι φωνή σου έδωσε η φύση για να μην γίνεις σκλάβος καμιάς βιομηχανίας και για να έχεις τη υγειά σου

Δεν ξέρω αν τα πούρα βάζουν reverb στη φωνή άλλα αν δεν είσαι εξαρτημένος από την νικοτίνη σου προτείνω να πορεύεσαι με ότι φωνή σου έδωσε η φύση για να μην γίνεις σκλάβος καμιάς βιομηχανίας και για να έχεις τη υγειά σου

Εννοώ πως προσδίδουν βάθος και γρέζι στη φωνή. Ειδικά άμα πιεις ουίσκι και καπνίσεις πούρα νιώθεις πως "βαραίνεις". Σίγουρα δεν θα το κάνεις αν έχεις ρεπερτόριο ελαφρολαϊκά και σκυλάδικα, εκεί καταλήγω, κάθε τι έχει άλλα "τονωτικά".

Υγεία πάνω από όλα!

Ενα πακετο την ημερα ειναι 120 ευρω το μηνα.

Με 120 ευρω το μηνα πας σε ενα καλο WDEIO, και σου εγγυωμαι 100% οτι η βελτιωση που θα εχεις θα ειναι χιλιαδες φορες ανωτερη απο το reverb στη φωνη απο το πουρο. Καλα, τι πουρα καπνιζεις, Lexicon;

Πλακα κανω.

Οσο αφορα το αλκοολ, το αλκοολ εχει τον βαρυτερο εθισμο απο ολα τα ναρκωτικα, συγκρισιμο μονο με τον εθισμο στην ηρωινη.

Βεβαια η διαφορα ειναι οτι με το αλκοολ μπορεις να κανεις περιστασιακη χρηση, ενω με τις σκονες αμα αρχισεις δεν ξεμπλεκεις ευκολα μετα.

Αν ομως κανεις το αλκοολ τροπο ζωης, σε φαση πινω για να εκφραζομαι καλυτερα και τετοια, ειναι ευκολο να κολλησεις. Και αμα κολλησεις ειναι πιο δυσκολο να ξεκολλησεις και απο την ηρωινη, διοτι ηρωινη για να βρεις πρεπει να τραβηχθεις και αν ξεκοψεις απο τα κυκλωματα ισως καταφερεις να σωθεις, ενω αλκοολ εχει και το σπιτι της γιαγιας, και οπου πας θα το βλεπεις μπροστα σου.

Οποτε μακρυα απο τετοιο τροπο ζωης, αλλο να κανεις κανα δυο βλακειες πιτσιρικας, και αλλο να καταληξεις ναυαγιο.

Ενα πακετο την ημερα ειναι 120 ευρω το μηνα.

Με 120 ευρω το μηνα πας σε ενα καλο WDEIO, και σου εγγυωμαι 100% οτι η βελτιωση που θα εχεις θα ειναι χιλιαδες φορες ανωτερη απο το reverb στη φωνη απο το πουρο. Καλα, τι πουρα καπνιζεις, Lexicon;

Πλακα κανω.

Οσο αφορα το αλκοολ, το αλκοολ εχει τον βαρυτερο εθισμο απο ολα τα ναρκωτικα, συγκρισιμο μονο με τον εθισμο στην ηρωινη.

Βεβαια η διαφορα ειναι οτι με το αλκοολ μπορεις να κανεις περιστασιακη χρηση, ενω με τις σκονες αμα αρχισεις δεν ξεμπλεκεις ευκολα μετα.

Αν ομως κανεις το αλκοολ τροπο ζωης, σε φαση πινω για να εκφραζομαι καλυτερα και τετοια, ειναι ευκολο να κολλησεις. Και αμα κολλησεις ειναι πιο δυσκολο να ξεκολλησεις και απο την ηρωινη, διοτι ηρωινη για να βρεις πρεπει να τραβηχθεις και αν ξεκοψεις απο τα κυκλωματα ισως καταφερεις να σωθεις, ενω αλκοολ εχει και το σπιτι της γιαγιας, και οπου πας θα το βλεπεις μπροστα σου.

