Τι είναι τελικά το Έντεχνο ?

block

Νέο μέλος
Μηνύματα
298
Πόντοι
16
Απο παλία άκουγα την λέξη έντεχνο ροκ , έντεχνη μουσική , και έλεγα ρε σύ τί είναι αυτό ? δηλαδή οι άλλοι τί παίζουν άτεχνα χωρίς ίχνος τέχνης ? Το έχω ακούσει και απο "καταξιομένους" "καλλιτέχνες" .

Σίγουρα αυτό όλοι πάνω κάτω λένε !!!!!

Λοιπόν ποιός θα μου πεί τί είναι έντεχη μουσική ?????

Τι σημαίνει ο όρος ?

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Έντεχνο λαϊκό/ροκ:

α) Παίρνεις κάποιον που τραγουδάει συμπαθητικά με έφεση στην κλάψα

β) Προσθέτεις μια ακουστική κιθάρα

γ) Για μεγαλύτερη δόση κλάψας προσθέτεις λίγο βιολί ή άταστο μπάσο ή γυναικεία "αιθέρια" φωνητικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΑΖΙ!!!

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΒΑΡΕΤΟ

ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ!!!

Ιδανική μουσική για να απολαμβάνεις έναν σκέτο ελληνικό καφε. Το παξιμάδι και το κονιακ ΜΕΤΑΧΑ τριών αστέρων είναι προαιρετικά.

 
τι πραγματικά σημαίνει !!!!! όχι πως το έχουμε παραφράσει

 
Είναι απλά ένας άστοχος όρος για να περιγράψει η μουσική βιομηχανία ένα μουσικό είδος. Στην πραγματικότητα δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Δηλαδη τι να πουμε για το death metal και το black metal; Αν σήμαιναν κάτι τότε στην πρώτη περίπτωση θα είχαμε μουσική για κηδείες και στην δεύτερη θα είχαμε μόνο συγκροτήματα νέγρων!

 
όχι :) :) κάνεις λάθος :o :o

πού πώς μπορώ να κάνω και τους άλλους του forum να μπούν στο trip να μου πούν τί είναι ?

 
Αν τους το ζητήσεις ευγενικά, και ήσουν καλό παιδί την χρονιά που πέρασε, τότε μπορεί να σου απαντήσουν... 8)

 
Δεν μπορείς, πρέπει να το κάνει κάποιος modulator/administrator/master κλπ κλπ

Γιατί να το βάλεις αλλού; Αφου φαίνεται! Φάτσα φόρα είναι!!!

 
¶ντε να απαντήσω και εγώ... λοιπόν, είναι δημοσιογραφικός όρος, ο οποίος υποστηρίχθηκε/υποστηρίζεται από μερίδα δημιουργών οι οποίοι προσπαθούν να διαχωρίσουν τη δουλειά τους από την άλωση που συντελείται στα σκυλάδικα. Έτσι, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θεωρείται "έντεχνος", ενώ η Βανδή θεωρείται "μη-έντεχνη". Η ιδέα είναι ότι το έντεχνο τραγούδι φτιάχνεται από ανθρώπους που έχουν θεωρητική μουσική κατάρτιση, σεβασμό γι' αυτήν, επίγνωση του έργου των μεγάλων μουσουργών του προηγούμενου αιώνα και απευθύνονται σε μία μερίδα κοινού που έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα.

Όπως είπαμε ήδη, ο όρος είναι δημοσιογραφικός - στην πραγματικότητα όλη η μουσική είναι έντεχνη.

 
Ε, κλασικό θέμα πλέον :) Είναι ένα είδος μουσικής, τώρα το αν λέγεται έντεχνο, άτεχνο ή κομωτηρίου είναι άσχετο θέμα, είναι απλά το όνομα της μεταβλητής. Γιατί να ασχολούμαστε τόσο με το αν θα πούμε τη μεταβλητή x, y ή z όταν η όλη ουσία της βρίσκεται στην τιμή της (στο περιεχόμενό της) και όχι στο όνομά της;

 
κατα την γνωμη μου αν δεις καλλιτεχνη να του πετανε λουλουδικο τοτε αυτος αυτοματως διαγραφεται απο την λιστα των εντεχνων :lol:

 
Η ιδέα είναι ότι το έντεχνο τραγούδι φτιάχνεται από ανθρώπους που έχουν θεωρητική μουσική κατάρτιση' date=' σεβασμό γι' αυτήν, επίγνωση του έργου των μεγάλων μουσουργών του προηγούμενου αιώνα και απευθύνονται σε μία μερίδα κοινού που έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα.
Όπως είπαμε ήδη, ο όρος είναι δημοσιογραφικός - στην πραγματικότητα όλη η μουσική είναι έντεχνη.[/quote']

H μόνη απάντηση με τοποθέτηση !!!!! και κατά ένα μέρος σωστή

Λέγεται ότι έντεχνη είναι η μορφή κάποιων τραγουδιών που είναι βασισμένα σε στοιχεία του λάου πχ δημοτικό τραγούδι , τα οποία είναι αποτυπωμένα σε παρτιτούρες .
 
Γιατί να ασχολούμαστε τόσο με το αν θα πούμε τη μεταβλητή x' date=' y ή z όταν η όλη ουσία της βρίσκεται στην τιμή της (στο περιεχόμενό της) και όχι στο όνομά της;[/quote']
Πολύ σωστή παρατήρηση...

Έτσι όπως έχω καταλάβει εγώ την έννοια, έντεχνο ΤΡΑΓΟΥΔΙ και ΟΧΙ μουσική, είναι αυτό που δεν είναι προκατ. Που δείχνει ότι είναι αυθεντικό, ότι γράφτηκε λόγω κάποιων ερεθισμάτων και όχι απλά για να γραφτεί. Το έντεχνο τραγούδι μπορεί να συνοδεύεται από ήχους Jazz, rock, house... Έντεχνα τραγούδια έχει δημιουργήσει ο Δεληβοριάς και ο Περίδης, αλλά και ο Παυλίδης ή ο Κων/νος Β. Αντίστοιχα στο ίδιο μουσικό είδος (αλλά μή-έντεχνα είναι οι Δυτικές συνοικίες ή τα beatάκια του Φοίβου)

Η διαφορά του Παυλίδη ή του Αγγελάκα από τις Δυτικές Συνοικίες είναι και η διαφορά του έντεχνου από το μή-έντεχνο!

Τώρα αυτά περί βιολιού, κιθάρας, βαριεστημάρας κτλ μου φαίνονται λίγο επιφανειακά! :roll:
 
¶ντε να απαντήσω και εγώ... λοιπόν' date=' είναι δημοσιογραφικός όρος, ο οποίος υποστηρίχθηκε/υποστηρίζεται από μερίδα δημιουργών οι οποίοι προσπαθούν να διαχωρίσουν τη δουλειά τους από την άλωση που συντελείται στα σκυλάδικα. Έτσι, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θεωρείται "έντεχνος", ενώ η Βανδή θεωρείται "μη-έντεχνη". Η ιδέα είναι ότι το έντεχνο τραγούδι φτιάχνεται από ανθρώπους που έχουν θεωρητική μουσική κατάρτιση, σεβασμό γι' αυτήν, επίγνωση του έργου των μεγάλων μουσουργών του προηγούμενου αιώνα και απευθύνονται σε μία μερίδα κοινού που έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντα.
Όπως είπαμε ήδη, ο όρος είναι δημοσιογραφικός - στην πραγματικότητα όλη η μουσική είναι έντεχνη.[/quote']

Αν και σαφής και τυπικά σωστή η τοποθέτησή σου, λόγω της αναφοράς στον Ιωαννίδη (που είναι πολύ μεταγενέστερος από την αρχική χρήση του όρου) μπορεί να μπερδέψει τα πράγματα για τους νεώτερους.

Ως συμπλήρωμα λοιπόν: η έκφραση εφευρέθηκε αρκετά παλιότερα, σε πιο χαλεπούς καιρούς για να δώσει άλλοθι σε μια γενιά, κατά κανόνα, 'πολιτικοποιημένων' δημιουργών και ερμηνευτών (Νταλαράκος, κλπ), και κατά την ΟΤΤΜΓ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού που λένε οι αγγλοσάξωνες 'adding insult to injury'.

Δηλαδή, και καλά, οι συνθέτες αυτοί και οι ερμηνευτές, αντλώντας καταρχήν από τη λαϊκή και δημοτική παράδοση, ωστόσο εμπλουτίζουν την τελευταία με τα στοιχεία εκείνα που θα την έκαναν αποδεκτή στη συνείδηση των μουσικόφιλων, με την ακαδημαϊκή έννοια της λέξης.

Υπονοείται, από τη μία, ότι η παράδοση του λαϊκού και του δημοτικού τραγουδιού είναι σεβαστή και άξια διατήρησης, πλην όμως χρήζει μουσικού και στυλιστικού καλωπισμού.

Σε απλά ελληνικά: άλλα ντάλλα τα μεγάλα, της Παρασκευής το γάλα.

Δηλαδή όταν ο Πετρολούκας Χαλκιάς παίζει ένα παραδοσιακό ηπειρώτικο μοιρολόι στο κλαρίνο του (και προσωπικά μου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο) δεν μετέχει της έννοιας του εντέχνου, ενώ αν παίξει σε ένα κομμάτι του Θάμνου Μικρούτισκου (τυχαία η αναφορά των ονομάτων πάντα, είναι σαφές εξάλλου ότι δεν αντιστοιχούν σε υπαρκτά πρόσωπα 8) ), τότε αίφνης γίνεται έντεχνος.

Φανταστείτει τι γέλιο θα ρίχναμε αν ο μακαρίτης Gatton έβγαινε και έλεγε ότι παίζει 'έντεχνη country'. Ή αν βγει ο Greg Koch και δηλώσει ότι το στυλ του είναι 'έντεχνο μπλουζ'.

Προφανώς για κάποιους είναι πολύ δύσκολο να δηλώσουν, όταν τους ρωτάνε, ότι προσπαθούν να κάνουν 'καλή μουσική', οπότε αυτές οι πολιτικάντικες ταμπέλες και ταμπελίτσες θα συνεχίσουν να οδηγούν σε ερωτήματα σαν αυτού του thread.
 
Συμφωνώ απολύτως, αλλά πρέπει να σκεφτούμε και κάτι άλλο: ότι όπου καπνός υπάρχει και φωτιά. Εμένα προσωπικά η ιδέα του "έντεχνου" μου φαίνεται λίγο κωμική, αλλά (απ' την άλλη) δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να μεφθούν όλοι εκείνοι που θέλουν να κρατήσουν τις αποστάσεις τους από αυτό που σήμερα νοείται ως λαϊκό τραγούδι.

Πως να βαφτίσουν τη δουλειά τους; Πως να την αποκαλούν; Η λέξη "έντεχνο" κοιταγμένη από αυτή την άποψη είναι τόσο κατάλληλη (ή ακατάλληλη) όσο οποιαδήποτε άλλη λέξη, όσο η λέξη "ροκ" π.χ.

Τελικά ίσως είναι πιο απλό να κρίνουμε το δένδρο από τα φρούτα του: αν κάτω από την ταμπέλα του "έντεχνου" έχουμε καλή μουσική, τότε ζήτω το έντεχνο. Αν κάτω από την ταμπέλα του "μη-έντεχνου" έχουμε... αυτό που έχουμε, τότε ας πάει στον αγύριστο.

 
Τον όρο "έντεχνο" τον επινόησε/πλάσαρε ο Χατζιδάκις, αν δεν κάνω λάθος, την περίοδο που έγραφε το "χαμόγελο" (νομίζω μέσα δεκαετίας '60). Το γιατί και πώς είναι, πλέον, άλλου παπά ευαγγέλιο.

&

Σήμερα είναι ένα πολύ ωραίο προσωπείο που φοράνε όσοι είναι κατά βάθος σκυλάδες (με την αισθητική έννοια του όρου), αλλά ντρέπονται για αυτό (βλπ. Τσαλιγοπούλου, Κότσιρας, Λειβαδάς, Πυξ Λαξ παρέα με τα αποφάγια τους&κλπ). Και φυσικά αυτός ο διαχωρισμός βολεύει και τις εταιρείες για να δημιουργείται η ψευδαίσθηση στον καταναλωτή ότι "επιλέγει" μπουαχαχαχα...

&

Ας ακούσουμε μουσική που γουστάρουμε κι ας τη&ονομάζουν όπως θέλουν οι "ειδήμονες".
em.icon.smile.png


 
Πως να βαφτίσουν τη δουλειά τους; Πως να την αποκαλούν; Η λέξη "έντεχνο" κοιταγμένη από αυτή την άποψη είναι τόσο κατάλληλη (ή ακατάλληλη) όσο οποιαδήποτε άλλη λέξη' date=' όσο η λέξη "ροκ" π.χ.

[/quote']

Για να πάρουμε ένα παράδειγμα από τους παραπάνω, Danny Gatton --> Redneck Jazz. ¶νευ πραγματικής 'σημασίας' και με αρκετό αυτοσαρκαστικό χιούμορ.

Χιούμορ και αυτοσαρκασμός: Ποιότητες που αποτελούν άγνωστες λέξεις στους -κατά δήλωση- έντεχνους.
 
Χιούμορ και αυτοσαρκασμός: Ποιότητες που αποτελούν άγνωστες λέξεις στους -κατά δήλωση- έντεχνους.
Πολύ σωστό.

Ουσιαστικά, η λέξη-όρος "έντεχνο" αντικαθιστά με πονηριά (και εύστοχα) τις λέξεις "άοσμο", "άχρωμο" κλπ.

Έτσι έχουμε και συνδυασμούς:

πχ έντεχνο ροκ=Μιλτιάδης Πασχαλίδης

έντεχνο ποπ=Χατζηγιάννης

(1000 φορές προτιμότερος ο "ευθύς" Ρουβάς, παρά κάποιος που θέλει να γίνει Ρουβάς, αλλά να πουλάει και "ποιοτική" (μπουαχαχα) μούρη)

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top