• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

O Kanye West, o Μουσικός κι ο Dj

AuditoryDriving είπε:
Ας παρουμε λοιπον λιγη γευση απο Carcass που προανεφερε ο theoctapus

Καταπρωτον, ενα ορχηστρικο με τον τιτλο "Genital Grinder". Χμμ, μαλλον ετυχε, παμε στο επομενο,

Ωπα, νταξει, δεν ειναι ενδεικτικο, παμε μερικα κομματια παρακατω.

Ωπ, να ενα, πιο συναισθηματικο :

Δε μπορειτε να πειτε...
Μισό γτ χάθηκα από την συζήτηση...Για ποιο λόγο είπαμε ότι έγινε παράθεση στίχων από κομμάτια των carcass?

Rebel_Of_South είπε:
Μισό γτ χάθηκα από την συζήτηση...Για ποιο λόγο είπαμε ότι έγινε παράθεση στίχων από κομμάτια των carcass?
...εγώ να δεις πόσο χάθηκα για το πως ξεκίνησε και που έφτασε το thread...  ;D

NoIzY είπε:
Κι αυτό ισχύει. Πράγματι, ένα μεγάλο μέρος της χιπ-χοπ δεν έχει να επιδείξει παρά σεξισμό, καγκουριά, ματσίλα..

Πώς γινεται λοιπόν ένα μουσικό είδος, από τη μία να είναι εργαλείο έκφρασης των καταπιεσμένων, της εξεγερτικής τους διάθεσης και των κοινωνικών τους μηνυμάτων και από την άλλη να είναι απλά φράγκα, μπράτσα και γκόμενες? Ε, γίνεται γιατί το χιπ-χοπ με τους στίχους του, την κουλτούρα του κλπ είναι γειωμένο στην καθημερινότητα των κατώτερων στρωμάτων (κυρίως). Και σε αυτή την καθημερινότητα υπάρχουν δυστυχώς και οι δύο πτυχές (με τη δεύτερη, κακή πτυχή να συναντάται στο σύνολο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και όχι φυσικά μόνο στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα).

Την κακή αυτή πτυχή της κουλτούρας του χιπ-χοπ δεν την πολεμάς λέγοντας ότι το χιπ-χοπ είναι για τα σκουπίδια. Την πολεμάς κάνοντας κριτική σε συγκεκριμένους χιπ-χοπάδες, χωρίς να τσουβαλιάζεις. Συνήθως δεν είναι οι ίδιοι καλλιτέχνες αυτοί που μιλάνε π.χ. για καταπίεση και αυτοί που μιλάνε για "μεγάλους κώλους" και για "σκύλες που θέλουν ξύλο", όπως λες. Δεν προσφέρεται το είδος για μια πιο γενικευμένη κριτική όπως π.χ. τα σκυλάδικα (που είναι άλλη, μεγάλη κουβέντα).
Η απάντηση φοβάμαι είναι απλή. Ποτέ δεν ήταν φορέας κοινωνικών μηνυμάτων και οι καταπιεσμένες φωνές που εξάρεις ζητούσαν εγωιστικά κι απελπισμένα να εξισωθούν με την εξουσία. Εκβίασαν την υποστήριξη καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων φωνάζοντας «fuck the police» και αμέσως μετά αναλώθηκαν σε ανούσιες κόντρες και την διαχείριση των οικονομικών τους. Αυτή δυστυχώς είναι η ιστορία της χιπ-χοπ. Μετά θα τους δούμε να παίζουν τους μπάτσους σε απογευματινές σειρές και να φωτογραφίζονται με την Μπιγιονσέ.

Η κραυγή των καταπιεσμένων υψώθηκε σαν παλίρροια για μια στιγμή ως τους λόφους του Μπέβερλυ Χιλς και μετά ήσυχα υποχώρησε αφήνοντας πίσω της δυο- τρεις ακόμα βίλες, κι αυτό ήταν όλο.       

