ΟΚ' date=' εγώ το κατάλαβα λάθος τότε.Χρησιμοποιείς δηλ. το δεύτερο σκέλος της παραγράφου σου σε αντιδιαστολή με το πρώτο (για να καταλήξεις τελικά σε συμφωνία με την σκέψη μου).[/quote']
Oχι ακριβως σε αντιδιαστολη..
Σκεφτομαι πως αυτο που ειπες για την "πρωιμη υπαρξη"καποιων μουσικων Patterns και την ανακαλυψη τους απο τους μουσικους ειναι σωστο απο την εξης οπτικη γωνια.. :
Ο καθενας παιζει καποια πραγματα στο οργανο του,και μπορει καθως παιζει να βρει καποιο pattern ή εναν δρομο που να ηχει καινουριος στο αυτι του..Δεν σημαινει πως αυτος,καθεαυτος ο δρομος δεν εχει ξαναπαιχτει απο αλλον...
Παρ ολα αυτα,αυτος ο δρομος προυπηρχε και θα συνεχισει να υπαρχει ες αει...
Ειναι δηλαδη εν τελει,στο χερι του μουσικου να χρησιμοποιησει τα μεσα που
διαθετει(φαντασια,τροπο εκφρασης,επιρροες,τεχνικη)για να ανακαλυψει αυτο που προυπηρχε σαν "συνολο δονησεων"...Αυτα.
:lol:
Ανακατασκευάζω το ερώτημα:Το ερώτημα είναι: Μήπως αυτά τα μοτίβα προϋπήρχαν και φυσικά κάποια προϋπάρχουν και δεν έχουν ανακαλυφθεί/αποκαλυφθεί ακόμα? Μήπως είναι αυτόνομες οντότητες που δεν έχουν "πατρότητα"και απλώς απεκαλύφθησαν σε κάποιον (συνθέτη) ο οποίος απλώς τα οικειοποιήθηκε/υιοθέτησε? Τι λέτε?
Όλα είναι κατασκευάσματα του μυαλού μας' date=' τα ανακαλύπτουμε εμείς συνθέτοντας τα, δεν έχουν νόημα ύπαρξης αν δεν υπάρχει ανθρώπινος νους να τα προσλάβει...[/quote']Mεχρι ενα σημειο συμφωνω,αλλα δε θα μπορουσαμε
να μιλαμε για οτιδηποτε πανω στον πλανητη Γη εαν δεν
υπηρχε το ανθρωπινο μυαλο να το εξηγησει,αναλυσει,εκφρασει...
Απαντωντας στον ιχνηλατη θα συμφωνησω πως η μουσικη ειναι
μαθηματικα,οπως ισχυει και το αντιθετο..Η σημερινη μορφη της μουσικης
(οκταβες,διαστηματα κτλ)πρωτοανακαλυφθηκε και εκφραστηκε
απο τον Πυθαγορα,ο οποιος ηταν ΚΥΡΙΩΣ μαθηματικος,οταν περασε
εξω απο ενα σιδηρουργειο και παρατηρησε ,πως τα σιδερα που ειχαν
διπλασιο βαρος απο ενα αλλο χ,δεδομενο βαρος,δημιουργουσαν
-με την καταλληλη δονηση φυσικα-μια οκταβα,μια τριτη,πεμπτη κτλ...
Θελω να πω πως εξυπακουεται πως πρεπει να υπαρχει καποιος να
παρατηρησει κατι,αλλιως αυτο το κατι ΔΕΝ υφισταται.
Διαφωνω με τον wasted,ολα αυτα εχουν νοημα υπαρξης και θα
ειχαν ουτως ή αλλως..Οποτε εμεις δεν τα ανακαλυπτουμε,τα αποκαλυπτουμε (με τον χ,ψ τροπο).
