- Μηνύματα
- 47,831
- Πόντοι
- 2,368
υπαρχει μια : λυσιτελήςgdevelek είπε:Δεν περιέχει ούτε μία καθαρευουσιάνικη λέξη,
αρα εχεις ΑΔΙΚΟ και εγω ΔΙΚΙΟ.. ;D
υπαρχει μια : λυσιτελήςgdevelek είπε:Δεν περιέχει ούτε μία καθαρευουσιάνικη λέξη,
Δηλαδή για σένα κάθε σχετικά "δύσκολη" λέξη είναι καθαρεύουσαSuperfunk είπε:υπαρχει μια : λυσιτελής
αρα εχεις ΑΔΙΚΟ και εγω ΔΙΚΙΟ.. ;D
Δεν θα μιλήσω ποτέ ξανά και για τίποτα αν μου πεις ποια είναι η θρησκεία, ποια τα πνευματικά και ποια τα ιστορικά αποθέματα και ποιος είναι ο λαός των Γκρεκών..."Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθή. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας"
Φαντάζομαι πως δεν έχουν την ίδια γνώμη οι Γερμανίδες... Το ότι εσένα η ΜΗΤΡΙΚΗ σου γλώσσα σου ακούγεται μουσικά ωραία δεν σημαίνει ότι ακούγεται το ίδιο και στους άλλους... It sounds Greek to them...alexmei είπε:Δες τους Γερμανούς που σου λέει γλυκόλογα και είναι σαν να σε βρίζει ;D
ρε συ πότε θα καταλάβεις πότε κανω πλάκα και πότε ειμαι σοβαρος...? ;Dgdevelek είπε:Δηλαδή για σένα κάθε σχετικά "δύσκολη" λέξη είναι καθαρεύουσα
Μάλιστα
Κανείς. Άλλος ένας αστικός μύθος είναι απ' αυτούς που αέναα και αναίτια θρέφουν το εθνικιστικό "εγώ" μας.alexmei είπε:Ποιος εξάλλου είπε το παρακάτω;
αυτα ομως ηταν πολυ δυσκολο να τα κανει καποιος οποτε απλα τον ΔΙΟΡΙΣΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και πετυχανε το σκοπο τους αβασανιστα... ;D"Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθή. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας"
"Οι Γερμανοι ειναι φιλοι μας..." οπως ελεγε και ο Δημος Σταρενιος σε μια παλια ταινια.audiokostas είπε:Κανείς. Άλλος ένας αστικός μύθος είναι απ' αυτούς που αέναα και αναίτια θρέφουν το εθνικιστικό "εγώ" μας.
Καμμία σχέση. Το "η" στα αρχαία προφερόταν "ε", ανεξαρτήτως τόνων. Και το "υ" προφερόταν "ου" σχεδόν. Οπότε ας το καταλάβουμε: Η σχέση των γραμμάτων με τους φθόγγους (προφορά) ΔΕΝ είναι σχέση 1 προς 1.alexmei είπε:Για το Ελένη δεν γνωρίζω αν η ύπαρξη του τόνου άλλαζε το "ε" στην λίγουσα σε "η"
Λάθος. Το έδειχναν στα Αρχαία. Είναι λογικό μέσα σε 3000 χρόνια η προφορά να αλλάζει. Πλέον ΔΕΝ προφέρουμε με άχνα τη λέξη "Ελλάδα" και ΔΕΝ ανεβοκατεβάζουμε τονικά τη φωνή μας στη λέξη "δώρο" που στα αρχαία έπαιρνε περισπωμένη! Πως να το κάνουμε!Επείσης οι Τρεις τόνοι δίνουν τον τρόπο με τον οποίο προφέρεις την κάθε λέξη, άσχετα που εμείς δεν γνωρίζουμε πως λειτουργούν! (εγώ προσωπικά). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα καταργήσουμε; Δίνουν μία ομορφιά ρε παιδιά! Νιώθω ότι είναι σαν να ζωγραφίζουμε με λέξεις. Και μην μου πείτε ότι είναι τυχαίο πως όλοι οι μεγάλοι διανοούμενοι γνώριζαν σε βάθος τις γλώσσες τους...
