Συμφωνώ απόλυτα με τον harilatron.
Θα πω κάτι ακόμη, την τελευταία μου κουβέντα γι' αυτό το ταλαιπωρημένο θέμα. Μάλιστα, στο μέλλον όποτε προκύπτει η συζήτηση απλά θα παραθέτω αυτή τη γνώμη, έτσι για να βρίσκεται. Ιδού η γνώμη λοιπόν:
Εκτός από το noiz, παρακολουθώ (χωρίς να συμμετέχω) καμιά δεκαριά mailing lists και περίπου τόσα φόρουμ. Εξ' αιτίας του επαγγελματικού μου αντικειμένου (είμαι προγραμματιστής) και της φύσης του ενδιαφέροντός μου για τη μουσική (είμαι μελετητής θεωριών αλγοριθμικής σύνθεσης) οι δημόσιες συζητήσεις που παρακολουθώ έχουν τεράστια σχέση με την ανάπτυξη και την χρήση λογισμικού κάθε επιπέδου τιμής, από μερικά δολλάρια μέχρι μερικές χιλιάδες δολλάρια το χρόνο.
Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις συζητήσεις είναι κυρίως πολίτες χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, οι ΗΠΑ, η Αγγλία, η Γαλλία κλπ. - υπάρχουν δε και μερικοί έλληνες. Το θέμα της πειρατείας λογισμικού ή μέσων δεν ανακύπτει ποτέ. Ο λόγος είναι ότι οι άνθρωποι (είτε έχουν νόμιμο το λογισμικό τους είτε όχι) δεν ενδιαφέρονται να κομπάσουν για τέτοια ζητήματα. Στις σπανιότατες περιπτώσεις που κάποιος θα πετάξει κάτι για το θέμα, τρώει απίστευτο φτύσιμο, όχι επειδή οι άλλοι ηθικολογούν, αλλά διότι αντιλαμβάνονται ότι τέτοια θέματα δεν προσφέρονται για συζήτηση και σχολιασμό - εξ' άπαντος εμποδίζουν τη συζήτηση σοβαρότερων θεμάτων και (πιστέψτε με) κάποιοι μετράνε το χρόνο τους αλλιώτικα απ' ότι νομίζετε.
Είναι ίδιον του έλληνα να κομπάζει για τις παρανομίες του. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κοινότητα των ελλήνων μουσικών (δεν εννοώ το noiz, εννοώ την αληθινή κοινότητα όχι τη δικτυακή), η οποία πάσχει από σοβαρή οικονομική εξαθλίωση, το φαινόμενο της πειρατείας να είναι τόσο εξαπλωμένο. Αλλά δεν είναι και άτοπο εκ' μέρους μου να ελπίζω ότι καθένας μας οφείλει να σέβεται το ότι εδώ είναι ένας δημόσιος χώρος συζήτησης. Οι παρανομίες του καθενός, δεν υπάρχει λόγος να αναφέρονται, ούτε να ενθαρρύνονται, ούτε να χειροκροτούνται, ούτε να συζητούνται. Ο καθένας ας τις κάνει για λογαριασμό του και ας μην ξοδεύει το χρόνο των υπολοίπων υφαρπάζοντας σχόλια για τη συμπεριφορά του.
Ούτως ή άλλως, τα μέσα που χρησιμοποιεί ο καθένας μας για να κάνει μουσική είναι δικός του λογαριασμός. Τόσο σαν ακροατές όσο και σαν συνφορουμίτες, πάντα το αποτέλεσμα θα κρίνουμε.