• Καλώς ήρθατε στο νέο forum! Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]. Διαβάστε και το σχετικό thread.

Θα βάζατε EMG μαγνήτες σε μια GIBSON LES PAUL?

• Thread starter Thread starter Billytheking86
  • Start date Start date
  • Απαντήσεις Απαντήσεις 40
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις 3K
Εχεις πειραξει τις βιδες πανω στους μαγνητες? Εγω χαμηλωσα το pickup height και ανεβασα τις βιδες αλλα δεν τρελαθηκα με το αποτελεσμα! Ευχαριστω για τις διαστασεις τηα το δοκιμασω! Ο JCM800 ειναι Real Amp η με καποιο modeler?

Βιδες πειράζω σε όσους μαγνήτες δεν έχουν πολύ χαρακτήρα και δεν είναι "εστιασμενοι". Οι BB pro δεν εχουν τετοιο θεμα. Είναι όλες οι βίδες κάτω. Σηκώνοντας τις κάνεις πιο έντονο τον χαρακτήρα, αυξάνοντας την ευκρίνεια, και μειώνοντας το output. Ίσως δεν είναι το ιδανικό.

Ο jcm είναι modeler (ampero mini).

Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο, αφού ρυθμίσεις μαγνήτες ώστε να είναι σχετικά "ουδέτεροι", να αλλάζεις ήχο σε κάποια κομμάτια. Δηλαδή να πάρεις αυτό που θελεις, χρησιμοποιώντας άλλον ενισχυτή και καμπίνα από το modeler σου. Θα έχεις δραστική αλλαγή. 

To πείραγμα των βιδών του μαγνήτη είναι μια κλασική τακτική σε PAF style μαγνήτες. Κάποιοι, ιδιαίτερα παλιότερα που τα σετ δεν ήταν calibrated, έπαιζαν με τα ύψη των μαγνητών για να πετύχουν καλύτερη ισορροπία στην ένταση και στις συχνότητες. Επειδή όμως σε αντίθεση με τους μονούς μαγνήτες οι PAF έχουν πιο ασθενές και λιγότερο συγκεντρωμένο μαγνητικό πεδίο, όταν τους χαμηλώνεις χάνουν τα μεσαία και γίνονται "ασαφείς". Η λύση γι αυτό είναι να σηκώσεις τις βίδες ώστε να σου δώσουν πίσω μεσαία και ευκρίνεια. 

To πείραγμα των βιδών του μαγνήτη είναι μια κλασική τακτική σε PAF style μαγνήτες. Κάποιοι, ιδιαίτερα παλιότερα που τα σετ δεν ήταν calibrated, έπαιζαν με τα ύψη των μαγνητών για να πετύχουν καλύτερη ισορροπία στην ένταση και στις συχνότητες. Επειδή όμως σε αντίθεση με τους μονούς μαγνήτες οι PAF έχουν πιο ασθενές και λιγότερο συγκεντρωμένο μαγνητικό πεδίο, όταν τους χαμηλώνεις χάνουν τα μεσαία και γίνονται "ασαφείς". Η λύση γι αυτό είναι να σηκώσεις τις βίδες ώστε να σου δώσουν πίσω μεσαία και ευκρίνεια. 
Ευχαριστω για την εξηγηση!

Βιδες πειράζω σε όσους μαγνήτες δεν έχουν πολύ χαρακτήρα και δεν είναι "εστιασμενοι". Οι BB pro δεν εχουν τετοιο θεμα. Είναι όλες οι βίδες κάτω. Σηκώνοντας τις κάνεις πιο έντονο τον χαρακτήρα, αυξάνοντας την ευκρίνεια, και μειώνοντας το output. Ίσως δεν είναι το ιδανικό.

Ο jcm είναι modeler (ampero mini).

Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο, αφού ρυθμίσεις μαγνήτες ώστε να είναι σχετικά "ουδέτεροι", να αλλάζεις ήχο σε κάποια κομμάτια. Δηλαδή να πάρεις αυτό που θελεις, χρησιμοποιώντας άλλον ενισχυτή και καμπίνα από το modeler σου. Θα έχεις δραστική αλλαγή. 
Θα κατεβασω βιδες αρχικα και θα το φερω εκει που μου ειπες! Θα στειλω αργοτερα φωτο να δεις πως τους εχω!

Προσωπικά δεν θα έβαζα EMG σε Les Paul, θα προτιμούσα να κάνω υπομονή να πάρω ένα πιο φθηνό όργανο (και πιο εργονομικό για μέταλ), ακόμα και σε σχήμα LP υπάρχουν καλύτερες επιλογές για αυτόν τον συνδυασμό.

Φυσικά αν είναι απαραίτητο για το στυλ σου εννοείται πως ό,τι γουστάρεις κάνεις, το μόνο που με προβληματίζει είναι αυτό:

Τα ειδη που παιζω κυρίως ειναι Blues-heavy blues-rock-hard rock μεχρι hair metal/poser κτλ και λιγο κλασσικο Heavy!

ακόμα και κλασσικό heavy τύπου Saxon-Priest-Ozzy μια χαρά μπορείς και με απλούς humbuckers... ναι πλέον οι μπάντες αυτές με active παίζουν αλλά η κλασσική τους περίοδος ήταν με 100ρηδες Marshall και humbuckers... 'ακου τα σετ που σου πράθηκαν ήδη όπως τα JB/59 κτλ και θα σου πρότεινα γιατί όχι και τους 490r/498t 

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Προσωπικά δεν θα έβαζα EMG σε Les Paul, θα προτιμούσα να κάνω υπομονή να πάρω ένα πιο φθηνό όργανο (και πιο εργονομικό για μέταλ), ακόμα και σε σχήμα LP υπάρχουν καλύτερες επιλογές για αυτόν τον συνδυασμό.

Φυσικά αν είναι απαραίτητο για το στυλ σου εννοείται πως ό,τι γουστάρεις κάνεις, το μόνο που με προβληματίζει είναι αυτό:

ακόμα και κλασσικό heavy τύπου Saxon-Priest-Ozzy μια χαρά μπορείς και με απλούς humbuckers... ναι πλέον οι μπάντες αυτές με active παίζουν αλλά η κλασσική τους περίοδος ήταν με 100ρηδες Marshall και humbuckers... 'ακου τα σετ που σου πράθηκαν ήδη όπως τα JB/59 κτλ και θα σου πρότεινα γιατί όχι και τους 490r/498t 
Ευχαριστω πολυ! Σε μεταλ παιζω ακριβως αυτα που ανεφερες αντε και λιγο maiden να θυμηθω τα νιατα μου! Θα δω μηπως βρω κανα ζευγαρι 490t/498t γιατι jb/59 εχω στην charvel..

• Like
Reactions: John Goumis
προσωπικά δεν θα έβαζα EMGs σε Les Paul γιατί θα την χρησιμοποιούσα σε μη μεταλ ήχους

Σε κιθάρα τύπου LTD EC-1000 σαφώς και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα . Είχα δυο σετ σε les paul style Schecter και είναι μια χαρά εξαιρετικοί μαγνήτες. Αν καλύπτουν τον Zakk Wylde , καλύπτει και εμένα

οι πιο πολλοί πάντως είναι μεταλλάδες που τους εμπιστεύονται , είναι αξιόπιστοι μαγνήτες για high gain 

O Lukather ου δεν παίζει μεταλ θυμάμαι είχε EMGs στις Musicman κάποτε . Τον 85 μάλλον

... και θα σου πρότεινα γιατί όχι και τους 490r/498t 

. + -  

Κυρίες και κύριοι μπορεί το θέμα να πάει στα λυμένα.

Αν και φανατικός των Bill Lawrence για μέταλ, οι παραπάνω μαγνήτες σε LP  είναι λουκούμι. Στη δική μου ΔΕΝ μου λείπει τίποτα.

