Ναι, φυσικά, το να βγω εγώ να πω ότι φταίει μόνο η διακίνηση μέσω internet θα είναι τουλάχιστον χαζό εκ μέρους μου, δεδομένου ότι μια τέτοια απόλυτη κρίση απαιτεί και την αντίστοιχη έρευνα κ γνώση. Είναι όμως σίγουρα ένας παράγοντας.12AX7 είπε:Πάντως η πτώση των πωλήσεων δεν οφείλεται μόνο στα mp3 και την πειρατεία. Και παρά την εκστρατεία που υποστηρίζει πως για όλα τα κακά της δισκογραφίας φταίει η πειρατεία, υπάρχουν και κάποια ψύχραιμα στελέχη που αναγνωρίζουν ότι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην πτώση των πωλήσεων όπως ενδεικτικά (κλπ)
Ε τι να πούμε τώρα γι αυτό το θέμα ρε συ Jase. Δηλαδή είναι προφανές, τι να του εξηγήσουμε; Άρα ας κλέβουμε κ lamborghini να τις δίνουμε σε πιτσιρικάδες που δε μπορούν να τις αγοράσουν - κ εγώ θέλω, αλλά λεφτά δεν έχω. Και αεροπορικά εισιτήρια - θέλω να πάω κ Νέα Υόρκη και που λεφτά... Και γενικώς ας κλέβουμε ό,τι δε μπορούμε να αγοράσουμε. Ή έστω ας κάνουμε αντίγραφα σε ό,τι μπορούμε και να δίνουμε και σε άλλους. Έξυπνοι άνθρωποι είμαστε άλλωστε, τι να το πληρώνουμε αφού μπορούμε να το πάρουμε τσάμπα. Και βιβλία παιδιά, μόνο φωτοτυπίες ε;;; Και άμα μας τις χρεώνουν ακριβά να δίνουμε μόνο όσα εμείς θεωρούμε δίκαιο ποσό. Βλακείες λέω, pdf και πάλι pdf, σιγά μην πληρώνουμε και φωτοτυπίες. Άλλωστε ο περίεργος τύπος που έφαγε τη ζωή του να γράφει ένα βιβλίο δεν έχει λόγο να πληρώνεται από τα δικαιώματα, αφού μπορούμε κάλλιστα να πετάξουμε ένα "αν δεν ήταν τσάμπα δε θα το αγοράζαμε καν, άρα δεν χάνει τίποτα". Μη σου πω ότι καλό του κάνουμε κιόλας, γιατί γίνεται κ γνωστός έτσι.Από την απάντηση του φίλτατου μέλους που ήταν τόσο τολμηρό ώστε να ανοίξει τους ασκούς του (π)Αιόλου:Είναι ξεκάθαρο ότι εννοούσε την τελευταία περίπτωση, δηλ:
Μιλάμε γι'αυτούς που ψήνουν cd με το κιλό για να τα διανείμουν στις καφετέριες με το γνωστό τρόπο*
Παρακαλώ λοιπόν να αφήσουμε το downloading στην άκρη μιας και είναι εφαπτόμενη του αρχικού ερωτήματος έτσι όπως το έθεσε αρχικά το μέλος free n mad.
Προκαλώ παράλληλα οποιονδήποτε που συμφωνεί με την πρακτική αυτή (*) να δώσει λοιπόν ΑΜΕΣΑ και ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΑ επιχειρήματα που υποστηρίζουν αυτή του τη θέση.
Ας το πούμε αυτό κ στον Gabriel Garcia Marquez που έγραφε το "100 χρόνια μοναξιάς" για δυο χρόνια full time, με την οικογένειά του στα όρια της φτώχειας καθώς δε μπορούσε να δουλέψει γιατί είχε αφιερώσει το χρόνο του στο γράψιμο. Δε χάνει και τίποτα αν πουληθούν 1000 αντίτυπα και τα κάνουμε μετά 100,000 κόπιες. Αφού αν δεν το βρίσκαμε κόπια δε θα το αγοράζαμε καν. Και επιπλέον δεν είναι το ίδιο με το να κλέψεις ένα αυτοκίνητο, γιατί όταν βγάζεις φωτοτυπίες το βιβλίο δεν χάνει κάτι υλικό ο συγγραφέας, δεν του μένει ένα λιγότερο - ό,τι είχε έχει. Αυτά περίπου δε διαφημίζουν διάφοροι για αυτό το θέμα; Σκεφτείτε λοιπόν ότι ένας άνθρωπος για 2 χρόνια είχε μείνει χωρίς εισόδημα για να γράψει αυτό το βιβλίο, και αναρωτηθείτε:
1. πόσο δίκαιο είναι να βγάλουμε φωτοτυπία/κατεβάσουμε το βιβλίο του και να μην πάρει φράγκο.
2. κατά πόσο θα μπορούσε να το κάνει αυτό κάποιος αν δεν περίμενε να βγάλει τουλάχιστον τα λεφτά για να ξεπληρώσει τα ΧΡΕΗ που έφαγε στη μούρη όσο έγραφε το βιβλίο.
Και πείτε μετά το αντίστοιχο, ότι δηλαδή αν αρχίσουμε όλοι να κατεβάζουμε pdf βιβλίων αυτό κάνει κακό μόνο στους εκδοτικούς οίκους κ όχι στην ίδια τη λογοτεχνία!! ΕΛΕΟΣ δηλαδή. Βιβλία να γράφουν μόνο οι βαθύπλουτοι που δε χρειάζεται να ανησυχούν για το οικονομικό, έτσι; Εκεί καταλήγουμε!
Τρελαίνομαι με την κοντόφθαλμη λογική ορισμένων, πραγματικά! Δηλαδή πώς θα μπω εγώ σε ένα στούντιο να ηχογραφώ όλη μέρα για 2 μήνες, πώς θα πληρώσω για να κάνω πρόβες, πώς θα πληρώσω για μαθήματα, για όργανα, για χορδές, για γιατρούς (φωνή, τενοντίτιδες ή οτιδήποτε τέτοιο), για μικρόφωνα, για ενισχυτές κλπ κλπ κλπ, πώς στην τελική θα κάτσω σπίτι να συνθέτω (!!!) αν θεωρούμε δεδομένο ότι είναι ΗΘΙΚΟ και ΤΙΜΙΟ να αντιγράφουμε το cd που (έστω) θα βγάλω. Δηλαδή πιάνω μια δουλειά από την οποία δε θα βγάζω λεφτά. Και αυτό ΔΕΝ επηρεάζει το χρόνο που μπορώ να αφιερώσω σε αυτήν....;;; Τι να πω. Από ένα σημείο κ μετά δεν έχει νόημα κ να μιλάμε δηλαδή. Ε Λ Ε Ο Σ. Ας κάνουμε ό,τι θέλουμε, αλλά μην ψάχνουμε δικαιολογίες! Ας παραδεχτούμε ότι το κάνουμε επειδή δε θέλουμε να διαθέσουμε λεφτά και ας μην καθόμαστε κ λέμε ένα κάρο μαλακίες για να βγάλουμε το άσπρο μαύρο.