Από την άλλη είμαι σίγουρος πως ακόμα κι ο Auditory βρίσκει διασκεδαστικό αυτόν τον τύπο:

Rebel_Of_South είπε:
Για να μας αποδείξει κάποιος ότι δεν έχουμε δικαίωμα να ομιλούμε για θέματα αισθητικής. Καλό;

Την κακή αυτή πτυχή της κουλτούρας του χιπ-χοπ δεν την πολεμάς λέγοντας ότι το χιπ-χοπ είναι για τα σκουπίδια. Την πολεμάς κάνοντας κριτική σε συγκεκριμένους χιπ-χοπάδες, χωρίς να τσουβαλιάζεις. Συνήθως δεν είναι οι ίδιοι καλλιτέχνες αυτοί που μιλάνε π.χ. για καταπίεση και αυτοί που μιλάνε για "μεγάλους κώλους" και για "σκύλες που θέλουν ξύλο", όπως λες. Δεν προσφέρεται το είδος για μια πιο γενικευμένη κριτική όπως π.χ. τα σκυλάδικα (που είναι άλλη, μεγάλη κουβέντα).
Συμφωνώ.

Βέβαια ένα ερώτημα είναι το αν η θεματολογία αποτελεί κανονικότατο κομμάτι του συνολικού ύφους της μουσικής και όχι μια ακόμα υποκριτική συμπεριφορά των καλλιτεχνών. Δεν ξέρω δηλαδή αν η επιλογή στίχων "fuck the police" και το gangsta στυλ έχει γίνει γιατί οι καλλιτέχνες όντως τα πιστεύουν ή τουλάχιστον θέλουν να δείξουν οτι τα πιστεύουν ή αν έχει γίνει γιατί μόνο έτσι το τελικό μουσικό αποτέλεσμα θα αποδίδει αποτελεσματικά το συγκεκριμένο στυλ. Για να το πω διαφορετικά είναι ο καλλιτέχνης που δίνει το ύφος στην μουσική ή η μουσική στον καλλιτέχνη;

Εγώ πάντως όταν βλέπω τύπους σαν αυτόν εδώ γελάω. Αφού όταν ξεκίνησε να "τραγουδάει" φοβήθηκα από την αντρίλα. Μιμητισμός σε εμφάνιση, κίνηση, στυλ "τραγουδιού" στο μέγιστο. Ειλικρινά αν έρθει κάνας τέτοιος απέναντί μου και αρχίσει να κουνιέται και να μου μιλάει έτσι με yo και τη γνωστή κίνηση των χεριών, ίσα που τον έχω ξαπλώσει με τη μία κάτω

Κύριοι συνάδελφοι, θα πρότεινα να μην χρησιμοποιείτε τον στίχο ως τεκμήριο καλλιτεχνικής αξίας και ειδικά όχι τον στίχο χωρίς τη μουσική. Και μια που το είπα, παραθέτω κάτι που σκεφτόμουν καιρό και είναι ένα αγαπημένο κομμάτι από Stevie Ray Vaughan σε δική μου (αρκετά ελεύθερη) μετάφραση, το οποίο συχνά πυκνά τραγουδάω σε lives παρόλο που δεν είμαι εγώ ο βόκαλιστ της μπάντας. Για λόγους οικονομίας χώρου δε βάζω τους ορίτζιναλ στίχους παρά μόνο τη μετάφραση:

ΓΛΥΚΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΑ (Στίβι Ρέυ Βον)

Σαν το μέλι της βασίλισσας των μελισσών, είσαι όσο πιο γλυκιά γίνεται

είμαι ο βασιλιάς μωρό μου, ζουζούνισε μαζί μου

βουτάω στην κυψέλη σου και μέσα στη ζωή σου

πες μου μικρό μου μωρό ότι θα μου ζουζουνίζεις συνέχεια.

Γιατί ο τρόπος που φιλιόμαστε απλά δεν παίζεται

μη με κάνεις να περιμένω για να νιώσω τη ζεστή σου αγκαλιά

όλες και κάθε φορά που βρίσκουμε την ευκαιρία

έλα μικρό μωρό να κάνουμε λίγο ρομάντζο.