Οποτε μακρυα απο τετοιο τροπο ζωης, αλλο να κανεις κανα δυο βλακειες πιτσιρικας, και αλλο να καταληξεις ναυαγιο.

Θα απαντήσω σε εσένα και ελπίζω όποιος/α το διαβάζει να διαβάσει και το σχόλιο αυτό επειδή αν κρίνω από τα τελευταία 2 σχόλια (δικό σου και του Αγίου) δεν καταλάβατε το νόημα του θέματος αυτού που ΔΕΝ είναι οι εθισμοί αυτοί αλλά αν και πόσο επηρεάζουν (θετικά-αρνητικά) την φωνή κάποιου/α που τραγουδάει.

Δηλαδή απομυθοποίηση (ή και όχι) του "το τσιγάρο/τα ποτά/οι ουσίες καταστρέφει τις φωνητικές χορδές και τις ικανότητες στο τραγούδι".

Last edited:
δεν καταλάβατε το νόημα του θέματος αυτού

Ίσως να φταίω κεγώ που έγραψα στο αρχικό κείμενο τις 4-5 παραγράφους μετά το "Από προσωπική εμπειρία, πιστεύω πως παίζει μέχρι ένα σημείο ρόλο.".

Δεν καπνίζω περισσότερο από 2-3 τσιγάρα την ημέρα, πίνω μία στο τόσο και τα άλλα τα βαριά ούτε καν.

Το θέμα δεν είναι για μένα αλλά για όλα τα άλλα που έγραψα, απλά έγραψα μερικά και για μένα ως δικιά μου τοποθέτηση/άποψη.

(σόρρυ για το μπέρδεμα λόγω της υπερανάλυσης, παρακαλώ ας μείνουμε στην ουσία του θέματος και όχι σε μένα 🙂 )

Όλοι οι μεγάλοι τραγουδιστές κάπνιζαν για τον απλό λόγο ότι ΟΛΟΙ κάπνιζαν τα χρόνια τα παλιά.
Η μεγαλύτερη τραγουδίστρια όλων των εποχών,η Aretha Franklin, κάπνιζε και ταυτόχρονα ΕΤΡΩΓΕ και χάμπουργκερ την ώρα που ηχογραφούσε :ROFLMAO: ..(υπάρχουν φωτογραφίες) ενώ τραγουδούσε ΚΑΘΙΣΤΗ και παίζοντας και πιάνο (πάνω στο οποίο είχε το τασάκι,την κόκα κόλα και φυσικά το χάμπουργκερ).
Οπότε την φωνή σίγουρα δεν την "χαλάει" (και η Μαρία Κάλλας καπνιζε).
Απο εκεί και πέρα εν έτη 2025 όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να πάθει κάποιος που καπνίζει (ή τρώει 5 τυρόπιτες την ημέρα , ή κάνει πρέζα ή πίνει σαν νερόφιδο ή δεν περπατάει ή, ή, ή)...
Αν έχεις φωνή πάντως "ισάξια " με τα ΤΕΡΑΤΑ που αναφέρεις (Μάκη, Στέλιο κτλ) rest assured ότι δεν θα πάθει τίποτα...η φωνή σου.

Last edited:
Θέτεις πολλά θέματα συγχρόνως.

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη φωνή απο την άποψη ότι σε τακτική χρήση επηρεάζει τους αεραγωγούς και προκαλεί βήχα. Το σε ποιο βαθμο και συχνοτητα γίνεται αυτο δεν ειναι κάτι που μπορει να καλυφθει με μια γενική απάντηση γιατι δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που ακομα και με παθητικο κάπνισμα βηχουν. Άλλοι που τραγουδάνε 5 παραστάσεις τη βδομάδα και καπνιζουν (Giuseppe di Stefano) ή Franco Bonisolli. Μιλάμε τώρα για σολίστες που παιζανε παγκοσμια μπάλα στο πιο απαιτητικο ρεπερτόριο του κόσμου και σε μια φωνή που ειναι απο τις πιο "αθλητικές". Την ίδια στιγμη με τις ιδιες προδιαγραφές ο Mario Del Monaco έκανε ζωή αθλητή και τραγουδούσε 1 φορά την εβδομάδα.