Βέβαια εγώ είμαι και κουφάλογο και δεν είμαι η πιο αξιόπιστη πηγή συχνοτικής πληροφορίας.

• Like
Δυστυχώς είναι discontinued... Από τις ωραιότερες lp (με 2 emg 81... )

image.png

https://espguitars.co.jp/edwards_/lp/E-LP-112CE.html

Δεν είχα ποτέ EMG αλλά τους ήθελα στην εφηβεία μου που είχα κόλλημα με τους Metallica. Προσωπικά θα έβαζα οτιδήποτε θέλω σε κιθάρα μου εκτός και αν ήταν vintage οπότε θα την πούλαγα αμέσως για κέρδος.

Ο ήχος των μονών της εταιρείας μου αρέσει αρκετά, αν είχα 5-6 στρατ σε μία θα έβαζα EMG. Ήμουν κοντά πριν λίγο καιρό να βάλω σε SG το 57/66 σετ το οποίο διαφέρει από τους 81/85/60 που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει την εταιρεία. Για αυτό που παίζεις αυτούς συνιστώ, δίνουν και ωραίες αισθητικές επιλογές για τα καπάκια.

Παραθέτω δύο από τα clips που γνώρισα το συγκεκριμένο σετ μαγνητών και άρχισα να τους ψάχνω.

Αν ήθελα τον 80's της εταιρείας θα πειραματιζόμουν με τους 89R/60Α, στην εποχή μας με τους τόνους γκάζι που μπορείς να πάρεις από πετάλια & ενισχυτές δε νομίζω ότι κάποιος χρειάζεται τον 81. Είναι μαγνήτης που κυριολεκτικά παραμορφώνει καθαρά κανάλια ενισχυτών!

• Like
Καλησπέρα και από μένα!

Αρχικά υπάρχει κάτι που πρέπει να διευκρινίσω, ο 89 που άκουσες στη στρατ έχει alnico V μαγνητική μπάρα. Ο 81 έχει ceramic. 

Προσωπικά, αν και μεταλλας ποτέ δεν συμπάθησα τους μαγνήτες με κεραμικές μπάρες αν και λόγω high output ήταν δημοφιλείς.

Και εδώ ερχόμαστε στο καταπληκτικό της υπόθεσης, ότι αγαπάω τον ήχο των burstbucker pro στις les paul (ειδικά στη θέση bridge). 

Συμπέρασμα:

Σε πρώτη φάση δεν θα έβαζα emg στη les paul γιατί πιστεύω ότι κάνεις τη δουλειά σου με αυτά που έχεις. Προσπάθησε να φτιάξεις τον ήχο σου από την αρχή και να παίξεις με το ύψος των μαγνητων, μπορεί να βρεις αυτό που ψάχνεις εκεί.

Σε δεύτερη φάση δεν θα πήγαινα σε λύση Seymour Duncan sh4 γιατί λίγο ως πολύ είναι ένας burstbucker pro από άλλη εταιρεία, αλλά ίσως να πήγαινα σε emg 85 ή 89, όμως και πάλι θα κρατούσα μικρό καλάθι για το πόσο καλύτερα θα ακουστεί η κιθάρα γιατί είναι και αυτός ένας μαγνήτης alnico v απλά active.

Σημείωση:

Ξέρω ότι έγραψα ή υπονοησα κάποιες γενικεύσεις με κυριότερη ότι η μαγνητική μπάρα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στον ήχο περισσότερο από το αν είναι active ή passive οι μαγνήτες. Ίσως κάποιοι συμφωνούν ίσως διαφωνούν, όμως αυτό που γράφω το στηρίζω σε ηχογραφήσεις/τεστ που έκανα παλιότερα, όχι αυθαίρετα σε πράγματα που διάβασα στο ίντερνετ. Σε αυτό "πατάω" και σου λέω ότι δώσε ευκαιρία στους burstbuckers (αν το θες).