Ναι πραγματικά με γκρουβάρεις μωρό όταν κουνάς τους γλουτούς σου

κούνα το γύρω γύρω, με παίρνει κιλό με το κιλό

σε θέλω όλη την ώρα απλά γιατί

ξέρεις ότι πραγματικά μου έδωσες το ζουζούνισμα.

Jazzjoker είπε:

Heart-icon.png

Εγώ πάντως όταν βλέπω τύπους σαν αυτόν εδώ γελάω. Αφού όταν ξεκίνησε να "τραγουδάει" φοβήθηκα από την αντρίλα. Μιμητισμός σε εμφάνιση, κίνηση, στυλ "τραγουδιού" στο μέγιστο. Ειλικρινά αν έρθει κάνας τέτοιος απέναντί μου και αρχίσει να κουνιέται και να μου μιλάει έτσι με yo και τη γνωστή κίνηση των χεριών, ίσα που τον έχω ξαπλώσει με τη μία κάτω

X-minor είπε:
Μόνο εγώ το βρίσκω τραγελαφικό τουρλουμπούκι αυτό το βίδεο; Η ελαφρολαικχιά Ασλανίδου, συνοδευόμενη από τον Έλληνα rapper με "χαλί" (βάλτε τον τόνο όπου θέτε  ;D) "ΜΕΤΣΟΛ". Προχώ.
  ;D

Jazzjoker είπε:

Εναλακτικό OST για την Μάγια τη Μέλισσα...
Το βρήκα; ;D

"Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine"

[Part 1:]

Get up

get up

get up

get on up

stay on the scene

get on up

like a Sex Machine.

Get on up

get up

Shake your arm

then use your form.

Stay on the scene like a Sex Machine.

You gotta have the feeling

sure as you're born.

Get it together

right on

right on

get up

get up

get up.

I said the feeling you got to get

give me the fever in a cold sweat.

The way I like it is the way it is.

I got mine and don't worry about his.

[Part 2:]

Get up

get up...

You got to have the feeling get on up

sure as born get on up.

Get it together right on

right on

right on

right on

right on

right on

right on

right on

right on

right on

right on

right on.

Get up

get on up

get up

get on up

and then shake your money maker.

Shake your money maker

shake your money maker

shake your money maker

shake your money maker

shake your money maker

shake your money maker.

:)

Jazzjoker είπε:
Κύριοι συνάδελφοι, θα πρότεινα να μην χρησιμοποιείτε τον στίχο ως τεκμήριο καλλιτεχνικής αξίας και ειδικά όχι τον στίχο χωρίς τη μουσική.
Μα πρόσεξε αγαπητέ, εδώ η κουβέντα δεν έγινε (μόνο) για να υποστηριχτεί οτι ο στίχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τεκμήριο καλλιτεχνικής αξίας αρα και ποσοτικοποίηση αυτής, αλλά και για το κατα πόσο κάποιος εφόσον έχει (υποχρεωτικά κιόλας) καταθέσει τα μουσικά του διαπιστευτήρια (να πει τι του αρέσει) έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική για θέματα καλλιτεχνικής αξίας ακόμα και αισθητικής. Μιλάμε δηλαδή για απίστευτα πράγματα.

Μια διευκρίνηση για να μπορώ να καταλάβω προς τα που οδεύει η συζήτηση:

Βγήκε πόρισμα ότι όντως η ραπ είναι κανονική μουσική; Αν ναι, τώρα έχουμε περάσει στο σχολιασμό του αν έχει ποιότητα;

otto## είπε:

Βγήκε πόρισμα ότι όντως η ραπ είναι κανονική μουσική; Αν ναι, τώρα έχουμε περάσει στο σχολιασμό του αν έχει ποιότητα;
όχι όχι φίλε μου. Τώρα εξετάζουμε αν η θεματολογία/Στίχοι είναι τεκμήριο αισθητικής...

