Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας μαγνήτες και γιατί?

gkourmoul1

Amateur Musician
Λύσεις
1
Πόντοι
2,493
Υπάρχουν πολλοί μαγνήτες που μου αρέσουν. Άλλοι για τα καθαρά τους, άλλοι για τα βρώμικα, άλλοι για το touch sensitivity κλπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν περιορισμοί. Με κλασικούς μόνους πχ δεν μπορώ να ροκαρω όπως θέλω και χωρίς θόρυβο. Με διπλούς δεν μπορώ να παίξω πχ pink Floyd και να με εμπνέει ο ήχος.

Οι μαγνητες που δεν με απασχολούν τα ελαττώματα τους, και παίζω τα πάντα με ευχαρίστηση, είναι με διαφορά είναι οι fender hot noiseless.

Είναι αθόρυβοι, βγάζουν αρκετή στρατίλα, δεν σπάνε εύκολα στα καθαρά, παρότι έχουν high output. Έχουν ισορροπημένο eq με μπόλικα μπάσα, μεσαία και στρογγυλά πρίμα. Οι θέσεις 2 και 4 κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, έχουν σκάσιμο, καθαρίζουν εξαιρετικά με ρίξιμο του volume. Τα πάνε το ίδιο καλά τόσο με καθαρούς ενισχυτές, όσο και με βρώμικους. Στην neck θέση παίζω άνετα parisienne walkways σαν να είχα les Paul, και ταυτόχρονα ακούγομαι stratty. Πολυ όγκος και καθαρότητα στον ήχο. Τελευταίο και καλύτερο είναι το touch sensitivity, καθώς η αίσθηση θυμίζει έναν μόνο στα 10-12Κ, δλδ εξαιρετική. Επίσης είναι αρκετά bright.

Είναι αρκετά καθαροί και fat μαγνήτες, καθαρότεροι από τους SCN, και παίζουν τα πάντα στα χερια μου.

Εσείς, με τι μαγνητες προτιμάτε να παίζετε συνήθως, και γιατί?

Last edited:
Για καθαρά, DiMarzio Twang Kings. Αλλά στα βρώμικα τσιρίζουν. Θα ήθελα να δοκιμάσω κανένα σετ Lollar στην Tele μου

Δεν το εχω χομπυ με τους μαγνητες.
Εκανα καποτε το ψαξιμο μου, ψωνισα, μου βγήκαν οπως τους περιμενα και καλυτεροι, οποτε δεν ξερω αν μετραει η γνωμη μου.
Σε 2 κιθαρες εβαλα bill lawrence και σε μια sd.
Αν με ρωτουσατε τους ιδιους θα ξανα εβαζα

Η ερώτηση είναι με ποιον μαγνήτη νιώθεις πιο άνετα όταν παίζεις. Με ποιον παίζεις το περισσότερο ρεπερτόριο χωρίς να σε απασχολεί κάτι. Εάν έκανες λαιβ αύριο και έπαιζες όλα σου τα κομμάτια, ποιους μαγνήτες θα επέλεγες?

(Δεν βάζω τον παράγοντα κιθάρα στην εξίσωση)

Η ερώτηση είναι με ποιον μαγνήτη νιώθεις πιο άνετα όταν παίζεις. Με ποιον παίζεις το περισσότερο ρεπερτόριο χωρίς να σε απασχολεί κάτι. Εάν έκανες λαιβ αύριο και έπαιζες όλα σου τα κομμάτια, ποιους μαγνήτες θα επέλεγες?

Δεν υπάρχει απαντηση χωρις τον παράγοντα κιθάρα.
Η ευκολη γενικη απαντηση ειναι bill lawrence, αλλα αν θελω να παιξω ας πουμε τζαζ τυπου wes ανακαστικα θα διαλεξω τον sd benedetto, γι αυτο τον πηρα, απο την αλλη τα περισσοτερα χρονια επαιζα με widerange...

Δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί καθώς, όπως ακριβώς με τις κιθάρες, δεν υπάρχει κάποιος μαγνήτης που είναι αποκλειστικά "αγαπημένος" αλλά υπάρχουν διάφοροι που είναι πιο κατάλληλοι και εξυπηρετούν καλύτερα συγκεκριμένα στυλ.