Εχει σημασια να ξερεις και τα όρια σου και να σε ενδιαφέρει μεχρι που θες να το πας.

Οι λαικοι που αναφέρεις προφανως ηξεραν τα ορια τους και προφανως δε θα τους ελεγε κανεις τιποτα αν καμια μερα ηταν λιγο πιο "βουλωμένοι" απο άλλες μέρες. Επίσης στο λαικο υπάρχει πάντα η δυνατότητα να πεις στο μαέστρο να το πάρει και 1 τόνο κάτω αν εισαι βαρύς μέρα. Στην όπερα αν το ζητήσεις αυτό απο το μαέστρο έκανες μαγκα τον αντικαταστάτη σου και αυτοκτόνησες επαγγελματικά.

Το πούρο δεν το κατεβάζεις στους αεραγωγούς. Ωστόσο μια μικρή ποσότητα παει και σιγουρα η νικοτινη περνάει απο το σαλιο και το βλεννογόνο. Εμένα με επηρεάζει αλλά λίγο. Γενικά καπνιζω πούρα, αλλά αν πάρω τώρα ρόλο για τραγούδι το κόβω άμεσα όσο θα κάνω προετοιμασία. Και φυσικά κάνω αθλητική ζωή μέχρι να τελειώσω παραστάσεις. Μετά του δίνω και καταλαβαίνει.

Αλλος παράγοντας που παιζει είναι το πόσο συχνά τραγουδάς. Δηλαδή οι λυρικοι καλλιτεχνες τραγουδάνε υποχρεωτικά μέρα παρα μέρα το συχνότερο για να ξεκουραστει η φωνή και να αποφευχθει τυχόν τραυματισμός που θα τους πάει πισω απο βδομάδες μέχρι μήνες. Παλιά στα 90ς στα λαικά οι τραγουδιστές είχαν μαγαζι 6 φορες τη βδομάδα και καποιοι το πρωι τηλεόραση και μερικες φορες στουντιο το απογευμα πριν το μαγαζι. Κακα τα ψεματα, οσο κτηνώδεις φωνητικες χορδές να εχεις και όσο κτηνος τεχνικής και αν είσαι, αυτό ειναι συνταγή για κάψιμο... και αν σε ενδιαφέρει η διάρκεια πρέπει να το πάρεις αλλιως.

Άλλος παράγοντας που παίζει τρελο ρόλο και το ξέρει οποιος έχει τραγουδήσει είναι ο καλος ύπνος και η καλύ ενυδάτωση. Ξερος λαιμος = βήχας. Και κακος ύπνος = κακό κούρδισμα, μειωμένη αντιληψη και γενικα εξαντληση.

Επίσης αλκοόλ = αφυδάτωση.
Αλκοόλ + τσιγάρο = πιο γρήγορη και εγγυημένη αφυδάτωση.

Τώρα δε μιλάμε για φάσεις ήπια ενα σφηνάκι πριν βγω, αλλά να πινεις τακτικά και ενδεχομένως αρκετά.

Προσωπικά τα κάνω όλα με μέτρο και αν εχω τραγουδιστικο gig κανω ολα οσα πρεπει για να ειμαι οκ. Και δεν εχει σημασια αν ειναι όπερα, lied, ορατόριο, ή ρεμπετάδικο. Όλα θέλουν τον επαγγελματισμό τους και καλή παράσταση. Στο κάτω κάτω κάποιος πληρώνει και θελει να ακούσει τραγούδι και όχι εμπλοκές.