Από την άλλη, πιστεύω ότι εκφράζω την πλειοψηφία εδώ μέσα με αυτό που θα γραψω, αν σου περισσεύουν τα χρήματα και πάρεις emg και τους βάλεις στη κιθάρα μόνο η χαρά του ότι πήρες καινούργιο παιχνίδι θα τους κάνει να ακούγο

νται καλύτερα!

Seymour Duncan sh4 γιατί λίγο ως πολύ είναι ένας burstbucker pro από άλλη εταιρεία

Εάν εννοείς ότι έχουν ίδιο ήχο, και απλά άλλο logo, δεν ισχύει. Δεν μοιάζει καν ο ήχος τους. Οι bb pro είναι πιο low output, αρκετά πριματοι. Οι JB είναι high gain, με πάρα πολύ έντονα μεσαία, και εξαφανισμένα πρίμα. Οι custom 5 έχουν ελαφρώς πιο ισορροπημένο ήχο και πιο αισθητά πρίμα.

... Οι JB είναι high gain, με πάρα πολύ έντονα μεσαία, και εξαφανισμένα πρίμα....

Όλοι ακούμε διαφορετικά ενώ όπως αναφέρθηκε πρωτύτερα το ύψος των μαγνητών είναι πολύ σημαντικό, επαναλαμβάνω πολύ σημαντικό! Σε κιθάρα που δεν μου άρεσαν οι στοκ μαγνήτες και άρχισα να ψάχνω για να τους αλλάξω, πειραματίστηκα με το ύψος και δεν βελτιώθηκαν απλά, μου άρεσαν πολύ και τους κράτησα.

Για τον JB όταν τον έβαλα σε κιθάρα (όχι LP) είχα κάνει την έρευνα μου online και αρκετά σχόλια έλεγαν ότι τα πρίμα μπορεί να γίνουν έντονα. Τον έβαλα με 300k volume - 250k tone και ήταν πολύ ισορροπημένος και σε γκάζι και σε καθαρό, ειδικά όταν τον σπλίταρα με εξέπληξε (για bridge διπλό μαγνήτη) σε καθαρό ήχο. Εξαφανισμένα πρίμα σίγουρα δεν άκουσα, εγώ κατάλαβα ότι με 500k ποτενσιόμετρα θα είχε ακόμα περισσότερα και πιθανότατα να με ενοχλούσαν.

Τρόπος του λέγειν είναι τα "εξαφανισμένα πρίμα".  Προφανώς υπάρχουν, αλλά τα πολύ έντονα μεσαία είναι το χαρακτηριστικό του μαγνήτη αυτού. Όλα είναι σχετικά, και σίγουρα όλοι ακούμε διαφορετικά.

Πάντως, όταν τον ακούς δίπλα στο bb pro, τα πρίμα (σχεδόν) εξαφανίζονται.... ?

Εάν εννοείς ότι έχουν ίδιο ήχο, και απλά άλλο logo, δεν ισχύει. Δεν μοιάζει καν ο ήχος τους. Οι bb pro είναι πιο low output, αρκετά πριματοι. Οι JB είναι high gain, με πάρα πολύ έντονα μεσαία, και εξαφανισμένα πρίμα. Οι custom 5 έχουν ελαφρώς πιο ισορροπημένο ήχο και πιο αισθητά πρίμα.

Ο burstbucker έχει 7,8kOhm έξοδο και ο sh4 16,6, οπότε με μοναδικό κριτήριο την αντίσταση ο Seymour είναι πιο δυνατός.

Όμως αν ο Seymour έχει μεγάλη απόσταση από τις χορδές δεν θα πέσει το output; αντίστοιχα αν ανεβάσουμε τον burstbucker δεν θα αυξηθεί το output του;

Με αυτή τη λογική προτείνω στο φίλο μας να παίξει με το ύψος των μαγνητων που έχει γιατί μπορεί να πετύχει αυτό που θέλει.

