Αγορά μπουζουκιού για αρχάριο 2026

Μέρες Μάρτη Νύχτες Σεπτέμβρη

Nicholas Chili

Fender Guitars - Fender Amps
Πόντοι
318
Καλημέρα παρέα,

παραθέτω έναν προβληματισμό μου ως πραγματικά ανίδεος στην κατασκευή και τεχνολογία των μπουζουκιών.

Κατα καποιο τρόπο, έχω εδραιωθεί στη συνείδηση γνωστών, φίλων και συγγενών ως ο απόλυτος ειδήμων πάνω στη γνώση περί μουσικών οργάνων παρότι οι πραγματικές μου γνώσεις (και πάλι ελλιπέστατες) περιορίζονται αποκλειστικά στις κιθάρες.

Έχω βοηθήσει κατα καιρούς μετά από τρελές έρευνες αγοράς συγγενείς και φίλους σε αγορές βιολιών, αρμονίων και λοιπόν οργάνων πηγαίνοντας σε safe λύσεις που προτείνονται κυρίως από κριτικές και δημοτικότητα. Και πήγε καλά σε βάθος χρόνου.

Ωστόσο, τι γίνεται με το μπουζούκι;

Εσχάτως ερωτήθηκα από καλό φίλο τι μπουζούκι να αγοράσει στον αρχάριο γιο του. Εννοείται οτι του είπα πως δεν γνωρίζω τίποτα από μπουζούκια και εννοείται ότι μου απάντησε καλύτερα να ψαχτώ εγώ παρά να ψαχτεί εκείνος που δεν γνωρίζει τίποτα από μουσική γενικότερα.

Μετά από περίπου μία εβδομάδα έρευνας αγοράς, βρίσκομαι ακόμα σε βρεφικό στάδιο και τα έχω βρει εντελώς μπαστούνια. Εδώ δεν υπάρχει ούτε η στοργική φτερούγα του Thomann πχ για να βασιστώ σε κριτικές καθώς πρόκειται για ένα παραδοσιακό όργανο που παίζεται πολύ περιορισμένα. Δεν είναι αρμόνιο που είχα κάνει παπάδες πριν κάνα χρόνο ας πούμε!

Τι έχω ανακαλύψει; Ότι ξεκινάμε περίπου από 350 ευρώ για ένα οριακά αξιοπρεπές πρώτο όργανο και ότι όλα είναι κατόπιν παραγγελίας και όχι ετοιμοπαράδοτα. Τι θα με συμβουλεύατε;

Εκτός από την ξερή απάντηση ποιο μπουζούκι να προτείνω να αγοράσουν και απο που, θα με ενδιέφερε να μαθω και τι παίζει ρόλο στο πόσο καλό είναι ένα μπουζούκι πέρα από την προφανή ποιότητα των ξύλων.

Έναν βασικό οδηγό για αρχάριους.

Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!

Δεν ειμαι ο καταλληλος για να σε βοηθησει, ΟΜΩΣ θα σου πω το εξης:

Σε αυτου του ειδους τα οργανα, και στην προσιτη τους κατηγορια, βρισκονται οι μεγαλυτερες μουφες της οργανοποιειας.

Ειναι τα λεγομενα "τουριστικα" οργανα :ROFLMAO: που πραγματικα μονο για σουβενιρ σε καναν τοιχο κανουν.

Δεν ειναι δηλαδη σαν τις κιθαρες, που μια προσιτη κιθαρα θα ειναι σε γενικες γραμμες καταλληλη για εξασκηση. Μιλαμε για χαλια.

Οποτε θελει προσοχη η φαση μεγαλη. Αν δε δοκιμαστει το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ οργανο απο παικτη που κατεχει το αθλημα, κινηση δεν πρεπει να γινει.

Επειδη ομως ειμαι εκτος φασης, ας μιλησει κανας που ξερει για να σε διαφωτισει οπως πρεπει.

Νομίζω κατ ' αρχάς ότι το σωστό forum είναι το https://rembetiko.gr/ για μπουζούκια. Προσωπικά θα ήθελα πάρα πολυ να υπάρχει μεγαλύτερη συμπερίληψη οργάνων και ειδών μουσικής στο noiz, ιδιαίτερα σαν των παραδοσιακών που έχουν και μια αρκετά διαφορετική οπτική. Αλλά δεν έχει προκύψει μέχρι στιγμής...

Πάνω κάτω από τις δικές μου, λίγες, γνώσεις:
Κατ' αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει τρίχορδο ή τετράχορδο (στο ρεμπετικό φόρουμ btw το τρίχορδο είναι κάπως σαν τις Telecaster στο Noiz, οπότε θέλει λίγο προσοχή αν ζητήσεις άποψη επί του θέματος).

Το τετράχορδο προσφέρει κάποιες ευκολίες: Έχει κούρδισμα κιθάρας, μπορείς να παίξεις ολόκληρη ντιμινουϊτα (ελλατωμένη συγχορδία - χρησιμοποιείται πολύ στην παραδοσιακή μουσική). Βολεύει γενικά σε κάθετο παίξιμο που νομίζω όμως ότι αν παίζεις ρεμπέτικα/λαϊκά, είναι λίγο υπερτιμημένο. Η βασική τεχνική είναι έτσι κι αλλιώς τo λεγκάτο παίξιμο, πάνω-κάτω στο μπράτσο. Λόγω του μεγαλύτερου σκάφους, έχει και λίγο διαφορετικό ήχο -πιο στρογγυλό μπάσο και μεγάλο ήχο.

Το τρίχορδο έχει έναν πιο παραδοσιακό ήχο, πρίμο και καθαρόαιμο ρεμπέτικο. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του τρίχορδου είναι ότι προσφέρεται για "ντουζένια". Εναλλακτικά κουρδίσματα δηλαδή στα οποία η μελωδία εκμεταλλεύεται τις ανοικτές χορδές ως ισοκράτες.

Η δεύτερη απόφαση είναι αν θέλει να πάει σε ακουστικό ή ηλεκτρικό ήχο. Ο ακουστικός ήχος είναι κάτι απλό, ότι βγάλει το όργανο, αυτό είναι. Ο ηλεκτρικός στο μπουζούκι έχει πάρα πολλές εκδοχές: μοντέρνος σκυλο-λαϊκός με EMG active μαγνήτες καρφί σε κονσόλα, κάψες ή εσωτερικά μικρόφωνα πάλι καρφί σε κονσόλα αλλά σε πιο "ακουστικό στυλ", passive μαγνήτες όπως ο Ideal σε λαμπάτους Fender για πιο 50s-60s ήχους, και όλους τους συνδυασμούς των άνωθεν.

Η αξία του οργάνου ανεβαίνει όσο περισσότερες είναι οι "ντούγιες" (κομμάτια από τα οποία αποτελείται το σκάφος). Έτσι τα απλά έχουν λιγότερες τα πιο ακριβά φτάνουν μέχρι τις 60 ντούγιες. Όπως προανέφερε όμως ο @manosx, επειδή δυστυχώς στον χώρο υπάρχουν και πονηροί, κάποιοι αντί για πραγματικές ντούγιες κολλάνε από πάνω φυλλαράκια για να φαίνονται περισσότερες. Από κει και πέρα τα όστρακα, οι ζωγραφίες, οι καλών τεχνών διακοσμήσεις κλπ, ανεβάζουν την αξία εκθετικά στα μπουζούκια...

Γενικά ο αττακάτος και λαμπερός ήχος είναι ζητούμενο από τους περισσότερους. Έτσι ξέρω μπουζουκτσήδες που αλλάζουν κάθε κάποια χρόνια όργανο, όταν αρχίζει και "μουνταίνει" (το αντίθετο δηλαδή απ΄ ότι κάνουμε συνήθως στις ακουστικές οι κιθαρίστες που περιμένουμε υπομονετικά να ωριμάσει το όργανο). Εννοείται έβενος στην ταστιέρα είναι must.

Προσωπικά αν ήθελα να αγοράσω, πρώτα θα έβρικα κάποιον μάστορα με σταθερές κριτικές στο rembetiko και μετά θα έψαχνα στις αγγελίες (κυρίως marketplace) κάτι τουλάχιστον στο 500ρικο.

Τέλος, έχω δει ακόμη και σε μπουζούκια 1000+ ευρώ ταστοδουλειές που είναι ντροπή, δε θα τις συναντούσες ποτέ στους γνωστούς επαγγελματίες που κάνουν refret σε κιθάρες. Έχω αναπτύξει μέχρι και τη θεωρία συνομωσίας ότι το κάνουν επίτηδες στα πιο φθηνά τους όργανα για να ακούγεται η διαφορά με τα πιο ακριβά :)

Last edited:
Αυτό το τελευταίο είναι ντροπή όπως είπες. Δεν το ήξερα. Εννοείς τάστα σε λάθος σημείο(α) ή να μην έχουν το κατάλληλο ύψος ή να πληγώνουν το χέρι στις άκρες?

Ναι έχει truss rod και να μην ειναι άθλια φτιαγμένο.Δηλαδη να είναι ένα όργανο ου να μπορεί να παιχτεί εύκολα.Τα υπόλοιπα θα τα αποφασίσει ο ίδιος στο μέλλον.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Αυτό το τελευταίο είναι ντροπή όπως είπες. Δεν το ήξερα. Εννοείς τάστα σε λάθος σημείο(α) ή να μην έχουν το κατάλληλο ύψος ή να πληγώνουν το χέρι στις άκρες?
Όχι δε μιλάω για ακραίες χοντράδες, που εξάλλου γρήγορα θα απωθούσαν τους επίδοξους αγοραστές. Εννοώ τάστα χωρίς σωστό crowning, πλακέ κι αγυάλιστα, που κάνουν το όργανο μουντό. Βέβαια στα 80s έτσι έφευγαν και πολλές από τις εργοστασιακές κιθάρες της Gibson, να τα λέμε κι αυτά 😅 😅 😅

Έπαιξα πρόσφατα με ένα μπουζούκι από αυτόν:

Αρκετά πιο πάνω (φαντάζομαι) από το budget του φίλου σου @Nicholas Chili (της τάξης των €800) αλλά πολύ μακριά από τα αμφιβόλου μέλλοντος μπουζούκια που συναντάς σε entry level τιμές. Συγκράτησα ότι μιλάς απευθείας με τον μάστορα και μπορείς να ζητήσεις τυχόν διαφοροποιήσεις - όχι απαραίτητα που ανεβάζουν το κόστος. Να παραλείψει μια φιγούρα στο καπάκι π.χ.
Αν κατάλαβα σωστά ο εν λόγω δουλεύει σε "παρτίδες" ανάλογα με τις παραγγελίες.

Τώρα αν για μια τέτοια λύση πάει μακριά η βαλιτσα, οικονομικά μιλώντας, εγώ θα πήγαινα στην πιο ασφαλή λύση: αγορά από μεγάλο, μη εξειδικευμένο μαγαζί. Για την ασφάλεια της εγγύησης και την ευκολία των άτοκων δόσεων.

Δυστυχώς συμπεραίνω ότι σε καμία περίπτωση δεν παίζει η φάση "Squier Affinity" δηλαδή. Και αυτό με δυσκολεύει πολύ. Το να μην υπάρχει κάτι τυποποιημένο και σε παραγωγή που να είναι μπούσουλας για το ξεκίνημα.

Να πω για την οικονομια της συζητησης οτι το μπουζουκι θα ειναι τετράχορδο (οχτάχορδο). Επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο εν λόγω φίλος να κάτσει να ψαχτει σε μάστορα ωστε να του φτιάξουν ένα μπουζούκι...

Δυστυχώς συμπεραίνω ότι σε καμία περίπτωση δεν παίζει η φάση "Squier Affinity" δηλαδή. Και αυτό με δυσκολεύει πολύ. Το να μην υπάρχει κάτι τυποποιημένο και σε παραγωγή που να είναι μπούσουλας για το ξεκίνημα.

Να πω για την οικονομια της συζητησης οτι το μπουζουκι θα ειναι τετράχορδο (οχτάχορδο). Επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο εν λόγω φίλος να κάτσει να ψαχτει σε μάστορα ωστε να του φτιάξουν ένα μπουζούκι...

Disclaimer: Δεν έχω προσωπική εμπειρία, ότι γράφω είναι από το ρεμπέτικο forum.

Τα Affinity του μπουζουκιού είναι του Μάτσικα. Εργοστασιακά, φθηνά και σταθερά στην ποιότητα.

Απλά υπάρχουν και μικρότεροι κατασκευαστές που κατά καιρούς προτείνονται οι οποίοι στην ίδια τιμή (όχι κάτω από 500ρικο πάντως) θα σου φτιάξουν ίσως καλύτερο όργανο, με έβενο ταστιέρα, έλατο στο καπάκι κλπ κλπ.

Disclaimer: Δεν έχω προσωπική εμπειρία, ότι γράφω είναι από το ρεμπέτικο forum.

Τα Affinity του μπουζουκιού είναι του Μάτσικα. Εργοστασιακά, φθηνά και σταθερά στην ποιότητα.

Απλά υπάρχουν και μικρότεροι κατασκευαστές που κατά καιρούς προτείνονται οι οποίοι στην ίδια τιμή (όχι κάτω από 500ρικο πάντως) θα σου φτιάξουν ίσως καλύτερο όργανο, με έβενο ταστιέρα, έλατο στο καπάκι κλπ κλπ.
Με βοηθάς πολύ. Σε ευχαριστώ!

Όσα φτηνα (300-500) μπουζούκια εχει πιασει απο καταστήματα, κατά καιρούς, τα περισσοτερα είναι πολυ δυσκολοπαιχτα λόγω μανικιού (πάχος, στησιμο ταστιέρας και σεταπ γενικότερα). Και απο ήχο είναι πολύ πισω. Δεν μπορούν να συγκριθούν με ενα επαγγελματικό όργανο.
Τα μπουζούκια δεν εχουν φτάσει στο επίπεδο των κιθάρων, στα low cost οργανα. Υπάρχει τεραστιο χάσμα σε playability μεταξύ φτηνού και ακριβού οργάνου.
Βέβαια, έχω καπου μια δεκαετία να αγγίξω μπουζούκι απο βιτρίνα μαγαζιού και δεν ξέρω τι συμβαίνει τώρα και εάν εχει αλλάξει κάτι.
Σίγουρα θα υπαρχει κάποιος μάγκας τεχνίτης που να φτιάχνει φτηνά όργανα και να παίζουν όμορφα.

Εγώ θα προτείνω τον μάστορα που γνωρίζω και είναι και απο τα μέρη μου. Θεωρείται από τους κορυφαίους κατασκευαστες και λέγεται Ραπτάκης. Έχω ένα φτηνό και ένα ακριβό μπουζούκι απο αυτόν. Το ένα το αγόρασα 100.000δρχ ως μαθητικό, και λίγα χρόνια αργότερα πήρα το Pro με τριπλά λεφτά. Πάνε 35 χρόνια απο την αγορά τους, και παίζουν φανταστικά μεχρι και σήμερα. Το "φτηνό" του είναι πολύ κοντά σε αίσθηση με το ακριβό του.
Σήμερα παράγει ακόμα οργανα και τα εχει βελτιώσει σε όλους τους τομείς. Θα έκανα μια ερωτηση για κατασκευή κάποιου οικονομικού οργάνου από αυτόν, ή εάν εχει καποιο μεταχειρισμένο προς πώληση (πολλοί δίδουν τα παλιά τους μπουζούκια, για να παρουν ενα νέο).

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back