Βασικά δεν ξέρω Otto. Δεν κατάλαβα

Το νόημα είναι ότι σε κάποιους αρέσει και τους εκφράζει η αργκό, η γλώσσα της πιάτσας των  ράπερ της Αμερικής, σε άλλους αρέσει η μουσική της death metal και για άλλους δε θεωρείται καν μουσική ή αισθητικά επαρκές το να μιλάς για καταπίεση/ρατσισμό/κωλάρες/πισίνες/κουμπούρια/μπλιμπλίκια/σάρκες/πτώματα/τέρατα/σατανάδες κτλ

Απ όλα έχει ο μπαξες στη μουσική. Διαλέγεις αν σ αρέσει ο στίχος ή η μουσική ή both και παίρνεις.

Με το να παραθέτεις στίχους κομματιών death metal προς επίρρωση ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΣΟΥ είναι πλεονασμός. Αρκεί να πεις δεν μ αρέσει καθόλου και καθάρισες

indie-anos laternative είπε:
...εγώ να δεις πόσο χάθηκα για το πως ξεκίνησε και που έφτασε το thread...  ;D
Η αλήθεια είναι ότι έδωσες ωραία πάσα, να αρχίσουμε ως πίθηκοι να λέμε διάφορα επιβεβαιωτικά του τίτλου, ως πρωτοπόροι που "κατεβάζαμε" πριν αποκαλυφθεί πόσο ΟΚ είναι αυτό κλπ.

otto## είπε:

Αυτό το πόρισμα έχει βγει πριν ακόμη γεννηθεί το νοιζ. Δεν είδες τον χάρτη που παρέθεσα στο άλλο νήμα. Και το περι ποιότητος πόρισμα έχει βγει (χιντ : είναι θετικό).

Το ερώτημα του παρόντος νήματος είναι άλλο : το ημερολόγιο των Μάγια, τελικώς έληγε το 1977 ή όχι;

:)

Rebel_Of_South είπε:
Απ όλα έχει ο μπαξες στη μουσική. Διαλέγεις αν σ αρέσει ο στίχος ή η μουσική ή both και παίρνεις.

Με το να παραθέτεις στίχους κομματιών death metal προς επίρρωση ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΣΟΥ είναι πλεονασμός. Αρκεί να πεις δεν μ αρέσει καθόλου και καθάρισες

Αν σκέφτονταν όλοι σαν εσένα φίλε μου, θα είχαμε ένα πολύ, πολύ καλύτερο noiz να συχνάζουμε. Τελικά οι λαοί έχουν τα fora που τους αξίζουν... (Πωωω, τί είπα τώρα... :o  )

trolley είπε:
Αυτό το πόρισμα έχει βγει πριν ακόμη γεννηθεί το νοιζ. Δεν είδες τον χάρτη που παρέθεσα στο άλλο νήμα. Και το περι ποιότητος πόρισμα έχει βγει (χιντ : είναι θετικό).
Αα, όλα κι όλα. Αν δεν μας πεις ποια είναι τα μουσικά σου γούστα ώστε να τα εξετάσουμε για την αισθητική τους δεν μπορούμε να σου δώσουμε το δικαίωμα να βγάζεις πορίσματα. Άντε μπράβο, τι νομίζετε μερικοί μερικοί εδω μέσα, ότι θα εκφέρετε γνώμη έτσι χωρίς έλεγχο. Ας γελάσω, χα-χα.

;D

trolley είπε:
Το ερώτημα του παρόντος νήματος είναι άλλο : το ημερολόγιο των Μάγια, τελικώς έληγε το 1977 ή όχι;
Eγω νομιζα οτι εληγε το 2012.

Y.Γ. Υπαρχει κοσμος που τον απασχολουν πραγματικα ερωτηματα του τυπου "ειναι το Χ μουσικη"?

theoctapus είπε:
Μα πρόσεξε αγαπητέ, εδώ η κουβέντα δεν έγινε (μόνο) για να υποστηριχτεί οτι ο στίχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τεκμήριο καλλιτεχνικής αξίας αρα και ποσοτικοποίηση αυτής, αλλά και για το κατα πόσο κάποιος εφόσον έχει (υποχρεωτικά κιόλας) καταθέσει τα μουσικά του διαπιστευτήρια (να πει τι του αρέσει) έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική για θέματα καλλιτεχνικής αξίας ακόμα και αισθητικής. Μιλάμε δηλαδή για απίστευτα πράγματα.