Σημαντική σημείωση:

Δεν είναι οι ίδιοι μαγνήτες, αλλά τους θεωρω παρεμφερείς μαγνήτες γιατί πιστεύω (από μόνος μου) ότι τον κύριο ρόλο στον ήχο που μαγνήτη (ένα 50% για μένα) τον παίζει το υλικό της μαγνητικής μπάρας. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά όπως βλέπω τις επιλογές του είναι σαν να πάει να αγοράσει παρόμοια πράγματα που ίσως τελικά να μην έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στα είδη που παίζει.

Με βάση την εμπειρία μου και την κρίση μου πρότεινα στον OP να δοκιμάσει κάποια πράγματα χωρίς να μπει σε περιττά έξοδα και ίσως να τον ωφελήσουν ή/και να μάθει πράγματα. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά τελικά τα πειράματα δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν (εκτός από τα πειραματόζωα!).

• Like
Reactions: gkourmoul1
σαν να πάει να αγοράσει παρόμοια πράγματα που ίσως τελικά να μην έχουν τόσο μεγάλη διαφορά στα είδη που παίζει.

Εκεί δεν έχεις άδικο. Με λίγο tweaking την προενισχυση, τον ήχο τον ήχο τον κάνεις να μοιάζει αρκετά.

• Like
Reactions: Miltos23
Ο burstbucker έχει 7,8kOhm έξοδο και ο sh4 16,6, οπότε με μοναδικό κριτήριο την αντίσταση ο Seymour είναι πιο δυνατός.
Μια μικρή διόρθωση. Ο χαρακτήρας ενός μαγνήτη προέρχεται από τον συνδυασμό αντίστασης και έντασης μαγνητικού πεδίου.

Συνηθίζεται οι μαγνήτες με μεγάλη αντίσταση να έχουν και ισχυρά μαγνητικά κράματα (συνήθως κεραμικούς, Α8 κλπ) που δίνουν περισσότερή "χορδίλα" γιατί αλλιώς οι πρίμες συχνότητες θα εξοντώνονταν από την αντίσταση του τυλίγματος και στο τέλος θα ακουγόταν μία λάσπη.

Οπότε είναι η συνολική υλοποίηση που δίνει την ένταση, το compression, το resonant peak και τη συχνοτική απόκριση. Οι τιμές των αντιστάσεων κάποιες φορές είναι ενδεικτικές αλλά τις περισσότερες ξεγελάνε.

Παράδειγμα: ένας μαγνήτης που είναι degaussed, που έχει επίτηδες απομαγνητιστεί ή πχ ένας DiMarzio Air που έχει τοποθετημένο τον μαγνήτη χαμηλότερα, θα ακουστεί πιο χαμηλά από τον αντίστοιχο κλασικό μαγνήτη με την ίδια αντίσταση και το ίδιο κράμα.

• Like
Reactions: Miltos23
Καλησπερα και από εμενα.Το βασικο μου όργανο είναι gibson les paul studio με emg 80/81.Μου αρέσουν πολύ γιατί έχουν ευκρίνεια σε γρήγορα παιξίματα, χαμηλά κουρδίσματα και φουλ gain χωρις να ξυρίζει.

• Like
Reactions: kpeyos
Καλησπερα και από εμενα.Το βασικο μου όργανο είναι gibson les paul studio με emg 80/81.Μου αρέσουν πολύ γιατί έχουν ευκρίνεια σε γρήγορα παιξίματα, χαμηλά κουρδίσματα και φουλ gain χωρις να ξυρίζει.
Ιδιαίτερα οι Studio με την εβένινη ταστιέρα που δίνει λίγο παραπάνω πρίμα και μπορεί να σηκώσει πιο μεσαίους μαγνήτες, μπορούν να γίνουν metal machines. 

• Like
Reactions: Giorgos rockstep
Μία πρόταση επίσης σε όσους ψάχνουν πιο "σφιχτό" ήχο απ' τις les paul τους είναι να δοκιμάσουν εκτός από τους μαγνήτες και μια Tonepros γέφυρα. Στα δικά μου αυτιά και χέρια, σφίγγει πολύ το όργανο. 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα