• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Θα βάζατε EMG μαγνήτες σε μια GIBSON LES PAUL?

Billytheking86

Νέο μέλος
1 Ιανουαρίου 2024
12
14
0
38
Gkasmaland
Ιδιότητα
  1. Κιθάρα
Καλησπέρα στην ομάδα,

Θα ήθελα την γνώμη σας για να αλλάξω τους burstbucker pro (τους οποίους δεν συμπάθησα ποτέ) απο μια Gibson les paul standard του 2005.

Τα ειδη που παιζω κυρίως ειναι Blues-heavy blues-rock-hard rock μεχρι hair metal/poser κτλ και λιγο κλασσικο Heavy! Ενα φεγγάρι ειχα αγορασει μια Usa Deluxe Strat σε καλη τίμη που ειχε πανω της EMG μαγνητες, συγγεκριμένα 89/SA/SA σκεφτομαι οκ, θα τους αλλάξω αμέσως (δεδομένου οτι παντα ακουγα να λενε οτι οι active ειναι dead sounding, hollow, no character κτλ) αλλα μου ειχάν κανει τρομέρη εντύπωση, εμενα μου αρεσαν και ειχαν τρομερο balance!

Τωρα σε Les Paul δεν ξέρω και θέλω την γνώμη σας!

Οτι προτασεις μου δώσετε ειναι φυσικά δεκτες!

Last edited by a moderator:
Στη θέση σου δεν θα έβαζα active emg καθώς είναι πολύ heavy ο ήχος, και θα ζοριστείς λιγο με τα blues.  Υπάρχει και η μεση λύση, να βάλεις ένα σετ JB/Jazz ή custom 5/ jazz της seymour (μια χαρά για μεταλ), ή ένα πιο ροκάδικο σετ από GAS (gastation/Pafoid N plus) όπου παίζει τα παντα, με έμφαση στο hard rock. 

Από την άλλη, εάν σου άρεσαν, τότε προχώρα...

Σε τι rig κουμπώνεις την lp?

Περί ορέξεως ...........

ΝΑΙ

Αν αυτό μου έκανε κλικ στην ψυχούλα μου και στα αυτάκια μου. 

Μαγνήτες είναι, αν δεν....... , κολλητήρι και ξαναμανά στα προ EMG.

• Like
Reactions: Billytheking86
Α)Οπτικά δε θα μου το επέτρεπε η συνείδησή μου
Β)τεχνικά θα πρέπει να μπει λίγο ή πολύ χέρι για να κάνεις χώρο για τη μπαταρία

Γ)Χίλιες λύσεις δεν υπάρχουν πια και σε passive επιλογές; Αφού δεν ανήκεις στους βορβορώδεις ? απ' ότι γράφεις...

Οπότε, γιατί όχι; Κάντο! ?

ΥΓ: έχει πάρει το μάτι μου κάτι EMG με το look του κλασικού "καπακωμένου" humbucker τα τελευταία χρόνια. Δεν τους έχω δει από κοντά όμως. Είναι κοντά στο real deal άραγε; Αυτό ίσως να αχρήστευε το "πρόβλημα" στο μάτι, για όποιον είναι πρόβλημα. Και να φέρνει το τελικό αποτέλεσμα πιο κοντά στη μαμίσια κατάσταση αλλά και με τον active ήχο, αν δε γίνεται αλλιώς

• Like
Α)Οπτικά δε θα μου το επέτρεπε η συνείδησή μου
Β)τεχνικά θα πρέπει να μπει λίγο ή πολύ χέρι για να κάνεις χώρο για τη μπαταρία

Γ)Χίλιες λύσεις δεν υπάρχουν πια και σε passive επιλογές; Αφού δεν ανήκεις στους βορβορώδεις ? απ' ότι γράφεις...

Οπότε, γιατί όχι; Κάντο! ?