Γενικά η σύσταση είναι ότι μια καλή ζωή, με καλο και επαρκή ύπνο, ασκηση, καλή διατροφή, καλή ενυδάτωση, καλλιέργεια καλής τεχνικής (γιατι η φωνη τραυματίζεται για πλάκα και μερικες φορές αν την κάψεις δεν ξαναστρώνει) και ξεκούραση με αφωνία είναι καλές πρακτικες για καποιον που ενδιαφέρεται να παει σωστά παρακάτω. Τώρα απο εκει και ύστερα κανεις δε βαζει το πιστόλι στο κεφάλι σε κανέναν, μεγαλα παιδια ειμαστε οτι νομίζουμε κάνουμε. Και το πληρώνουμε κιόλας.

Last edited:
Θέτεις πολλά θέματα συγχρόνως.

Το κάπνισμα επηρεάζει αρνητικά τη φωνή απο την άποψη ότι σε τακτική χρήση επηρεάζει τους αεραγωγούς και προκαλεί βήχα. Το σε ποιο βαθμο και συχνοτητα γίνεται αυτο δεν ειναι κάτι που μπορει να καλυφθει με μια γενική απάντηση γιατι δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο. Υπάρχουν άνθρωποι που ακομα και με παθητικο κάπνισμα βηχουν. Άλλοι που τραγουδάνε 5 παραστάσεις τη βδομάδα και καπνιζουν (Giuseppe di Stefano) ή Franco Bonisolli. Μιλάμε τώρα για σολίστες που παιζανε παγκοσμια μπάλα στο πιο απαιτητικο ρεπερτόριο του κόσμου και σε μια φωνή που ειναι απο τις πιο "αθλητικές". Την ίδια στιγμη με τις ιδιες προδιαγραφές ο Mario Del Monaco έκανε ζωή αθλητή και τραγουδούσε 1 φορά την εβδομάδα.

Εχει σημασια να ξερεις και τα όρια σου και να σε ενδιαφέρει μεχρι που θες να το πας.

Οι λαικοι που αναφέρεις προφανως ηξεραν τα ορια τους και προφανως δε θα τους ελεγε κανεις τιποτα αν καμια μερα ηταν λιγο πιο "βουλωμένοι" απο άλλες μέρες. Επίσης στο λαικο υπάρχει πάντα η δυνατότητα να πεις στο μαέστρο να το πάρει και 1 τόνο κάτω αν εισαι βαρύς μέρα. Στην όπερα αν το ζητήσεις αυτό απο το μαέστρο έκανες μαγκα τον αντικαταστάτη σου και αυτοκτόνησες επαγγελματικά.

Το πούρο δεν το κατεβάζεις στους αεραγωγούς. Ωστόσο μια μικρή ποσότητα παει και σιγουρα η νικοτινη περνάει απο το σαλιο και το βλεννογόνο. Εμένα με επηρεάζει αλλά λίγο. Γενικά καπνιζω πούρα, αλλά αν πάρω τώρα ρόλο για τραγούδι το κόβω άμεσα όσο θα κάνω προετοιμασία. Και φυσικά κάνω αθλητική ζωή μέχρι να τελειώσω παραστάσεις. Μετά του δίνω και καταλαβαίνει.

Αλλος παράγοντας που παιζει είναι το πόσο συχνά τραγουδάς. Δηλαδή οι λυρικοι καλλιτεχνες τραγουδάνε υποχρεωτικά μέρα παρα μέρα το συχνότερο για να ξεκουραστει η φωνή και να αποφευχθει τυχόν τραυματισμός που θα τους πάει πισω απο βδομάδες μέχρι μήνες. Παλιά στα 90ς στα λαικά οι τραγουδιστές είχαν μαγαζι 6 φορες τη βδομάδα και καποιοι το πρωι τηλεόραση και μερικες φορες στουντιο το απογευμα πριν το μαγαζι. Κακα τα ψεματα, οσο κτηνώδεις φωνητικες χορδές να εχεις και όσο κτηνος τεχνικής και αν είσαι, αυτό ειναι συνταγή για κάψιμο... και αν σε ενδιαφέρει η διάρκεια πρέπει να το πάρεις αλλιως.

