otto## είπε:
Οκ πάσο. θεωρώ ότι διαφορά 1500 ευρώ ειναι κάπως μεγάλη για όργανο που βγαίνει από την ίδια γραμμή παραγωγής αλλά δε θα επιμείνω εφόσον φαίνεται ότι ίσως κάτι χάνω στο συλλογισμό μου.
Αυτο δεκτο, μπορει να θεωρεις την διαφορα μεγαλη - ειναι εξαλλου πολυ προσωπικο το ποση αξια προσδιδει καποιος στις διαφορες μεταξυ δυο τετοιων οργανων και κατοπιν το τι χρηματικο αντιτιμο ειναι διατεθειμενος να δωσει για τη διαφορα αυτη.
Υποψην οτι οταν εχουμε φτασει να συγκρινουμε (ηλεκτρικες) κιθαρες με τετραψηφιο price tag οι διαφορες γινονται πολυ πιο subtle απ'οτι μεταξυ φτηνοτερων οργανων. Οσο ανεβαινουμε σε χρηματικες κλιμακες τοσο μεγαλυτερο αντικρυσμα στην τιμη εχουν ολο και μικροτερες λεπτομερειες. Μπανει λοιπον το θεμα του ποσο ειναι διατεθειμενος καποιος να ξηλωθει ωστε να προσεγγισει το ιδανικο οργανο (για τα γουστα του).
Για αλλους η διαφορα μεταξυ των δυο παραπανω οργανων μπορει να ειναι υπαρκτη μεν αλλα οχι ικανη να δικαιολογησει την τιμη, για αλλους μπορει να μην τιθεται καν θεμα συγκρισης μεταξυ των δυο. Ειπαμε ειναι προσωπικο θεμα και εχει να κανει και σε μεγαλο βαθμο με το τι σημεια αναφορας εχει ο καθενας.
Και για να γυρισουμε και στο θεμα μας, εδω μπαινει και η τιμολογηση ενος χειροποιητου οργανου. Ξαφνικα αυτες οι διαφορες μεγενθυνονται -μπορει ενα χειροποιητο οργανο να ειναι σχεδον εφαμιλλο με ενα top-end εργοστασιακο και να κοστιζει τα διπλα χρηματα. Εστω οτι το χειροποιητο ειναι μολις κατα ολιγον τι καλυτερο, κερδιζει στις λεπτομερειες. Αν αυτο το πλεονεκτημα ειναι κατι που εσυ ως παικτης αντιλαμβανεσαι και νιωθεις οτι θελεις/χρειαζεσαι τοτε ναι, αν η μονη λυση να το αποκτησεις ειναι να δωσεις κυριολεκτικα τα διπλα λεφτα για μια μικρολεπτομερεια μαντεψε τι θα κανεις -θα δωσεις τα διπλασια λεφτα ακομα και αν αφορουν μια μικρολεπτομερεια. Ετσι λειτουργει ο high-end χωρος στα ΠΑΝΤΑ, απο φαι και ρουχα μεχρι μουσικα οργανα και αυτοκινητα.
Καλη ωρα ενα προσωπικο παραδειγμα -παντα θεωρουσα παλαβες τις τιμες των Tyler. Μιλαμε για ενα high-end strat οργανο που εκ πρωτης οψεως δεν εχει κατι ιδιαιτερο - οκ, ειναι high end θα ειναι ακριβο. Αλλα 5000 και βαλε τιμη? Αν ειναι δυνατον. Οσο καλη και να ειναι ειναι υπερβολικο το ποσο. Η παραπανω διαπιστωση εβρισκε συμφωνους τους περισσοτερους κιθαριστες που ειχα γνωρισει. Παρατηρησα κατι περιεργο ομως - κανενας τους δεν ειχε παιξει με μια τετοια κιθαρα. Αντιθετως, οι λιγοι που ειχα γνωρισει και ειχαν παιξει ειχαν αντιθετη γνωμη απο μενα.
Ε μια μερα ετυχε και εγω να περασω μερικα λεπτα με μια τρομερα υπερτιμολογημενη Tyler Studio Elite στα χερια. Και ξερεις ποιο ηταν το συμπερασμα μου? Οτι
(α) αν ειχα εκεινη την ωρα πεντε χιλιαρικα τα εδινα χωρις δευτερη σκεψη και
(β) αν η ενασχοληση μου με την κιθαρα δεν ειχε περασει σε δευτερη μοιρα στην παρουσα φαση της ζωης μου θα ειχα κανει το σκατο μου παξιμαδι για να μαζεψω τα πεντε χιλιαρικα που ζητουσε ο κυριος Tyler, τον οποιο μεχρι το προηγουμενο βραδυ θεωρουσα ολιγον τι κλεφτη.