Συνεχιζεις να προβοκαρεις, αλλα δεν πειραζει.

Εγραψες στον Grey οτι εχει πεταξει τα ματια της λογικης εξω  :o

Εγραψα οτι η μουσικη δεν παει με την λογικη και οτι το ποσο περαση εχει ενα κομματι δεν ειναι ενδεικτικο της ποιοτητας του. Σου ειπα οτι αν πηγαινα με την λογικη, δεν θα λαμβανα ποτε σοβαρα τις αποψεις καποιου που ακουει μουσικη με στιχο περι νεκροφιλιας, σαδισμου, καμενων σαρκων, εμετων, τρυπημενων ματιων κτλ σοβαρα. Με αποκαλεσες αστυνομια της αισθητικης ενω σε τουλαχιστον 2-3 ποστ μου εχω επαναλαβει το οτι η αισθητικη ειναι τελειως υποκειμενικο θεμα και οτι ο καθενας φυσικα ακουει οτι θελει. Ο καθενας φυσικα λαμβανει υποψιν του τις γνωμες του αλλου ως προς το τι ειναι καλη μουσικη αναλογα και με το τι θεωρει μουσικη ο τελευταιος.

Αδυνατεις να καταλαβεις οτι βρισκομαστε σε ενα φορουμ μουσικης τεχνολογιας με μουσικους και πως προσπαθουμε να βλεπουμε τα πραγματα λιγο πιο κριτικα απο οτι θα εβλεπαν το θεμα μουσικη σε ενα φορουμ αθλητικων πχ. οπου νερουλες αποψεις του στυλ ολα ειναι ισα και ομοια ειναι γενικοτερα μια χαρα. Μουσικη ειναι να ηχογραφεις και ηχους απο κατσαρολικα ενω τα πετας στο πατωμα. Και μπορει να σ αρεσει. Και εστω οτι ειναι, γιατι ολα ειναι μουσικη. Ε και λοιπον; Αυτο σε τι βοηθαει σαν συμπερασμα; Σε τιποτα απολυτως. Αν θες τη γνωμη μου, ολα μουσικη ειναι. Αυτο ομως ειναι λιγο null statement.

Το προβλημα ειναι σ αυτο τον παραλογισμο "ολα ειναι μουσικη, αρα ολα ισα κι ομοια"
τον οποιο προσπαθεις να στηριξεις εσυ με τη λογικη σου, με τροπο υπεραπλουστευτικο για θεματα που ειναι εν γενη πολυδιαστατα και πολυπλοκα. Οταν, δε, σου επισημαινεται οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα, και το οτι για να κρινεις την πολιτισμικη αξια ενος εργου πρεπει να λαβεις υποψιν δομες και αλληλεπιδρασεις σε πολλαπλα επιπεδα και ποικιλα κριτηρια, τοτε αρχιζεις να αμυνεσαι σαν 5 χρονων παγκοτερμα σε αντεπιθεση που βγαινει για καρατε.

Παμε ομως τωρα να βαλουμε κατι απο τον 8ο δισκο του αγαπημενου σου συγκροτηματος, 8 χρονια μετα τον πρωτο απ τον οποιο παρεθεσα στιχους, επειδη στον πρωτο ηταν ακομη ανωριμοι. Αποσπασμα αυτη τη φορα.

..
16. Exhume To Consume

....

I devour the pediculous corpse

Whetting my palate as I exhume

The festering stench of rotting flesh

Makes me drool as I consume...

Caskets I grate

My larder's a grave

I'm sickly obsessed

with the badly decomposed

Rotten remains I eat

Purulent meat

What a funeral feast (putrid reek)

...

Νταξει, ειχε και ο SRV τραγουδι με μελισσουλες και καρδουλες, αρα το ιδιο γελοιοι εκεινος και οι Carcass κατα την λογικη :o

Μισανθρωπια και αηδια. Σιγουρα θα λαβω την αποψη σου περι αισθητικης πολυ σοβαρα.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back