yameth είπε:
Φίλοι μου παρακολουθώ αποσπασματικά την κουβέντα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν εξαιρέσει κανείς τις προσωπικές επιθέσεις που γίνονται όταν αρχίζει να βράζει το αίμα. Παρακαλώ όταν γίνεται κάτι τέτοιο να μην απαντάτε άμεσα. Αφήστε μια μέρα και απαντήστε όσο πιό εύστοχα γίνεται με γνώμονα την ανάπτυξη της κουβέντας (αφού για αυτό συμμετέχουμε όλοι). Αυτό είναι το δυνατό όπλο σε ένα φόρουμ. Απαντάς όταν μπορείς και όχι απαραίτητα όταν είσαι υπό πίεση.
Η πνευματική ιδιοκτησία είναι αποτέλεσμα πολιτισμού αφού μέσα σε τέτοιες συνθήκες αναπτύσσεται η τέχνη. Είναι αφελές να πιστεύουμε πως αφορά το εμπόριο. Αλλά και να είχε, τι με δικαιοδοτεί να κάνω τον κλεφτάκο επειδή μπορώ να το κάνω χωρίς να με καταλάβουν;
Νομίζω ότι το θέμα μας δεν πρέπει να αφορά το αν υπάρχει ιδιοκτησία, αλλά το γιατί πιστεύουμε πως μπορούμε να κλέβουμε κάτι που ανήκει σε άλλον και ταυτόχρονα να έχουμε ήσυχη την συνείδηση μας βάζοντας όσους περισσότερους μπορούμε στο "κόλπο". Αυτό δεν είναι πολιτισμός ούτε ανεβάζει το επίπεδο κανενός. Παλαιότερα το λέγανε "ειλικρίνεια μεταξύ κατεργαρέων".
Η κουβέντα εν πολλοίς γίνεται από τη σκοπιά του καταναλωτή της τέχνης και όχι του δημιουργού.
Καλό θα ήταν μέσα σε αυτό το φόρουμ που έχει και την ειδικευση να δούμε και αυτή την στάση. Του δημιουργού. Ο οποίος είναι βασικός κρίκος της μουσικής βιομηχανίας γιατί χωρίς αυτόν δεν υπάρχει μουσική. Το αν αλλάζουν τα δεδομένα της διακίνησης είναι ένα άλλο θέμα που δεν αφορά την πνευματική ιδιοκτησία αλλά την επανατοποθέτηση κάποιων δεδομένων μόλις 60 ετών. Και έπεται συνέχεια. Το πως... είναι ωραία συζήτηση και μας αφορά όσους από εμάς είμαστε δημιουργοί.
Πολλοί αναφέρονται στο ότι είναι τιμή στον συνθέτη όταν γίνονται διασκευές των έργων του και αυτό αρκεί. Εχει σκεφτεί κανείς τους ότι είναι σαν να παίρνω τα γραπτά τους και να τα παραφράζω ή να τους δινω δική μου ερμηνεία; Δεν θα τους άρεσε πολύ. Γι αυτό απαιτείται και η άδεια για τις διασκευές και όχι τόσο για το εμπορικό αντίτιμο. Σιγά μην περίμεναν οι Beatles να κονομήσουν από τη διασκευή του Μεθενίτη στο Something... Ο Μάνος Χατζιδάκης πχ είχε απαγορέψει κάθε μετάδοση των έργων του μια εποχή. Μπορεί και έχει το δικαίωμα πάνω στο έργο του. Θεός σ'χωρέστον.
Το ξέρω είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε σαν κοινωνία με δαίμονες του παρελθόντος. Κυρίως γιατί όλοι μας ξεκινάμε από αλλού και ιδιαίτερα όταν το μόνο σημείο αναφοράς είναι τα φράγκα. Υπάρχουν και άλλα κίνητρα στη ζωή, συμφωνούμε όλοι. Ιδίως όμως αν τα έχεις επιλέξει και όχι αν απλά εκεί έχεις καταλήξει.
Γιάμεθ, τα λες όμορφα κι εναρμονισμένα με τη θέση σου εδώ και μπράβο σου. Όμως...
Το πρόβλημα ανακύπτει όταν ο καθένας(πιθανόν άγνωστος σε προσωπικό επίπεδο) αρχίζει να "τη λέει" σε κάποιον άλλο ειρωνευόμενος, χλευάζοντας προσωπικές επιλογές και θέσεις, ξεχνώντας την ουσία της συζήτησης κι επικεντρώνει τα βέλη του στο να προσβάλλει και να μειώσει έναν άνθρωπο κι όχι να διαφωνήσει με τις θέσεις του.
Απογοητευτικό...
Διαβάζω κάποιες συζητήσεις στο ΝΟΙΖ για να μαθαίνω απο ανθρώπους που εμφανώς κατέχουν κάποια ζητήματα σε μεγαλύτερο βαθμό απο μένα, να μου φανερωθούν απόψεις που την ύπαρξη ή τη σημασία τους αγνοούσα και κατά διαστήματα (σπανίως) να καταθέσω μιά δική μου άποψη όταν μου φανεί πως έχει νόημα ή μου ζητηθεί.
Είναι πολλοί εκείνοι που με αποτρέπουν να βρίσκομαι εδώ ως μέλος, πολλώ δε μάλλον θεωρούν "χάσιμο χρόνου" το να γράψω πέντε λέξεις. Δεν το βλέπω έτσι, γι'αυτό κι επιμένω να κόβω βόλτες τριγύρω παρά τις κάποιες "μαχαιριές"...
Σαφώς και όλοι δε "γουστάρουμε" όλους - και καλώς.
Ο τρόπος όμως που εκφράζονται κάποιοι δείχνει αδιανόητο εγωκεντρισμό, κακοήθεια και τελικά δε μου φαίνεται διαφορετικός απο κείνους που προκειμένου να πείσουν για την ορθότητα των απόψεων τους αυτό που κύρια επιθυμούν είναι 1) να μηδενίσουν τις σκέψεις (και κάποτε την οντότητα) των όποιων "αντιφρονούντων" και 2) να προσυλητίσουν...
Θα μου πείτε, αν δε σ'αρέσει κάτσε σπίτι σου και κάνε κάτι άλλο, πάσο... Αλλά δεν είναι πιό καλά ν'ακολουθούμε δρόμους όπως το τελευταίο σου ποστ;
Συγγνώμη για το μακρύ οφ-τόπικ, δυό κουβέντες επι της ουσίας.
Ως δημιουργός έχω εκθέσει τις απόψεις μου σε σχέση με απαγορεύσεις/άδειες κλπ. Ορθά κοφτά δε συμφωνώ και δε μ'αρέσουν σε καμμία περίπτωση.
Επειδή όμως αναφέρεις το παράδειγμα διαστρέβλωσης αυθεντικού υλικού, αναρωτιέμαι, υπάρχει κάποια περίπτωση (δε μπορώ να σκεφτώ κάποια αυτή τη στιγμή) που κάποιος δημιουργός να "έχασε" κάτι επειδή ένας τυχάρπαστος "μαγάρισε" ούτως ειπείν κάποιο τραγούδι του; -πέρα απο την ψυχραιμία του ;D...
Αν αυτό είναι που τον απασχολεί όμως, τότε δέχομαι την άποψη του μεν, θάπρεπε όμως να βρεί άλλους διαύλους προώθησης και κυκλοφορίας του υλικού του κι όχι απλά να θέτει απαιτήσεις μέσω της υπάρχουσας διαδικασίας.
Κι ένα τελευταίο.
Το εφαρμοσμένο δίκαιο (νόμοι, θεσμοί κλπ) δε συνάδει απαραίτητα με τη δικαιοσύνη, η έννοια της οποίας δυστυχώς ή ευτυχώς είναι συζητήσιμη κι ευμετάβλητη, παντού και πάντα. Κι εκεί είναι το πεδίο όπου οι θέσεις κι οι αντιλήψεις του καθενός τον οδηγούν σε αποφάσεις κι επιλογές που φέρνουν μαζί τους αντιπαλότητες, κόντρες, συντροφικότητα, χαρά, πολέμους, πανηγύρια, ανθρωπιά κι απανθρωπιά...
Ain't life a bitch?