Το ερώτημα αυτό είναι καθαρά φιλοσοφικό' date=' και ένα φιλοσοφικό ερώτημα επισείρει φιλοσοφική και όχι συμβατική απάντηση,
ούτε και μαθηματική ή επιστημονική απόδειξη. (Ευτυχώς) [/quote']
Aυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μεταξύ ανθρώπων που κάτι έχουν να πούνε.Οτι οι μεν απαξιώνουν τους δε κ.ο.κ.
Έχω βαρεθεί να το βλέπω μεταξύ επιστημόνων,καλλιτεχνών,φιλοσόφων.Ξέρεις γιατί?Επειδή κανείς δεν μπορεί να το δει στην ολότητα του και για να πιάσει κάποιος ένα τέτοιο θέμα πρέπει πρώτα να έχει ξεκαθαρίσει με τα επιστημονικά (αν γίνεται να ξεκαθαρίσει κάποιος),μετά με τα καλλιτεχνικά(...) και ΤΕΛΟΣ με τα φιλοσοφικά(...).Αντίστροφα δυστυχώς δε γίνεται ή μάλλον γίνεται αλλά λέγεται αμπελοφιλοσοφία :roll:
[edit:όπως θα δεις παρακάτω απαντάω και σε κάποια από τα ζητήματα που θέτεις.Εδώ ήθελα να θίξω μόνο τη συγκεκριμένη αυτή λεπτομέρεια η οποία δεν έχει να κάνει με το υπόλοιπό σου ποστ]
Λοιπόν' date=' εφόσον τα πράματα πήραν τέτοια φιλοσοφική τροπή, έχω να δηλώσω ευθαρσώς, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν προυπήρχε. Όλα είναι κατασκευάσματα του μυαλού μας, τα ανακαλύπτουμε εμείς συνθέτοντας τα, δεν έχουν νόημα ύπαρξης αν δεν υπάρχει ανθρώπινος νους να τα προσλάβει...[/quote']
Υπάρχουν μαθηματικά θεωρήματα που δεν έχει βρεθεί σε τι χρησιμεύουν.
Θελω να πω πως εξυπακουεται πως πρεπει να υπαρχει καποιος να παρατηρησει κατι' date='αλλιως αυτο το κατι ΔΕΝ υφισταται.[/quote']
Eίχα δει μια ταινιάρα (κατεστραμμένη εννοώ στο STAR,4 το πρωί) οπου κάτι τύποι είχαν σκοτωθεί με αυτοκινητιστικό σε μια ερημιά.Κάποιος από αυτούς-μετά θάνατον- είπε ακριβώς αυτό που λες,οτι δηλ αφού ήταν ερημιά και κανείς δεν παρατήρησε οτι σκοτώθηκαν,δεν έχουν σκοτωθεί...ΤΑΙΝΙΑΡΑ ΛΕΜΕ
Πάντως επί του θέματος ,προσωπικά είμαι υπέρ των patterns.Υπάρχει σχετική βιβλιογραφία.Έχω δει στον Παπασωτηρίου στο υπόγειο...