Αν παίζαμε όλα τα κομμάτια μας θα διάλεγα αναγκαστικά τους 81/85 EMGs γιατί κάποια κομμάτια με απαιτητικό downpicking είναι πολύ πιο δύσκολα με passive μαγνήτες. Βέβαια σε πιο classic rock κομμάτια θα υπήρχε θέμα που δεν ξέρω κατά πόσο ένα χαμήλωμα του volume της κιθάρας θα έκανε πειστική δουλειά σε σχέση με έναν paf.

Οπότε μου είναι δύσκολο να διαλέξω. Μου αρέσουν πολλά σετ μαγνητών, το καθένα για συγκεκριμένα παιξίματα.

Ίσως ένα σετ 490r 498t που να σπλιταρει... Και να με έκανε να νιώθω πολύ άνετα ανεξαρτήτως ποιο κομμάτι παίζω. Μου αρέσουν γιατί είναι όπως και στην περίπτωση των EMGs, "effortless" στο παίξιμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου αρέσουν οι low output μαγνήτες... Μου αρέσουν και πάρα πολύ μάλιστα, εφόσον όπως προείπα εξυπηρετούν το κομμάτι

Last edited:
Δυο ειναι τα σετ στην 30χρονη καριερα μου (εδω γελαμε........) ως ερασιτεχνης, που δεν αποχωριστηκα ποτε.

Θες κλασσικο στρατ ηχο? Ουτε καστομιες, ουτε mojo μαγνητες των 400€, ενα ταπεινο σετακι Duncan SSL1 που μεχρι και ο καημενος ο Frusciante νομιζε οτι ηταν οι αυθεντικοι original strat μαγνητες στην 59αρα του μεχρι που ανακαλυψε οτι ηταν Duncan :-) :-) .

Kαι για κατι με τεραστιο ευρος που μπορει να παιξει τα παντα, ενα σετ emg, ειτε full 3 X SA με τα active eq του Gilmour, ειτε ενα σετ emg 85/sa/sa η 85/s/s. Αν επρεπε να παιξω ενα live με μεγαλο ρεπερτοριο και μια μονο κιθαρα θα ηταν με αυτους.

Θες κλασσικο στρατ ηχο? Ουτε καστομιες, ουτε mojo μαγνητες των 400€, ενα ταπεινο σετακι Duncan SSL1 ...

Δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά αυτό το ταπεινό σετάκι έχει σήμερα € 315 στον Θωμά... ;)

Με δεδομένο ότι 5/6 στις κιθάρες μου, μόνο διπλούς έχω, θα μπορούσε κάποιος με ασφάλεια να υποθέσει ότι... μάλλον οι humbuckers είναι οι αγαπημένοι μου! :LOL:

Γενικότερα, είτε ένα σετ low output PAF-style ή ένα σετ medium output (με παρόμοιο EQ με PAFs) είναι η προτίμησή μου.

Με τους low output PAFs μπορείς άνετα να παίξεις μέχρι hard rock / classic metal πράγματα. Απλά οι μανγήτες push-άρουν λιγότερό ότι έχεις για να σου δώσει γκάζι (πετάλι / ενισχυτή) το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό, μιας και αφήνουν περισσότερο τον ενισχυτή π.χ. να κάνει την δουλειά του και να λάμψει περισσότερο. Το set που έχω στη Les Paul είναι Sheptones, αλλά υπάρχουν άπειρες επιλογές στην αγορά.

Οι medium output humbuckers δεν είναι πολύ διαφορετικοί σαν αποτέλεσμα, απλά ακούγονται λίγο πιο γεμάτοι στα καθαρά, λίγο πιο μοντέρνοι στα βρώμικα και μπορούν να είναι και λίγο πιο ευέλικτοι αν αποφασίσεις να τους σπλιτάρεις, να πας σε διαφορετικά wirings / parallel κλπ. Στις κιθάρες μου έχω:

490Τ & 490R στην Gibson SG Standard
Seymour Duncan SH-11 στην EVH
Dimarzio Fred & PAF Joe στην Ibanez JS1200 (οι αγαπημένοι μου).

Δεν θέλω να στο χαλάσω, αλλά αυτό το ταπεινό σετάκι έχει σήμερα € 315 στον Θωμά... ;)
Τιιιιιι; Ειμαι εκτος αγορας νέου εξοπλισμού εδώ και χρόνια και οταν το διαπίστωσα σοκαρίστηκα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Προφανώς μυρίστηκαν αιμα κ πηγαν την τιμή στο Θεο. Μεταχειρισμενους 120€ τους ειχα παρει ενω καινούργιοι πριν κάποια χρόνια εκαναν 180-200€.

Τιιιιιι; Ειμαι εκτος αγορας νέου εξοπλισμού εδώ και χρόνια και οταν το διαπίστωσα σοκαρίστηκα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Προφανώς μυρίστηκαν αιμα κ πηγαν την τιμή στο Θεο. Μεταχειρισμενους 120€ τους ειχα παρει ενω καινούργιοι πριν κάποια χρόνια εκαναν 180-200€.

'Αστα, αδερφέ.

Για κάποιον περίεργο λόγο, η μοναδική εταιρεία που φαίνεται να μην έχει αυξήσει τιμές τα τελευταία χρόνια, είναι η DiMarzio.

Δηλώνω μαγνητομανής, χωρίς καμία διάθεση απεξάρτησης, οπότε:

1. Humbuckers
-Προσωπικοί αγαπημένοι: RS/Fralin True 60s PAF
-Αll around PAFs: Tom Holmes 450-455
-Vintage PAFs για PRS, Strat, Superstrat: DiMarzio PAF Master Pro
-70s Rock Ceramic PAFs - DiMarzio Transition Set
-80s Hair Metal - DiMarzio PAF Pro Neck/Tone Zone Bridge
-Passive Modern High Gain - Gibson 490-498
-Active: EMG 81/60

2. Stratocaster
-Προσωπικοί αγαπημένοι: Don Mare Supersports
-All around: Lollar Blackface
-Glassy: Fralin Vintage Hot
-Αθόρυβοι: Κinman
-90s Alt Rock: Lace Sensors Blue/Silver/Red

3. Telecaster
-Προσωπικοί αγαπημένοι / Esquire: Fender Nocaster Set
-All around / Glassy: Fralin Vintage Hot
-60s Rock: Fender Jimmy Page

Y.Γ: Μακριά από Seymour Duncan...o_O

Last edited:
Ούτε εγώ έχω το μικρόβιο με τους μαγνήτες. Αν βρω ένα σετ που κάνει ωραίο blend μένω εκεί !
Για Strat ψηφίζω Dimarzio Blue Velvet/True Velvet στο neck & middle και Dimarzio FS-1 στο bridge, δεν μου αρέσουν οι SD
Για LP 490R στο neck και 498T ή 500Τ στο bridge.

Γιατί;
Γιατί κανένας Seymour Duncan δε με έπεισε και μπορώ να εξηγήσω και το γιατί σε κάθε περίπτωση.

Πιο γενικά γιατί για κάθε Seymour Duncan που έχω δοκιμάσει, υπάρχει κάποιος Gibson, Fender ή DiMarzio που είναι σαφώς ανώτερος, χωρίς καν να βάζω στην εξίσωση τους boutique.

Απ' την άλλη υπάρχουν δημοφιλείς SD που εγώ θεωρώ απαράδεκτους, οπότε τα γούστα είναι προσωπικά.

Ααααααχ... ωραίο θεματάκι!
Όλοι μου οι μαγνήτες είναι οι αγαπημένοι μου. Δεν έχω αφήσει κιθάρα για κιθάρα να μην της αλλάξω τα πετρέλαια... Όμως πραγματικά βρήκα αυτό που έψαχνα και δεν θα το ξανα άλλαζα για τίποτα!
Χρησιμοποιώ όλες μου τις κιθάρες, την καθεμία για διαφορετικό σκοπό, οπότε θα προσπαθήσω να συνοψίσω τους μαγνήτες που αγαπάω και τον λόγο για τον οποιο αγαπάω τον καθένα:

1) για Strat ήχο: Bill Lawrence SCN (ο ήχος που θέλω να έχει η Stratocaster μου χωρίς θόρυβο)