Άλλος παράγοντας που παίζει τρελο ρόλο και το ξέρει οποιος έχει τραγουδήσει είναι ο καλος ύπνος και η καλύ ενυδάτωση. Ξερος λαιμος = βήχας. Και κακος ύπνος = κακό κούρδισμα, μειωμένη αντιληψη και γενικα εξαντληση.

Επίσης αλκοόλ = αφυδάτωση.
Αλκοόλ + τσιγάρο = πιο γρήγορη και εγγυημένη αφυδάτωση.

Τώρα δε μιλάμε για φάσεις ήπια ενα σφηνάκι πριν βγω, αλλά να πινεις τακτικά και ενδεχομένως αρκετά.

Προσωπικά τα κάνω όλα με μέτρο και αν εχω τραγουδιστικο gig κανω ολα οσα πρεπει για να ειμαι οκ. Και δεν εχει σημασια αν ειναι όπερα, lied, ορατόριο, ή ρεμπετάδικο. Όλα θέλουν τον επαγγελματισμό τους και καλή παράσταση. Στο κάτω κάτω κάποιος πληρώνει και θελει να ακούσει τραγούδι και όχι εμπλοκές.

Άρα απ' ότι κατάλαβα, ναι μεν πειράζει αλλά αν προσέχεις γενικά, πίνεις/καπνίζεις με μέτρο και όχι τύπου φορτηγατζής, γενικά όχι υπερβολικό μποέμικο τρόπο ζωής σαν να μην υπάρχει αύριο, και αν δεν φιλοδοξείς να πας και στην λυρική σκηνή (παράδειγμα που ανέφερες για τον βραχνά και +1 τόνο πάνω) , μπορείς να τραγουδάς επαγγελματικά χωρίς να σε επηρεάσει;

Γενικά καπνιζω πούρα, αλλά αν πάρω τώρα ρόλο για τραγούδι το κόβω άμεσα όσο θα κάνω προετοιμασία. Και φυσικά κάνω αθλητική ζωή μέχρι να τελειώσω παραστάσεις. Μετά του δίνω και καταλαβαίνει.

Νομίζω κατάλαβα καλύτερα την λογική πίσω από αυτό όταν το έκανα εικόνα. Έτσι το βλέπω και εγώ. Βέβαια πούρα με τσιγάρα μέρα με την νύχτα, τα πούρα 100% οργανικά και χειροποίητα (ακόμα και η κόλλα που τυλίγουν τα καπνόφυλλα φυτική είναι και δεν αφήνει κατάλοιπα όταν ξεραθεί) ενώ τα τσιγάρα μέσα στα χημικά.

Αθλητική ζωή θα το λες φαντάζομαι για να ανταπεξέρχονται καλύτερα οι σωματικές απαιτήσεις στο τραγύδι π.χ. πνεύμονες για κράτημα αναπνοής και γυμναστική στα χέρια αν κρατάς κάποιο όργανο για να αντέχεις το έξτρα βάρος.

Δεν νομίζω όμως να είμαι must απαραίτητα, σίγουρα βοηθάει και κάνει καλό αλλά πόσοι υπέρβαροι αγύμναστοι μουσικοί/τραγουδιστές κάθε επιπέδου και κάθε μουσικού ρεπερτορίου, δεν νομίζω αν είσαι fit θα δεις και τεράστια διαφορά επειδή και ο Παβαρόττι φωνάρα είχε αλλά 3ψήφιο στα κιλά, τις έτρωγε τις καρμπονάρες του με έξτρα παρμεζάνα και προσούτο πίνοντας κρασάκι. 😉

Γενικά η σύσταση είναι ότι μια καλή ζωή, με καλο και επαρκή ύπνο, ασκηση, καλή διατροφή, καλή ενυδάτωση, καλλιέργεια καλής τεχνικής (γιατι η φωνη τραυματίζεται για πλάκα και μερικες φορές αν την κάψεις δεν ξαναστρώνει) και ξεκούραση με αφωνία είναι καλές πρακτικες για καποιον που ενδιαφέρεται να παει σωστά παρακάτω. Τώρα απο εκει και ύστερα κανεις δε βαζει το πιστόλι στο κεφάλι σε κανέναν, μεγαλα παιδια ειμαστε οτι νομίζουμε κάνουμε. Και το πληρώνουμε κιόλας.

Συμφωνώ και στο updated κείμενο! Έτσι ακριβώς!

Νομίζω κατάλαβα καλύτερα την λογική πίσω από αυτό όταν το έκανα εικόνα. Έτσι το βλέπω και εγώ. Βέβαια πούρα με τσιγάρα μέρα με την νύχτα, τα πούρα 100% οργανικά και χειροποίητα (ακόμα και η κόλλα που τυλίγουν τα καπνόφυλλα φυτική είναι και δεν αφήνει κατάλοιπα όταν ξεραθεί) ενώ τα τσιγάρα μέσα στα χημικά.

Αθλητική ζωή θα το λες φαντάζομαι για να ανταπεξέρχονται καλύτερα οι σωματικές απαιτήσεις στο τραγύδι π.χ. πνεύμονες για κράτημα αναπνοής και γυμναστική στα χέρια αν κρατάς κάποιο όργανο για να αντέχεις το έξτρα βάρος.

Δεν νομίζω όμως να είμαι must απαραίτητα, σίγουρα βοηθάει και κάνει καλό αλλά πόσοι υπέρβαροι αγύμναστοι μουσικοί/τραγουδιστές κάθε επιπέδου και κάθε μουσικού ρεπερτορίου, δεν νομίζω αν είσαι fit θα δεις και τεράστια διαφορά επειδή και ο Παβαρόττι φωνάρα είχε αλλά 3ψήφιο στα κιλά, τις έτρωγε τις καρμπονάρες του με έξτρα παρμεζάνα και προσούτο πίνοντας κρασάκι. 😉
Όταν λέω αθλητική ζωή εννοώ ότι κοιτάω να κοιμάμαι όσο πιο πολύ μπορώ, να κάνω τις ασκήσεις μου, το ζεσταμα μου, να τραγουδάω τεχνικά, να τρώω καλά, να μιλάω όσο γίνεται πιο λίγο όταν δεν τραγουδάω, να αποφεύγω την περριτη κούραση, όχι αλκοόλ, όχι κάπνισμα κλπ. Κάνω ότι χρειάζεται για μια μέγιστη απόδοση μια δεδομένη χρονική στιγμή. Οτιδήποτε ρισκάρει να μου την αφαιρέσει, το αποφεύγω.

Αν ζούσα αποκλειστικά από αυτό, θα ήταν ο τρόπος της ζωής μου. Τώρα είναι κάτι που κάνω κατά περιόδους.

Ο Παβαροτι ήταν ο πιο accomplished τεχνικά τραγουδιστής που έχει δει το λυρικό τραγούδι με το τις μέρες μας. Και το γεγονός ότι στην ακμή του που κράτησε 20 χρόνια, τραγουδούσε 7 παραστάσεις τη βδομάδα είναι ένα θαύμα και της φύσης αλλά κυρίως της άριστης τεχνικής του που τον θωράκισε.

Ο Παβαροτι ήταν ο πιο accomplished τεχνικά τραγουδιστής που έχει δει το λυρικό τραγούδι με το τις μέρες μας. Και το γεγονός ότι στην ακμή του που κράτησε 20 χρόνια, τραγουδούσε 7 παραστάσεις τη βδομάδα είναι ένα θαύμα και της φύσης αλλά κυρίως της άριστης τεχνικής του που τον θωράκισε.
Ήταν κορυφή, αξεπέραστος!