Επόμενο βιβλίο που θα διαβάσω είναι αυτό
Εννοείται πως αυτό που λες δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που είπα εγώ...Λοιπόν' date=' εφόσον τα πράματα πήραν τέτοια φιλοσοφική τροπή, έχω να δηλώσω ευθαρσώς, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν προυπήρχε. Όλα είναι κατασκευάσματα του μυαλού μας, τα ανακαλύπτουμε εμείς συνθέτοντας τα, δεν έχουν νόημα ύπαρξης αν δεν υπάρχει ανθρώπινος νους να τα προσλάβει...[/quote']
Θελω να πω πως εξυπακουεται πως πρεπει να υπαρχει καποιος να παρατηρησει κατι' date='αλλιως αυτο το κατι ΔΕΝ υφισταται.[/quote']
Eίχα δει μια ταινιάρα (κατεστραμμένη εννοώ στο STAR,4 το πρωί) οπου κάτι τύποι είχαν σκοτωθεί με αυτοκινητιστικό σε μια ερημιά.Κάποιος από αυτούς-μετά θάνατον- είπε ακριβώς αυτό που λες,οτι δηλ αφού ήταν ερημιά και κανείς δεν παρατήρησε οτι σκοτώθηκαν,δεν έχουν σκοτωθεί...ΤΑΙΝΙΑΡΑ ΛΕΜΕ
Νομίζω πως αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο πείραμα με τη γάτα του Schroedinger. Το αγαπημένο μου... 8)
http://www.physics4u.gr/news/2001/catschroedinger.html
http://www.esoterica.gr/articles/sciences/quantic/quantic.htm
πχ ο τρόπος στρωμάτωσης των πετρωμάτων στο υπέδαφος συμβαίνει με συγκεκριμένο τρόπο-pattern.Αυτό το pattern περιγράφεται πλήρως από κάποιες μαθηματικές σχέσεις.Η στρωμάτωση προϋπάρχει σωστα?Η συνάρτηση δεν προϋπάρχει,αλλά την επινόησε η ανθρώπινη διάνοια?Φυσικά και προϋπάρχει (λέω εγώ) και είναι αυτή που διέπει το φαινόμενο,δεν είναι η εξήγηση,είναι ο λόγος που συμβαίνει.Εννοείται πως αυτό που λες δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που είπα εγώ...Λοιπόν' date=' εφόσον τα πράματα πήραν τέτοια φιλοσοφική τροπή, έχω να δηλώσω ευθαρσώς, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν προυπήρχε. Όλα είναι κατασκευάσματα του μυαλού μας, τα ανακαλύπτουμε εμείς συνθέτοντας τα, δεν έχουν νόημα ύπαρξης αν δεν υπάρχει ανθρώπινος νους να τα προσλάβει...[/quote']
Αν τώρα εννοείς οτι και η στρωμάτωση δεν είναι υπαρκτή γιατί είναι αντιληπτή από το ανθρώπινο μάτι που βλέπει συγκεκριμένο φάσμα,ενώ στην "πραγματικότητα" άλλο είναι το "αντικειμενικά υπαρκτό" ,τότε καλώς το θέτεις ,αλλά η συζήτηση παραγίνεται φιλοσοφική για τα γούστα μου.
Ήθελα να πω οτι οι μαθηματικές σχέσεις που υπάρχουν και δεν έχουν αντιστοιχιστεί ακόμα σε κάποιο φαινόμενο,προϋπάρχουν γιατί ανακαλύφθηκαν,δεν είναι μαθηματικά τεχνάσματα για να εξηγηθεί κάτι,αλλά κάτι υπάρχει για να περιγράψουν
Παραδέχομαι βέβαια ότι το έθεσα αρχικά πολύ λακωνικά και δεν έκανα κατανοητό το τι θέλω να πω και σου ζητάω συγγνώμη.
Για τη γάτα τι να πω?και για τους παράλληλος κόσμους?Αν υπονοείς οτι είναι δυνατό αυτό που περιγράφω στην ΤΑΙΝΙΑΡΑ επειδή το λέει η κβαντομηχανική είσαι πολύ λάθος,γιατί στην κβ/κή άλλο δυνατό και άλλο πιθανό...
