είναι αντιληπτό το οξύμωρο του θέματος?
Το ότι όλες οι εταιρείες ηλεκτρονικών λανσάρουν mp3 players όταν είναι αποδεδειγμένο πως η συντριπτική πλειοψηφία των mp3 που θα αποθηκευτούν σ'αυτά θα προέρχεται απο "κλοπή"?
"Η εταιρία Forrester Research υπολόγισε στις αρχές του 1999 ότι πάνω από 3 εκατομμύρια παράνομα αρχεία MP3 αποθηκεύονταν καθημερινά." (Πηγή: IFPI).
Το 2007 οι "πειρατές" υπολογίζονταν στα 40 εκατομύρια και οι αρχές κινήθηκαν νομικά, ή απείλησαν πως θα το κάνουν, εναντίον μόλις 20 χιλιάδων χρηστών.
Είναι σαφές πως το νομικό πλαίσιο λείπει και πως η χρήση όρων όπως "κλοπή" και "πειρατεία" είναι υπεραπλούστευση, όταν μιλάμε για απλούς χρήστες (μουσικής...
), απ'την στιγμή που γίνεται κάτι τόσο μαζικά και σε τέτοια έκταση.
Ήδη, οι μεγάλες εταιρείες κινούνται προς την κατευθυνσή του να επιβάλλεται επιπρόσθετη χρέωση στους downloaders από τους ίδιους τους internet providers, οι οποίοι θα αποδίδουν τα χρήματα στις εταιρείες. Λογική η αλυσίδα? Makes some sense. Όπως μπορεί να φαντάζεστε, οι εξίσου ισχυρές εταιρείες παροχής υπηρεσιων internet, αρνούνται πεισματικά προς το παρόν.
Μάλλον το θέμα είναι εντέλει πολιτικό. Με ποιό κόστος θέλει να δίνει αυτή η κοινωνία τις πνευματικές δημιουργίες στα μέλη της?
Το ζητούμενο είναι οι ισχυρές εταιρείες να γίνουν ισχυρότερες ή να δημιουργηθεί ενα νομικό και οικονομικό σύστημα που θα προστατεύει τον δημιουργό και τον ακροατή?