• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Τσιγάρο-ποτά-άλλες ουσίες και επίδραση στη φωνή

Επίσης αλκοόλ = αφυδάτωση.
Αλκοόλ + τσιγάρο = πιο γρήγορη και εγγυημένη αφυδάτωση.

που και το ποτό εκκρίνει αναθυμιάσεις εδώ που τα λέμε όταν έχει υψηλή ποσότητα %

Η μεγαλύτερη τραγουδίστρια όλων των εποχών,η Aretha Franklin, κάπνιζε και ταυτόχρονα ΕΤΡΩΓΕ και χάμπουργκερ την ώρα που ηχογραφούσε


Γενικά κανείς δεν αμφισβητεί (θέλω να πιστεύω) πως όντως κάνει κακό και το τσιγάρο, και το ποτό, και όλα τα παρεμφερή στο τραγούδι.

Απλά πιστεύω ο μύθος του "το τσιγάρο καταστρέφει την φωνή" είναι λίγο περισσότερο απόλυτος από όσο θα έπρεπε.


Γενικά και αόριστα "το τσιγάρο κάνει κακό" ισχύει αλλά όχι και ότι αν καπνίσεις 2 ή 3 την ημέρα δεν θα φτάσεις ποτέ στις μέγιστες δυνατότητες της φωνής σου. Επειδή αν ήταν έτσι, όπως πολύ σωστά έγραψε ο Superfunk
όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να πάθει κάποιος που καπνίζει (ή τρώει 5 τυρόπιτες την ημέρα , ή κάνει πρέζα ή πίνει σαν νερόφιδο ή δεν περπατάει ή, ή, ή)...


Δεν είναι μόνο τσιγάρο και κάπνισμα αλλά πολλοί άλλοι παράγοντες, ταχυφαγία, έλλειψη ενυδάτωσης, έλλειψη ποιοτικού ύπνου, αλλά θα προσθέσω και κάτι που δεν διάβασα μέχρι τώρα εδώ αλλά το συνάντησα στις απαντήσεις στο Quora σε παρόμοιες ερωτήσεις, η ψυχολογία.

Επειδή αν π.χ. χώρισες πρόσφατα ή πέθανε κάποιος δικός σου, ε σίγουρα θα σε επηρεάσει όλο αυτό.
 
Εγω ξερω οτι δεν ειναι πολυς καιρος που εχασα αγαπημενο προσωπο, επειδη το τσιγαρο του εκλεψε τη φωνη, δε θελησε να ακουγεται και σαν τον Νταρθ Βειντερ, και για οσο εζησε η φωνη του ηταν σαν ενας ανατριχιαστικος ψιθυρος.


Κατσε εσυ να προβληματιζεσαι αν θα πεις το παντρεμενοι και οι δυο ενα τονο κατω.
Συλλυπητήρια..

Όμως δεν επηρεάζει όλους το ίδιο όπως έγραψες εσύ ή κάποιος άλλος, δεν θυμάμαι, πολύ πιο πάνω στις πρώτες απαντήσεις.

Έχω φίλο που τελειώνει μία συσκευασία Marlboro Red την ημέρα (την μεγάλη των 29 τσιγάρων).

Και η φωνή του είναι μιά χαρά καθαρή, ούτε γρέζι ούτε βραχνάδα ούτε μπάσα φωνή, γενικά δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο.
 
Last edited:
Δεν διαφωνώ αλλά... άλλαξαν όντως;

Επειδή και τώρα σε όποιο μαγαζί και αν πας θα καπνίζει/πίνει ο/η τραγουδιστής/ρια.

Ακόμα και αν ο/η ίδιος/α δεν κάπνιζε, σκέψου τώρα σε κλειστό χώρο με ελάχιστο αερισμό, να καπνίσουν εκατοντάδες άτομα.

Παθητικός καπνιστής είναι επομένως αλλά δεν θα γκρινιάξει ποτέ στους πελάτες για το τσιγάρο ή το ποτό τους (που και το ποτό εκκρίνει αναθυμιάσεις εδώ που τα λέμε όταν έχει υψηλή ποσότητα % σε αλκοόλ, κάτι "μπόμπεε" βότκες με 50° βαθμούς, κάτι ουίσκια, ρούμια, αψέντια, κτλπ, μη το ψάχνεις, κανείς δεν έχει αθώα αμόλυντη φωνούλα)
Δεν ξέρω τι γίνεται έξω, δεν βγαίνω εδώ και χρόνια.
Ότι άλλαξαν τα πράγματα. Άλλαξαν.
 