Πάντως για όποιον ενδιαφέρεται για περισσότερα συστήνω
Οι φιλοσοφικές συζητήσεις καταλήγουν σχεδόν πάντα σε αδιέξοδο' date=' όχι διότι δεν υπάρχουν απαντήσεις, αλλά διότι δεν ξέρουμε τις απαντήσεις. [/quote']Eγω παλι θα διαφωνησω..Κατα 1ον στο οτι ειναι φιλοσοφικη η συζητηση,
και κατα 2ον στο οτι βγαζει σε αδιεξοδο..Και θα ηθελα ν ακουσω κι αλλες
αποψεις περι του θεματος.. :mrgreen:
:roll:
Λοιπόν' date=' εφόσον τα πράματα πήραν τέτοια φιλοσοφική τροπή, έχω να δηλώσω ευθαρσώς, ότι τίποτα από όλα αυτά δεν προυπήρχε. Όλα είναι κατασκευάσματα του μυαλού μας, τα ανακαλύπτουμε εμείς συνθέτοντας τα, δεν έχουν νόημα ύπαρξης αν δεν υπάρχει ανθρώπινος νους να τα προσλάβει...[/quote']
Φίλε wasted_sunsets την πάρα πάνω φράση
την έχω ακούσει πολλές φορές από διαφόρους, την έχω ακόμα και διαβάσει …
Κάθε φορά όμως, λυπάμαι πάρα πολύ όταν βλέπω πως κάποιοι άνθρωποι
έχουν αυτήν την άποψη, γιατί μια τέτοια άποψη δηλώνει
πως το άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως κέντρο του σύμπαντος,
πράγμα απατηλό (κατά μία άποψη* …. ).
Το πλέγμα των Κοσμικών Νόμων, το Παγκόσμιο « Γίγνεσθαι»
είναι αυτό που δημιούργησε και συντηρεί την Ύπαρξη, άρα και εμάς.
Σύμφωνα με την σκέψη σου, αν δεν είχαν δημιουργηθεί άνθρωποι,
το υπόλοιπο Αέναο Γίγνεσθαι δεν θα είχε νόημα.
Επίσεις πρόσεξε την αντίφασή σου:
και μετά λές:τίποτα από όλα αυτά δεν προυπήρχε
Το ότι ανακαλύπτεις κάτι' date=' προϋποθέτει την εκ των προτέρων ύπαρξή του,τα ανακαλύπτουμε εμείς …
έστω την εν δυνάμη ύπαρξή του,
στο “matrix” του «κόσμου των ιδεών» κατά Πλάτωνα,
ή στον Λόγο κατά Ιωάννη.
Ο ¶νθρωπος απλά μπορεί να υλοποιήσει κατά βούληση,
να ανασύρει από τον εν δυνάμη κόσμο,
στην επιφάνεια των ανθρωπίνων αισθήσεων
οτιδήποτε είναι επιτρεπτό εκ του κοσμικού Νόμου, και άρα λογικό.
Για παράδειγμα όταν εσύ κάνεις μια μαθηματική πράξη, δεν την επινόησες,
αλλά την ανακάλυψες με την λογική.
Λογική είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται τον Λόγο
(όχι την ομιλία αλλά τον λόγο – αναλογία- όπως αυτός ορίζεται στα μαθηματικά.
Την ομιλία την αναφέρουμε ως λόγο, γιατί μας βοηθά να εκφράσουμε
την όπια αντίληψη της Λογικής διαθέτουμε.
Επειδή δηλαδή τα λεγόμενά μας είναι λογικά,
εκπορεύονται από την λογική – Λόγο. )
* Η άποψη πως ο υλικός κόσμος –η φύση- δημιουργήθηκε
από ότι παρέσυρε μαζί του ο άνθρωπος στην πτώση του,
αν και με βρίσκει σύμφωνο,
[b']1.[/b] θέλει πολύ συζήτηση που θα καταλήξει θρησκευτική,
2. δεν αναιρεί την Προΰπαρξη του Λόγου ή του Κόσμου των Ιδεών. Αντιθέτως ….
Οι φιλοσοφικές συζητήσεις καταλήγουν σχεδόν πάντα σε αδιέξοδο' date=' όχι διότι δεν υπάρχουν απαντήσεις, αλλά διότι δεν ξέρουμε τις απαντήσεις. Είναι σα να προσπαθείς να φτιάξεις μία τανάλια, χρησιμοποιώντας την ίδια την χαλασμένη τανάλια: είναι αδύνατο να γίνει. Αν είχες μία δεύτερη τανάλια τότε θα έφτιαχνες τη πρώτη και θα ήταν και οι δύο σωστές.
Δηλαδή, για την ευόδωση τέτοιων συζητήσεων απαιτείται η εισαγωγή επιπλέον γνώσης προκειμένου να υπάρξουν απαντήσεις. Εφ' όσον δεν υπάρξει τέτοιο "μπόλιασμα" το πράγμα καταντάει βαρετό.
Ένας άλλος λόγος που δεν βγαίνει άκρη με τέτοια θέματα είναι ότι δεν έχουν καμία πρακτική σημασία γι' αυτούς που τα συζητούν. Είναι σα να προσπαθούμε να αποφασίσουμε ποιος είναι η καλύτερη διαδρομή για να πάμε με αυτοκίνητο ως το Λονδίνο (π.χ.) ενώ δεν έχουμε καμία πραγματική πρόθεση να πάμε στο Λονδίνο, και μάλιστα με αυτοκίνητο. Ελλείψει συγκεκριμένου πρακτικού στόχου, με τις πρώτες δυσκολίες οι συζητητές διαπιστώνουν ότι το εγχείρημα δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά και φυσικά το παρατάνε.[/quote']
Οι φιλοσοφικές συζητήσεις γίνονται από ανθρώπους
που έχουν φιλοσοφικούς προβληματισμούς – ερωτήματα.
Αν κάποιος δεν έχει τέτοιους προβληματισμούς,
δεν έχει λόγο να κάνει τέτοιες συζητήσεις.
Το ζητούμενο αυτών των ερωτημάτων,
είναι η δια της λογικής κατανόηση του κόσμου γύρω μας,
δηλαδή η καλλιέργεια και η ανάπτυξη της Συνείδησης.
Η συζήτηση όντως είναι φιλοσοφική,Οι φιλοσοφικές συζητήσεις καταλήγουν σχεδόν πάντα σε αδιέξοδο' date=' όχι διότι δεν υπάρχουν απαντήσεις, αλλά διότι δεν ξέρουμε τις απαντήσεις. [/quote']Eγω παλι θα διαφωνησω..Κατα 1ον στο οτι ειναι φιλοσοφικη η συζητηση,
και κατα 2ον στο οτι βγαζει σε αδιεξοδο..Και θα ηθελα ν ακουσω κι αλλες
αποψεις περι του θεματος.. :mrgreen:
:roll:
και δεν καταλήγει σε αδιέξοδο,
εκτός κιάν με τη λέξη “διέξοδο”
εννοούμε κάποιο άμεσο υλικό κέρδος.
Οτιδήποτε υπάρχει (Είναι) βρίσκεται σε απόλυτη σχέση με τα υπόλοιπα, και διέπεται από τον Νόμο – Λόγο.Μόνο που ixnilatis κάνεις το εξής λάθος: Το μπουζούκι είναι όργανο' date=' ο μπάτσος είναι όργανο άρα ο μπάτσος είναι ....
Η μουσική μπορεί να είναι μαθηματικά αλλά μόνο ως προς τις θεμελειώδεις αρχές των ήχων-μονάδων. [b']Δεν υπάρχει όμως μαθηματική σχέση στον τρόπο που θα δομηθούν οι μονάδες αυτές.[/b] Πιστεύω δηλαδή ότι ενω θα μπορούσε ίσως οποιοαδήποτε σύνθεση να αναχθεί σε μιά εξίσωση ή μαθηματική σχέση, θα τη διέπει το "τυχαίο" και θα είναι μία και μοναδική και χωρίς επαναληψημότητα. Ξεφεύγουμε δηλαδή από τις αρχές τις επιστήμης.
Τότε η δόμηση αυτή θα ήταν εκτός Νόμου – Λόγου,Δεν υπάρχει όμως μαθηματική σχέση στον τρόπο που θα δομηθούν οι μονάδες αυτές