ΥΓ: έχει πάρει το μάτι μου κάτι EMG με το look του κλασικού "καπακωμένου" humbucker τα τελευταία χρόνια. Δεν τους έχω δει από κοντά όμως. Είναι κοντά στο real deal άραγε; Αυτό ίσως να αχρήστευε το "πρόβλημα" στο μάτι, για όποιον είναι πρόβλημα. Και να φέρνει το τελικό αποτέλεσμα πιο κοντά στη μαμίσια κατάσταση αλλά και με τον active ήχο, αν δε γίνεται αλλιώς
Εχω δει ενα σετ 57/66 που ειναι με καπάκια! Ναι το οπτικο ειναι μεγαλο θέμα!

Στη θέση σου δεν θα έβαζα active emg καθώς είναι πολύ heavy ο ήχος, και θα ζοριστείς λιγο με τα blues.  Υπάρχει και η μεση λύση, να βάλεις ένα σετ JB/Jazz ή custom 5/ jazz της seymour (μια χαρά για μεταλ), ή ένα πιο ροκάδικο σετ από GAS (gastation/Pafoid N plus) όπου παίζει τα παντα, με έμφαση στο hard rock. 

Από την άλλη, εάν σου άρεσαν, τότε προχώρα...

Σε τι rig κουμπώνεις την lp?
Την βαζω σε rig με plexi και jcm800 απο την Headrush. Γενικα μου αρεσουν οι Marshall (rig υποθέτω εννοείς το ψηφιακο)

Rig εννοω την αλυσίδα, αναλογική η ψηφιακή.

Νομίζω θα σε καλύψει ένα σετ seymour, που προανέφερα. Έχει πολύ βαρύτερο ήχο (πολλά χαμηλόμεσαια) από τους bb pro, και πολύ περισσότερο gain. Θα μπορείς να παίξεις blues και όσο βαρύ μέταλ θες.

• Like
Αν θέλεις θεόσφιχτα μπάσα και πεντακάθαρο σήμα για να παίξεις heavy πράγματα με χαμηλά κουρδίσματα άνετα. Συστήνω Fishman modern που είναι ακόμα καλύτεροι. Δεν θα πάρεις σφιχτό μπράτσωμένο (?)  ήχο με punch και χωρίς flubbiness χωρίς active μαγνήτες.

Για οτιδήποτε όμως από κλασσικό μέταλ, hard rock και κάτω επίλεξε passive.

Τώρα σε μία lespaul standard δεν θα τους έβαζα εάν ήθελε σκάψιμο, αλλά σε μία studio άνετα!

εχω βαλει το κλασσικο σετ 81/85 κ τους εχω αφησει σε μια japan orville les paul,μια χαρα ακουγονται

εκτος απο μπλουζ που δεν παιζω,στα υπολοιπα παρακλαδια του ροκ κ χαρντ ροκ ειναι μια ασφαλης επιλογη

δεν χρειαστηκε να κανω καποιο ρουτινγκ,στην δικη μου χωρεσε η μπαταρια στο καβιτι που εχει τα ποτενσιομετρα

αν δεν παρεις το κλασσικο σετ zakk wylde  απο Θωμα/ιντερνερ γενικως,λιγο προσοχη αν πας σε αγορα Used να συνοδευονται απο τα long shaft ποτενσιομετρα κ οχι short

• Like
Για να σου δώσω ένα μικρό reference για τον ήχο:

Jcm800 με ΒΒ pro

bblp.mp3

Jcm800 με gastation

gaslp.mp3

Δεν έχω σε κιθάρα τους seymour (τους ξήλωσα για να βαλω τους GAS)

Αλλά, ενδεικτικά παρε ενα κλιπ με tonerider generator

genermust.mp3

και ένα με hotrails σε σουπερστρατ (οι seymour θυμίζουν λίγο αυτόν τον ήχο, σε πιο dark εκδοχή)

chrvhotrail.mp3

Attachments

• Like
Reactions: Alex Raptakis
Εγώ θα σου πω κάτι ακόμα χειρότερο. Έκανα εξυπηρέτηση σε ένα φίλο και του πήρα μια Τέλε.

Sorry - Μια ESP σε σχήμα Τέλε. Με maple ταστιέρα, XJ frets, και με humbuckers.

Και μάντεψε. Και την πήρε για να βγάλει τους μαμά humbuckers και να βάλει EMG.