Αυτά είναι θέματα αισθητικής, κάτι που είναι υποκειμενικό, και όπως καταλαβαίνεις δε στέκεται ως επιχείρημα.Εγώ πάντως ακούω τους μεγαλύτερους ανθρώπους που μιλάνε την καθαρεύουσα (ναι υπάρχουν!) και παρατηρώ ότι μιλάνε πιο όμορφα από τους νέους. Και τη ζωή τη χαιρόμαστε λόγω της ομορφιάς τριγύρω μας. Δες τους Γερμανούς που σου λέει γλυκόλογα και είναι σαν να σε βρίζει ;D
Επίσης δεν ισχύει. Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί αρκετές χιλιάδες λέξεις. Αυτή η καραμέλα με τη "λεξιπενία" είναι αστεία.Η ορθογραφία ήταν το σύνολο των τόνων, των γραμμάτων και των πνευμάτων. Πετάξαμε τα μισά απέξω και εγώ βλέπω ότι από τις εκατομμύρια λέξεις που έχουμε χρησιμοποιούμε 100.
ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΡΕΜΟΣ ΕΙΜΑΙ...κατά τα άλλα, το τι ξέρουμε όλοι (εν προκειμένω για το καθεστώς συνέργειας και συνέχειας) είναι κάτι που σηκώνει πολλή συζήτηση , αλλά ας μην εκτροχιάσουμε την συζήτηση περισσότερο από όσο χρειάζεταιtrolley είπε:- ηρέμησε ndnikola -
Το υποπτεύομαι, απλώς διευκρίνησα εκ' προοιμίου ότι δεν προτίθεμαι να πολιτικοποιήσω τη συζήτηση, παρά την αναφορά στον διαλεκτικό υλισμό.ndnikola είπε:ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΗΡΕΜΟΣ ΕΙΜΑΙ
Νομιζω οτι αυτη η παραγραφος ειναι η ωραιοτερη αναλυση για την ψυχογραφια (και φυσικα ψυχοπαθεια) του ελληνικου "λαου" που εχω διαβασει ποτε μου.Έχει παρατηρηθεί ότι οι νεο-Έλληνες πάσχουμε από μία διάθεση αποκλεισμού αντιλήψεων, εις βάρος άλλων αντιλήψεων. Αυτό - ηρέμησε ndnikola - είναι ένα από τα πολλά αποτελέσματα της επίδρασης των ιδεών του διαλεκτικού υλισμού: νομίζουμε ότι υπάρχει ένας αέναος πόλεμος ιδεών / ανθρώπων / συνηθειών, όπου κάποιος ή κάτι θα υπερισχύσει έναντι των υπολοίπων....
Εσύ λές επειδή δεν το εφαρμόζουμε πια, δεν χρειάζεται να το γράφουμε. Δεκτόν. Εγώ λέω ΓΙΑΤΙ δεν το εφαρμόζουμε πλέον; Ήταν κάτι το τρομερά δύσκολο; Αυτά για τα θέματα προφοράς.Ριχάρδος είπε:Καμμία σχέση. Το "η" στα αρχαία προφερόταν "ε", ανεξαρτήτως τόνων. Και το "υ" προφερόταν "ου" σχεδόν. Οπότε ας το καταλάβουμε: Η σχέση των γραμμάτων με τους φθόγγους (προφορά) ΔΕΝ είναι σχέση 1 προς 1.
Λάθος. Το έδειχναν στα Αρχαία. Είναι λογικό μέσα σε 3000 χρόνια η προφορά να αλλάζει. Πλέον ΔΕΝ προφέρουμε με άχνα τη λέξη "Ελλάδα" και ΔΕΝ ανεβοκατεβάζουμε τονικά τη φωνή μας στη λέξη "δώρο" που στα αρχαία έπαιρνε περισπωμένη! Πως να το κάνουμε!
Αυτά είναι θέματα αισθητικής, κάτι που είναι υποκειμενικό, και όπως καταλαβαίνεις δε στέκεται ως επιχείρημα.
Επίσης δεν ισχύει. Ο μέσος άνθρωπος χρησιμοποιεί αρκετές χιλιάδες λέξεις. Αυτή η καραμέλα με τη "λεξιπενία" είναι αστεία.
Αυτό μου θυμίζει κάτι μ***κίες του τύπου "δεν θα γράφετε CD αλλά... ψηφιακό ακτινοδισκόφωνο". ΤΙ Μ***ΚΙΕΣ ΘΕΕ ΜΟΥ!gdevelek είπε:Η ελληνική γλώσσα όχι απλώς σβήνει καθώς σβήνουν τόσες φόρμες ρημάτων και λέξεις, αλλά και εμπλουτίζεται με τρόπο κατά κανόνα άγαρμπο, με λέξεις όπως "γκουγκλάρω, σκρολάρω" αλλα και αυτούσιες αγγλικες, αφού δεν υπάρχουν έγκυροι άνθρωποι ή οργανισμοί που θα βρούν και θα καθιερώσουν ελληνικές λέξεις κατάλληλες για νέες έννοιες.
Αυτό παίρνει το βραβείο σήμερα.manosx είπε:αλλά καλό είναι να κάνουμε την Αγγλική και επίσημη γλώσσα μας, μπας και ξεκολλήσει το μυαλό μας από αυτή την ηλιθιότητα των (νέων) ελληνικών.
Δεν προφέρουμε πλέον όπως οι αρχαίοι γιατί απλά έτσι είναι. Συνέβη. Πάντως ούτε ο Παπαδιαμάντης, ούτε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ούτε κανείς λόγιος του παρελθόντος δεν πρόφερε έτσι. Από Μέγα Αλέξανδρο και πίσω. Όσο για τους μαθητές λυκείου επειδή συναναστρέφομαι μαζί τους καθημερινά, το μεγάλο τους πρόβλημα δεν είναι ότι δε μπορούν να εκφράσουν σωστά/όμορφα αυτά που θέλουν να πουν, αλλά ότι δεν έχουν τι να πουν.alexmei είπε:Εσύ λές επειδή δεν το εφαρμόζουμε πια, δεν χρειάζεται να το γράφουμε. Δεκτόν. Εγώ λέω ΓΙΑΤΙ δεν το εφαρμόζουμε πλέον; Ήταν κάτι το τρομερά δύσκολο; Αυτά για τα θέματα προφοράς.
Για τα θέματα αισθητικής, ναι οκ, υποκειμενικό, αν σ'αρεσει να ακούς κάποιους συνανθρώπους μας που στη πρόταση τους θα έχουν το "μαλάκα" και το "ναι ρε φιλε/μαν" ή το "ας πουμε" 30 στις 40 φορές, πες μου αν θα γίνεις πιο χαζός μετά ή πιο έξυπνος. Εκτός αν πιστεύεις ότι δεν σε επιρρεάζουν αυτά και ότι είσαι βράχος απέναντι στη λεξιπενία. Που δεν είναι καν αστείο, γιατί και χιλιάδες να είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, πάλι λίγες είναι. Και αν θες, δες Εκθέσεις μαθητών λυκείου να δεις και πρόβλημα στην έκφραση, στην ορθογραφία και ΛΕΞΙΠΕΝΙΑ. Ας πούμε.
Όσο για τα άλλα που γράφεις, δεν έχω να πω κάτι. Αν ήταν προφορική η συζήτηση θα ήταν και πιο ουσιαστική. Δεν θα απαντήσω άλλο σε αυτό το θέμα, όχι επειδή νευριάσα ή κάτι παρόμοιο, αλλά γιατί είπα τη γνώμη μου, κάναμε και τη συζήτηση μας και ξέρουμε ότι δεν θα οδηγήσει κάπου αν το συνεχίσουμε.
Πάντα φιλικά.