2) για Tele ήχο: Q-Pickups Keith Richards '50s Hot (ο ήχος που θέλω να έχει η Tele μου, ειδικά στη μεσαία θέση, αν και καταλαβαίνω ότι για τους περισσότερους ίσως δεν είναι ο χαρακτηριστικότερος Τελε ήχος καθώς λόγω PAF)

3) για Les Paul ήχο: Suhr Doud Aldrich (ο πιο παχύς βρωμοροκάδικος ήχος από όλες τις κιθάρες μου, παίζει τα πάντα καλά, ρυθμικά και lead)

4) για Metal και δυναμικό Lead ήχο: DiMarzio Evolution DP159 (πολύ επιθετικός και δεν συγχωρεί τα λάθη, αλλά μοναδικός σε αυτό που εγώ θέλω να ακούω)

5) για All Around Rock και γλυκό Lead ήχο: Seymour Duncan Little '59 (αν μου λέγανε πάρε έναν μόνο για να βάλεις σε όλες τις κιθάρες σου αλλιώς σε σκοτώνουμε, μάλλον με αυτόν θα πήγαινα. Και σε bridge και σε neck)

Δε θα συνεισφέρω στο κυρίως θέμα καθώς έχω ανοίξει κατά καιρούς πολλά θέματα για τους μαγνήτες που έχω και προτιμώ. Απλά επειδή θυμήθηκα ότι ένα από τα ωραιότερα σετ μαγνητών για στρατ που έχω ακούσει ποτέ ήταν τα Antiquity (η πρώτη σειρά) από Seymour Duncan που τότε είχαν γύρω στο διακοσάρικο με τρακοσάρικο το σετ είπα να κάνω μια βόλτα από τόμαν να δω πόσο πάει το Antiquity ΙΙ που είναι η διάδοχη σειρά και έπαθα ασύλληπτο σοκ:

https://www.thomann.de/gr/seymour_d...2DyPuRNl3pXphSPeQTV8AAoBalEuG5VQaAhmrEALw_wcB

καθώς έχω ανοίξει κατά καιρούς πολλά θέματα για τους μαγνήτες που έχω και προτιμώ

Το θέμα είναι, εάν πήγαινες σε ένα λαιβ να παίξεις όλα σου τα κομμάτια, ποιον μαγνήτη προτιμάς?

1) για Strat ήχο: Bill Lawrence SCN (ο ήχος που θέλω να έχει η Stratocaster μου χωρίς θόρυβο)

Επειδή έχω τους scn, σε άλλη κιθάρα, η διαφορά είναι τεράστια με τους hot noiseless. Οι scn εχουν το μεγάλο μειονέκτημα ότι δεν ακούν καθόλου στο χέρι. Κομπρεσάρουν πάρα πολύ τον ήχο. Επίσης, εχουν αίσθηση διπλού alnico μαγνήτη, με μπολικες αρμονικές και πολλές λεπτομέρειες στον ήχο. Έχουν πολύ πλούσιο ήχο, το οποίο δεν βοηθά όταν θες να έχεις καθαρό ήχο. Επίσης, δεν ακούνε όσο θα ήθελα στο vol pot.
Οι hot noiseless, από την άλλη, εχουν αίσθηση μονού στο χέρι, και αίσθηση μονού στο πως καθαρίζουν, swells κλπ. Είναι κεραμικοί, άρα είναι πιο focused στον ήχο. Δεν ακούς πολλές πολλές αρμονικές, έχεις πολύ καθαρότερο ήχο που σπάει δύσκολα, και πολλά μπάσα που βοηθάνε στο distortion. Όταν βάζεις ενα μαγνήτες με πλούσιο ήχο, σε προενίσχυση με πλούσιο ήχο, παίρνεις υπερπλούσιο αποτέλεσμα, κάτι που δε βοηθά στο πολύ gain, για τα γούστα μου. Με πιο focused μαγνήτες, μπορείς να δαμάσεις καλύτερα το πολύ γκάζι.
Οι hot noiseless καταργήθηκαν πρόσφατα. Αναγκάστηκα να αγοράσω το έτοιμο pickguard (μόνο αυτό ήθελα), ύστερα από πολύ ψάξιμο, σε μαγαζιά εντός ευρωπαϊκής ένωσης. Εαν πέσουν στα χέρια σου, δοκίμασέ τους.

Trending...

Νέα θέματα

Back