Και το κανε.

Συνεπώς, κάνε ότι θες. Προσωπικά δεν θα το κανα, 1ον γιατί δεν μου πολυαρέσει ο EMG ήχος, και 2ον γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση, νομίζω ότι οι EMG θα σε περιορίσουν πάρα πολυ, ειδικά στις καθαρές.

• Like
Για να σου δώσω ένα μικρό reference για τον ήχο:

Jcm800 με ΒΒ pro

bblp.mp3 417.55 kB · 24 downloads

Jcm800 με gastation

gaslp.mp3 448.16 kB · 27 downloads

Δεν έχω σε κιθάρα τους seymour (τους ξήλωσα για να βαλω τους GAS)

Αλλά, ενδεικτικά παρε ενα κλιπ με tonerider generator

genermust.mp3 514.69 kB · 26 downloads

και ένα με hotrails σε σουπερστρατ (οι seymour θυμίζουν λίγο αυτόν τον ήχο, σε πιο dark εκδοχή)

chrvhotrail.mp3 423.67 kB · 26 downloads
Σε ευχαριστω πολυ! Παραδοξως μου αρεσε περισσοτερο ο BBpro. Σε Les Paul ηταν αυτο? Ισως να ειναι και θεμα σεταρισμος στο υψος τους κτλ. Duncan δεν θελω γιατι ηδη εχω σε μια charvel tb4/59

• Haha
Reactions: gkourmoul1
Τους έχω δοκιμάσει. Οι EMG 81/85 ή 81/60 κάνουν κάτι που κανένα άλλο σετ δεν κάνει ίδια.

Κατ' αρχάς ο ήχος τους είναι εντελώς bandpassed. Δηλαδή έχουν μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων στην οποία επικεντρώνονται και απο ΄κει και πέρα δεν υπάρχει τίποτα. Επίσης είναι εντελώς compressed, σε σημείο που στο χέρι αφήνουν μια περίεργη αίσθηση καθώς δεν ακούν σχεδόν καθόλου στην ατάκα της πένας.

Υποτίθεται ότι ο '81 είναι αντίστοιχος overwound ceramic, o '85 στυλ PAF και ο 60 στυλ mini PAF. 

Tώρα στο ερώτημά σου θα απαντήσω σε δύο σκέλη:

1. Αν θα έπαιζα ποτέ με αυτούς τους μαγνήτες:
Nαι, αν ήθελα τον ήχο του ...And Justice For All, των Slayer ή αν έπαιζα Black Metal. Αν ήθελα κάτι το εντελώς μη οργανικό και ψυχρό. Αυτό δεν μπορούν να κάνουν άλλοι μαγνήτες.
Όχι αν ήθελα οποιοδήποτε άλλο είδος. Ακόμη και τα κλασικά Thrash albums γράφτηκαν στην πλειοψηφία τους με passive μαγνήτες. 

2. Αν θα τους έβαζα ποτέ σε Gibson Les Paul:
Γεγονός είναι ότι οι Les Pauls προσθέτουν κάποια μπάσα και βάθος που δίνουν μια έξτρα διάσταση στους EMG, την οποία χρειάζονται (αν δεν παίζεις Black Metal). Οπότε αν είχα αποφασίσει ότι θέλω να παίξω με EMG, μπορεί να τους δοκίμαζα. Βέβαια, το να παίρνεις μια Les Paul για να της βάλεις EMG, μου κάνει λίγο σαν να φοράς κουστούμι για να πας να μαζέψεις ελιές, από την άποψη ότι είναι μαγνήτες με τους οποίους οι διαφορές που θα ακούσεις μεταξύ ενός οργάνου που κάνει 3.000€ και ενός οργάνου που κάνει 300€ μειώνονται αρκετά. Αλλά ο καθένας με τα γούστα του :)

Από κει και πέρα, αν θες έναν κοντινό σε EMG ήχο αλλά με τα καλά των passive μαγνητών και χωρίς άλλες μόντες, η δική μου πρόταση είναι οι DiMarzio D-Activators. Ουσιαστικά πρόκειται για την προσπάθεια της DiMarzio να πιάσει αυτόν τον ήχο. Είναι σαφώς πιο οργανικοί και ζεστοί μαγνήτες από τους EMG, αλλά πολύ κοντινός ήχος για metal κλπ.