Δεν ξέρω τι γίνεται έξω, δεν βγαίνω εδώ και χρόνια.
Ότι άλλαξαν τα πράγματα. Άλλαξαν.
Ίσως να έγινε η μουσική βιομηχανία πιο απαιτητική λόγω της τεράστιας ανταγωνιστικότητας εξαιτίαε του διαδικτύου που ο καθένας ανεβάζει 20 covers την μέρα για πλάκα και δυσκολεύονται να ψάξουν να βρουν σαν να είναι ψύλλοι στα άχυρα τα λιγοστά γνήσια ταλέντα επειδή το AI και το autotune κυριαρχεί παντού.

Αυτός ο ανταγωνισμός σίγουρα σε κάνει να σκέφτεσαι να αλλάξεις συνήθειες για να έχεις αυτό το έξτρα που θα σε κάνει να ξεχωρίσεις αλλά παίζει ρόλο και το επίπεδο και το ρεπερτόριο.

Ανέφερες ένα μεγάλο όνομα.

Πόσα μικρά ονόματα υπάρχουν στα νυχτερινά και στα σκυλάδικα που ζουν από το τραγούδι αλλά επειδή οι προσδοκίες των σουρωμένων ακροατών είναι τόσο χαμηλές ώστε δε τους νοιάζει καν τι ακούνε όσο να ακούνε κάτι (όσο χορεύουν και την πέφτουν στις κορασίδες) κανείς δεν νοιάζεται αν είσαι υπέρβαρος ή αν καπνίζεις ή αν πίνεις ή αν κάνεις διάφορα άλλα στα παρασκήνια/καμαρίνια είτε μόνος είτε με βοήθεια από κάποια λουλουδού, όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Ναι, τα μεγάλα ονόματα είναι στην πένα αλλά τα μεγάλα ονόματα είναι πολύ λίγα.


Η μετριότητα κυριαρχεί στην μουσική όπως και σε όλες τις τέχνες.

Δεν θα πω πολλά παραδείγματα: Πάολα.

Ακόμα και εγώ που ακούω καμιά φορά σκυλάδικα και δεν μπορώ να την ακούσω χωρίς να νιώσω έναν πόνο στους κροτάφους μου και σκοτοδίνη.

Και η Πάολα και καπνιζει και πίνει και και και και, και φωνή δεν έχει, και λεφτά βγάζει και φήμη έχει και πρότυπο αποτελεί για άλλες ανερχόμενες του είδους (Λένα Ζευγαρά, Φαίη Ρουμπίνη, Τζένη Κατσίγιαννη, και όλο το σκυλολόι)

Άρα περισσότερο έχει να κάνει με αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση παρά "πρέπει".

Αν ήταν με "πρέπει" όλοι οι λαϊκοί/σκυλολαϊκοί θα έμεναν χωρίς δουλειά, αφού όλοι κάτι κάνουν...
 
Ουτε το να παιζεις με τη μπριζα επηρεαζει τη φωνη, αλλα δε λεει τιποτα αυτο.

Παντως σε ολες αυτες τις ουσιες, οι μεγαλοι καθε ειδους τραγουδουσαν η εκαναν οτι εκαναν ΠΑΡΟΤΙ επιναν- καπνιζαν η οτιδηποτε, και οχι ΕΠΕΙΔΗ.

Και ο Γιγας ο Τζορτζεβιτς, που χορευε ολη την αριστερη πλευρα και καλπαζε σαν ατι μεχρι τα 40, εκανε 4 πακετα τη μερα. Και τι εγινε; Αμα κανει δηλαδη κανα πιτσιρικι 4 πακετα, θα αρχιζει να κανει τριπλες και να βγαζει καλες σεντρες; :ROFLMAO: Η μηπως θα πρεπει να σκεφτει οτι "Αφου δεν πειραξε τον Τζολε ολα ΟΚ, συνεχιζουμε κανονικα".


Ο σκοπος ειναι να μην καπνιζεις, αυτη ειναι η πρωτη και η μονη προτεραιοτητα. Το αν επηρεαζει η οχι τη φωνη δεν εχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ, μα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ σημασια.
 
Παντως σε ολες αυτες τις ουσιες, οι μεγαλοι καθε ειδους τραγουδουσαν η εκαναν οτι εκαναν ΠΑΡΟΤΙ επιναν- καπνιζαν η οτιδηποτε, και οχι ΕΠΕΙΔΗ.
Μου ήρθαν στο μυαλό οι ρεμπέτες, ειδικά ο Ανέστης Δελιάς (Σούρα και Μαστούρα, ο πόνος του πρεζάκια, κτλπ)

Ο τρόπος ζωής επηρεάζει το τραγούδι και vice versa.

Και στην χιπ χοπ π.χ. 9 στους 10 πίνουν μπάφο. Αν δεν έκαναν ραπ θα το έκαναν όπως και να είχε αλλά δεν είναι τυχαίο που το δείχνουν φάτσα κάρτα στα βιντεοκλίπ τους.

Καμία σχέση με τους ρεμπέτες που τους κυνηγούσε η χωροφυλακή αν έπιναν χασίσι.

Άλλαξαν οι εποχές.
 
Ο σκοπος ειναι να μην καπνιζεις, αυτη ειναι η πρωτη και η μονη προτεραιοτητα. Το αν επηρεαζει η οχι τη φωνη δεν εχει ΑΠΟΛΥΤΩΣ, μα ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ σημασια.
Ναι ρε συ, δεν διαφωνώ.

Δεν το άνοιξα το θέμα με την λογική "εσείς που ντουμανιάζετε και έχετε φωνάρες πείτε μου τα success stories σας να πάρω κουράγιο και εγώ" ή κάτι τέτοιο ενθαρρυντικό.

Το άνοιξα με προσέγγιση πιο πολύ του τύπου "τι πιστεύετε εσείς για αυτό σύμφωνα με τις εμπειρίες σας;" , το ότι βλάπτει είναι αυταπόδεικτο.

Πριν 100 χρόνια το συνιστούσαν οι γιατροί πως κάνει καλό και κάτι τέτοια αλλά τώρα στο 2025 νομίζω ακόμα και σε ένα χωριουδάκι 150 κατοίκων να πας στο βουνό θα το ξέρουν πως βλάπτει, δεν τίθεται θέμα πάνω σε αυτό.


Κάθε φορά που καπνίζω ξέρω πως αφαιρώ κάτι χωρίς να προσθέτω, αυτοκαταστροφικός εθισμός είναι, μπορεί να σε βάζει λίγο σε ατμόσφαιρα φιλμ νουαρ με τα συννεφάκια του καπνού να σε περικλείουν και έτσι New York vibes, αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα είναι η κορυφή του παγόβουνου...
 
Ο Δελλιας πεθανε απο υπερβολικη δοση.

'Nough said.
Το ξέρω. Ήταν από τους αγαπημένους μου ρεμπέτες. Το μινόρε της αυγής (σειρά των '80s) σε εκείνον βασίστηκε. Ο πιο the real deal της εποχής, τα ζούσε και τα τραγουδούσε, δεν έκανε τον μάγκα.
 
Τα ζουσαν, για αυτο και ειναι αξεπεραστοι.

Αντιθετα οι μετεπειτα λαικοι, τραγουδουσαν υποτιθεται για τη φτωχολογια, και το βραδυ επαιζαν πακετα στο καζινο.

ΟΚ, πολυ πιο τεχνιτες οι λαικοι, και λαικα εγραψαν και μεγαλοι συνθετες που παλι με την τεχνικη τους εκαναν σκηνικα, αλλα αυτο το underground χρωμα, την καφριλα και το πανκ :ROFLMAO: του ρεμπετικου, μονο σε φτηνη απομιμηση, σε ρεμπετικο απο τα lidl το ειχαν.
 
Ο κυριότερος παράγοντας καταστροφής της ποιότητας της φωνής στο τραγούδι είναι η κακή χρήση της ίδιας της φωνής λόγω κακής τεχνικής. Και δυστυχώς είναι ο συχνότερος παράγοντας.

Η φωνή είναι πολύ εύθραυστο όρναγο και αν το τραυματίσεις ρισκάρεις με το να μην ξανατραγουδήσεις οπως πριν. Η φωνη ταλαιπωρειται και αλλάζει προς το χειρότερο με τη χρόνια και απαιτητική χρήση, όχι μόνο σε τραγουδιστές αλλά και σε άλλους επαγγελματίες. Αν εχεις ακουσει δάσκαλο ή συμβολαιογράφο στην αρχή και το τέλος της καριέρας του θα καταλάβεις... Στους τραγουδιστές βέβαια ακομα περισσότερο.

Όλων η φωνή αλλαζει με τα χρόνια. Βαραίνει και αναλόγως τη χρήση αλλάζει και η χροιά. Αν κάνεις καλή χρήση, βαθαίνει και γεμιζει. Οπως ο Ηvorostovsky που επιτυχώς πέρασε απο τις άριες αντίκες στους δραματικούς ρόλους του Βέρντι. Αλλά είχε δουλεψει σωστά και θα συνέχιζε αν δεν τον τσάκιζε η αρρώστια. Αν κάνεις κακή χρήση βραχνιάζεις, βήχεις, δεν ιντονάρεις σωστά, δε στηριζεις σωστά ωστε να ειναι η νοτα σταθερή σε όλη τη διάρκειά της και η έκταση φυσικά μειώνεται όπως και η ποιότητα του ήχου σου.

Το ρεπερτόριο βέβαια και ο τροπος που το χτιζεις παιζει τεραστιο ρολο. Υπάρχουν έργα και κομμάτια που απλά είναι λάθος να τα πεις όταν ακόμα η φωνη είναι άστρωτη. Το ροκ εχει τρανταχτά παραδείγματα τραγουδιστών με τεραστιο ταλεντο αλλά κακή τεχνική και το αποτέλεσμα φαίνεται μετα απο 20 χρονια καριέρας. Γιατι ακόμα και αν το ροκ δεν ειναι Beethoven ή Verdi, όταν βάλεις στην εξισωση και 20 χρονια τουρ με κακο υπνο, κακο φαγητο και πολλή κούραση, γινεται δυσκολο να διατηρήσεις την ποιότητα εκει που πρέπει.

Αν σε αυτα τα παραπάνω προσθέσεις και όλα όσα ειπαμε για υπνο, κουραση, κακη φυσική κατάσταση και ουσίες, καταλαβαινεις ότι επιβαρύνεις σημαντικά μια ήδη σαθρή κατασταση.
 
Το ρεπερτόριο βέβαια και ο τροπος που το χτιζεις παιζει τεραστιο ρολο. Υπάρχουν έργα και κομμάτια που απλά είναι λάθος να τα πεις όταν ακόμα η φωνη είναι άστρωτη.
Εννοείται αυτό!

Π.χ. το "Ο αετός" του Σφακιανάκη κλασικό παράδειγμα. Πάνε και το τραγουδάνε κάτι πιτσιρίκια 18 ετών καλά καλά στρατό δε πήγαν, δεν έχουν καλό αποτέλεσμα αλλά γουστάρουν λόγω παρέας και έτσι χαβαλές.

Αν δεν σέβεσαι αυτό που τραγουδάς, είναι σαν να μην σέβεσαι τον εαυτό σου.
 
Γιατι ακόμα και αν το ροκ δεν ειναι Beethoven ή Verdi, όταν βάλεις στην εξισωση και 20 χρονια τουρ με κακο υπνο, κακο φαγητο και πολλή κούραση, γινεται δυσκολο να διατηρήσεις την ποιότητα εκει που πρέπει.

Αν σε αυτα τα παραπάνω προσθέσεις και όλα όσα ειπαμε για υπνο, κουραση, κακη φυσική κατάσταση και ουσίες, καταλαβαινεις ότι επιβαρύνεις σημαντικά μια ήδη σαθρή κατασταση.
Ναι λογικό αυτό. Και πρέπει να είναι τέρμα ψυχοφθόρο να διατηρείς αυτή την εκρηκτική ενέργεια των ροκάδων όταν είσαι 50plus. Γενικά νομίζω τα tours είναι πολύ λιγότερο γοητευτικά απ' όσο νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Όλη μέρα πρόβες και όταν μετά τη συναυλία χαλαρώνεις όπου και αν πας είτε βόλτα είτε για πάρτυ σε ακολουθούν από πίσω εκατοντάδες άτομα, μηδέν προσωπική ζωή.

Τώρα αυτά για το εξωτερικό επειδή εδώ και ο Νίκος Καρβέλας δε νομίζω να φοβάται για έλλειψη προσωπικής ζωής.

Ατυχές παράδειγμα. Βασίλης Παπακωνσταντίνου καλύτερα.
 
Και πρέπει να είναι τέρμα ψυχοφθόρο να διατηρείς αυτή την εκρηκτική ενέργεια των ροκάδων όταν είσαι 50plus.
Εννοώ να διατηρείς την ίδια ενέργεια που είχες όταν πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή η μπάντα σου όταν ήσουν 20κάτι με το μετά, όταν 40-50 χρονών θα ζητάει από σένα το κοινό τον ίδιο ενθουσιασμό.

Εκεί ίσως να βοηθούν λίγο και οι ουσίες, όχι απαραίτητα οι απαγορευμένες, επειδή αν το πάρουμε κυριολεκτικά, και οι βιταμίνες αναπλήρωσης ενέργειας και ο καφές και τα ενεργειακά ποτά προσθετικά είναι.

Λέμε κακό το τσιγάρο, κακό το ποτό, κακό το πολύ φαγητό, κτλπ, αλλά και ο καφές καλό δεν κάνει.

Ούτε το αλάτι, ούτε η ζάχαρη, κτλπ.

Το χόντρυνα ίσως τώρα αλλά σκεφτείτε πως οι σοπράνο/σολίστ/τενόροι και όλοι αυτοί που είναι σε άλλους μουσικούς γαλαξίες και όλοι υποκλινόμαστε μπροστά τους (είτε γουστάρουμε κλασική/όπερα είτε όχι, αναγνωρίζουμε το ζενίθ του ταλέντου) έχουν ειδικούς μάγειρες, διατροφολόγους, κτλπ.

Το "είμαστε ό,τι τρώμε" παίζει παντού.
 
και ο Παβαρόττι φωνάρα είχε αλλά 3ψήφιο στα κιλά, τις έτρωγε τις καρμπονάρες του με έξτρα παρμεζάνα και προσούτο πίνοντας κρασάκι. 😉
Πέθανε μόλις στα 72:
"Οι παράγοντες κινδύνου για τον παγκρεατικό καρκίνο περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον διαβήτη και κάποιες σπάνιες γενετικές παθήσεις".
Δεν είμαι γιατρός και μπορεί ο άνθρωπος να είχε όντως "κάποια σπάνια γενετική πάθηση".

Να σου κάνω εγώ μια εντελώς θεωρητική, αντίστοιχη με τη δική σου ερώτηση:
Ποτέ μου δεν ενεπλάκην σε τροχαίο ως οδηγός.
Θα ήσουν θετικός κάθε Τετάρτη το πρωί 07:00-08:00 ενώ πάω το παιδί στο σχολείο,να το βάλω στη θέση του συνοδηγού, να απενεργοποιήσω τον αερόσακο του συνοδηγού και να μην του φορέσω ζώνη;
Υπάρχει κάποια άλλη στιγμή, έστω και για λίγο σε δημόσιο δρόμο που θα ήσουν θετικός σε αυτο;

Μυστήριο η τύχη και οι πιθανότητες ακόμη και για τους καλύτερους μαθηματικούς.
 
Φίλε μου εγώ τραγουδάω πίνω και καπνίζω κάργα αλλά αυτοί οι μύθοι είναι παραμύθια. Αρχικά το κάπνισμα περιορίζει πάρα πολύ τις αναπνοές σου ειδικά αν το τραγούδι είναι πολύ απαιτητικό. Και επίσης η παχυσαρκία μειώνει την ποσότητα χωρητικότητας των πνευμόνων. Αν ακούσεις live αυτούς του τραγουδιστές που λες θα καταλάβεις.
 
Φίλε μου εγώ τραγουδάω πίνω και καπνίζω κάργα αλλά αυτοί οι μύθοι είναι παραμύθια. Αρχικά το κάπνισμα περιορίζει πάρα πολύ τις αναπνοές σου ειδικά αν το τραγούδι είναι πολύ απαιτητικό. Και επίσης η παχυσαρκία μειώνει την ποσότητα χωρητικότητας των πνευμόνων. Αν ακούσεις live αυτούς του τραγουδιστές που λες θα καταλάβεις.
Εννοείς πως ΔΕΝ είναι παραμύθια (οι μύθοι που λένε για το τσιγάρο ότι μειώνει δραματικά την ικανότητα στο τραγούδι).

Επειδή αυτά που έγραψες συμφωνούν με τους μύθους που έγραψα στο αρχικό κείμενο.
 

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top