Συνεργάστηκε με Carreras και Domingo δημιουργόντας του "Three Tenors".

Οι 3 καλύτεροι τενόροι της σύγχρονης εποχής, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ευτυχώς που υπήρχε τότε η δυνατότητα της ηχογράφησης και του βίντεο και πλέον είναι όλα αυτά τα διαμάντια ανεβασμένα κάπου εκεί έξω, για όποιον/α μπορεί να εκτιμήσει τη καλή μουσική.

Κάποτε είχε έρθει ο Doug Aldrich για ένα σεμινάριο. (μου τα έλεγε φίλος που το διοργάνωνε).
Όταν τελείωσαν, τον πήγαν για φαγητό.
Και τον πήγαν για "τσίπουρα"....τηγανητά καλαμαράκια και τα ρέστα.
"Δεν τρώω τέτοια " είπε, "χαλάνε τους κοιλιακούς ....και θα χάσω τη δουλειά μου".
Τα πράγματα άλλαξαν από την εποχή του Frank.

Κάποτε είχε έρθει ο Doug Aldrich για ένα σεμινάριο. (μου τα έλεγε φίλος που το διοργάνωνε).
Όταν τελείωσαν, τον πήγαν για φαγητό.
Και τον πήγαν για "τσίπουρα"....τηγανητά καλαμαράκια και τα ρέστα.
"Δεν τρώω τέτοια " είπε, "χαλάνε τους κοιλιακούς ....και θα χάσω τη δουλειά μου".
Ναι δεν διαφωνώ. Αλλά το 15% όπως έγραψα εκεί που γράφω για ερωτήσεις/απαντήσεις στην ιστοσελίδα Quora (που πάντα τα θέματα τα απαντούν γνώστες του ίδιου θέματος, γενικά αν γράψεις κοτσάνα θα πέσουν όλοι να σε φάνε, πολύ καλή ιστοσελίδα) έχει την λογική "αν έχεις καλή φωνώ, κανένας τρόπος ζωής δεν θα στη χαλάσει".

Φυσικά μιλάω κυρίως για τσιγάρα και ποτά που πολλοί που ασχολούνται με το τραγούδι καταναλώνουν, δεν μιλάω για ναρκωτικά επειδή Μαικλ Τζακσον, Ειμι Γουαινχαουζ, κτλπ, δε χρειάζονται πολλά πολλά.

Δεν διαφωνώ αλλά... άλλαξαν όντως;

Επειδή και τώρα σε όποιο μαγαζί και αν πας θα καπνίζει/πίνει ο/η τραγουδιστής/ρια.

Ακόμα και αν ο/η ίδιος/α δεν κάπνιζε, σκέψου τώρα σε κλειστό χώρο με ελάχιστο αερισμό, να καπνίσουν εκατοντάδες άτομα.

Παθητικός καπνιστής είναι επομένως αλλά δεν θα γκρινιάξει ποτέ στους πελάτες για το τσιγάρο ή το ποτό τους (που και το ποτό εκκρίνει αναθυμιάσεις εδώ που τα λέμε όταν έχει υψηλή ποσότητα % σε αλκοόλ, κάτι "μπόμπεε" βότκες με 50° βαθμούς, κάτι ουίσκια, ρούμια, αψέντια, κτλπ, μη το ψάχνεις, κανείς δεν έχει αθώα αμόλυντη φωνούλα)

Εγω ξερω οτι δεν ειναι πολυς καιρος που εχασα αγαπημενο προσωπο, επειδη το τσιγαρο του εκλεψε τη φωνη, δε θελησε να ακουγεται και σαν τον Νταρθ Βειντερ, και για οσο εζησε η φωνη του ηταν σαν ενας ανατριχιαστικος ψιθυρος.

Κατσε εσυ να προβληματιζεσαι αν θα πεις το παντρεμενοι και οι δυο ενα τονο κατω.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back