εχω βαλει το κλασσικο σετ 81/85 κ τους εχω αφησει σε μια japan orville les paul,μια χαρα ακουγονται

εκτος απο μπλουζ που δεν παιζω,στα υπολοιπα παρακλαδια του ροκ κ χαρντ ροκ ειναι μια ασφαλης επιλογη

δεν χρειαστηκε να κανω καποιο ρουτινγκ,στην δικη μου χωρεσε η μπαταρια στο καβιτι που εχει τα ποτενσιομετρα

αν δεν παρεις το κλασσικο σετ zakk wylde  απο Θωμα/ιντερνερ γενικως,λιγο προσοχη αν πας σε αγορα Used να συνοδευονται απο τα long shaft ποτενσιομετρα κ οχι short
Σε ευχαριστω πολυ! Πως μπορω να τσεκαρω αν χωραει η μπαταρια?

• Like
Reactions: panicx
Σε ευχαριστω πολυ! Πως μπορω να τσεκαρω αν χωραει η μπαταρια?
ανοιγεις το καβιτι  που εχει τα ποτενσιομετρα κ με μια 9v ολτη μπαταρια (την ορθογωνια) μπορεις να προβαρεις στο περιπου αν χωραει μεσα

δεν ειναι κατι που πιανει τρελο χωρο ,στην ουσια ειναι το καλωδιακι που συνδεεται με την συγκεκριμενη μπαταρια,απλα πρεπει να υπαρχει λιγο περιθωριο για να κλεινει κ το καπακι του καβιτι

Σε ευχαριστω πολυ! Παραδοξως μου αρεσε περισσοτερο ο BBpro. Σε Les Paul ηταν αυτο? Ισως να ειναι και θεμα σεταρισμος στο υψος τους κτλ. Duncan δεν θελω γιατι ηδη εχω σε μια charvel tb4/59

Σε les paul ήταν, ναι.

Θα σου πω τα ύψη που την έχω ρυθμίσει, μήπως αυτό τη βελτιώσει στα αυτιά σου. Ο neck έχει πολύ μπασο, και ο bridge ξυρίζει, εάν τα έχεις σε τυπική ρύθμιση.

bridge treble side 3.5mm   bass side 2.3mm

neck    treble side 3mm   bass side 3.5mm

ανοιγεις το καβιτι  που εχει τα ποτενσιομετρα κ με μια 9v ολτη μπαταρια (την ορθογωνια) μπορεις να προβαρεις στο περιπου αν χωραει μεσα

δεν ειναι κατι που πιανει τρελο χωρο ,στην ουσια ειναι το καλωδιακι που συνδεεται με την συγκεκριμενη μπαταρια,απλα πρεπει να υπαρχει λιγο περιθωριο για να κλεινει κ το καπακι του καβιτι
+1 Απλά πρόβαρε και το πώς θα τυλίξεις την μπαταρία με κάτι μη αγώγιμο ώστε να μην ακουμπάει στο κύκλωμα. Με ένα λεπτό λάστιχο πχ.

• Like
Reactions: panicx
+1 Απλά πρόβαρε και το πώς θα τυλίξεις την μπαταρία με κάτι μη αγώγιμο ώστε να μην ακουμπάει στο κύκλωμα. Με ένα λεπτό λάστιχο πχ.
σωστο,ξεχασα να το αναφέρω,σε μενα το εχω τυλιγμενο με λιγο foam,σφουγγαρακι γκρι γυρω-γυρω.

Σε les paul ήταν, ναι.

