Περί αυτοδίδακτων μουσικών

sfaku είπε:
Παιδιά μαζί μιλάμε, χώρια καταλαβαινόμαστε. Ταλέντο δεν σημαίνει "δεν χρειάζεται να μελετήσω". Το ερώτημα δεν ήταν αν μπορεί κάποιος να γίνει Hendrix παίζοντας τάβλι στο καφενείο, αλλά αν χρειάζεται δάσκαλο για να γίνει. Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ για να λιώσω στη μελέτη δεν χρειάζομαι δάσκαλο. Όρεξη και αγάπη για τη μουσική χρειάζομαι. Αυτά τα δύο είναι μία από τις πολύ μεγάλες πλευρές αυτού που λέμε "ταλέντο". .
Πραγματικα ομως χωρια καταλαβαινομαστε. Ποιος σου ειπε οτι ο ρολος του δασκαλου ειναι ο ρολος του μπαμπουλα που θα αναγκασει καποιον να μελετησει?!?!!?!?Η παραπληροφορηση παει συννεφο..

Εχουν γραφτει αποψεις και αποψεις πανω σε μη αντικειμενικα κριτηρια οπως: Τι θεωρει ο καιθενας μας μελετη, τι θεωρει ο καθενας μας ταλεντο, τι θεωρει ο καθενας μας αγαπη για τη μουσικη και αλλα πολλα!

Συνεπως μην ψαχνετε να βρειτε σωστο και λαθος αν ειστε ικανοποιημενοι με αυτο που παραγετε. Αν ειστε ειναι ολα οκ, αν πραγματικα ειστε ομως και οχι να εχετε βολευτει σε μια κατασταση γιατι δεν μπορειται να πατε λιγο παρακατω. Αν παλι δεν ειστε οκ με αυτα που παιζεται και βαριεστε να σας ακουτε απο ενα σημειο και μετα τοτε παλι πρεπει να αναζητησετε νεους δρομους.

Ο Audiokostas εγραψε μια πολυ καλη αποψη η οποια περασε στο ντουκου. Γενικοτερα πιστευω οτι οι πλειοψηφια δεν διαβαζει καν τα αλλα ποστς με το που βλεπει τον τιτλο ξερει ηδη τι θα απαντησει.

Superfunk είπε:
βασικα επρεπε να ειχε κλεισει με ενα ...απλο........"ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ" και να ειχαμε αποφυγει και 23 σελιδες (50 θα παει αλλα λεμε τωρα) αντεγκλίσεις.... ;D
Αν όλοι απαντούσαμε to the point και μονολεκτικά, δεν θα υπήρχε το forum as we know it....

Γενικοτερα πιστευω οτι οι πλειοψηφια δεν διαβαζει καν τα αλλα ποστς με το που βλεπει τον τιτλο ξερει ηδη τι θα απαντησει.
καλα εδω δεν εχουν διαβασει καν την ΑΡΧΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ και απαντανε ολοι σε...αλλο θεμα....(ποιο ακριβως δεν ξερω.... ;D)

επαναλαμβανω η ...σωστη απαντηση ειναι...

ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ!

;D

Αν όλοι απαντούσαμε to the point και μονολεκτικά, δεν θα υπήρχε το forum as we know it....
Ναι αλλα αν ΜΕΝΑΜΕ και λιγο στο ΘΕΜΑ δεν θα πειραζε.... ;D

Τελικα συμφωνουμε ή δεν συμφωνουμε οτι οσοι απαντουν στην...original ερωτηση  οτι ....ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ απλα ειναι εκτος πραγματικοτητας?

ας το..απαντησουμε αυτο και μετα ας κουβεντιασουμε για την αξια,η μη,της μουσικης παιδειας... ;D

Superfunk είπε:
Τελικα συμφωνεις ή δεν συμφωνεις οτι οσοι λενε οτι ....ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ απλα ειναι εκτος πραγματικοτητας?
Κοίτα τα charts/πωλήσεις των τελευταίων 40 (και βάλε) ετών. Χρειάζεται να απαντήσω;

Το αρχικό ερώτημα ήταν άκυρο εν τη γεννέσει του.

Απλώς να λέμε γιατί ευκαιρία είναι σήμερα που δουλειά πολύ δεν έχει.

harilatron είπε:
Με συγχωρείτε .. αλλά αυτός δεν είναι καινοτόμος. Αυτός είναι geek.  ;D

Καινοτόμος είναι αυτός που μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από αυτά που έχει διδαχτεί. Ασφαλώς και πρέπει να εκπαιδευτεί/διαβάσει γιατί διαφορετικά "κινδυνεύει" να αναλωθεί ανακαλύπτοντας μόνος του τη ντο λα φα σολ -άδα. Εκτός αν είναι πολύ καλός... ή πολύ τυχερός.

Επιτυχημένος (τελικά) είναι αυτός που έχει τη "μεγάλη εικόνα" και που ξέρει που πρέπει να σταθεί: Τεχνικά, καλλιτεχνικά, επαγγελματικά, κοινωνικά και ηθικά.

Επιτυχημένοι καινοτόμοι... είναι αυτοί που γνωρίζουμε όλοι.

Ας μην αναμασάμε προφανή πράγματα. Η ζωή είναι γεμάτη από ιστορίες αραχτού λαγού - μεθοδικής χελώνας. Κοιτώντας στον τερματισμό θα δει κανείς λαγούς που έτρεξαν και χελώνες που προσπάθησαν σκληρά. Λαγός και χελώνα είναι διαφορετικά ζώα όμως.  
+1 και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνεχίστηκε το thread μετά από μια τέτοια απάντηση...

@ warwickplayer: ΟΚ, νομίζω τώρα έχουμε καταλάβει αλλήλους ;)

@ audiokostas:

audiokostas είπε:
Θαύμα παιδάκι μου, θαύμα.

Άρα για να καταλάβω, το ζήτημα είναι ότι για να γίνω Hendrix δεν χρειάζομαι μουσική εκπαίδευση. Θα συμφωνήσω. Και αυτό γιατί δεν θεωρώ τον Hendrix ή τον BB King σαν το απαύγασμα της μουσικής γνώσης...
Δηλαδή για να καταλάβω. O Hendrix ήταν ή δεν ήταν ο πιο καινοτόμος και δημιουργικός ηλεκτρικός κιθαρίστας της εποχής του; Ήταν ή δεν ήταν ένας πρωτοπόρος, ο πρώτος guitar hero; Ήταν ή δεν ήταν ένας παίκτης με απίστευτη ρυθμική αγωγή, ανώτερη ακόμη και των σολιστικών ικανοτήτων του, που για το 1969 ήταν απλώς εξωγήινες; Εκείνη την εποχή αυτό δεν απαιτούσε απλώς να έχεις τη μουσική γνώση αλλά στην ουσία να την εφεύρεις! Και σίγουρα δεν ήταν μόνο η μελέτη και η εκπαίδευση που τον έκαναν αυτό που έγινε. Παίξαν ρόλο πολλοίιιιιιιιιιιιιι παράγοντες... Να σημειώσω ότι ΔΕΝ είμαι φαν του Hendrix αλλά απέχουμε αρκετά χρόνια από τότε για να του γίνει μία αντικειμενική αποτίμηση.

@Theoctapus καταλαβαίνω τι λες και παρότι οι απόψεις μας μοιάζουν να αποκλίνουν φιλοσοφικά (κρίνοντας μόνο από το νήμα), νομίζω ότι έχουμε αρκετά κοινά σημεία. Το λέω γιατί ξέρω και τις υπόλοιπες απόψεις... μου!

notlrac είπε:
Γενικοτερα πιστευω οτι οι πλειοψηφια δεν διαβαζει καν τα αλλα ποστς με το που βλεπει τον τιτλο ξερει ηδη τι θα απαντησει.
Αναρωτιέμαι... Τι σε κάνει να τι πιστεύεις αυτό... ;) ;) ;)

ez είπε:
Το οποίον είναι;

Σου θυμίζω το παράδειγμα του Robben Ford που ανέφερα νωρίτερα...

Αγαπητέ, δεν διαφωνεί κάποιος-νομίζω- μ'αυτό...άλλωστε, αυτοδίδακτος δεν σημαίνει κατ'ανάγκην παίζω μόνος μου στο δωμάτιο μου...το αντίθετο θάλεγα.

Εκείνο που με κάνει να "στραβώνω" λίγο  ;D είναι μιά αίσθηση απόλυτου στα γραφόμενα σου, φυσικά κι έχεις όλο το δικαίωμα, απλά πιστεύω δε βοηθάει σε μιά ουσιαστική κουβέντα...
Φιλε Εζ ..Ολα οσα γραφω αποτελουν τις προσωπικες μου αποψεις και εμπειριες. Για αυτο ξεκιναω καθε μου απαντηση με το Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ! 

Ωστοσο ξεκινησα αυτο το θεμα με πληρη αποψη που δυστηχως ως τωρα δεν εχει καταφερει καποιος να αλλαξει.

Παρολλα αυτα παντα διαβαζω ολα τα Posts και κραταω οτι θεωρω χρησιμο...για μενα.

notlrac είπε:
Θα επρεπε να διαβασει καποιος πρωτα τα αλλα ποστ, για να ξερει τι θα απαντησει στην ερωτηση ενος θεματος?

Απλα και λιτα, οι σχολαστικες σπουδες και η μελετη ισουτε με μια πιο ολοκληρωμενη σχεση με το οργανο ως εκτελεση ,ως αποδοση της μουσικης.

Η επιτευξη του στοχου ομως ειναι η εκφραση και η μελοποιηση της μουσικης που πηγαζει και αναβληζει μεσα απο το μυαλο συνηθως απειθαρχητων ταλαντουχων ανθρωπων για τους οποιους το οργανο ειναι το μεσον και οχι ο σκοπος.

delta66 είπε:
Θα επρεπε να διαβασει καποιος πρωτα τα αλλα ποστ, για να ξερει τι θα απαντησει στην ερωτηση ενος θεματος?
Προφανως και θα επρεπε πρωτον γιατι μπορει απλα να συμφωνει με καποια θεση και ετσι να μην χρειαστει να ξαναγραψει τα ιδια πραγματα με αλλα λογια (κατι που γινεται συνεχως)

Και δευτερον και βασικοτερο, ειμαστε τοσο σιγουροι για τις αποψεις μας σε τοσο περιεργα θεματα? Δεν αξιζει να διαβασουμε και 5-6 αλλες αποψεις γιατι ισως λεω ισως να μην τα εχουμε σκεφτει ολα...Οποτε ναι πρεπει να διαβασεις τι γραφει και ο αλλος και οχι να πεσεις με τα μουτρα να γραψεις την απαντησαρα σου μου του.

notlrac είπε:
Προφανως και θα επρεπε πρωτον γιατι μπορει απλα να συμφωνει με καποια θεση και ετσι να μην χρειαστει να ξαναγραψει τα ιδια πραγματα με αλλα λογια (κατι που γινεται συνεχως)

Και δευτερον και βασικοτερο, ειμαστε τοσο σιγουροι για τις αποψεις μας σε τοσο περιεργα θεματα? Δεν αξιζει να διαβασουμε και 5-6 αλλες αποψεις γιατι ισως λεω ισως να μην τα εχουμε σκεφτει ολα...Οποτε ναι πρεπει να διαβασεις τι γραφει και ο αλλος και οχι να πεσεις με τα μουτρα να γραψεις την απαντησαρα σου μου του.
Δεν εχεις αδικο αλλα αν δεν ειμαστε αρκετα σιγουροι για την αποψη μας, καλυτερα να μη γραψουμε καθολου και να διαβασουμε μονο.

bluesman είπε:
Η επιτευξη του στοχου ομως ειναι η εκφραση και η μελοποιηση της μουσικης που πηγαζει και αναβληζει μεσα απο το μυαλο συνηθως απειθαρχητων ταλαντουχων ανθρωπων για τους οποιους το οργανο ειναι το μεσον και οχι ο σκοπος.
Μη ξεχναμε ομως και την αλλη οψη του νομισματος.Το μεγαλυτερο ποσοστο των "απειθαρχητων ταλαντουχων" αυτοδιδακτων ειναι για το greek idol.

delta66 είπε:
Δεν εχεις αδικο αλλα αν δεν ειμαστε αρκετα σιγουροι για την αποψη μας, καλυτερα να μη γραψουμε καθολου και να διαβασουμε μονο.
Άμα το κάναμε αυτό, το φόρουμ δε θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Αν μη τι άλλο όπως βλέπεις άλλοι διαβάζουν απόψεις και δεν πρόκειται ν αλλάξουν τις δικές τους. Κοινώς κουβέντα να γίνεται  ;D

Πάντως συμφωνώ εντελώς με αυτά, ειδικά το δεύτερο.

Όλοι έχουμε απόψεις. μερικές αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου κ μερικές οχι.ακόμη κ για πράγματα που είμασταν σίγουροι στο παρελθόν είδαμε πως αυτα άλλαξαν.

Τα φόρουμ θα μπορούσαν να λειτουργούν κ σαν ευκαιρία για να δούμε νέες απόψείς. Δυστυχώς αυτο που γράφει η Εύη γίνεται ολο κ πιο συχνά..Υπάρχουν ατομα που ξεκινάνε ή περνουν μέρος σε μια συζήτηση μονο κ μονο για να πούν την άποψή τους κ ύστερα απο αυτο απλά δεν βλέπουν τις άλλες απαντήσεις.Πραγματικά λυπηρό.

Ειδικά σε ένα τέτοιου είδους τοπικ που ξεκινάει με την λέξη μπορεί γτ ναείμαστε όλοι τοσο απόλυτοι? ας γράψουμε την αποψή μαςασ διαβάσουμε κ τις απόψεις των άλλων κ ας τελείωσει εκεί. Αν διβάσαμε κατι αξιόλογο σίγουρα τηα μας προβληματήσει αργότερα κ θα το ξανασκεφτούμε.

Όπως κ να έχει δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε μια άλλη άποψη αν είμαστε σίγουροι οτι η δικιά μας είναι 100% σωστή  ουτε υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε την γνώμη μας στην διάρκεια που κρατάει ενα τοπικ

Το ζητημα ειναι οτι στο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ θεμα απλα ΔΕΝ ΧΩΡΑΝΕ ΑΠΟΨΕΙΣ.

Η ερωτηση

"Πιστευετε οτι μπορει ενας αυτοδιδακτος μουσικος να κανει την καριερα ενος Hendrix η ενος ΒΒ ΚΙΝG σημερα... "

....απαντιεται απο...μονη της απο την ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...(οτι δηλ. ΦΥΣΙΚΑ και μπορει αλλοιως οι....Coldplay ,οι OASIS & η PJ Harvey ειναι....φαντασματα & οπτασιες που μονο ....εγω βλεπω και δεν...υπαρχουν..... ;D)

αρα μηπως θα επρεπε να αλλαχθει ο τιτλος ή το ερωτημα ωστε να γινει πιο....εγκυρο?

ας γινει

"πιστευετε οτι ειναι δικαιο ο κιθαριστας των U2 που δεν ξερει να παιζει ουτε μπαρε... ;D...να βγαζει 50 εκ. ευρω τον μηνα και εγω που εφαγα τα νιατα μου στα...ωδεια να χαρτζιλικωνομαι ακομα απο τη μαμα μου,που ειναι και 95 ετων & το μεγαλυτερο...gig που εκανα ποτε μου ηταν το καλοκαιρι του 1991 στο Πανηγυρι της Παναγιας της... Σεφταλιωτισας στην Πατησιων ...μπροστα σε ενα γκρουπ απο θαμωνες των ΚΑΠΗ που εχασαν το δρομο και δεν μπορουσαν να φυγουν διακοπες???" ;D

απλα πραματα ρε αδερφε.... να καταλαβαινομαστε κι ολας.... ;D ;D

Superfunk είπε:
"πιστευετε οτι ειναι δικαιο ο κιθαριστας των U2 που δεν ξερει να παιζει ουτε μπαρε... ;D...να βγαζει 50 εκ. ευρω τον μηνα και εγω που εφαγα τα νιατα μου στα...ωδεια να χαρτζιλικωνομαι ακομα απο τη μαμα μου,που ειναι και 95 ετων & το μεγαλυτερο...gig που εκανα ποτε μου ηταν το καλοκαιρι του 1991 στο Πανηγυρι της Παναγιας της... Σεφταλιωτισας στην Πατησιων ...μπροστα σε ενα γκρουπ απο θαμωνες των ΚΑΠΗ που εχασαν το δρομο και δεν μπορουσαν να φυγουν διακοπες"
Βεβαίως  και είναι δίκαιο  ;D

….άδικο  είναι για αυτούς …που έχασαν τον δρόμο  ;)

vagelism είπε:
Το level που εχω κατακτησει μετα απο πολλα χρονια μελετης ειναι αποτελεσμα εκατονταδων  ωρων  σε μαθηματα με πραγματικους ανθρωπους που ηταν εκει...real!!

Ηταν εκει και μου διορθωναν το grip και το time , μου εδιναν ασκησεις που και  υπερδιανοια να ημουν δεν θα μπορουσα να τις σκεφτω μονος ..Μου εδιναν επισης υλη δοκιμασμενη στο χρονο απο μουσικους που την ειχαν εφευρει 80 χρονια πριν.. και μου ελεγαν τι εκανα σωστα και τι λαθος. Για χρονια!
Και που μπορεί να σε εμπόδισαν να γίνεις πιο αυθεντικός μουσικός και σε τελική ανάλυση  καλύτερος.

(Δεν λέω ότι θα γινόταν σίγουρα, αλλά αν έχεις έμφυτο ταλέντο, είναι πολύ πιθανό κατά τη γνώμη μου)

Δεν στη "λέω", μην το πάρεις έτσι, απλώς παίρνω σαν αφορμή την συγκεκριμένη παράγραφο για να πω την άποψή μου για το θέμα.

Να τους πέσουν τα χέρια σ΄όσους κάνουν shred,

zήτω το πάνκ στη κλασσική, διαβάστε αυτό το thread.

Ξεκουρδίστε τα πιάνα σας και σκίστε τα βιβλία,

η φαντασία και όχι η μάθηση να ναι στην εξουσία.

πσσσσσσσσσσσσσσσσ τι έγραψε ο Αλύτης. Αυτοδίδακτος ε; Το γράψιμο και το διάβασμα απλώς μου μάθαν άλλοι. Ετεροδίδακτοι κι αυτοί.

Να ψοφήσει του γείτονα ο γάϊδαρος λέω γω.

Και ο Bush πλανητάρχης ήταν. Μήπως θα πρέπει να του μοιάσω;

Στο Πανεπιστήμιο έμαθα ότι ο Ωνάσης ήταν αμόρφωτος. Τότε κατάλαβα ότι την είχα πατήσει.   :'(

Trending...

Νέα θέματα

Back