Θα σου πω τα ύψη που την έχω ρυθμίσει, μήπως αυτό τη βελτιώσει στα αυτιά σου. Ο neck έχει πολύ μπασο, και ο bridge ξυρίζει, εάν τα έχεις σε τυπική ρύθμιση.

bridge treble side 3.5mm   bass side 2.3mm

neck    treble side 3mm   bass side 3.5mm
Εχεις πειραξει τις βιδες πανω στους μαγνητες? Εγω χαμηλωσα το pickup height και ανεβασα τις βιδες αλλα δεν τρελαθηκα με το αποτελεσμα! Ευχαριστω για τις διαστασεις τηα το δοκιμασω! Ο JCM800 ειναι Real Amp η με καποιο modeler?

Τους έχω δοκιμάσει. Οι EMG 81/85 ή 81/60 κάνουν κάτι που κανένα άλλο σετ δεν κάνει ίδια.

Κατ' αρχάς ο ήχος τους είναι εντελώς bandpassed. Δηλαδή έχουν μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή συχνοτήτων στην οποία επικεντρώνονται και απο ΄κει και πέρα δεν υπάρχει τίποτα. Επίσης είναι εντελώς compressed, σε σημείο που στο χέρι αφήνουν μια περίεργη αίσθηση καθώς δεν ακούν σχεδόν καθόλου στην ατάκα της πένας.

Υποτίθεται ότι ο '81 είναι αντίστοιχος overwound ceramic, o '85 στυλ PAF και ο 60 στυλ mini PAF. 

Tώρα στο ερώτημά σου θα απαντήσω σε δύο σκέλη:

1. Αν θα έπαιζα ποτέ με αυτούς τους μαγνήτες:
Nαι, αν ήθελα τον ήχο του ...And Justice For All, των Slayer ή αν έπαιζα Black Metal. Αν ήθελα κάτι το εντελώς μη οργανικό και ψυχρό. Αυτό δεν μπορούν να κάνουν άλλοι μαγνήτες.
Όχι αν ήθελα οποιοδήποτε άλλο είδος. Ακόμη και τα κλασικά Thrash albums γράφτηκαν στην πλειοψηφία τους με passive μαγνήτες. 

2. Αν θα τους έβαζα ποτέ σε Gibson Les Paul:
Γεγονός είναι ότι οι Les Pauls προσθέτουν κάποια μπάσα και βάθος που δίνουν μια έξτρα διάσταση στους EMG, την οποία χρειάζονται (αν δεν παίζεις Black Metal). Οπότε αν είχα αποφασίσει ότι θέλω να παίξω με EMG, μπορεί να τους δοκίμαζα. Βέβαια, το να παίρνεις μια Les Paul για να της βάλεις EMG, μου κάνει λίγο σαν να φοράς κουστούμι για να πας να μαζέψεις ελιές, από την άποψη ότι είναι μαγνήτες με τους οποίους οι διαφορές που θα ακούσεις μεταξύ ενός οργάνου που κάνει 3.000€ και ενός οργάνου που κάνει 300€ μειώνονται αρκετά. Αλλά ο καθένας με τα γούστα του :)

Από κει και πέρα, αν θες έναν κοντινό σε EMG ήχο αλλά με τα καλά των passive μαγνητών και χωρίς άλλες μόντες, η δική μου πρόταση είναι οι DiMarzio D-Activators. Ουσιαστικά πρόκειται για την προσπάθεια της DiMarzio να πιάσει αυτόν τον ήχο. Είναι σαφώς πιο οργανικοί και ζεστοί μαγνήτες από τους EMG, αλλά πολύ κοντινός ήχος για metal κλπ.
Ευχαριστώ πολυ για σχόλιο! Θα βαλω να ακουσω τους DiMarzio!

σωστο,ξεχασα να το αναφέρω,σε μενα το εχω τυλιγμενο με λιγο foam,σφουγγαρακι γκρι γυρω-γυρω.
Good to know! Ευχαριστω πολυ παιδια!

• Like
Reactions: panicx and kpeyos
Αν θες επίσης, μια διαφορετική αλλά ενδιαφέρουσα για μένα "old school metal" πρόταση είναι και οι Gibson 496R/500T που έβαζε στα μέσα των 80s η Gibson σε πολλές Flying V &  Explorer. Λογικά κάπου θα τους πετύχεις μεταχειρισμένους πάμφθηνα.  

Όσο για τους D-Activators:

• Like

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα